Cu duhul blândeţii nu rezolvi nimic

dobanzi plasma

de Moise Guran

Guvernatorul Mugur Isărescu a făcut un apel aparent ciudat către bancheri, cărora le-a sugerat să scadă dobânzile la credite dacă mai vor să dea bani românilor. În același timp, Isărescu i-a avertizat pe bancheri că asta nu înseamnă că trebuie să scadă dobânzile la depozitele în lei, care se apropie destul de repede de cele de la valută. Într-adevăr, astăzi e atâta bănet în piața monetară din România încât o bancă cu un oarecare prestigiu rar mai oferă mai mult de 5% dobândă la un cont de economii sau chiar la termen, în lei. În același timp și în aceeași bancă, nu găsești credit în lei cu dobândă reală de sub 10%, deci la dublu, și asta la cele cu garanție ipotecară. La creditele pentru mașini sau de nevoi personale, bancherii cer dobânzi de 15-17%. Deci triplu față de depozite.

Nu este prima dată când Mugur Isărescu face astfel de apeluri către bancheri și, dacă aceștia ar fi acum receptivi, asta chiar ar fi o premieră. Guvernatorul se preface probabil că nu știe faptul că băncile de la noi nu prea mai vor să dea credite. Nu spun asta pe față, dar câte reclame ați mai văzut pe la televizor în care să fii invitat să iei un credit? Marile bănci europene au ajuns până acolo încât retrag pur și simplu capitaluri din România, și retrag miliarde nu sume mici, pentru că nu prea mai au ce face cu banii în România.

Dobânzile mari la credite nu mai sunt acum justificate nici de ratingul de țară, căci până și guvernul se împrumută cu dobânzi în lei de 5%, nu mai sunt justificate nici de instabilitatea economică, dar pot fi justificate doar de numărul mare al celor care nu își mai achită ratele. Un credit neplătit înseamnă un cost mai mare pentru bancă, deci nevoia unei dobânzi mai mari la credit, ceea ce ca într-un film cu proști, crește numărul celor care nu își mai achită ratele.

Apelul lui Isărescu către bancheri este un soi de invitație cu duhul blândeții. Guvernatorul deja a anunțat că BNR va scădea dobânda de referință, iar bancherii se vor finanța direct cu o dobândă de 5%. Acum se finanțează cu 5,25%, și dau apoi aceiași bani cu dobândă triplă. Inflația se duce spre 3%, deci o dobândă de 18% este pur și simplu jaf la drumul mare. Iar ăsta nu s-a rezolvat niciodată cu duhul blândeții.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , ,

Comentarii prin facebook

47 răspunsuri la Cu duhul blândeţii nu rezolvi nimic

 • Constantin
  Mai 11, 2013 la ora 22:25

  „Un credit neplătit înseamnă un cost mai mare pentru bancă, deci nevoia unei dobânzi mai mari la credit, ceea ce ca într-un film cu proști, crește numărul celor care nu își mai achită ratele.”_Ca intr-un film cu destepti, o dobanda mare, pe de o parte, descurajeaza contractarea creditelor de catre cei care nu sunt capabili sa o plateasca, iar pe de alta, acopera o parte din pierderea suferita de banca prin acordarea unui credit devenit neperformant. Bun! Acum, pentru ca, asa cum spunea un coleg, „Bancile nu sunt institutii de asistenta sociala , ci entitati asimilate unei societati comerciale infiintate in scopul realizarii de profit pt actionari.”, cum isi ating bancile obiectivul? Dint investitii externe (facute de „mame”)? De ce nu ar sprijini investitiile in Romania? Raspunsul este simplu: nu exista incredere in economia romaneasca. de ce oare, ca pare sa fie pe crestere, cu tendinta de consolidare? Pai, nu-i asa! Incertitudinile politice se vor mai mentine inca vreo doi ani, pana cand apropiatele alegeri, prezidentiale (si europarlamentare, dar mai putin importante) vor fi stabilizat situatia. Daca se va mentine cresterea economica peste acest interval de timp, daca se va consolida si daca se va imbunatati ratingul de tara, investitiile in patria noastra ar putea creste. Altfel, cu toate promisiunile guvernamentale si „pactul de coabitare”, conform raportului BNR pe luna aprilie, nivelul investitiilor, daca nu a scazut fata de anul trecut este tot pe-acolo, dar rata profitabilitatii acestora este in scadere. Unei societati comerciale nu-i poti ordona sa actioneze intr-un anumit fel, cel putin intr-o economie deschisa cum se pretinde cea romaneasca, prin urmare „duhul blandetii” desi este ridicol, este aparent singurul mod de a impulsiona activitatea bancilor comerciale. Restul tine de politicieni.

  Răspunde
   
 • CTL
  Mai 10, 2013 la ora 15:17 Răspunde
   
 • CTL
  Mai 10, 2013 la ora 15:13

  Cica a fost Soros la Frumusani : http://www.gandul.info/stiri/vizita-istorica-doi-dintre-cei-mai-puternici-oameni-ai-planetei-langa-bucuresti-10869587
  O fi trecut si pe la nr 25 de pe Lipscani ?

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 11, 2013 la ora 00:17

   Probabil ca altii stiu mai bine cit de numerosi sunt tig… romii. As fi fost tentat sa amintesc „prosti dar multi”, dar nu, nu este adevarat – nu sunt prosti, stiu ce vor si mai ales ce nu vor, nu vor sa munceasca dar vor sa traiasca din asta.
   In situatii critice, de orice natura, cauti aliante dar si sustinatori. Fascistii lui Hitler, au facut la fel: alianta cu romania si suport legionar, alianta cu Italia si suport fascist, alianta cu Ukraina si suport alb, samd. Totusi nu este clar dece Georgica a venit la romi.
   Adevarat este un mare filantrop (nu dezinteresat, dar este) dar si … unul asupra caruia planeaza ura britanica si franceza, deopotriva.
   Care este asemanarea dintre el si Dinu Patriciu? Nici una. Georgica sarlatan versat, Dinulica un tantalau care nici manipulat nu merge. Dar amindoi au facut cunostinta cu publicatiile Europei Centrale si de Est.
   George Schwartz, nascut la Budapesta (1930) in 1936 devine George Soros (antisemitismul nu e o placere). Este un evreu ungur, american prin adoptie. In timpul WWI e luat prizioner la rusi, scapa inapoi in Ungaria de unde emigreaza in Anglia (1947). Dupa Bachelor in economie (1952) se muta la New York (1956). Pina aici nimic iesit din comun. Pina in 1959, arbitrage trader si pe urma …analyst (1963). Dupa 7 ani de practica, se pune pe facut parale, sase ani, pina in 1973, lucreaza la un…offshore bank, timp in care isi infinteaza o fundatie (Soros Fundation Management), adica sa foloseasca banii altora in propriul sau interes (domeniu in care o banca nu este la fel de profitabila). Nu-i pling pe depunatori si nici ei nu se pling.
   In 1988, Jeacues Chirac il invita pe Georgica sa-l ajute in programul furibund de privatizare (inviti pe dracu in casa) si Georgica a cumparat o gramada de actiuni ale bancii franceze. Un an mai tirziu COB l-a acuzat de „inside trading”, abia in 2006 a scapat cu o pedeapsa minima. Totusi s-a dus la Drepturile Omului, care nu i-au dat dreptate, final 2011. Mai avea pe coada si alta tara.
   In 1992 – miercurea neagra a bancii Angliei (16 septembrie) – profitind de o bilbiiala, vinde ca nimic 10 bilioane de sterline (iti imaginezi ce bani se fac in offshoruri) (a vrut de fapt sa vinda 15 bilioane, dar a fost milos) pagubindu-i pe britanici de 3.4 bilioane de sterline. Treaba „curata” si mai ales cinstita ca afacere (sa mai ai incredere cind cineva iti tot cumpara moneda). Si ce, toata Europa este in genunchi in fata Elvetiei, sa nu se apuce astia sa vinda chinezilor toata pivnita de EUR).
   „Economist Paul Krugman is critical of Soros’ effect on financial markets.
   „[N]obody who has read a business magazine in the last few years can be unaware that these days there really are investors who not only move money in anticipation of a currency crisis, but actually do their best to trigger that crisis for fun and profit. These new actors on the scene do not yet have a standard name; my proposed term is ‘Soroi’.” Adica il categoriseste de provocator de criza.
   Ca l-a carotat pe Bush si ca a sprijinit legalizarea marijoanei, trec peste astea pentru ca e una tare: ” Despite working as an investor and currency trader, Soros argues that the current system of financial speculation undermines healthy economic development in many underdeveloped countries. He blames many of the world’s problems on the failures inherent in what he characterizes as market fundamentalism. His opposition to many aspects of globalization has made him a controversial figure”.
   Dece asa o schimbare? Dragostea de tara natala, pe care o vede la cheremul UE? Cert e ca a inceput o campanie: How to save EU from de Euro Crisis. In esenta, brutal chiar, as zice ca toata campania lui (prin Europa, in Asia) poate fi spusa: salvarea Europei va veni de la talpa nu de la banca, de la China nu dela restul lumii. El vine cu aceste vederi „socialiste” din „tara tuturor posibilitatilor”. Li s-a facut alora frica ca nici de razboi nu le iese si nici de jumulit nu mai au pe cine? Probabil ca si Dinu era pe schema, dar n-are anvergura lui Georgica, alta clasa.
   Si asa cu romii…

   Răspunde
    
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 23:33

  Asa cum am mai scris pe aici o cauza care a dus la scaderea cursului EURO in Romania, in ultima perioada, a fost intrarea de sume importante de valuta in tara. O parte dintre investitorii care au adus valuta au cumparat titluri de stat iar o alta parte, importanta, sunt investitori speculativi ce intentioneaza cumpararea de terenuri agricole in Romania si revinderea lor intr-un timp relativ scurt si incasarea profitului. E posibil sa asistam la crearea unei bule speculative pe aceasta piata, a terenurilor agricole din Romania, incepand cu a doua parte a acestui an.
  E numai o parere.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 03:46

   Asa cum constructorii au ramas cu apartamente nevindute, s-au le-au vindut in pierdere, sa se intimple si cu paminturile? „E posibil sa asistam la crearea unei bule speculative pe aceasta piata, a terenurilor agricole din Romania, incepand cu a doua parte a acestui an.” Nu stiu daca e de ris sau de plins, sa-ti vezi pamintul tarii la talcioc pe piata europeana.

   Răspunde
    
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 23:14

  Moise, cred ca ar trebui sa adaugi in emisiunea ta si o sectiune care se refera la istorie. Istoria noastra a romanilor. Mari evenimente, mari personalitati, mari decizii, evenimente de la care avem ce invata. Ma refer aici la istoria recenta, adica cea care se refera la Romania moderna in special, dar nu numai.
  Avem nevoie sa cunoastem istoria noastra. Mai ales acele parti ale istoriei din care, inca, putem invata astazi ce inseamna caracterul, moralitatea, cinstea de a face politica a unor mari oameni de stat romani si importanta deciziilor lor asupra natiunii romane.
  Cred ca aceasta sectiune poate lua cu succes locul acelei parti din emisiune care se refera prea des la telefoane inteligente, actiunile Apple sau conflictele armate internationale.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 03:40

   Ia auzi AdrianD, in curind te vedem la ODB…

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Mai 10, 2013 la ora 03:48

    neah, SanduCu, nu are timp Moise de asha-ceva. In plus, consider ca OdB shi asha are putzin timp la dispozitzie pentru adezbate a la „carte” subiectele care ne doare. Daca se mai apuca Moise sa mai vorbeasca shi despre politica monetarista a lui Shtefan cel Mare, iracan de noi, ca iar ne fac guvernu’ cu femei-ul la buzunare shi noi nu ne dam seama.
    Asta nu inseamna ca nu putem discuta pe forum ba de Mihai Viteazul, ba de Antonescu, ba de una, ba de alta…
    Shuste, shmenuri, shushanele.
    Uite, io acum citesc ca sa ma dixtrez cartea lui Dickie despre istoria mafiei.
    Pe cuvant daca nu-i mishto. Shi mai ales instructiva foarte.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 10, 2013 la ora 07:33

     da-da-da, da-da!

     Răspunde
      
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 20:47

  Referitor la reducerea TVA la paine si pe intreg lantul de productie – asta e o masura care va face istorie.
  Pentru a avea succes, financiar vorbind prin incasari la bugetul de stat, cred ca aceasta masura trebuie sa fie pregatita dinainte. Adica : cu aprox o luna de zile inainte de a aplica aceasta masura trebuie o campanie, facuta de autoritatile statului abilitate in acest sens, pentru a intra in reflexul vanzatorilor si cumparatorilor obiceiul de a da si a cere bonul fiscal la cumpararea de produse de panificatie. Altfel o sa ne plangem in continuare singuri de mila, ca TVA-ul la alimente e prea mare, preturile la produsele alimentare sunt prea mari in Romania – o mare parte din veniturile salariale din Romania dintr-o gospodarie sunt cheltuite pe mancare ca rezultat final, incasarile la bugetul de stat sunt prea mici pentru ca evaziunea fiscala e prea mare iar unii se imbogatesc facand evaziune fiscala.
  Iar in final ne intrebam toti : „De ce lucrurile merg prost ca si nivel de trai in Romania, in general, iar in Germania e altfel?”
  Uite d’aia.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 03:37

   Tot se vorbeste de chitanta, ca se da ca nu se da… Cind am lucrat la Tim Horton’s, si pentru o cafea mica operam masinuta si puneam maruntul in sertaras. Singurul loc unde nu se da chitanta, este la piata, unde fermierii se pare ca platesc impozit pe locul la taraba.

   Răspunde
    
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 20:14

  Chestiunea asta cu dobanzi mari la creditele oferite de bancile din Romania este o dovada de imaturitate din partea bancilor. Este cam la fel ca si adaosurile comerciale practicate de majoritatea agentilor economici. Cineva, un om de afaceri roman, spunea acum ceva timp ca el nu deschide o afacere noua in Romania daca profitul nu e aproape de 100%. Explicatia era ca piata este instabila, taxele sunt mari, problemele intampinate sunt destul de multe iar afacerea poate sa nu reziste decat 2-3 ani. Rezultatul e unul singur : saracirea populatiei si scaderea nivelului de trai.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 03:31

   daca dupa taxele alea mari, vrea 100%, nu stiu ce fel de om de afaceri este, dar sarlatan sigur.

   Răspunde
    
 • CTL
  Mai 9, 2013 la ora 15:56

  Dragi colegi, m-am sters la ochi de vreo 2 ori si tot nu stiu sigur ca am vazut bine. Zice un articol ca in Romania noastra Gazprom vinde carburantii la cel mai mic pret de pe piata. Cum ? mi-a zis. GAZPROM, diavolul siberian, Monstrul care scuipa flacari din inghetata Rusie, Biciul lui Putin, Spaima Europei , vine la noi si sparge monopolul austriecilor, ungurilor si kazacilor ? Nu mai inteleg nimic.

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 9, 2013 la ora 15:57 Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 10, 2013 la ora 03:26

    …daca continua tot asa si dupa 9 mai…

    Răspunde
     
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 13:13

  Se pare ca EURO s-a „intors”.
  Aprecierea monedei nationale se poate face natural sau pe fundamente daca se intampla cel putin una dintre situatiile urmatoare:
  1.-economia nationala se dezvolta si se fac mai multe exporturi decat importuri;
  2.-vin investitori cu EURO care ii vand ca sa cumpere moneda nationala pentru diverse scopuri (investitii in economie, cumparare de titluri de stat);
  3.-cetatenii plecati la munca in stainatate trimit cantitati mari de valuta in tara;
  4.-statul se imprumuta pe plan extern in valuta pentru a realiza investitii in economia nationala;
  5.-se trece de la instabilitate politica la o oarecare stabilitate politica.
  Acum fiecare poate sa spuna de ce s-a apreciat EURO in ultimele aprox 6 luni de zile avand in vedere evenimentele din economie si de pe scena politica.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 9, 2013 la ora 15:48

   Cum vom sti ca amindoua, si LEU si EUR se vor aprecia? BCE este deacord? Dar FMI?

   Răspunde
    
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 10:39 Răspunde
   
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 09:48

  Un articol, de citit:
  http://www.zf.ro/zf-24/adjuncti-care-castiga-mai-bine-decat-sefii-situatie-la-ordinea-zilei-in-ministere-10864231
  Mi se pare de neinteles, dupa parerea mea, ca salariul unui ministru sa fie mai mic sau mult mai mic decat salariul unui subaltern din structura respectiva de stat. Din acest punct de vedere domnul ministru Vosganian avea dreptate, dupa parerea mea, ca salariul de ministru e uneori prea mic.

  Răspunde
   
 • cornel
  Mai 9, 2013 la ora 09:12

  Un articol, de citit:
  http://www.zf.ro/zf-24/isarescu-frati-bancheri-stoparea-creditarii-se-va-intoarce-ca-un-bumerang-impotriva-voastra-10865133
  Bancile ar trebui sa-si faca curat in portofoliile de credite (eventual sa renegocieze conditii si termeni la o parte din creditele considerate acum neperformante), sa-si eficientizeze activitatea avand in vedere numarul de puncte de lucru, agentii si sucursale si apoi sa reia creditarea catre economie la dobanzi cara sa nu puna in pericol functionarea firmelor care au apelat la acest gen de finantare, prin credit de la banci.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 9, 2013 la ora 15:39

   In 2008 valoarea nominala a bursei internationale de valori a fost de 36.6 trilioane de dolari, adica de 11 ori mai mare decit intreaga economie a lumii. Adica negociezi valori inexistente. In acelasi an, brokerii au platit mai putine taxe dar au atins un comision de 11 bilioane de dolari, ceea ce inseamna 0.03% din valoarea bursei. Care este valoarea tranzactionata, pentru care s-a platit comisionul?
   Dar ce este si mai…interesant, este ca (de exemplu) din octombrie 2011 si pina in februarie 2013, BNR a finalizat 6 tranzactii (2 domestice in RON si 4 internationale in EUR), iar dupa incheierea tranzactiei a urmat o urcare valorica a bondului in cauza, exceptie facind numai bondurile domestice din care una a scazut iar cealalta…nu se arata. Presupun ca aceste operatiuni s-au facut la cererea guvernului, dar dece sa se vinda din bonduri care au tendinta de crestere? Nici una internationala n-a scazut. Nu m-am uitat peste toate (sunt 36), o fi mers asa de bine incit toate au urcat pina astazi. Atunci probabil ca nu conteaza din care iti ei ce ai nevoie.
   Iarasi ceva interesant, din cele 36 sunt 12 bonduri (8 internationale si 4 europene) care nu au cautare (nici o oferta, desi au termene de maturitate intre 2 si 10 ani (de fapt este unul in USD valabila pina in 2023). In general bondurile romanesti sunt legate (prin portofoliu) majoritar de Austria si Germania. Mai apar Anglia, America, Asia. Am avut surpriza sa descopar intr-un portofoliu o participare de 10%…US offshore – sa fie vorba de vre-un paradis fiscal?

   Răspunde
    
 • Costi
  Mai 9, 2013 la ora 05:10

  @Moise
  Am 2 observatii la Biziday de ieri seara :
  1. Dl Isarescu nu prea are de ales intre „duhul blandetii” si altceva , nu-i da voie Legea ! Bancile nu sunt institutii de asistenta sociala , ci entitati asimilate unei societati comerciale infiintate in scopul realizarii de profit pt actionari.Orice alt comportament al dlui Isarescu fata de banci risca sa-i aduca reactii asemanatoare cu cele avute de fostul guvernator al Bancii Nationale a Ungariei !
  2.Sa vedem daca ii vei trata cu acelasi „duh al blandetii” pe colaboratorii tai care iar te-au „tradus” si ti-au dat o stire gresita , cea privind tendinta de crestere a Euro si USD de ieri fata de alaltaieri ! In timp ce pe graficul prezentat de tine cele doua valute straine sunt pe crestere , tendinta reala este cea de …scadere ( -0,15%, respectiv -0,41%)-a se vedea si site-ul BNR !
  P.S. Dezinformarea de la Biziday din data de 30 apr privind programul bancilor in „vacanta” cuprinsa intre 1 Mai si Paste a fost intentionata sau tot o eroare a colaboratorilor ?

  Răspunde
   
  1. Zahaflr
   Mai 9, 2013 la ora 12:17

   Bancile nu sunt institutii de asistenta sociala. Sunt institutii al carui scop patrimonial este sa jefuiasca capitalul romanesc.
   Si aici s-a ajuns numai sub protectia d-lui Isarescu.
   Acum ar trebui sa-si permita sa le mai dea peste mana chiar daca pare a fi destul de tarziu.
   Pana acum au fost protejati acum incearca sa- dojeneasca? Asii sunt in mana lui Isarescu. Oare cum ii va folosi? Ceva imi spune ca nu in interesul capitalului autohton.
   Praf in ochi…

   Răspunde
    
  2. mihaix
   Mai 9, 2013 la ora 14:04

   Nu ii da voie legea ??? Care lege, aia pe care Isarescu ajutat de FMI, BM si putere o tot schimba ca sa convina bancilor. SA nu uitam ca noul cod civil are o lege care contravine intereselor bancilor si ea este amanata, de acelasi domn isarescu, care cand poate , cand nu poate, dupa cum ii dicteaza interesul. Ala de bancher, aservit unor interese, nu cel de roman.

   Răspunde
    
 • nume
  Mai 9, 2013 la ora 01:34

  DOBÂNDA DE REFERINȚĂ:
  De ce este asa mare diferenta dintre dobânda la depozit și cea la credit? Pentru că banca națională a dispus să fie așa de mare (motivele pentru care a făcut acest lucru până acum probabil derivă din dezechilibrele macro existente în românia). Vezi istoric politică monetară http://www.bnr.ro/Indicatori-de-politica-monetara-1744.aspx ;
  Pentru comparație observați ratele bancii centrale europene : http://www.ecb.int/stats/monetary/rates/html/index.en.html ;
  3 mai: moment de referință bnr a decis reducerea acestui ecart care a crescut la fiecare scadere a dobânzii de politică deoarece atât dobânda de creditare cât și cea de depozit au scăzut de fiecare dată cu aceeași valoare. Scăderea sincronă a celor 2 dobânzi a dus la o blocare a acestui canal de introducere sau de mișcare a leilor în sistemul bancar.
  Micșorarea acestui ecart va internaliza sistemul bancar românesc și îl va face să nu mai depindă atât de mult de finantarea externă.
  Greșesc?

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Mai 9, 2013 la ora 01:22

  … nu vad de ce ne-am fi ashteptat la altceva decat la „duhul blandetzii” din partea dlui Isarescu in ce priveshte Bancile.
  Fost-a domnia sa altfel decat … bland … cu bancile?
  Am uitat cu totzii cum fu’ cu Ordonantza 50 shi cu aplicarea Codului? Care fura pozitziile bancii „noastre” „natziona;e” shi ale guvernatorului „nostru” de banca „natzionala”?
  Prin opozitzie, tzi8n sa sa reamintesc iarashi de alte luari de pozitzie ale dlui Guvernator, de pilda, ca salariile romanilor sunt prea mari sau ca masurile de austeritate fura intemeiate, shi ce pacat nu am taiat shi pensiile…
  In chip de concluzie, gainilor din „Ferma animalelor” le placea tare mult un slogan, pe care il repetau la fiecare discurs al porcilor: „Aia cu doua picioare is rai. aia cu patru picioare is buni”, shi nimic altceva nu mai conta decat sloganul.
  Pentru dl Isarescu, care nu are decat duhul blandetzii fatza de banci shi doar critici fatza de angajatul roman, ale carui salrii sunt prea mari, ori fatza de pensionarul roman, ale carui pensii, vai, nu au fost shi ele taiate, sigur, sloganul trebuie un pic reformaulat.
  Shi uite asha aflam ca bancherii sunt buni, shi tre’ tratatzi cu duhul blandetzii, iar restul romanilor is rai, shi tre’ tratatzi cu taieri shi austeritate.
  iar dl Isarescu … ce e in aceasta ecuatzie?
  Ah, nu, el nu e roman. El e … bancher.
  🙂

  Răspunde
   
  1. valahul
   Mai 10, 2013 la ora 22:17

   Intru totul de acord cu Adrian D. Ca de obicei.
   Doar as intreba, ce spera Isarescu cu astfel de apeluri catre banci?
   Clar: nimic de la banci, ci doar incearca sa ii prosteasca pe romani ca ce intentii bune are el, dar ca ce rele sint bancile.
   Urit dl. Isarescu! un asa stimat domn ca Dvs. sa incerce sa prosteasca prostimea.
   Ce boala am pe astia care se uita in ochii tai si te mint. Altfel ei sint mari oameni de stat, practic ei sustin pe umerii lor de giganti intelectuali Romania, super educati / pregatiti profesional / mari iubitori de arta, sint semi-zei, daca vrei sa le vorbesti nici macar nu se uita la tine. Doar te fura. Le sta pe limba sa ne zica „viermilor, ce trebuie sa va dau voua socoteala!? fac ce vreau eu!”, dar se abtin din ticalosie.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 12, 2013 la ora 17:19

    vi se potriveste porecla

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 12, 2013 la ora 17:24

     ?

     Răspunde
      
 • CuSandu
  Mai 9, 2013 la ora 00:31

  Draga Moise, cind pentru refacere economica se cauta investitori, cind oamenii imprumuta bani pentru a incepe o afacere, toate astea implicit duc la cresterea cererii, adica la cresterea dobinzilor. Daca toata speranta se pune in bani si afacerea pica, la nivel national cunoastem criza. Chiar daca atunci dobinzile incep sa scada, ramine unul mereu care cistiga si altul care pierde mereu.
  In schimb, in schimb … bancherii fac ce noi toti ar trebui sa facem. Cistiga cu toate pinzele sus (dobinzi mari) din ce este pe piata (LEU) pentru a reface ce le lipseste (EUR) pe care il mentine la linia de subzistenta (dobinzi mici si atragatoare).
  Cind un bancher da credite, de fapt el investeste. Nu va investi daca nu are profitul asigurat (isi ia banii si pleaca in alta tara).
  A spus bine, cineva, ieri la Prim Plan: banul nu este asa de important cum e sa stii ce vrei sa faci.
  Dar acuma, ma gindesc la altceva. Dece le-au casunat pe sat? Pentru ca acolo cheltuielile sunt mai mici? Nu neaparat, pentru ca acolo sunt oameni care vor sa faca ceva. Aia nu sunt afaceristi, capitalisti. Aia sunt romani adevarati, cei care au umplut Europa. In tara, la sate au ramas doar 44% din populatie. Acuma vor sa repopuleze satele cu oraseni, ca sa-i imbolnaveasca cu microbul muncii …

  Răspunde
   
 • cornel
  Mai 8, 2013 la ora 22:14

  Ma „distreaza” sa tot aud discutii si planuri pentru Autostrada Suspendata sau Gondola pentru transport in comun din Bucuresti atunci cand strazile din Bucuresti au probleme grave de intretinere (vezi aici gropile si nu bordurile), centura Bucurestiului neterminata si vai de capul ei si problema nerezolvata a cainilor maidanezi.
  Iti dai seama ca nu exista prioritati si o abordare normala a problemelor, in Bucuresti.
  Intrebare : Centura Bucurestiului tine astazi de Primaria Capitalei sau de Ministerul Transporturilor?

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 8, 2013 la ora 22:53

   Eu as crede ca tine de domeniul fantasticului. Ca multe alte lucruri administrate de dragii si grijulii nostri politicieni.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 9, 2013 la ora 00:56

    … aduceti altii mai buni, daca aveti. Europa este dispusa sa… ajute…

    Răspunde
     
    1. cornel
     Mai 9, 2013 la ora 19:57

     Mi-a placut o remarca pe care am auzit-o astazi – „…in Romania cainii vagabonzi sunt numiti caini comunitari iar copiii vagabonzi sunt numiti copiii strazii”.
     Interesant adevar, parerea mea.

     Răspunde
      
     1. CuSandu
      Mai 10, 2013 la ora 03:14

      Domnu Cornel, M-ati pus pe ginduri. Pe aici sunt oamenii strazii, dar nu-am vazut (si am facut voluntariat pentru ajutorarea lor) copiii strazii. Cei care si-au pierdut casele, indiferent de motive, sa nu fi avut copii? Nici soti ai strazilor nu am vazut. Este ciudat, dar nu vreau sa ma gindesc, mai bine sa descopere posteritatea ce se poate intimpla in spatele cortinei capitaliste. Fac bine profesorii care dau 2 si celui care copie si celui care permite. Capitalismul si comunismul, cei doi repetenti…

       
 • CTL
  Mai 8, 2013 la ora 22:01

  Cine a spus ” cauta si vei afla ” sigur nu s-a gandit la mine. De o ora tot caut stirea pe gagalu asta si nu o mai gasesc. Desi pot sa jur ca am citit-o azi. Am vrut sa pun link-ul. Zicea ca BCR a redus dobanda la lei pe termen de 1 luna la 3,25 %. E ridicola. Chiar nu acopera inflatia. Si guvernatorul vorbeste de un nou ciclu cu dobanzi scazute. Mai vedem, mai vedem. Sa spere la un an agricol bun.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 9, 2013 la ora 00:53

   cui ii trebuie unan agricol bun? se poate cumpara pe lei mincare de import…

   Răspunde
    
 • cornel
  Mai 8, 2013 la ora 22:00

  Domnul Piperea, din ce am vazut la emisiunea Prim Plan, mi se pare un pic depasit de situatia de la Oltchim. Cum naiba sa incepi cu disponibilizarea de salariati si plata de pana la 18 salarii compensatorii pentru angajatii disponibilizati de la Oltchim atunci cand istoria de 23 de ani din Romania a demonstrat ca asta e o metoda falimentara pentru intreprinderea respectiva, pentru bugetul de stat prin efortul financiar depus si prin rezultatul final al acelei restructurari de intreprindere de stat ?
  De ce naiba nu are domnul Blanculescu putere de decizie in cazul Olchim, pentru ca experienta sa profesionala garanteaza un rezultat mai bun, cred eu, daca se bazeaza pe ceea ce a declarat in emisiunea Prim Plan?
  Disponibilizarea de salariati si plata de salarii compensatorii trebuie sa fie etapa finala a procesului de reorganizare a unei intreprinderi si nu prima etapa. Degeaba s-a suparat domnul Piperea (pe domnul Blanculescu) pentru ca eu cred ca nu avea dreptate prin argumentele si planul prezentat de dansul, in cazul Oltchim.
  Asta e parerea mea.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 9, 2013 la ora 00:49

   asta a fost Prim Planul de astazi,care nu mi-a placut. Cel mai mult nu mi-a placut ca cei disponibilizati isi vor primi drepturile cind … va fi posibil. Cine a spus-o, trebuia scos in suturi…

   Răspunde
    
 • cornel
  Mai 8, 2013 la ora 21:41

  Da. Asa este. Dobanda la creditele oferite de banci este prea mare pentru a dezvolta si construi o afacere cu bani de la banca si pe baze solide din punctul de vedere al viitorului afacerii respective pe termen mediu si lung. Nu zic ca nu exista si cazuri de succes insa situatia nu arata deloc bine in piata creditelor oferite de banci pentru economia romaneasca. Scaderea dobanzii la credite nu e decat o variabila intr-o ecuatie grea care e contextul economic actual din Romania ce se bazeaza pe puterea de cumparare si pe consum. A doua variabila importanta din aceasta ecuatie este nivelul ridicat al taxarii muncii in Romania. A treia variabila, la fel foarte importanta, este nivelul coruptiei din autoritatile statului roman si introducerea raspunderii financiare pentru cei care produc pierderi, prin acte de coruptie, la bugetul de stat (vezi aici si fraudarea de bani europeni care in final sunt platiti, in liniste, de la bugetul de stat).
  Cele trei variabile sunt esentiale pentru rezolvarea acestei ecuatii ESENTIALE pentru Romania si de acest lucru depinde dezvoltarea organica a economiei romanesti, care trebuie sa se bazeze pe firmele mici si mijlocii, cresterea PIB si cresterea nivelului de trai din Romania – vezi aici nivelul taxelor pe munca din Bulgaria (e important acest aspect, zic eu).
  E numai o parere.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 9, 2013 la ora 00:43

   Domnul Cornel, economia Romaniei „se bazeaza pe putere de cumparare si pe consum” … mici. Coruptie? prinde orbul … pierdere de timp. Cu ecuatii nimeni nu a refacut o economie. Impozitul mic pe munca este bun cind… este munca…

   Răspunde
    
   1. cornel
    Mai 9, 2013 la ora 09:03

    Sa stiti ca nu detin acea ecuatie. A fost o figura de stil. Sper ca nu am derutat pe nimeni prin comentariul meu.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 9, 2013 la ora 15:30

     si la mine tot de stil, dar de imprumut. Adevarul e ca atunci cind va incepe munca, se vor vedea si rezultatele, cu cit mai repede cu atit mai bine, si nu cred ca gresesc, dar nimanui n-o sa-i pese cita taxa plateste, daca va trai demn, civilizat si fericit.

     Răspunde
      
 • Nelu
  Mai 8, 2013 la ora 21:23

  Probabil daca statul nu s-ar mai imprumuta de la bancile romanesti si ar scoate obligativitatea depunerii incasarilor si efectuarea platilor prin banca a societatilor comerciale , sigur bancile o sa schimbe optica privind creditele !

  Răspunde
   
 • Ligia Zeneci
  Mai 8, 2013 la ora 19:58

  Ozeneci! Pai asa ma gandeam si eu.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase