Rompetrol, unul dintre contribuabilii vitali pentru România (P)

Nivelul total al contribuţiilor Grupului Rompetrol la bugetul României în perioada 2007-2012 se ridică la peste 6,6 miliarde de dolari, la care se adaugă atât impozitele şi taxele plătite către bugetele locale, cât şi sumele aferente celor 7.000 de angajaţi.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, numai în 2012 Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti) a virat peste 4,6 miliarde de lei (peste 1,3 miliarde de dolari) către bugetul de stat, sumă care plasează compania între cei mai mari plătitori de taxe şi impozite din ţara noastră.

Bugetul este sursa din care statul român asigură salariile bugetarilor – fie că vorbim despre profesori, medici sau funcţionari -, alocaţiile copiilor, medicamentele şi serviciile sanitare, dar şi alte costuri ale instituţiilor de stat, cum ar fi investiţii sau cheltuielile curente.

Dacă am transforma contribuţiile Rompetrol în salarii pentru profesori, acestea ar acoperi retribuţiile pe 4 ani ale tuturor dascălilor din România sau ale medicilor care profesează la noi în ţară pe 25 de ani. Sumele virate în 2012 la bugetul de stat ar putea acoperi plata tuturor alocaţiilor copiilor din România pe 18 luni.

Cu o prezenţă în 12 ţări, Grupul Rompetrol reprezintă una din cele mai puternice companii din România şi un important jucător de profil din regiunea Mării Negre şi Mării Mediterane. Parte a KazMunayGas – compania naţională de ţiţei şi gaze din Kazakhstan, acesta deţine cea mai mare rafinărie din România – Petromidia Navodari, peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi în şase ţări (România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania şi Georgia), dar si activitati de upstream în Eurasia şi Orientul Mijlociu.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la Rompetrol, unul dintre contribuabilii vitali pentru România (P)

 • チャコ サンダル
  Septembrie 16, 2013 la ora 12:41

  ミネトンカ 箱

  Răspunde
   
 • VictorL
  Mai 12, 2013 la ora 08:02

  @Constantin.Pastele l-am petrecut pe ,,cimpia muncii”si departe de casa,asa ca mielul camerunez a scapat intreg,anul asta.Revenind la ,,oile noastre” sau la teapa lui Patriciu eu o contabilizez la Adrian Nastase linga cea cu Sidex si Petrom pe mina cealalta.Asta cu serviciile nu stiu cit e de gogorita dar stiu ca Basescu a incercat sa mai recupereze ce se putea,cind nu se mai putea mare lucru.Prin stenogramele alea cu Blejnar se vorbea si de magaria Rompetrol.Jos cu palaria pentru Rompetrol ca merge normal dar modul s-a facut privatizarea si suveica e alta discutie.Acum se pare ca i-a venit rindul lui Ponta sa puna capacul la oala si aflam ca din 600 mil suntem norocosi daca vedem vreo 130 de mii.Noroc avem si ca umplem magazia de promisiuni cu investitii de miliarde.Cum dintre cele trei companii care produc produse petroliere de calitate europeana,Lukoil,Petrom,Rompetrol nu mai e nici una romaneasca suntem,, fii ploii”…Asa ne-a declarat un clasic in viata.Tanase insa intreba;,,Si cu asta ce-am facut?”

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 12, 2013 la ora 16:40

   Felicitarile mele si bine te-ai intors – macar unu sa munceasca, pentru mindria noastra a tuturor. Am insa o obiectie, esti un discriminator!!! Adica pe cel cu „fii ploii” il declari clasic in viata, iar pe mine ma … plagiezi. In compensatie ti-as cere citeva lamuriri: poti sa-mi detaliezi „suveica” si sa-mi spui cite ceva despre „matusa Tamara”?

   Răspunde
    
 • Paul Butoi
  Mai 7, 2013 la ora 18:35

  Nu cumva contributiile virate de Rompetrol la bugetul de stat sunt – mai ales – taxe si accize platite de cumparatorii produselor petroliere vandute de companie ?
  Ca eu nu-mi amintesc ca Rompetrol sa fi raportat vreodata profit , din care sa plateasca impozit pe profit .
  Aveti dreptate , este un lucru remarcabil faptul ca Rompetrol a virat catre buget banii pe care i-au platit cetatenii romani cand au cumparat produsele petroliere ; puteau sa-i tina pentru ei .
  Textul asta cu ” Rompetrol al doilea mare contributor la bugetul Romaniei ” l-am auzit si la conu’ Dinu , pe vremuri ; e normal sa-l preia si cei de la KMG , odata cu RRC .
  Si sunt baieti buni , daca platesc pentru publicitate .
  Totusi , au cam exagerat cu ” Rompetrol plateste salariile profesorilor / doctorilor pe j’de mii de ani ” .
  Asta e prea gogonata si strica frumusetea minciunii .

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 7, 2013 la ora 19:30

   Dezinformare – Publicitate disimulata – Reclama mascata:
   http://www.scribd.com/doc/24827301/etica-publicitatii
   Publicitatea = mesaj platit si transmis printr-un mijloc de comunicare in masa (mass-media). Pe baza mesajului publicitar consumatorul trebuie sa fie capabil a lua o decizie corecta.
   Legislatia publicitatii – are rolul de a proteja interesul public general impotriva publicitatii inselatoare (inducerea in eroare lezind interesul unui consumator sau concurent) si stabileste conditiile in care este permisa publicitatea comparativa (mentionarea unui concurent) – din Art. 1.
   Legea 363/2007 – Publicitatea mascata = Utilizarea unui context editorial in mass-media, in vederea promovarii unui produs pentru a carui reclama comerciantul a platit, fara ca aceasta sa se precizeze clar fie in cuprins, fie prin imagini sau sunete usor de identificat de catre consumator. Omisiunile inselatoare, limitarile (neclar, neinteligibil, in contratimp), dezinformarea si ambiguitatile impuse de media sunt pasibile de pedeapsa. Reclama mascata este folosita, in general, pentru publicitatea unui produs interzis de lege sau promovarea unui produs (mai putin competitiv sau similar cu ale altor marci existente pe piata)prin evidentierea prestigiului marcii.

   Răspunde
    
  2. Marcel Andrei
   Mai 9, 2013 la ora 08:35

   Ai dreptate, platesc impozite si taxe din banii pe care ii incaseaza de la clienti, dar daca stam sa judecam alte privatizari, asta este printre putinele in care statul are ceva de castigat. Rompetrol a platit 320 de milioane de euro din dobanzi si rascumpararea unui pachet mic de actiuni, in 2010. La care se adauga cele 200 mil de acu, asa ca eu zic ca statul e in castig. Ca sa nu mai zic ca fata de Sidex sau alte privatizari marete, in cazul asta datoriile nu au fost sterse, statul tot a avut ceva de castigat. Implicit, si doctorii si profesorii…

   Răspunde
    
 • ion
  Aprilie 30, 2013 la ora 19:12

  Damnule Guran. Am urmarit de multe ori consideratiile si parerile d-vs privind multe probleme. Astazi 30-04-2013 la institutia bugwtara la care lucrati (TVR), afirmati ca bugetarii au liber de la guvern! ERONAT! Am fost obligati sa recuperam in avans!!!! poate cheltium niste bani pentru sectorul privat! Asta este adevarul!!!! Este drept ca D-Vs nu pre stiti daca sunteti privat sau nu, dar LIBER inseamna Zile platite si nemuncite! Chir ca 1 MAi muncitoresc pe care si privatii sunt obligati sa-l sposorizeze prin lege!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 27, 2013 la ora 10:34

  D-le VictorL, Dinu Patriciu nu ar fi putut in veci sa delapideze sumele fabulose pentru care este acuzat si pe care ststul roman nu le va mai vedea nici de la el, nici de la Rompetrol. Si nici cu grupul infractinal pe care l-a organizat cu securistul Rosca Stanescu si omul lui Dan Voiculescu de la Grivco, Sorin Pantis nu ar fi reusit. Ei au fost doar paravanul fostilor securisti „din umbra” care au fost, impreuna cu ei, beneficiarii reali ai sumelor de bani furate. Rompetrol si-a transformat in actiuni obligatiunile nerascumparate si statul roman a preluat creantele neincasate. Asadar, daca as spune „jos cu palaria”, este pentru faptul ca au ajuns nemernicii sa ne fure si palariile de pe cap. Afacerea a ramas secreta, cercetata de servuiciile secrete, nimeni nu a aflat cine sunt „persoanele din umbra”, dosarul manipularii Bursei in care este implicata Gabriela Anghelache a ramas cu multe necunoscute chiar si dupa cercetarile efectuate de serviciile secrete (ceea ce ne poate face sa credem ca acolo fie se afla niste idioti, fie niste persoane interesate), iar Rompetrol pare ca nu mai este preocupata sa recupereze nimic de la Dinu Patriciu, ceea ce ne poate face sa credem la fel, fie ca sunt fraieri (ca s-o spun elegant) fie ca sunt interese mai presus decat nenorocitele alea de milione de euro, de vreme ce Traian Basescu a discutat personal despre acestea cu Nursultan Nazarbaev. Prin urmare, probabil ca datoriile vor fi platite, dar nu in euroi, ci in miei. Carevasazica, mielul NU era camerunez, cum s-a anuntat in mod eronat, ci va fi kazah, in compensarea datoriilor Rompetrol/Patriciu catre ststul roman. Adica, catre mine si catre dumneavoastra, domnule VictorL, ca sa stiti acest lucru cand veti manca mielul de Paste.

  Răspunde
   
 • zanul cel bun si biciul fermecat
  Aprilie 25, 2013 la ora 20:15

  Bun.. si cat e datoria rompetrol midia navodari catre stat dupa taieri de datorie si conversii in actiuni ale datoriilor. Tot respectul, numai de stiut o cunoscuta din ecuatie, cel mai important este cred in aceasta si tuatie si aducerea de resurse.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Aprilie 19, 2013 la ora 20:00

  @Moise.Intr-adevar,nimic de comentat…Jos cu palaria pentru Rompetrol;nu insa si pentru Patriciu.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase