Cât de importanţi sunt banii pentru tine?

predica blog

de Moise Guran

Deși vă spun zilnic la această rubrică fapte și comentarii legate de bani, afaceri, interese și uneori conflicte aș vrea să vă repet azi un lucru esențial în legătură cu centrul universului nostru contemporan. El este banul, fie că vrem să o recunoaștem sau nu, dar la fel de axiomatic cred că este și faptul că exact din importanța banilor în lumea în care trăim se trag și multe dintre imperfecțiunile acestei lumi.

Dacă cineva îți spune că banii nu sunt importanți o reacție sănătoasă ar fi să te întrebi dacă nu cumva acela va încerca să te lase fără ei, mai devreme sau mai târziu. Categoric, banii sunt importanți, dar nu asta îi face problematici. Rău este că în societatea noastră capitalistă banii au devenit atât de importanți încât ei obsedează minți, schimbă destine, distrug pasiuni sau crează false valori. Banul nu poate deveni un scop în sine și cine crede că afacerile au drept scop profitul suferă de o inversare periculoasă a valorilor. Afacerile sunt cele care organizează munca, cele care asigură o activitate sau creează produse, iar capitalismul trebuie privit, zic eu, nu ca pe o creație a dumnezeului ban, ci doar ca un model de organizare socială în care activitatea creativă a omului a atins cea mai mare eficiență.

Un om bun, din întâmplare preot, mi-a spus odată că nu este păcat să faci profit, atâta timp cât partenerii și colegii tăi sunt și ei pe profit, atâta timp cât sunt mulțumiți de relația de muncă pe care o au cu tine. Religioși sau nu, credincioși sau nu, încercați să vă gândiți la bani ca la un mijloc prin care puteți realiza mai mult. Până marți, după Paște, vă urez Sărbatori liniștite.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

99 răspunsuri la Cât de importanţi sunt banii pentru tine?

 • monstruletulroz
  Februarie 6, 2015 la ora 13:04

  Castigi bani cu 6 lei investitie. Cea mai noua metoda de a face bani pentru romani. Testat! Chiar functioneaza. Iti poti schimba viata (si portofelul). Depinde numai de tine.
  Ce trebuie sa faci:
  Pasul 1: iei 6 coli de hartie si scrii pe fiecare ” M-am adaugat la lista ta” astfel cel care primeste sa te adauge la listele pe care urmeaza sa le posteze si asa adresa ta va aparea pe multe site-uri/ forumuri; apoi impaturesti fiecare coala atat cat sa intre in plic . Acum iei 6 bancnote de 1.00 leu si pui o bacnota in una din fiecare coli, apoi pui fiecare coala in plic si inchizi plicurile. Ar trebui sa ai acum 6 plicuri sigilate cu o coala si o bacnota de 1.00 leu in ele, cu numele si adresa ta pe ele.(la expeditor pentru a ajunge si pe alte forumuri) Acum trebuie sa trimiti plicurile la urmatoarele adrese : 1) Suhov Valentin, strada Potgoriilor, nr 18b,bl14,sc.a,ap13,et3, Tulcea, Jud. Tulcea cod postal: 820192. 2) Samoila Doina, strada Magura , nr 6, bl. p6s, sc 2 , ap 34 cod postal: 800266, Galati, Jud. Galati. 3) Curticean Monica, strada Clujului, nr 47, Arad, Jud. Arad, cod postal: 310047. 4) Petre Alexandra Elena strada Victoriei , nr 16, bl 32, sc a, ap16, cod postal : 105600 Campina-Prahova, 5) Ionita Violeta strada Tulcei ,nr82, bl76, sc.b,ap.2, Mahmudia, Jud. Tulcea, cod postal: 827310. 6) Coldau nr 12 A, Beclean, Jud. Bistrita-Nasaud
  Pasul 2 : acum tai din lista de mai sus numarul 6 si le duci cu o pozitie mai sus (adica numarul 6 devine 5, 5 devine 4, 4 devine 3 etc.) astfel nr 6 devine liber: completezi cu numele si adresa ta pozitia a 6-a. Daca te vei pune pe alta pozitie diferita de cea de a 6-a , vei castiga cu mult mai putini bani. pentru ca factorul de multiplicare se diminueaza. Acum trebuie sa publici acest anunti pe forumu-uri, newsgroup-uri (sunt foarte multe), 200 sunt atat cat iti trebuie.

  Calculeaza: vei incepe sa primesti bani in cateva zile. De ce? Din cele minim 200 de publicari pe care le-am facut sa zicem ca primesc 5 raspunsuri ( un exemplu foarte foarte mic) Deci am castigat 5.00 lei cu numele meu pe pozitia a 6-a. Acum fiecare din cele 5 persoane care tocmai mi-au trimis cate o scrisoare,publica la randul sau minimul de 200 de articole cu numele meu pe pozitia a 5-a, si primesc si ei cate 5.00 lei. astfel eu primesc 5*5*5 lei 25.oo lei, continuand exemplu cu acest nr mic 5 de persoane care raspund la articol, castigi 125.00 lei (vechi) cu numele meu pe pozitia a 4, 625.00 lei pe pozitia a 3-a, 3125.00 pe pozitia a 2-a, 15625.00 lei pe pozitia 1. Cand numele tau nu se mai afla pe lista poti sa repeti producerea.

  Multi oameni intra pe net si navigheaza asa cum o faci tu acum. Asa ca ce sanse sunt ca lumea sa nu mai trimita niciun ban cand zilnic ni se alatura 20-50.000 de useri? Jocul se bazeaza pe o binecunoscuta lege a multiplicarii. Joaca corect si cinstit! Merita !

  Răspunde
   
 • Dl Raymond Hills
  Mai 10, 2013 la ora 22:26

  Stimate Domn / Doamna,
  Înainte de orice alte cuvinte, în primul rând, sunteți bineveniți să Raymond Hills Finance Company

  Ai nevoie de asistență financiară? Ai nevoie de un împrumut pentru a extinde
  de afaceri? Ai nevoie de un împrumut pentru a porni o afacere pe scară largă?

  Ai nevoie de un împrumut care poate schimba viața ta și dumneavoastră financiară actuală
  stare?

  Ai nevoie de un împrumut de urgență sau de urgență pentru a pune lucrurile la locul potrivit?

  Apoi, vă aflați în casă potrivit pentru toate dvs. de împrumut de calitate concepute pentru a se potrivi
  nevoile tale.

  O companie de împrumut de clasă mondială angajat la doar împrumut. Ne da de afaceri de pornire și împrumuturi de expansiune de afaceri pentru oameni de afaceri potentiali si femei la o rată scăzută și accesibile dobândă de 3% și o rambursare pe termen lung
  Durata de alegerea ta.

  Persoanele interesate sunt obligate să furnizeze informațiile de mai jos, și
  contactati-ne prin e-mail: raymondhillsfinance@yahoo.com

         CERERE DE CREDIT
  ================================

  Prenume? ……………….

  Al doilea nume? ………………

  Înainte de rude? ……………………

  Adresa de contact? ……………..

  Vârstă? ……………………..

  Gen? ………………..

  Numarul de telefon? …………..

  Stare Civila? ……………..

  Ocupația? ……………

  poziție? ……………..

  Venitul lunar? …………..

  Suma de împrumut? ……………..

  Scopul pentru imprumut? ……………

  Durata? ………………..

  Țară? ………………..

  Ați aplicat pentru împrumut
  înainte? …………

  înțelegi
  Engleză? ……………..

  Așteptăm cu nerăbdare să o relație de afaceri mai puternic cu tine.
  Dl Raymond Hills

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 7, 2013 la ora 20:15

  Ce nu stim despre cecurile cardurilor de credit:
  http://winnipeg.ctvnews.ca/consumerwatch-credit-card-cheques-1.1268986

  Răspunde
   
 • Bergner
  Mai 7, 2013 la ora 19:34

  „distrug pasiuni sau crează false valori”

  „capitalismul trebuie privit, zic eu, nu ca pe o creație”

  De-a dreptul duios! Asemenea greşeli de gramatică şi de limbă într-un text de nici 300 de cuvinte sub pălăria TVR1?!

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 7, 2013 la ora 19:08 Răspunde
   
 • connexion
  Mai 7, 2013 la ora 18:12

  congrats moise te urmaresc cu placere

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 7, 2013 la ora 15:50

  Din cate-mi amintesc, este mentionat in vechiul cod comercial, principiul este incorporat in Legea societatilor comerciale, se intalneste in dreptul comercial, in cel civil, in general si se preda la cursurile de Economie. Eu redau definitia: „Întreprinderea constituie organizarea autonomă a unei activităţi, cu ajutorul factorilor de producţie (forţele naturii, capitalul şi munca) de către întreprinzător şi pe riscul său, în scopul producerii de bunuri şi servicii, destinate schimbului, în vederea obţinerii unui profit.” Profitul poate fi exprimat in piei de animale, aur, ori sare. Toate au fost monede de schimb, mijloace de plata etc. (Daca aduc aminte de bietul profesor Dardac iar are sa sara vreun besmetic cu gura pe mine, asa ca recomand cu caldura Angela Rogojanu, „Stapanii ideilor economice” vol.I, Ed. Economica, 2009). Ori, mai familiar unora dintre colegii comentatori, despre cat de importanti sunt banii ne spune, spre exemplu, batranul Marx, in Cartea I, Sectiunea I a „Capitalului” (in editia pe care o detin pg. 145-156), cand vorbeste despre functiile banilor, ca masura a valorii marfurilor, mijloc de circulatie, mijloc de tezaurizare si mijloc de plata. Ca sa nu ne pierdem in retorica, banii sunt atat de importanti pe cat este impus de viata sociala a secolului al XXI-lea sa fie. Cei care-i considera mai putin importanti, mi-i pot ceda pe ai lor. Cu o abordare asa, mai patetica a functiilor banilor, precum in articolul de mai sus, parca l-am auzit pe Sorin Oprescu atunci cand a subliniat importanta faptului ca fiu-sau sa construiasca [inclusiv] pe banii mei cel mai mare pension pentru caini din Europa pentru ca analiza cost-beneficiu i-a aratat lui ca suma cheltuita NU conteaza. (Numai constructia telegondolei mai poate egala in utilitate adapostul canin.) Si pe Patriarhul Daniel l-am auzit ca nu conteaza cat costa constructia Catedralei Mantuirii Neamului, doar sa iasa mai mare decat Casa Poporului. Asta ma face sa inteleg cat de important este ca cetatenii patriei noastre sa priceapa ca banii nu sunt importanti, ci ca afacerile lor trebuie privite „doar ca un model de organizare socială în care activitatea creativă a omului a atins cea mai mare eficientă.” …A omului nostru politic, membru de partid, vreau sa zic. Altfel, despre „Pilda talantilor” am mai scris. Nicaieri nu am intalnit o astfel de perspectiva asupra banilor, romantic-naiva („din importanța banilor în lumea în care trăim se trag și multe dintre imperfecțiunile acestei lumi”), nici macar la fundatiile religioase non-profit, care trebuie sa plateasca cu bani energia, spre exemplu, si pentru care importanta acestora este cu atat mai mare, cu cat banii sunt mai putini.

  Răspunde
   
 • shadow
  Mai 7, 2013 la ora 15:26

  lăcomia și puterea…ce sentimente înălțătoare…unii zic că merg bine cu un pahar de vin vechi pe muzică de Wagner. cică -vorbă din popor:”de paște să fim mai buni”. auz vorbă la ei. adică de restul nu-i nici un bai că suntem prinși cu paru-n mână sub reflector. că de”: toți fură.
  vorba lu will smith:”să nu furi, să nu minți, să nu înșeli, să nu bei.
  da dacă furi, fă-o numai de la ăia răi. dacă minți, fă-o în așa fel încât să nu rănești pe nimeni. dacă înșeli, înșeală moartea. iar dacă bei, bea atunci cănd ți se taie respirația.”
  să fiți deștepți și fără frică.
  Adevărat a-nviat!

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 7, 2013 la ora 18:12

   Probabil ca nu este greu de gasit de unde incepe … cercul. Raul din noi (fiecare are si bine dar si rau), din omul de rind, iese la iveala cind cei din jur, societatea o ia la vale si ne forteaza. Incepe sa se fure cind nu ai din ce trai, vinzi droguri sa ai de medicamente, familii divorteaza cind sunt probleme de bani in casa, se bea sau se fumeaza mai mult la suparare, tara e parasita cind nu mai speri la nimic bun, samd. Probabil vor fi unii care sa sustina ca noi, cei de rind provocam toate relele. Aparent asa este, cu noi sunt umplute in general inchisorile, noi suntem dati afara de la lucru, noi facem taraboi cind suntem crita, samd. Dar asa cum se spune pestele se impute de la cap, iar dvs ati si pomenit de cele doua sentimente care merg mina-n mina cu „capul” – lacomia si puterea. De aici incepe cercul. Cindva bogatasii isi umpleau hambarele si pivnitele cu grine si alimente luate cu japca de la muritorii de rind. Cu timpul au inceput sa terzaurizeze aurul colectat, mai nou au crea conturi bancare unde aduna dobinzile amaritilor. Nu sunt curios, pentru ca sunt sigur ca vor gasi altceva care sa ia si mai putin spatiu sau memorie pentru valori de sute si mii de ori mai mari. Spinoza spunea: „Fiecare are deptate cita putere are”, as adauga dreptate si lacomie. Mai spunea: „Dreptatea excesiva poate deveni cea mai mare nedreptate” si o vedem cind cei care o impart se uita NUMAI in jos. La fel cu totii stim ca balonul se sparge cu un „bum” mai puternic cind este prea tare umflat, daca il dezumfli din timp nici nu se sparge. Ce vrea omul de rind, un balon care se sparge? „Suferintele invata pe om arta tacerii”, pina cind???

   Răspunde
    
 • dlk
  Mai 7, 2013 la ora 10:44

  In momentul in care nu-ti poti asigura strictul necesar din salariu/i banul devine un scop (eg. imi trebuie un job nou sa ca am bani de mancare si haine, trebuie sa fur ca sa am cu ce plati chiria/rata…). Necesarul defineste scopul in primul rand, apoi dupa ce ai cele necesare poti vorbi de ce „ai vrea” sa faci.

  Răspunde
   
 • CuSanducu
  Mai 7, 2013 la ora 06:37

  Guvernul canadian recunoaste ca nu avem suficient echipament pentru protectia spatiului aerian. Obama a revenit cu o veche boala americana, crearea nui sistem de aparare unitar al celor doua tari. Canada se pare ca a respins iarasi, oferindu-se sa arunce 160 milioane pentru niste elicoptere militare pe care le vor folosi in operatiuni de salvare.
  Ce este chiar fantastic, e ca americanii incep sa produca arme (pentru inceput au aratat doar pistoale) adevarate din plastic, care deci pot trece de testerul de metale. Cui ii trebuie asa ceva? Vor fi folosite, probabil, in lupta pentru pace…

  Răspunde
   
  1. CuSanducu
   Mai 7, 2013 la ora 10:36

   Cody Wilson, 24 ani, student anul 2 la Drept, U Texas, aproiectat o arma de foc „the Liberator” care poate fi confectionat acasa prin turnare de strate succesive din plastic (procedeu denumit 3D – printing). Proiectul poate fi descarcat din Internet. 16 prototipuri au fost deja executate cu un echipament Dimension SST. Legea americana cere ca doua piese sa fie metalice pentru a permite detectarea.
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=drPz6n6UXQY
   Urmeaza a fi facute citeva teste de functionare. In Canada pentru asa ceva este nevoie de permis de port arma. Se spune ca ideea nu este noua, dar e prima reusita. Acum vreo doi ani am vazut un film artistic in care era folosit, chipurile, asa ceva facut din lemn.

   Răspunde
    
  2. un turist
   Mai 7, 2013 la ora 14:09

   CuSandu. Deocamdata se speculeaza ca revolutionarii au folosit arme chimice in Siria ce nu este recunoscut de Americani si este o intrebare daca nu va vrea si Obama razboiul lui?????? Da, cu armele fabricate de aceasta industrie prospera se lupta pentru pace si se omoara din greu in toate partile lumii. N-au Americanii bani dar arunca bombe asupra unor fiinte nevinovate si nimeni nu ii trage la raspundere. Va pun numai o intrebare: Dupa niste supozitii ca Siria vinde armament in Israel este legal ca un stat sa fie bombardat numai pe baza unor speculatii?? Veti spune probabil ca lucrurile stau altfel dar pina la urma si SUA sustune tot ce face Israelul si de aceea sa nu spuneti ca ca nu vorbesc Finantele. Oamenii de rind nu vor sa moara dar cei cu bani ii imping si asta se numeste DEMOCRATIE??????????????

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 7, 2013 la ora 17:27

    Domnu Unturist, sunt deacord cu tot ce spuneti, am insa doua nelamuriri:
    – in Siria stiam, ca toata lumea ca este vorba de doi combatanti guvernul si rebelii. Cine sunt revolutionarii?
    – Siria a vindut arme Israelului?

    Răspunde
     
    1. un turist
     Mai 8, 2013 la ora 00:47

     Scuze greseala de exprimare
     -Rebeli in Siria si
     -In Israel acel Hizbolach sau cum se numeste.

     Răspunde
      
     1. CuSandu
      Mai 8, 2013 la ora 04:30

      Draga Unturist, S-au precipitat mai multe lucruri interesante in Europa, dar in vara asta se pare ca voi fi prin zona si deci sunt interesat sa stiu daca ma voi mai intoarce. Poate ca nu mai plec. Deci ca actualul guvern sirian sprijina gruparea musulman extremista Hizbolah, nu e nou. Israelul va ataca numai pentru a se auto apara, in cazul ca Hizbolah si rebelii se unesc (in lumea araba se intimpla multe ciudatenii, dar cei de acolo le intelegem). Despre arma chimica, am inteles ca rusii o controleaza si daca ei au apus asta, nu ma indoiesc. Daca acuma se vehiculeaza altceva, trebuie sa fie o provocare. Este de asteptat ca Obama in cel de al doilea mandat sa-si vrea si el razboiul lui, cum bine a-ti spus. Totusi, sa nu uitam ca presedintii americani sunt marionete. Cine a incercat a devenit erou post-mortem. Americanii se pregatesc de ceva, iar canadienii continua sa mentina relatii diplomatice amicale – Canada nu are nici un interes sa intre in nimic mai mult decit pece-keeping. Lumea a invatat deja cine sunt americanii, nimeni nu vrea foc in casa de dragul lor. Dupa parerea mea pericolul planeaza asupra Europei. Cind a inceput ceva in Yugoslavia, Europa ia ramas datoare lui Yeltin. In Coreea, iarasi nu cred sa se intimple nimic. Am invatat cum sa ne aparam.

       
 • CuSandu
  Mai 6, 2013 la ora 18:58

  Vad acuma o stire care nu este chiar noua, dar interesanta pentru romani (vezi Rosia Montana), chiar daca se petrece in Canada.
  Incepind cu 1967 guvernul a creeat un Program de relocare a cam 150 de comunitati pescaresti mici. Scopul declarat era sa-si reduca cheltuielile cu asistenta sociala (multi sunt in virsta – dar obisnuiti cu viata lor si asta-i ce-si doresc), caldura si lumina (in provinciile mai sarace guvernul suporta unele cheltuieli – vorba vine, se suporta din taxele noastre si nimeni nu este contra). Guvernul a oferit o rascumparare, pentru casele ce urmeaza a fi abandonate (nu se ia in calcul terenul de casa si din jurul casei, eventual si alte terenuri aferente – poate ca la vremea cind s-au asezat acolo nu le-au cumparat, dar acuma este al lor), de 100,000. Doar vreo 60% au fost deacord, si asta abia in 2011 (uneori stim cum se ajung la aceste procentaje), dupa lege sunt necesare minimum de 90% (adica pe ceilalti 10% ii mutam cu … „japca”). Anul acesta, 2013, guvernul a urcat pretul la 270,000 !!! Si trebuie sa va precizez ca sunt o puzderie de zone in Canada unde oamenii nu o duc tocmai bine: localitati uitate de lume, teritoriile nordice (inuitii acum citeva saptamini a incetat un nou protest), somerii, salariile mici, oamenii strazii, samd. Ce i-o fi casunat guvernului pe bietii pescari? Care nu vor, se simt bine – mai un peste, mai un crab, vremea trece fara condica. Asa cum voi in Bucuresti nu stiti nimic de ce fac canadienii cu romanii de la Rosia Poieni si Montana (asa o fi????), la fel nici eu nu stiu ce stiu pescarii din Newfounland (de fapt eu chiar nu stiu). In Nova Scotia (mai la sud, dar tot la Atlantic) e plin de santiere navale (Canada este printre primele trei in lume la investitii in aceasta industrie), sa se doreasca sa se faca un alt santier naval, aici, in friguri? Putin probabil. Sa se doreasca sa se stocheze deseuri radioactive europene (Canada face bani frumosi din asta in nordul inghetat)? Iarasi putin probabil. Sa se fi gasit ceva pe uscat (paminturi rare, ca in Iceland) sau ceva in Atlantic (ca in Marea Neagra sau Cipru)? Cine stie? Dar chiar sa triplezi oferta de acum 50 de ani, inseamna ca valoarea a crescut pe masura – TIMPUL FACE BANI NU BANUL, ce este adevarat este ca banul la ban trage – ceea ce nu-i mare filozofie: daca n-ai bani n-ai sanse de paduchi. Deci tot BOGATUL, saracu are interes sa existe bani.
  Dragostea de proprii cetateni trece prin burta proprie, peste tot in lume! Sa-l intrebam pe Catavencu, cine a spus chestia asta, nu cred ca „marele Gambetta”.

  Răspunde
   
 • cen
  Mai 6, 2013 la ora 16:45

  Sper ca prima emisiune dupa sarbatori sa cuprinda comentarii despre protestele socialistilor din Franta la adresa politicii populiste a lui Francois Hollande. De dreapta sau de stanga, auster sau nu, omul de rand simte daca un guvern poate sa creeze crestere economica sau numai somaj. Situatia a devenit absolut ridicola pe scena politica din Franta.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 6, 2013 la ora 18:15

   Domnu Cen, este ridicol, in general cind alesii poporului nu stiu sau nu le pasa de felul in care traiesc cei care i-au ales. Cine merita a fi ridiculizat, alesii sau alegatorii, este o alta mincare de peste. Ce, personal (de vina este faptul ca traiesc de mult in pribegie) ma deranjeaza, este ca ne uitam in ograda vecinului sa repetam ce face el. Istoria a demonstrat, deja, de nenumarate ori, ca in fiecare tara se intimpla lucruri asemanatoare si totusi diferite. Romanii si le-au rezolvat perfect, atunci cind le-au facut dupa capul lor. Spinoza chiar spunea: „Asculta toate sfaturile dar fa dupa cum iti dicteaza judecata proprie”. Vorbim de francezi? Dar la romani cum e? Iarasi Spinoza: „Nu poti sa judeci pe altul daca nu poti sa te fudeci pe tine”, sau „Este mai usor sa critici decit sa creezi”.
   In orice caz, diferenta majora dintre Franta si Romania este ca Franta face parte din grupul de tari care incearca sa se refaca economic pe seama tarilor asa-zise „mai putin dezvoltate”. Aceasta clasificare nu ne apartine (noi probabil am fi fost multumiti cum eram), dar ei erau interesati ca noi sa invatam chestia asta pentru a pute sa ne controleze mai usor. La fel a fost si cu banul, cind saracul a invatat ce este aia dobinda, a fost prea tirziu – se gasea deja in ghearele binefacatorului.

   Răspunde
    
 • cornel
  Mai 6, 2013 la ora 15:10

  Foarte bun comentariul tau, Moise. Felicitari. Din pacate prea putini oameni de afaceri sau oameni obisnuiti gandesc astfel. Imi este greu sa dau un procent. Cred ca o astfel de gandire si o astfel de intelegere a rostului banului, in viata noastra si a familiilor noastre, face ca lumea/societatea sa fie mai buna si mai toleranta. La fel, cred ca o astfel de abordare tine si de educatie si cultura individului (nu ma refer aici strict la educatia sa financiara). Mi-a placut cand cineva spunea ca, cultura individului il face pe acesta sa recunoasca un om de calitate sau un demagog sau il face sa inteleaga anumite lucruri pe care altfel nu le-ar intelege pentru simplul fapt ca nu le cunoaste clar si precis valoarea lor.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 6, 2013 la ora 17:55

   Da, domnul Cornel, si Moise si dvs aveti dreptate. Dar cind un mar incepe sa faca numai mere gaunoase, dai averi pe insecticide si tot degeaba. Sa tai pomul? Asta-i ce am facut efectiv ca al meu din curte. Cind l-am taiat, trunchiul in centru era putrezit. De plantat eu l-am plantat bine, probabil ca nu in terenul potrivit sau poate ca l-am cumparat gata stricat. E greu de gasit … vinovatul, dar de taiat trebuia sa-l tai.
   Spinoza a spus: ” Diferenta dintre oameni o face numai educatia”, dar cred ca el se referea la cei „7 ani de acasa”, dvs credeti ca se referea la invatatura?

   Răspunde
    
 • LN23
  Mai 6, 2013 la ora 12:05

  Banii au fost inventati de Sumerieni,in urma cu vreo 5500 de ani,ca sa simplifice viata oamenilor…Ei n-au produs unanimitate imediat,multe popoare (egiptenii!)continuand sa prefere trocul sau sclavagismul,pentru convertirea valorii bunurilor care treceau de la un proprietar la altul…Cu cat o civilizatie ajungea la declin,cu atat banul inlocuia formele primare de schimb,creindu-se astfel o alta scara de valori,accesibila tuturor:bogatia nu mai era de drept divin,ci s-a banalizat,oricine putand avea acces la bani,si totusi saracia nu s-a eradicat…de ce oare?
  Probabil ca spiritul uman domina materia,in consecinta,daca amaratul decide ca nu poate fi bogat,nimeni nu-l va contrazice,im timp ce soarta va continua sa surada celor fara multe prejudecati!?E bine,e rau?Nu stiu,dar mi se pare ca e real!Crestinii au fost singura religie care a diabolizat banul,declarandu-l „ochiul dracului”,dar numai pentru omul de rand!Mai mult,Papa Leon 10 (din familia Medicis!) are ideea geniala de a rascumpara pacatele crestinilor aici pe Pamant,inaintea judecatii de apoi,si creeaza „indulgentele” care au umplut vistieriile Vaticanului,dar au si produs Reforma Lutheriana…In zilele noastre,crestinii catolici si ortodoxi sunt singurii oameni din lume care au inca probleme cu conceptul in sine al banilor,si poate ca nu e o intamplare ca cei mai bogati nu sunt ei!?
  Cat de importanti sunt banii?Foarte importanti!Aduc ei fericirea?NU,dar lipsa lor aduce problemele!

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 6, 2013 la ora 17:44

   Draga LN23, Foarte interesanta si educativa prezentarea pe care o faceti, referitor la originea banului. Totusi cind descrieti scopul sau necesitatea creerii banului omiteti, probabil din neatentie sau poate documentatia (ca intotdeauna) nu spune/scrie totul, CINE a gasit ca ar fi necesara introducerea banului? De exemplu, daca veti intreba un sarac si un camatar daca este nevoie ca banul sa fie descoperit, cine credeti ca va fi deacord cu aceasta ideie? Ca Papa a gasit chiar o metoda diabolica sa-si umple visteria (cu bani, nu cu griu sau vite sau scindura) este o dovada in plus ca biserica nu inseamna implicit CREDINTA. Va intrebam CINE a inventat banul, dar stim cu totii (nu avem nevoie de carti), cei bogati in dorinta de a fi capabili sa adune si mai multa bogatie in camarile lor. De fapt banul a fost o inventie simpla. Mai complicat a fost crearea unui sistem „financiar” (devenit mai tirziu „bancar”), si educarea maselor in acest domeniu (a luat probabil niste ani pina oamenii au inteles ce este camata) nu a fost usoara. Vedeti in filmele istorice, cind latifundiarul isi trimite soldatii sa ia cu forta „taxele”, nu se practica camata pe scara larga, ca acuma – vrei sa-ti cumperi o casa si te costa dobinda mai mult decit casa, despre suma imprumutata, de-alungul anilor, ai si uitat. Dar este foarte interesanta si justificarea, pe care desigur ca ati gasit-o in documentatii, ca banul este un mijloc care simplifica tranzactiile „comerciale”. Deci, 5500 de ani i-a luat banului sa ajunga, Astazi in sfirsit il avem dar cel ce l-a adus … s-a dus… Ma rog, Eminescu a fost mai bun cu lumina …

   Răspunde
    
 • CuSandu
  Mai 5, 2013 la ora 19:42

  Urmeaza colectia mea de vorbe preferate, care apartin filozofului olandez de origine evreiasca, BARUCH SPINOZA (1632 – 1677):
  Fiecare are atita dreptate cita putere are
  Suferintele invata pe om arta tacerii
  Iubirea tinerilor nu este de cele mai multe ori produsa de suflet ci de ochi
  Dreptatea excesiva poate deveni cea mai mare nedreptate
  Este mai usor sa critici decit sa creezi
  Asculta toate sfaturile dar fa dupa cum iti dicteaza judecata proprie
  Sinceritatea nu e intotdeauna politicoasa, dar politetea nu e decit rareori sincera
  Viata nu e decit o tesatura de obiceiuri
  Nu poti sa judeci pe altul daca nu poti sa te judeci pe tine
  Un graunte de indrazneala in toate este un semn de intelepciune
  Cele mai bune carti nu sunt tocmai acelea care ne invata, ci acelea care ne fac sa cugetam despre cele cuprinse in ele
  Un caracter este o vointa perfect educata
  Nici un sacrificiu nu este prea mare cind onoarea si libertatea sunt in joc
  Diferenta dintre oameni o face numai educatia
  Ordinea va invata sa cistigati timp
  Nu vorbiti despre fericirea voastra unui om mai putin fericit decit voi
  Cuvintul este umbra faptei

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 5, 2013 la ora 19:02

  William Arthur Ward (1921 – 1994) – a few quotes:
  Do more than
  belong = participate
  care = help
  believe = practice
  be fair = be kind
  forgive = forget
  dream = work

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Mai 5, 2013 la ora 13:27

  @SanduCanadianu Christos a inviat Stimate Sandule -teribila fisa postului ,indeosebi alineatul
  -Carrier minded-female applicants must be
  childless and remain that way
  Halal sec 21 ne putem mindri cum a evoluta societatea libera si democratica ca parca asa o defineau capitalistii lui peste transformati peste noapte in globalisti imperialisti perversi care nu mai au fata omeneasca :Parca au avut vreodata???!!!

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 5, 2013 la ora 18:37

   Adevarat a inviat, draga Dane. Ti-am gasit ceva, pe gustul tau: exploratorul german Alexander von Humboldt = parintele ecologiei.
   http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_ecology

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Mai 5, 2013 la ora 13:18

  Adevarat a inviat!
  O primavara cu vreme buna care sa va aduca o vara bogata in recolte :biologice asa cum putini pot avea in Europa .CA sa puteti da ocolisuri la Mac-i …Mac-ii lumii.Fiti copii isteti si nu va lasati pacaliti de reclame si ambalaje colorate cu marfa aromatizata sintetic .Traiti-va traditia culinara ce v-au lasat-o stramosii vostri unde ciorba acrita cu bors proaspat nu lipsea din masa zilnica:Si cind cumparati din marile supermarketuri care v-au invadat tara inainte sa puneti in cos uitati-va pe ingrediente ca astia pun ZAHAR(criminal) intre timp si in piine si in toate mezelurile si brinzeturi!!!!!!NU sint intregi la minte ,adica sint dar fac cu intentie sa va aiba de pacienti siguri la diabet si boli cardiace.Ginditi-va cit sinteti inca tineri :Si vinurile ,consumati-le pe alea ale voastre de buturuga fara sulfite !!!
  Vreasu sa spun daca sinteti harnici si isteti mcum au fost parintii si bunicii vostri puteti trai in tara aiai ca regii FRantei:CA balta are peste clar cu conditia sa nu va vindeti balta asa cum am vazut de curind la postrul 3SAT ca va vindeti la investment-uri straine paminmturile si turmele de oi si capre in BAragan:La fel si Ucrainienii se pare Bulgarii sint mai isteti nu se lasa calcati chiar complet pe coada.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 5, 2013 la ora 18:44

   Ieri vad la TVR ca UE a prins boala pe … mititeii romanesti – faptul ca se pun in carne tocata bicarbonat de sodiu si alte ingrediente nu este permis de … ei!!! Incetul cu incetul o sa va scoata si reguli cum sa va alegeti perechea de viata. Incep sa cred ca Romania discuta cu niste … schizofrenici (cereale, lapte, carne de cal, mititei, …)

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Mai 5, 2013 la ora 12:17

  Hristos a inviat!

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 7, 2013 la ora 18:39 Răspunde
    
 • CuSandu
  Mai 5, 2013 la ora 07:08

  Here’s a little clarification of corporate lingo.

  COMPETITIVE SALARY: We remain competitive by paying less than our competitors.

  JOIN OUR FAST-PACED COMPANY: We have no time to train you.

  cASUAL WORK ATMOSPHERE: We don’t pay enough to expect that you’ll dress up well; a couple of the real daring guys wear earrings.

  MUST BE DEADLINE ORIENTED: You’ll be six month behind schedule on your first day.

  SOME OVERTIME REQUIRED: Some time each night and some time each weekend.

  DUTIES WIIL VARY: Anyoane in the office can boss you around.

  MUST HAVE AN EYE FOR DETAIL: We have no quality control.

  CARRIER-MINDED: Female applicants must be childless and remain that way.

  APPLAY IN PERSON: If you’re old, fat or ugly you’ll be told the position has been filled.

  NO PHONE CALLS PLEASE: We have filled the job. Our call for resumes is just a legal formality.

  SEEKING CANDIDATES WITH A WIDE VARIETY OF EXPERIENCE: You’ll need it to replace three people who just left.

  PROBLEM SOLVING SKILLS A MUST: You’re walking into a company in perpetual chaos.

  REQUIRED TEAM LEADERSHIP SKILLS: You’ll have the responsabilities of a manager, without the pay or respect.

  GOOD COMMUNICATION SKILLS: Management communicates, you, figure out what they want and do.

  I’M EXTREMELY ADEPT AT ALL MANNER OF OFFICE ORGANIZATION: I’ve used Microsoft Office.

  I’M HONEST, HARD-WORKING AND DEPENDABLE: I pilfer office supplies.

  MY PERTINENT WORK EXPERIENCE INCLUDES: I hope you don’t ask me about all the McJobs I’ve had.

  I TAKE PRIDE IN MY WORK: I blame others for my mistakes.

  I’M PERSONABLE: I give lots of unsolicited personal advice to co-workers.

  I’M EXTREMELY PROFESSIONAL: I carry a Day-Timer.

  I AM ADAPTABLE: I’ve changed jobs a lot.

  I AM ON THE GO: I’m never at my desk.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Mai 5, 2013 la ora 01:01

  @laurentiucat -stimate Laurentiu -SArbatori de PASTE ORTHODOX in pace si bucurie
  Deci banii nu aduc fericirea ,altfel nu am putea plati talentul diamantului muzicii usoare a Romaniei doamna MARINA VOICA nici cu munti de aur.Dinsa ne- a oferit si ne ofera si la acum aceasi dragoste fata de arta muzicii care nu se poate plati in banii ce ramin in final hirtii colorate(intre timp si fara acoperire )

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 4, 2013 la ora 23:29

  dle onofrei, sa traiti!
  cred ca de melodia asta era vorba: http://www.youtube.com/watch?v=jbtMWrwIT80&feature=share

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Mai 4, 2013 la ora 23:10

  @Carmen-stimata domana Carmen -tot respectul pentru minunatul comentariu.Exact asa este precum glasuiti -nu banul face pe om ci omul face banii si e cu atit mai minunat cind ii faci prin munca cinstita dind ceva societatii deci munca facuta din pasiune si cu respect fata de client:Deviza clientul nostru stapinul nostru trebuie sa fie stindard de lupta cu tine insuti fata de problema ce o ai de rezolvat fata de marfa vinduta.Si de fapt sa stiti majoiritatea oamenilor (cu cap si cu figurea omeneasca ) cam peste tot gindesc ca si dvs.Clar prostimea care nu prea stie de ce a trait vrea mai mult si si mai mult si la sfirstit unii vad ca totul a fost o goana dupa aer umflat :ceva ca in romanul Desertul tatarilor a marelui narator italian al anilor 70-Dino Buzzati.
  Ca sa contracpunctez cumva la frumosul dvs .comentariu am sa va spun o gluma care de fapt e ceva real.Eu sint mai batriior si in Romania anilor 60 cind eram si eu copil circula o melodie tare simpatica al carui text suna cam asa banii n-aduc fericirea ,
  dar cit de mult e iubirea….
  NU stiou cine era compozitorul,poate Dendrino sau altul:PE atunci erau mari compozitori si o muzica de minune desi bietii compozitori erau incorsetati de propaganda politica tot faceau ceva de calitate :Vreau sa spun profesionisti ce azi nu mai sint:Acum orice baragladina face muzica si o numeste creatie de soi…ma rog egal de fapt deci pastrati-va caracterul si iubirea asa cum comentati si nu veti fi nicicind nefericita in viata.DE fapt le spuneam eu la blogari in comentarii si acum vreun an pe acest blog:CE minunat gindesc femeile si ce fericire ar fi pentru
  Romania sa aiba o presedinta ca si reprezentant al statului.SA fiu sincer nu ma fost nicioadat derzamagit de colege de serviciu ca sa nu mai zic dee scoala din Romania:Femei de o calitate deosebita majoritatea unele capacitati in matematica ,fizica etc:SI aici in Germania int femei capabile din pacate un sistem idiot le-a tinut decenii mai ales in domeniiile tehnice si manageriale mai pe bara si acum ne-m trezit ca lipsesc specilaistii :Aici femeia a fost din pacate stampilata decenii intregi cu cele 3 K -Kinder ,Küche ,Kirche adica copii ,bucatarie ,biserica :Iar acum e oleaca cam tirzior de recuperat deci si aici se vede ca goana dupa bani de dupa razboi nu a fost cea mai avenita pentru societatea germana care la ora actula e o societate prepoonderent de batrinei fara copii deci cu un viitor nu prea stralucit

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 4, 2013 la ora 22:03

  sanducu-
  Mesajele de Paște ale politicienilor către români
  04 mai 2013Mihai Radu

  ► Ion Iliescu: Un gînd bun tuturor celor care azi sărbătoresc 4 zile de la sfînta zi de 1 Mai.
  ► Traian Băsescu: Fie ca lumina care vine de sus să fie puternică în noaptea asta și să se vadă bine toți stîlpii cînd m-oi întoarce cu pasca la Cotroceni.
  ► Liviu Dragnea: Azi sărbătorim Învierea. Să credem în mesajul lui Cristos, pe care-l citez din memorie: Va veni vremea cînd toți alegătorii vor învia.
  ► Dan Voiculescu: Isus ar fi trebuit să-și dea demisia din funcția de Mîntuitor înainte de a fi judecat. Cred că mai trăgea de proces vreo cinci ani, pentru că dosarul era trimis la Judecătoria Ierusalim, sector 4.
  ► Crin Antonescu: Un gînd bun pentru români, amintindu-le că Paștele se petrece în familie, adică alături de ză mazăr end fazăr.
  ► Un parlamentar oarecare: În aceste clipe propun să fim sinceri unii cu alții. Deci, să nu fim farisei, să nu fim nici măcar saduchei. Să fim, pur și simplu, păduchei.
  ► Traian Băsescu: Nu vreau să laud guvernul Ponta, dar fără el, toate sacrificiile făcute acum două mii de ani de către Isus, ar fi putut să fie anulate. Deci, să nu uităm: România nu e în situația Palestinei, datorită lui Isus, Boc și Ponta.
  ► Elena Băsescu: Să fim mai buni! Să ne gîndim că acum două mii de ani, undeva, într-o iesle, s-a născut Isus!
  ► Elena Udrea: Fericiți cei care pot sărbători Paștele alături de cei dragi. Eu, din nefericire, îl petrec în familie.
  ► Adrian Năstase: Fără credință sîntem animale. Păi, spuneți-mi și mie care animal ar fi dat ieri 200.000 de euro pe o icoană din secolul XII. Să ne rugăm, deci. Să ne rugăm că e originală.
  ► Victor Ponta:
  „Iepurașul mustăcios,
  E de Paște norocos.
  Nu-ți lasă cadou în ghete,
  Are el alte secrete:
  Pasca, oul, mielul fript,
  Și un Paște fericit!”
  (versuri: Victor Ponta sau, dacă dai o căutare pe internet, http://www.mesaje.sentimente.ro)

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 5, 2013 la ora 07:06

   Here’s a little clarification of corporate lingo.

   COMPETITIVE SALARY: We remain competitive by paying less than our competitors.

   JOIN OUR FAST-PACED COMPANY: We have no time to train you.

   cASUAL WORK ATMOSPHERE: We don’t pay enough to expect that you’ll dress up well; a couple of the real daring guys wear earrings.

   MUST BE DEADLINE ORIENTED: You’ll be six month behind schedule on your first day.

   SOME OVERTIME REQUIRED: Some time each night and some time each weekend.

   DUTIES WIIL VARY: Anyoane in the office can boss you around.

   MUST HAVE AN EYE FOR DETAIL: We have no quality control.

   CARRIER-MINDED: Female applicants must be childless and remain that way.

   APPLAY IN PERSON: If you’re old, fat or ugly you’ll be told the position has been filled.

   NO PHONE CALLS PLEASE: We have filled the job. Our call for resumes is just a legal formality.

   SEEKING CANDIDATES WITH A WIDE VARIETY OF EXPERIENCE: You’ll need it to replace three people who just left.

   PROBLEM SOLVING SKILLS A MUST: You’re walking into a company in perpetual chaos.

   REQUIRED TEAM LEADERSHIP SKILLS: You’ll have the responsabilities of a manager, without the pay or respect.

   GOOD COMMUNICATION SKILLS: Management communicates, you, figure out what they want and do.

   I’M EXTREMELY ADEPT AT ALL MANNER OF OFFICE ORGANIZATION: I’ve used Microsoft Office.

   I’M HONEST, HARD-WORKING AND DEPENDABLE: I pilfer office supplies.

   MY PERTINENT WORK EXPERIENCE INCLUDES: I hope you don’t ask me about all the McJobs I’ve had.

   I TAKE PRIDE IN MY WORK: I blame others for my mistakes.

   I’M PERSONABLE: I give lots of unsolicited personal advice to co-workers.

   I’M EXTREMELY PROFESSIONAL: I carry a Day-Timer.

   I AM ADAPTABLE: I’ve changed jobs a lot.

   I AM ON THE GO: I’m never at my desk.

   Răspunde
    
  2. CuSandu
   Mai 5, 2013 la ora 07:31

   I love my job !

   I love my job, I love my pay!
   I love it more and more each day.
   I love my boss, he is the best!
   I love his boss and all the rest.

   I love the office and its location,
   I hate to have to go in vacation.
   I love my furniture, drab and gray,
   And piles of paper that grow each day!
   I think my job is really swell,
   There’s nothing else I love so well.

   I love to work among my peers,
   I love their leers, and jeers, and sneers.
   I love my computer and its software;
   I hug it often though it won’t care.
   I love each program and every file.
   I’d love them more if they worked a while.

   I’m happy to be here. I am. I am.
   I’m the happiest slave of the Firm, I am.
   I love this work, I love these chores,
   I love the meetings with deadly bores.

   I love my job – I’ll say it again
   I even love those friendly men.
   Those friendly men who’ve come today,
   In clean whit coats to take me away !!!!!

   Răspunde
    
  3. CuSandu
   Mai 5, 2013 la ora 07:38

   Asta a fost Dr. Seuss

   Răspunde
    
 • Carmen
  Mai 3, 2013 la ora 09:08

  Puterea banilor este, fara doar si poate, extrem de mare. Cu ei se poate face foarte mult bine sau foarte mult rau dupa cum sunt folositi in slujba BINELUI sau a RAULUI. Pusi la treaba cu intelepciune, pricepere, harnicie si bune intentii, pot fi transformati in fapte bune si prosperitate pentru noi toti.

  Dar, exista un ingredient, a carui putere este infinit mai mare decat a banilor. Acesta este DRAGOSTEA. Ea nu da niciodata gres, ea e motorasul care poate pune in miscare mecanismele complicate ale schimbarii in bine oriunde si oricand, de cand lumea si pamantul. Ea scoate la suprafata tot ce-i mai bun si mai frumos din fiecare. Puterea ei este atat de mare incat poate muta chiar si muntii din loc!

  Si apoi… precum frumos graia odata un „mare oltean”: „Daca dragoste nu e, nimic nu e!”

  Iar dragostea este insusi Dumnezeu, iar acolo unde e Dumnezeu, acolo lipsa nu e!

  Am intalnit oameni bogati material, din viata carora lipsea cu desavarsire iubirea si care erau profund nefericiti dar am avut norocul si in acelasi timp onoarea sa intalnesc si oameni saraci material dar atat de bogati spiritual incat radiau bucurie, iubire, fericire, straluceau efectiv!

  Altfel, precum spuneam odata, Moise: Atata timp cat Domnul te-a inzestrat cu atatea calitati, are si multe asteptari de la tine! Deci, nu numai ca nu e pacat sa faci profit, dar e pacat sa nu faci, cu conditia mentionata de parinte si cu inca una: o particica din profit s-o directionezi catre cei mai putin norocosi, care nu se pot ajuta singuri! In felul acesta il ajuti pe Dumnezeu, il imprumuti si ii si multumesti pentru tot ce ti-a daruit!

  Si tot precum spuneam odata, nimic nu-i intamplator pe lumea asta!!!

  Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi, oameni buni, cu sanatate, liniste, pace, bucurie, iubire, fericire in suflete si in viata!
  Iar Iepurasul sa-i aduca fiecaruia ce-si doreste: BANI sau IUBIRE ori poate un pachetel frumos impachetat si musai cu fundita rosie care sa contina ambele ingrediente sau orice altceva isi doreste fiecare!

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Mai 4, 2013 la ora 22:02

   sarut mana!

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 5, 2013 la ora 08:54

    Chiar astazi, m-a intrbat fiica-mea, dece se spune „la romani” – sarut mina. I-am raspuns ca este mai mult decit o formula de politete. Este o dovada de respect, pastrata inca in obiceiurile de la sate. La orase foarte rar se mai aude asa ceva. Si probabil ca-si are radacinile in „protocolul” bisericesc. O romanca i-a spus asta si nu stia ce inseamna. Am intrebat-o si mi-a spus ca fata avea 17 ani. Fata mea are 25, am ramas cam surprins. La unguri, stiu de la un fost coleg de scoala, exista niste forme de politete pe care practic nu le poti omite, mai ales in conversatiile dintre rude. Se pare ca maghiara este cea mai politicoasa limba.

    Răspunde
     
   2. CuSandu
    Mai 5, 2013 la ora 09:17

    Four people:
    Once there were four people named Everybody, Somebody, Anybody and Nobody. There was some important work that had to be done, and Everybody was sure that Somebody would do it. Anybody could have done it, but Nobody did it. Somebody got angry because of this, since it was Everybody’s job. Everybody thought Anybody would do it, but Nobody understood that Everybody wouldn’t do it, so finally ended up with Everybody blaming Somebody as Nobody did what Anybody could have done!

    Răspunde
     
  2. cornel
   Mai 6, 2013 la ora 20:13

   Aveti perfecta dreptate.
   Singurele calitati si sentimente ale omului care pot sa invinga puterea banului sunt : dragostea, caracterul si moralitatea, parerea mea. Asadar puterea banului este limitata, dar asta depinde de calitatile si educatia (aici cred ca e vorba in special de educatia data de cei 7 ani de acasa si mai putin de cealalta educatie) pe care le are persoana respectiva.

   Răspunde
    
 • Marius C.
  Mai 2, 2013 la ora 18:45

  capitalismpepaine.ro/2013/05/02/romania-o-tara-de-prosti-care-se-cred-destepti/

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 2, 2013 la ora 19:39

   pentru un asemenea titlu, nu merita sa-mi obosesc claviatura

   Răspunde
    
   1. Dan
    Mai 4, 2013 la ora 03:31

    Pacat pt ca are foarte multa dreptate.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 4, 2013 la ora 21:16

     Intr-adevar, titlul este nepotrivit pentru text, textul il inteleg, dar sunt prea multe lucruri cu care nu sunt deacord.

     Răspunde
      
 • micutu de la 7
  Mai 2, 2013 la ora 12:56

  Banul in sine nu e periculos si nici problematic, ci comportamentul omului e problema. De aici apar si crizele si toate relele, raportarea omului la ban, lacomia, ego-ul si celelalte adiacente care creeaza probleme periodic. Cata vreme omul e imperfect vom avea o societate cu instrumente si comportament imperfect. Tot ce putem face e sa ne protejam cat putem. Cu toate astea, evolutia pe termen lung a societatii e inevitabila si constanta.

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 2, 2013 la ora 16:23

   Subscriu.

   Răspunde
    
  2. CuSandu
   Mai 2, 2013 la ora 18:16

   Si eu subscriu…si dusmanul nu sporeste.
   Cu o mica precizare: cind spuneti „evolutie” aveti desigur in vedere si o eventuala re-nastere a societatii umane, superioare (cel putin dpdv al timpului, care merge numai inainte) ca urmare a unui…cataclism natural/astronomic sau nuclear. Pragmatismul, domnilor. Nimeni nu s-a nascut ieri si intotdeauna se va rasari un…NERO. Deci frica si credinta trebuiesc tinute aproape – sunt singurele care ne pot apara cu adevarat.

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Mai 2, 2013 la ora 08:42

  D-le Guran pt a dezvolta o afacere, apelezi de obicei la un credit iar banca ofera credite numai daca produsul sau serviciul poate fi absorbit de piata si implicit sa obti un profit(bancabilitatea afaceri).Din start, afacerea ta presupune un model de organizare sociala al activitati economice si obtinerea unui profit pt recuperarea investitiei.Caracterul social si cel economic coexista si nu pot fi separate -caracter dual al activitati.Modalitatile de obtinere a profitului pot avea o componenta morala ,dar cea mai importanta componenta este cea de dezvolatare a altor activitati economice generatoare de locuri de munca,caracterul multiplicativ al ivestitiei.Falimentul este legea ,,nescrisa ”a competitivitati economice si o masura implicita a progresului tehnologic.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 2, 2013 la ora 18:05

   Nu stiu cine a spus-o, preotul sau Moise, „încercați să vă gândiți la bani ca la un mijloc prin care puteți realiza mai mult”. Deci fara sa se precizeze ce: profit, produse, locuri de munca… Dar tendinta articolului este una omeneasca.
   Comentariul dvs este excelent – profesional si cu degetul pe rana. Daca asi adauga ceva, sigur asi strica.

   Răspunde
    
 • CuSandu
  Mai 2, 2013 la ora 03:04

  Draga Dane, cu treaba asta cu buzunarele pline mi-ai dat ocazia sa fac o legatura intre ce-mi povestea tata si ce am vazut azi la TV ca se intimpla in Grecia. Dupa razboiul din Spania, contra lui Franco, tata a trebuit sa fuga (ca toti ceilalti care au mai scapat). Si a petrecut o iarna (de fapt cam un an, a invatat si francaza, spaniola n-a prea avut timp) in Franta. Ca sa-i tie de cald, cumpara castane prajite pe care le tinea in buzunare. La inmormintarea lui, am intilnit pentru prima data oameni cu care luptase in Spania. Fiecare se oprea linga tata si saluta cu mina ridicata, cotul umpic indoit si pumnul strins. Acelasi salut l-am vazut astazi ca il faceau in Grecia cei 27% de someri si altii care se pare ca nu mai au nici un fel de drepturi la asistenta medicala. Situatia nu este sarbatoreasca chiar deloc.
  Vad ca vorbind de comert te revolti contra camatarilor. In definitia comertului, se pare ca prezenta comerciantului si a profitului sunt elemente obligatorii.
  Chestia cu contul bancar pe minus imi este cunoscuta. De asta m-am si oprit de a mai autoriza plata automata direct din cont. Odata, intr-o simbata (banii intrau luni) aia de la lumina au tras banii din cont si m-au pus pe minus, banca le-a luat banii inpoi (NSF, adica not suficient funds). Din chestia asta: penalizare de la lumina _ ca au operat fara succes, penalizare de la banca – ca am autorizat plata fara bani, tot de la banca penalizare pentru overdraft – primele doua penalizari ma bagasera in minus la loc. M-a costat lumina aia aproape de 3 ori, si inca n-o platisem. Suntem la cheremul lor. Nu mai autorizez nimic, daca intirzii, ma costa vreo 2-3 dolari. Ei au legea de partea lor. Cind ii vad ca imi zimbesc mieros, imi cade pixul din mina, nu mai semnez nimic.
  Acuma cu retrocedarile, nu ai dreptul la o rascumparare? Nevasta-mea nu pierduse nimic – si-a cedat drepturile (vinzare fictiva, cu timbru fiscal) catre tatal ei. La deces, am venit in tara si am facut la fel (cedare propriu-zisa nu e valabila, ti-o confisca) in favoarea unchiului ei. A avut ceva probleme cu doua case in Bucuresti, dar in termen legal de un an, a vindut-o (fictiv) unei nepoate de-a lui.

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 2, 2013 la ora 01:47

  La TV, ora 18:30 la Montreal – Protest anti-capitalism care genereaza coruptie in societate!!! Primaria este deja blocata si continua sa se stringa. Unii au masti, ceea ce determina politia sa se pregateasca pentru violente. Sunt si studenti, dar ei precizeaza ca nu este vorba despre finantele universitare.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Mai 2, 2013 la ora 00:21

  Moise , si in Japonia exista o mentalitate asemanatoare cu a preotului. Exista, acum nu stiu cat mai e de valabila.Acolo companiile luau studentii ii ajutaucu burse, ii angajau, acestia lucrau cu devotament. La fel decurgeau si afacerile cu contractorii , se ajutau reciproc ca intr-o familie pt a castiga toti si pana la urma castiga si societatea. A fost si un articol al unui furnizor toyota pe tema aceasta. Din pacate capitalismul american, de roi de lacuste , cum ii zic eu , a prevalat si cu el si profitul e rege, uitand de integrarea cu societatea.Asa ca pana in star trek cand banii vor disparea si fiecare va face meseria ca hobby si pt a se deveni cat mai bun in ceea ce ii place, vom invata cu totii inseamna capitalismul crancen si globalizarea. adio concedii, adio familie si amici, adio zile libere sau platite, vb cantecului: america, america , coca cola, wonderbra.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 2, 2013 la ora 03:29

   Draga domnu mihaix, Japonia este o tara plina de mistere. Maninca creer proaspat de maimuta ca sa fie mai destepti. Se comporta cu plantele cum obisnuim noi sa ne purtam cu animalele de casa.
   Despre studentii de care vorbiti, cred ca treaba se potriveste cu ce am citit cindva. Este vorba de o traditie care asigura loialitatea pina la moarte a angajatului fata de patronul lui. De cite greve si proteste contra patronilor, ati auzit ca s-au intimplat in Japonia? Treaba e in felul urmator. Salariul e salariu. In rest, absolut totul este responsabilitatea patronului, nu dupa lege ci dupa traditie. Daca pina aici suntem clari, restul e simplu. Nastere, nunta, (nu stiu nimic de divort), educatie de orice nivel, practica profesionala la firma, pensie, deces – patronul din tata-n fiu si angajatul la fel. Te-ai angajat acolo, ai intrat in marea familie. Strainii, chiar daca au obtinut cetatenie (cine stie cum, prin casatorie banuiesc – si aici este o chestie, daca ea este straina nu), angajarea e temporara. In orice caz, cum se uziteaza: orice modificare poate intra in functie fara preaviz. Dar totusi japonezii…un pic mai mult ca nemtii.

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Mai 1, 2013 la ora 23:59

  @Un turist .stimate domnule un turist -ma scuzati la capitolul ecologie va contrazic :Ea noi oamenii normali putem avea cel mai hotaritor rol daca sintem uniti si nu ne mai lasam prostiti de reclama mincinoasa a unei industrii care ne-a dus de nas unn secol ca sa faca mare cistig cu petrolul!!!!IN orice domeniu in care cumparam ceva putem in mod clar nu sa salvam planeata dar sa facem un pas pozitiv in a indrepta situatia:DAr atita timp cit unele state nici nu au semnat tratatul de la Kioto despre ce vorbim!!!??? :Se vedc clar ca aceste puteri finaciare mondiale vor mai departe cistig fara masura din petrol si carne de vita din care isi fabrica …burgerii imbolnavind intre timp si pe indieni care s-au hranit secole vegetarian la fel ca si pe chinezi:Deci hai sa bagam diabetul in ei ca sa le vindem apoi medicamentele si fiindca si asa nu o sa le poata plati la-s ca le dam credite FMI …. Uitati-va ce au facut din Romania cu sistem dupa 89 unde ia-u dus la situatia sa isi distruga agricultura care functiona:Intre timp o sa le moara si ultimii asa zisi tarani deci parintii si rudele de la tara imbaTRINITE care le mai dadeau o löegu8ma proaspata si un nanimal crescut la cotet si asa se vor hrani doar la mac..macii lumii sau vor minca de la doza cum manionca multi aici la noi in Germnana si uitati-va ce e in spiatale de tineret bolnav de stomac!!!!
  Personal considetr ca dfoar o revolutie cu celula de ardetre cu hidrogen paote sa ne mai salveze caci actualal solöutie cu auto hibride si cu baterii sint o noub aminciuna:problema este ca industria auto a avut bani in nprostie si timp dar nui a fost dorinta politica din cauza mafiei petrolului.Adevarul este ca aiic din anii 70 cercetatoriide clima au tzras cloüpotele in mod rabiat dar toti i-au luta de atunci si pina acuma citiva ani in neserios si acum e deja tirziu datr poatzer nu daca Cei de la Daimler vor gasi curind o solutie acceptabila economic.Ceea ce trebuie sa speram cu totii ca se va intimpla urgent.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Mai 1, 2013 la ora 23:31

  @buna seara la toata lumea -si in continuare un sfirsit de saptamina in liniste si pace cu buzunarele pline ,mai bine cu bancnote colorate decit cu maruntis.Voiam sa zic deie Cel de Sus bani suficienti sa isi cumpere macar mielul dorit de Sfintele Paste ca la Romania parca e traditie.
  Vreau sa spun ca tema a fost f.interesanta si toate comentariile la fel.Ma bucura si ca cei care au comenat sint desi unii tineri oameni cu maturitate care pun calitatea vietii
  inanintea multimii banului mai ales a celui fara acoperire in valoare materiala .Unii o sa spuna nu conteaza banul e ban nu miroase :O fi nu zic dar uite ce a iesit cu banii supramagnatilor rusi din Cipru :Cu siguranta acei bani nu au fost bani munciti din greu ci facuti din dobinzi la dobinzile dobinzilor.PaCATUL MARE ESTE CA ACESTI SPECULANTI nu pierd in final nimic caci iahturile lor ancoreaza mai departe sigur pazite in porturile lumii:Chitanta finala o platim noi prostii onesti pe care statul ii incarca mai tare la impozite ca sa acopere pierderile acestor banci.IAr in tarile care nu au in spate o industrie puternica procedeul este extrem de dureros pentru majoritatea populatiei care nu are absolut nici o vina .
  La fel sa recunoastem bunul comentariu al lui CTL despre drumul matasii si rolul hotaritor in circulatia libera a marfurilor si serviciilor care e posibil datorita banulöuio si granitelor fara oprtelisti vamesti.DE fapt totul ar fi si estae minunat daca nu ar intra pe fir caracterul de camatar al unora de ca face din cistig ,cistig si mai mare pina la fara masura .Sint client al bancii postei germane de 3 decenii si ca in ultimii ani nu ma trait asa o exploatare :Mie daca imi stau banii pe contul curent cu miile nu mi se da decit un cistig de 1 % din care intre timp si statul mai vrea ceva .DAr eu daca sint in minus pe contul dispo la sfirsit de luna mi se i-au 18,5 % din acel minus dobinzi!!!!!DEci domnule nu zic dreptate dar nici camatareala fara masura ???unde amn ajuns :CA sa nu mai ma repet cu pierderile facute la societati de fonds la care am pierdut nevinoivat banii(de fapt6 vionovat ca am fost bou si am crezut in reclamele lor colorate cu charturi in crestere exponentiala)ca au promis marea cu sarea si mi-au dat marea secata adica nici ce ma platit acum 20 de ani luna de luna macar inapoi :Ca sa nu mai zic de asigurarea de pensie unde au promis marea tot cu sraea si acum imi dau ce am platit eu si mai vrea si statul ceva maruntis!!!!!Deci sintem bataia unora de joc:Si acei unora sint onoratii la cravata si ac:Si neaparat camasa alba si pantofi negri lustruiti:ULTIMII BANDITI ma scuzati acu de saptamina pastelui.BANditi oirdinari de drumul mare nici o diferenta intre acestio asa zisi domni si tiganii ordinari din Romania crec fura gaini !!!Vreau sa spun cind am patrasit Romania in 84 comunistii mi-au confiscat un apartament proprietate pe care il platisem din munculita mea si a sotiei (altii obtineau gratis ca recitau poezii de Adrian aPAunescu si faceau plecaciuni).Ca sa vad acum ca si banditii de asazisi capitalisti nu sint mai de soi decit acei asa zisi comunisti:Deci escroci la drumul mare si unii si altii.

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 1, 2013 la ora 20:18

  In 2008 valoarea nominala a bursei internationale de valori a fost de 36.6 trilioane de dolari, adica de 11 ori mai mare decit intreaga economie a lumii. Adica negociezi valori inexistente. In acelasi an, brokerii au platit mai putine taxe dar au atins un comision de 11 bilioane de dolari, ceea ce inseamna 0.03% din valoarea bursei. Care este valoarea tranzactionata, pentru care s-a platit comisionul?
  Dar ce este si mai…interesant, este ca (de exemplu) din octombrie 2011 si pina in februarie 2013, BNR a finalizat 6 tranzactii (2 domestice in RON si 4 internationale in EUR), iar dupa incheierea tranzactiei a urmat o urcare valorica a bondului in cauza, exceptie facind numai bondurile domestice din care una a scazut iar cealalta…nu se arata. Presupun ca aceste operatiuni s-au facut la cererea guvernului, dar dece sa se vinda din bonduri care au tendinta de crestere? Nici una internationala n-a scazut. Nu m-am uitat peste toate (sunt 36), o fi mers asa de bine incit toate au urcat pina astazi. Atunci probabil ca nu conteaza din care iti ei ce ai nevoie.
  Iarasi ceva interesant, din cele 36 sunt 12 bonduri (8 internationale si 4 europene) care nu au cautare (nici o oferta, desi au termene de maturitate intre 2 si 10 ani (de fapt este unul in USD valabila pina in 2023). In general bondurile romanesti sunt legate (prin portofoliu) majoritar de Austria si Germania. Mai apar Anglia, America, Asia. Am avut surpriza sa descopar intr-un portofoliu o participare de 10%…US offshore – sa fie vorba de vre-un paradis fiscal? Mi-am pus citeva repere si am sa stau cu ochii pe ele incepind de la 4 mai anul asta, cind se anunta o noua tranzactie in RON. Cine stie, ma imbogatesc pe spinarea romanilor. Pina acuma cine s-a imbogatit din buy high and sell low?

  Răspunde
   
 • CTL
  Mai 1, 2013 la ora 13:30

  Mai sunt si alte zicale interesante legat de bani, pe langa ” banul e ochiul ” stim-noi-cui ”
  Printere ele : ” Mai bine nefericit si cu bani decat nefericit si sarac ”
  Ghandi zicea „Sărăcia este cea mai rea formă de violență.”

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 1, 2013 la ora 13:38

   rectificare – Gandhi

   Răspunde
    
  2. CuSandu
   Mai 1, 2013 la ora 17:01

   Gandhi a fost un om foarte mare, datorita faptului ca a pus in practica gindirea sa de uniune nationala, punind interesul comunitatii spirituale inaintea divergentelor religioase. Lucru care si astazi este considerat tare dificil.
   “Sărăcia este cea mai rea formă de violență.” Am sa ma documentez, pentru ca nu stiu ca el sa fi pus vreodata problema banului. Daca esti impacat cu tine insuti, vei fi mereu multumit. El insusi nu si-a oferit lux, ba chiar a trait modest la egalitate cu toata lumea. Nici macar oponentii religiosi nu au putut fi contra lui. A fost iubit pentru ceea ce inspira. Probabil ca saracia la care se refera este…saracie sufleteasca.

   Răspunde
    
 • un turist
  Mai 1, 2013 la ora 11:38

  Vroiam numai sa adaug: Daca esti tinar si ai putere de viata si distractii nu ai banii necesari daca esti batrini si ai bani de nu stii ce sa faci cu ei iti lipseste ceea ce are un tinar. Merita sa ne gindim!!!!!!

  Răspunde
   
 • un turist
  Mai 1, 2013 la ora 11:32

  Da intradevar aveti toti dreptate fara finante nu se misca nimic. Un lucru este sigur daca ajungi sa fi sclavul banilor te vei distanta si de proprii tai apropiati nu vreau sa spun neamuri ca si asta este cazul. Dupa razboi nu erau bani multi si la reconstructii–-Germania era aproape in totalitate la pamint––fiecare ajuta pe fiecare.Acuma cum s-au inmultit hirtiile oamenii se distanteaza tot mai mult unul de altul. Cel care cum am spus este sclavul banului si este zgircit si aduna este dupa parerea mea bolnav. Acest fapt demonstreaza ca individul nu este multumit de el insusi apoi de de altul. Ai bani esti mai presus decit altul este iarasi o parere dar si asta gresita. Viata este singulara si nu exista playback si cind te cureti nu ai ce lua cu tine. Daca ai totul de-a gata nu sti la ce sa te mai bucuri si nu ai acel sentiment de multumire. Parerea mea este traiaste cit traiesti ca pe urma cine stie nu a mai venit nimeni inapoi sa spuna cum este pe lumea cealalta. Greu este numai de acela care nu dispune de bani destui pentru un trai cit de cit.
  -Draga „Dan Onofrei”. Toata ecologia se bazeaza si ea pe bani si este o minciune ordinara. Se vind certificate ecologice la niste preturi de parca ele ar ajuta la mentinerea aerului proaspat. Industria auto induce in eroare cumparatorul cu emisii CO reduse care nu corespund. de aici noi oamenii normali nu prea avem face pentru a salva mediul. Deci in concluzie tot finantele vorbesc nu acel mediu care este distrus.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 1, 2013 la ora 16:48

   Bravo! Suferinta ii apropie pe oameni, iar banul ii departeaza. Si vedem asta in fiecare zi: salariatii prost platiti se unesc si fac greve, patronilor le e cam tirsa se se uneasca cu concurentii lor.
   In 1902, de exemplu, cind Charles Tyson Yerkes (London subway) l- a invins cu proprile arme, adica nu s-a lasat invins, pe John Pierpout Morgan, acesta ar fi exclamat furios: „the greatest rascality and conspiracy I ever heard of”, dar atunci cind era sigur de el: „I like a little competition”.
   Deasemenea, ati punctat perfect: banul cistigat greu aduce satisfactie mare, pe cind cel nemuncit aduce numai sentimentul superioritatii, fara acoperire. Warrenn Buffett, putred de bogat, si-a irosit viata stringind bani, fara prieteni, fara familie, alaturi de el. Trist.
   Iar chestia cu ce au tinerii si n-au batrinii, este prea sensibil de discutat.

   Răspunde
    
   1. CTL
    Mai 1, 2013 la ora 20:20

    @ CuSandu
    Imi permit sa spun ca eu vad altfel lucrurile. Eu cred ca de multe ori , banii i apropie pe oameni. Drumul Matasii a unit inca de acum cateva mii de ani Europa cu China, fara comert legatura asta nu exista, Azi tari care pana nu de mult erau in stare de razboi colaboreaza datorita comertului, Japonia cu SUA, SUA cu Vietnam, Germania cu Rusia. Sunt extrem de multe cazuri in care comertul a dus la relatii de prietenie intre tari, schimburi culturale si prosperitate.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 2, 2013 la ora 02:19

     Dece trebuie folosit un exemplu ca…Drumul matasii, despre care cei de astazi stim ce stim din ce este scris. Dar se poate pomeni fara teama de vreo eroare, despre scopul cruciadelor sau despre…venirea democratiei dupa mirosul petrolului. Vietnamul, Coreea, razboiul golfului, conflictul din orientul apropiat, Libia, insulele Malvine, Cipru, si multe altele sunt dovezi care i-au apropiat pe oameni din acest motiv = banul. Trebuie sa recunosc, comertul este o apropiere interesata material intre oameni:
     „Sub denumirea de Comerț se înțelege oferta unor mărfuri, în schimbul unor mijloace de plată (bani) sau alte mărfuri de schimb. Prețul acestor mărfuri fiind stabilit după raportul pe piață dintre „cerere” și „ofertă”.
     Comerțul se limitează deci pe cumpărarea, transportul și vânzarea mărfurilor, cu cât societatea unde are loc comerțul este mai diferențiată și complexă apare necesitatea experților în acest schimb de produse.
     Comerț în sensul strict al cuvântului, există numai acolo unde al treilea participant (comerciantul) este implicat participă activ și realizează un profit prin schimbul de mărfuri
     Un aspect negativ al comerțului poate fi amintit ca de exemplu:
     • Comerțul cu sclavii
     • Comerțul cu droguri
     • Comerțul cu arme
     • Comerțul cu organe (umane)
     • Comerțul cu femei (prostituție)
     • Comerțul cu copii”
     Totusi, comertul nu-i apropie pe oameni in sensul in care amintea @unturist.

     Răspunde
      
     1. CTL
      Mai 2, 2013 la ora 07:36

      Si cu toate astea inainte de capitalism nu exista clasa de mijloc, lumea traieste azi in occident cu un produs pe cap de locuitor de 7 ori mai mare decat acum 100 de ani, cu banii s-au putut ajuta sinistrati de atatea ori, occidentalii cu bani au venit in Romania cu tiruri de ajutoare dupa revolutie, cu banii se pot costrui biblioteci, spitale, centre de ajutorare pentru nevoiasi, centre de cercetare, se pot finanta proiecte pentru protejarea mediului si lista aproape ca poate continua la infinit. Fara bani nimic din astea nu era posibil. Si asta e ideea articolului, ca banii sunt un mijloc nu un scop. Cand sunt doar un scop se ajunge la lucruri de care pomeneati comertul imoral, exploatare, razboaie s.a.m.d. Dar, cum pomeneam, cand i vedem ca pe o parghie, ca pe un mijloc, putem face lucruri extraordinare pentru comunitati si mediul in care traim. Dar ca sa putem face acele lucruri trebuie intai produsi.
      Si mergand mai departe as zice ca nu banii sunt problema cat lipsa lor.
      I putem vedea ca pe o unealta. De exemplu un ciocan… dumneavoastra ati putea zice ca e un lucrur foarte rau, pentru ca poti da in cap cu el cuiva, dar poate fi un lucru bun. Cu un ciocan poti crea o sculptura, bate cuie pentru a costrui o casa, o piesa de mobilier, un parc de distractii pentru copii, repara o usa samd. Depinde la ce il folosim.

       
     2. CuSandu
      Mai 2, 2013 la ora 17:48

      Domnu CTL, Aveti dreptate, si nici eu nu am afirmat ca banul este un scop. Mai mult, nici nu am comentat pe nicaieri rolul banului (scop, mijloc sau altceva), poate sa admit cu aceasta ocazie, prilejuita de dvs si de alte comentarii, un fapt admis deja de mult de diversi teoreticeni (indiferent de ce parte a baricadei s-au aflat), ca banul este un rau necesar in societatea de astazi.
      Despre produsul pe cap de locuitor, nu cred ca este locul sa discutam. Una, nu inteleg din asta altceva decit un parametru economic care n-are legatura cu ce are fiecare in buzunar, si doi, nu se foloseste in nici o tranzactie baneasca.
      Cu bani este adevarat ca se pot face multe (nu inseamna ca se si fac ori de cite ori este nevoie – la aceasta nuanta calitatile banului incep sa paleasca) din lista neterminata de dvs, dar ce este cu adevarat de mare interes este ce anume semnifica banul pentru cei care stau in spatele lui – aici iar trebuie sa va dau dreptate, banul este deseori o unealta de ptodus profituri fara acoperire in produse, deasemenea este o arma de asuprire a populatiei producatoare. Probabil ca in literatura de specialitate se pot gasi si alte utilizari. Comparatia cu ciocanul, ma amuza nu pentru ca o spuneti dvs, ci pentru ce s-a intimplat ieri la Montreal (stiti chestia cu secera si ciocanul). Ieri aparuse o stire ca va avea loc un protest contra capitalismului care genereaza coruptie in societate (cuvint cu cuvint de la TV). Politia a intrat in alerta (politia nu apara pe muritorii de rind, nu-i asa?) mai ales ca aparusera citiva cu masti. In final, a avut loc o foarte frumoasa si populara demonstratie de 1 MAI, cu steaguri rosii si verzi portocalii(ale Quebec-ului), cu lozinci contra capitalismului asupritor de mase, cu fanfara si s-a cintat…Internationala. Sunt curios daca frantujii din Franta or fi facut si ei asa ceva. Ce a fost aici s-a dat la TV.
      De fapt, aceasta intimplare (stiiam ca exista un Partid Comunist in legalitate si care nu a avut parte de reprezentanti in parlamentul canadian) ma determina sa merg la pace cu dvs in aceasta…contradictie de opinii. Inteleg si ca sunteti un patron in devenire, si vi se potriveste (nu am inteles ce ati vrut sa spuneti cu clasa de mijloc, care daca bine stiti era reprezentata majoritar de intelectualitate, intotdeauna revolutionara intr-un sens sau altul), dar eu am trait si cunoscut personal toate nivelel si paturile sociale din trei tari cu regimuri complet diferite, plus ca nu sunt si nu am fost comunist (spun plus, pentru ca nu mi se poate imputa asa ceva), dar nu sunt nici capitalist (nu pot fi cind vad cit rau aduce, iar eu am fost si sunt de partea a celor 95% de amariti care duc tot globul asta in spinare si macar pentru asta au dreptul sa traiasca cu adevarat ne subjugati de nimeni si nimic) si deci sunt total convins de impartialitatea opiniilor mele (aici m-am lasat descoperit – nu sunt impartial dar tin cu cei 95%). Vazusem intr-un film ca o scrisoare trebuie terminata cu o speranta (si un cover letter se termina cu o speranta), deci sper ca veti deveni cit de curind un patron omenos si nu excesiv de profitor, ceea ce va va asigura un viitor linistit.

       
 • dan onofrei
  Mai 1, 2013 la ora 00:27

  @SAndu CANAdianau.stimate Sandule -eu zic ca inaninte sa ma certi pe mine ca maninc curacn si imi placec tare si brinza de oaie (telemeaua balcanica)-mai bine injura-i pe idiotii care au decis sa aloce suprafetew agricole pentru a cultiva plante din care sa se extraga combustibili in loc sa puna in productzie motaiore acvre consuma sub 1l/100km sau celula cu H2.DEci monoculturi-cele mai daunatoare solului si instalatii care si ele consumma energie deci polueaza implicit cu CO2.Si sa sti SAndule nu taranul. roman asu german sau fermierul traditional american a dus la catastrofa ci tot acesti nemernici care baga in baterii inchjise cu miile de animale care au dejectii imense:Deci initial omul a trait absolut in consens cu natura atita timp cit scopul a fost un cistig moderat nu supracistiguri cu orice pret. Pe deasupar fiecare natie a vaut un mod tzraditionjal de a se hrani local pe acre maruile copncerne de gen MAC ..maca mac -le-au modificat asas ca si indienii si chinet´zii intrec timp maninmca loa maca mac si au diabert imjnmasa de cti9neri!!!!!Deci hai ,liberare:Ma duc la culcatre lka noi e o vtreme mizaerabilöa si ma tzrewaba la gradini inn prostioe:Sint multumit ca mi-au iesit mi9nunatz cxepele din rapagic dee la Romania de la BAragan.si ridichiloe ce e dtrept sint moidifiocate genetic dar sint minunate rasas Riesenbutter
  :Sint in presiune m,are cu m,unca la grt5adini dar sint cit dee ccit multumit am dovedit si anu asat se pare cu toatra vreme area csi operatii:Dumnezeu cu saracii!!

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 1, 2013 la ora 00:50

   Hei, hei! Nici chiar asa. Tu maninci gras si-ti recomanda doctorul sa faci miscare sa slabesti, iar animalele saracele le tin nemiscate sa se ingrase si sa profite…profitorii de ele. Iar tu ma ei cu motoare…

   Răspunde
    
 • CTL
  Mai 1, 2013 la ora 00:11

  Apropo, am mai zis cu alta ocazie, cand e vorba de bani cred ca omul de care e sa asculti e Warren Buffett. Cu riscul de a provoca reprosuri din partea d-lui CuSandu.
  Si cand vorbeati de esecul Clujana, mi-am amintit, poate nu se stie dar Berkshire Hathaway a fost cel mai mare esec al lui Buffett, a fost o companie de textile, un domeniu in delcin la cea vreme in SUA. Si dintr-o companie in pragul dezastrului a devenit una din cele mai de succes. Nokia a fost initial producator de tractoare daca nu ma insel, la fel si Lamborghini.
  Si o companie se poate adapta la noile vremuri, si nu numai supravietui ci chiar prospera, dar totul depinde de cei care o conduc, de viziunea lor, de dorinta lor de a face ceva, de talentul lor managerial pana la urma.
  Ce frumos ar fi sa auzim si la noi de companii care au renascut din prpria cenusa, s-au schimbat si au contribuit prin propriile creatii la binele societatii.
  Cred ca timpul e generos cu acele compaii care isi inteleg si asuma rolul in societate.
  Am auzit-o odata, demult, pe Cristina Aguilera spunand ca rolul ei nu e sa fie un model pentru cei care o admira ci sa se simt ea bine. Cred ca e un bun exemplu de gandire gresita, atunci cand cineva depinde sau te admira, sau urmareste cred ca fie ca esti om sau companie ai o responsabilitate fata de acele persoane.
  Si ca vorbeam de bani si oameni in postarea precedenta Buffett are dreptate si aici : http://www.youtube.com/watch?v=mChWRozpNyA
  .

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 1, 2013 la ora 01:52

   Domnul CTL, acuma dupa ce l-am anihilat pe Domnul Danut, si pentru ca m-ati atacat cu…Buffett, stati sa va arat eu…
   Spuneti „oricine isi infinteaza o firma urmareste profitul” si nimeni nu are nimic cu asta, obtinerea „profitului” este un rezultat firesc al unei afaceri bine conduse. Treaba e ce faceti cu acest „profit”, beneficiati singur de el sau le acordati drptul bine cistigat si tuturor celorlalti care au concurat la realizarea lui. Sa nu omiteti pe nici unul, pentru ca stiti foarte bine: fara unul singur din ei nu s-ar fi putut obtine nimic din tot „profitul” acesta – cum am spus de la inceput: o afacere bine condusa, adica eficient condusa, nici mai mult nici mai putin – tocmai cit trebuie. Si propriile dvs vorbe:”Depinde cat suntem de onesti cu noi insine si cu cei din jur”.
   Acuma despre Buffett, ati uitat ca baietelul invatase cite ceva la bursa pina sa cumpere textilaria. Si mai invatase si din facultate ce pirghii pot fi folosite ca sa aduci in jos pretul unei firme, mai ales cind ai pus ochii pe ea. In afara de banii cu care venea de la bursa, mai strinsese si din afacerea cu bombonele. Si tot nu a avut suficient sa o cumpere. Aici s-a folosit de o „prietenie” (pe care chiar el o povesteste) pentru a potrivi pretul cu ce avea el la dispozitie. Si de atunci textilaria nu a fost esecul lui, si nici el n-a sustinut vreodata asa ceva, ci din contra a devenit cartierul general al tuturor matrapazlicurilor financiare urmare carora s-a imbogatit. Nici n-a urmarit sa o dezvolte, ca sa nu atraga atentia, putini chiar stiau ca poseda o textilarie. Un amic de-al lui figura ca presedinte. Eu cind citesc citesc cu atentie, invat repede si n-am avut timp sa uit.
   Renasterea din cenusa este pe atit de poetica pe cit de posibila, chiar ma referisem la economia romanesca, cindva.
   In general (pe vremuri se spunea „asa s-a calit otelul”) asa este cel mai bine, sa incepi producerea unui bun foarte cautat/necesar (de exemplu un tractor pentru agricultura, orice tara a inceput cu agricultura, cu plugul de lemn, pe urma a aprut si cel de fier), creezi contextul economic in care iti dezvolti firma, stabilesti niste relatii/conexiuni, treptat ridici nivelul specializarii personalului, studiezi piata pentru un nou produs pe care l-ai putea produce si care iti poate aduce un salt economic al firmei. Deci, din aproape in aproape, pe ne-simtitelea. Este foarte adevarat ca prin faza asta foarte multi devin deabinelea…nesimtiti. Si iacata, bogatia.
   Cristina s-a simtit intotdeauna bine cind era admirata. Ce femeie ar face altfel? Numai ca ea si doneaza, pe bune, la fonduri de caritate, demonstrind calitatea ei sufleteasca. Pentru aceasta calitate este iubita. Sunt atitea stele care pentru citeva firfirici isi pun rufele prin jurnale, sau fac parada de ce divorturi costisitoare au, sau isi baga picioarele in legi civile, conduita civica/morala, sunt semnalate chiar abateri penale – ce chiar toti platesc taxele cuvenite?
   Si ca sa inchei cu ipocritul de Buffett, el isi platea un salariu de nimic pentru a beneficia de un impozit mic ca toti muritorii de rind. Din avere facea donatii din care se recupereaza 75% de la stat, adica de la muritorii de rind. E un oarecare dintr-un ocean de sarlatani.
   Dar domnul CTL, cind descriati cum face un om corect, dvs cu chiria respectiva, de fapt ati aratat unul din punctele de plecare in acest cerc vicios (tehnic vorbind), societatea educa oamenii sau oamenii educa societatea. Oricum de undeva trebuie inceput si continuat.

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Mai 1, 2013 la ora 00:09

  Tiberiu C-stimate domnule Tiberiu -ma scuzati dar puneti gresit problema unui plafon de salariu cu mia dvs .de Euro
  cistigat lunar:Ce ati face daca miine i-ati cistiga dar chirai lunara la rece deci fara caldura v-ar costa ca aici in Germania la 3 camere cca 90mp – de la 800 Euro in sus(zonele metropolitane Frankfurt MAin .München ).MAi adaugati sa zicem ca a-ti fi un inginer care nu va puteti duce zilnic cu aceasi camasa la lucrú si o camasa o platiti cu 25 euro bucata(50 meuro -doua ca promotie ) ,si va mai trebuie si chiloti si sosete si ……:Si crted si pix si hirtie :IAr benzina daca ma uit ca eu in ulatimii mei 8 ani de munca inaninte de pensionare am platit-o cu in mediej 1,60 Euro/l ca sa nu mai zic uzura masinii la 110 km batuii zilnic 5 sau de multe ori 6 zile pe saptamina.Deci e clar ca fiecare isi doreste un plafon minim dar faci pipi pe acel plafon daca inflatia ii manica valoarea cum este cazul exacerbat in ulktimii 2 ani
  Nu mai spun de taxdeloe la medici .medicamente si medical care (pamp0asuri cine are nevoie )etc…etc…deci nu e chair atit de primitiva discutioa cu as fi multumit cu un salariu minim de ……a da si ca sa nu uit o revista de specialitate din multele de orice domeniu nu scade sub actula de la 10 Euroi in sus ,clar se paote taia de pe .lista pentru cei care fac curat pe strada deci inca odata nu e asa de sinpla discutia. A da si ca sa nu uit curentul care pina acum un an il plateam 120 Euro pe luna il platesc deja de anul trecut spre sfirsit 150 Euro/luna si apa la fel ca e tot energie si canalul la fel si–-hai liberare -si credeti-ma asta e doar inceputul:A da si ca sa nu uit .Eu sint mare gradinar Hobyst si ca german zgircit am zis hai anu asta sa nu mai platesc ce am patit anu trecut ca si assa e totul mai scump -anul trecut am platit la magazinul Dehner un rasad de vinete cu 5 Euro si unul de rosii cu 4 Euro:Am mai facut sportul asta acum 25 de ani si anume imi puneam, singur rasadurile :Si mi se si faceau:Zis si facut deci hai sa cumpar semintele si asa am dat pe un plic ca exemplu de seminte de ardei gras 4,50 euro:Mirarea mi-a fost mare cind am desfacut plicul frumos colorat dar inauntru erau doar 8 seminte!!!!!(BOB NUMARAT)!Clar ca am mai luat unul:Spre ghionioonul meu facind totul pe graba am avut fiasco total si m-am ales si cu dojana de la sotie ca i-am facut mizerie in casa pe placa de marmora de la geam:NU s.au dezvoltat ca lumea s.au chircit(era de asteptat dedesubt caldura caloriferului prea mare etc..) deci cei peste 50 euro pentru seminte au fost in zadar:Deci cu mia aia de care vorbiti????…sint multi factori

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 1, 2013 la ora 00:43

   Este cam lunga lista, dar pentru chiloti am o solutie – trece la mahomedanism, si nu mai are nevoie, si in Texas se poarta doar jeans. Si este de inteles, cu virsta ai nevoie de mai multa caldura, de aia urca lumina. Nu mai tii minte in tinerete, iti spunea sa stingi lampa, nu lumina nu caldura,le aveai pe toate gratis, de la natura. Apropo de plantute, anul trecut am dat chix cu rosiile pe care incercam sa le cresc de sus in jos (ca la TV), am zis ca s-a terminat. Aiurea, mi-am cumparat o chestie sofisticata de pus in curte si le cresc normal din pamint in sus, si pentru ca am luat avint, ma diversific: rosii, afine si capsuni sau zmeura. Daca merge, anul viitor trec si la castravete, ardei iute si ardei gras sau gogosar. Cu rentabilitate, eficienta nici o grija…turcu plateste.

   Răspunde
    
  2. TiberiuC
   Mai 1, 2013 la ora 02:11

   Scuzati dl Dan, ma refeream la Romania… si ma refeream la domeniul meu. Nu ati inteles ideea mea si ati tras concluzia gresita. In germania probabil trebuie crescut baremul la vreo 3000E (net)

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 1, 2013 la ora 16:18

    Asa este, fiecare trebuie sa traiasca bine acolo unde se gaseste. Acelasi lucru poti sa-l faci intr-o tara pentru un salariu si sa te simti bine. Acelasi lucru il faci in alta tara, pentru alt salariu si te vei simti la fel de bine.

    Răspunde
     
 • CTL
  Aprilie 30, 2013 la ora 23:51

  Probabil unul din cele mai bune articole. D-le Guran, va vad cu cata staruinta incercati in emisiuni sa faceti oamenii sa inteleaga sa-si schimbe mentalitatea. Cred ca efortul nu e in zadar.
  Sunt foarte de acord cu cele scrise. Mereu in postari cand vorbeam de bani, despre inflatie si deflaie aminteam de cele 3 functii ale banilor pe care le tin minte din facultate, nu le mai amintesc. Da probabil nu i-am numit asa cum sunt , practic sunt energie,adica o forma de stocare a energiei , energie eliberata prin munca. Pana la urma asta sunt. Ca o baterie care stocheaza energia, o poti duce in alta parte si o elibereaza atunci cand i cheltui. Muncesti intr-un loc si esti platit, plata aia e munca, energia stocata cu care mergi si o dai altcuiva care in schimb iti da ceea de ce ai nevoie.
  Desi inteleg ce spune d-l Guran legat de scopul unei intreprinderi vad putin diferit lucrurile, pana la urma oricine isi infinteaza o firma urmareste profitul, altfel isi facea un ONG. Problema e atunci cand se obtin fara onestitate, si aici e vorba de natura umana. E normal ca intr-o negociere cineva sa-si tina propria parte dar nu e normal sa o faca inseland.
  Eu am lucrat in banca si mereu am stat cu clientul si i-am explicat ce scrie in contract chiar daca nu prea avea chef, si nu am patit sa vina mai tarziu sa-mi reproseze ca a fost mintit sau pacalit. Desigur ca au fost cazuri in care chiar daca i s-a explicat , clientul avea propriile idei si conceptii care se dovedeau a nu corespunde realitatii si avea tendinta de a da vina pe altii mai apoi dar asta e cu totul altceva.
  Acum am un apartament pe care l-am dat in chirie, momentan e singura mea sursa de venit. O sa declar chiria la finante, cum am facut mereu, nu pentru ca sunt constrans ci pentru ca asa trebuie. Pot scrie orice suma in contract da o scriu pe cea reala, nu vad de ce nu as fi onest. Statul imi ia 12,5 % din chirie, pentru ca sunt si deduceri, mi se pare acceptabil si de aceea platesc, si cum nu am alte surse de venit, daca nu as declara as primi somaj, dar consider ca trebuie sa ma descurc si fara sa depind de stat.
  Cred ca multe din probleme pe lumea asta vin din faptul ca ne identificam cu lucrurile materiale, cu banii, cu frumusetea, cu puterea, ne place sa fim invidiati, observati. Cain nu l-a omorat pe Abel pentru bani, ci din invidie, daca nu ar fi bani am gasi cu siguranta alte motive de a ne face rau unii altora. Banii, cum spuneam, cred ca sunt o forma de stocare a energie, si putem folosi energia facand bine sau rau, depinde de noi.
  Depinde cat suntem de onesti cu noi insine si cu cei din jur.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Aprilie 30, 2013 la ora 23:33

  si ca sa rebenim la ,problema banilor -poate o definitie de genul -a combina placutul cu utilul este benefica pentru majoritate :Din pacate de cele mai multe ori nu ai a alege si mai trebuie adeseori sa inghiti si cite o galusca in job pentru a duce munca inainte :Ceva de genul -una calda una rece totul e sa se invirta roata :DAr in mare e de preferinta sa cauti o meserie care sa iti faca placere :IAr cu banui e o treaba si de genul cum spunea taicameu adoptiv (Lui ii placeau tare banii o inavta-se de la evrei ) multi ai multi cheltui ,putini ai putini cheltui:Am trait-o pe propria piele daca as avea o caruta si nu as avea limita ,am mai limitat, ma rezum la necesar si economisesc ca sa imi permit si eu cite un lux.DAr lipsa de bani acuta poate deveni un calvar mai ales daca esti bagat in datorii la banci(vezi cazul recent Romania_FMI) ,deci cautati sa scapati de credite cit puteti de repede

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 1, 2013 la ora 00:17

   Mai e una evreiasca:”ai n-ai dai”, dar cred ca au luat-o de la romani. Roata se invirte, nici o grija, ca de-aia e rotunda. Tii minte de Horea, pina nu l-a facut praf nu s-a oprit. Noroc cu mos Ion Roata care mai invata pe cine sta sa-l asculte: cica unde se aduna mai multe vreascuri tin mai bine la tavaleala.

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Aprilie 30, 2013 la ora 23:20

  buna sera la toata lumea-stimate doamnelor ,domnisoarelor si domnilor.Nu cred ca trebuie exagerat daca esti in limita normalului:Banul a fost ,este si va fi modul cel mai sinplu si eficace de schimbat valori.Si dupa cutremurul gerneral financiar care ne paste si cva veni pürobabil cerbva atenuat nu o sa rezistam mult ca in epoca de piatra cu na blana de leopard si ia-o pe aia de oaie si un pupic dulce de la doamana.sau un castravete contra 1 kil de rosii.Nici nu cred ca noi saracanii lumii ii vom inlöocui vreodata pe Rocxkefellerii-n-aveam nici o sansa sintem ptrea prosti.Nici macar pe MArte.CE ne ramine???!!SA ne bucuram de o viata normala, de sex ,de copii sanatosi ,sanatate noua si a lor nostri apropiati si sa plantam multi multi pomi pe care sa speram sa nu ii taieasa curind cu drujba marca Stiehl sau Husquarna atitia inconstienti care nu au plantat in viata lor macar o papadie:Si sa speram ca toti cei care au politica in mina vor intelege odata, macar acu in ceasul al paispelea ca viitorul nu e al cistigului fara capat (MA refer la specula de a face din bani bani si mai multi) ci al ecologiei afara de care nici banul nu are viitor.Atit am avut de spus .si sa va dea cel DE Sus rendite grase la bursa si miel gras de PAste

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 1, 2013 la ora 00:04

   Speri matale Danut, dar ce te faci cu valorile care n-au pret. Dar sa coborim la lucruri mai pamintesti, apropo de castravete, rosii, ecologie, blanita de leopard.
   Danut Onofrei, draga eu am o parere tare pozitiva despre chestia asta.
   8 foods that harm the planet
   When we think about ways to help the planet, most of us focus on reducing waste and cutting energy usage. But have you considered changing how you eat? These popular foods are surprisingly tough on the environment
   Lamb It takes 39.2 kg of greenhouse gases to put one 1 kg of lamb meat on your family’s plates, according to the Environmental Working Group. Roughly 80% of that polluting happens at the farm; the rest is in transportation and processing.
   Beef Because of the vast amounts of energy, water, and resources required to feed and grow cattle, beef is one of the worst environmental offenders. For example, 1 kg of edible beef generates the creation of 27 kg of greenhouse gases, second only to lamb. By comparison, a crop of tomatoes generates 1.1 kg of gases for every 1 kg of food.
   Cheese The carbon footprint of cheese weight in at 13.5 kg per kilogram consumed. Not only do you need to raise animals to get the milk needed to make cheese, but you then need to process it. Together, that generates a lot of carbon dioxide.

   Pork As the most-consumed meat in the world, pork’s impact on the environment is large. Pork accounts for 37 percent of all the meat consumed worldwide. Similar to beef, the adverse environmental impact from pork comes from the resources needed to feed the livestock, then transport the meat. La chestia asta aud ca nemtii sunt campioni absoluti.

   Farmed Salmon High-volume salmon farms pollute the oceans with antibiotics and other chemicals. There’s also a lot of pollution caused by having so many fish in a confined space, with sometimes 1 million fish jammed into the space of four football fields.

   Turkey The next time you sit down to a turkey dinner, think about this: 1 kilogram of turkey contributes to 10.9 kg of greenhouse gases.

   Chicken Annual production of fecal waste from poultry flocks tops 8 million tons and more than 106,000 metric tons of broiler hatchery waste. In addition, there are millions of dead birds and condemnations at processing plants a year.

   A opta este Fast Food, evident.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Aprilie 30, 2013 la ora 23:13

  ieri mi-am luat nepotul de la meditatie si era „epuizat”…am trecut pe la un mini-market sa iau cate ceva si el vroia sa ramana in masina. l-am bestelit ca nu-i iau nimic si sa-si miste fundu sa vada ce-i place, sa se obisnuiasca sa „cumpere”.
  cand s-a vazut acolo, a inceput sa puna in carut si pe aia si pe ailalta…intr-un final a cumparat mai multe ca mine.
  pe drumul de intoarcere, vreo 30 de km, l-am „tocat” la cap si am incercat sa-l motivez.
  i-am spus ca banii nu sunt neaparat importanti ci lipsa lor e frustranta. ca e naspa sa te trezesti ca nu ai bani sa-ti cumperi ce iti doresti sau chiar sa-ti asiguri nevoile de baza.
  daca alegi sa traiesti in padure si te multumesti cu ce da natura…e ok, nu-ti trebuie mare lucru. dar daca vrei sa traiesti in societate, atunci ai nevoie de multe si toate se cumpara cu bani. inclusiv o intalnire cu gagica la „un suc”.
  i-am spus ca o casa merge de la 25.000 de euro in sus, o masina de pe la 7-8000 de euro in sus, dupa care urmeaza restul de maruntisuri.
  si ca ii trebuie de la 1000 de euro in sus pe lun ca sa se apropie de chestiile astea. ptr ca acum tu cheltui 10 mil pe meditatii, drumurile fac si ele vreo 2 mil, plus restul…mancare,haine etc..
  acumn daca te multumesti sa fii ca tatal tau referent la primarie si sa castigi 7 miln deja esti in deficit excesiv, asa ca trebuie sa gasesti o meserie cu care sa faci bani.
  poti alege sa faci ceva cu fara prea multa carte dar nu prea te ajuta fizicul si nici nu esti obisnuit cu munca manuala.
  ramane sa faci o facultate „buna”, ca sa poti sa obtii o slujba buna.
  ideal e sa faci meseria care iti place si aceasta sa fie „cautata”. atunci ai sa castigi bani ptr ca se va produce un efect sinergic, pasiunea ducand la performanta si implicit la castiguri materiale suficiente.
  si am incheiat cu: tu alegi! si tot tu vei suporta consecintele sau beneficiile…

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 30, 2013 la ora 23:47

   Draga Laurentiu, o sa-ti mai trebuiasca niste km ca sa termini toata motivarea, si iti urez sa ajungi sa te ia si el la plimbare si sa-ti demonstreze ca a inteles.

   Răspunde
    
 • CuSandu
  Aprilie 30, 2013 la ora 23:05

  Moise, „banul e ochiul…aluia”, stim cu totii. Si este foarte frumos cum justifici acest aspect. Si chiar daca „preotul” a spus „că nu este păcat să faci profit, atâta timp cât partenerii și colegii tăi sunt și ei pe profit, atâta timp cât sunt mulțumiți de relația de muncă pe care o au cu tine”, totusi profitul este profit atita timp cit este folosit in interes personal, pentru ca ce au „partenerii si colegii” nu este profit ci rasplata muncii lor, iar relatia de munca nu este tocmai colegiala. Deci daca profitul obtinut, in totalitate, nu este folosit in interesul celor care au contribuit la realizarea lui, ramine un PACAT. Acuma am sa fac o precizare, care se leaga de ceva spus in sectia cu Basescu, si care se leaga foarte bine cu acest subiect. Baronii fac profit, pentru ca isi gospodaresc judetele ca pe propriile lor gospodarii, adica la fel de bine cum fiecare din noi stie sa o faca. Din acest profit, multi din ei, chiar toti (si nu-i acuz, pentru ca ei pun suflet si tot ce stiu in interesul judetului), s-au chivernisit cu…ceva mai mult decit ceilalti. Dar cit este chiverniseala lor si profitul unui intreg judet, face ca chiverniseala lor sa nu mai poata fi tratata ca profit personal, ci rasplata meritata. Intr-un fel faci treaba ceruta de seful tau si altfel o faci cind i-ti este ceruta cu adevarat prieteneste si colegial. Aceasta diferenta pe cit de importanta este, tot atita este si de sensibila, la orice adiere se destrama. La fel ca si marca unui produs, se obtine greu si poate dispare la o pocnitura de degete – trebuie muncit in continuare pentru mentinerea ei. Acest respect reciproc, intre baron si oamenii locului, s-a format in timp, pornind, poate de la munca cot la cot, si exista – dovada este ca ceea ce face baronul acolo nu poate face un premier in propriul sau guvern.
  Hristos a inviat!

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 1, 2013 la ora 13:16

   Hmmmm eu suncer nu sunt intru totul de acord cu cele spuse de dumneavoastra. Sa zicem ca ati strans o suma de bani si vreti sa incepeti o afacere. Pentru asta angajati oameni de care aveti nevoie, daca aveti concurenta o sa vreti sa le dati un salariu mai mare deca concurenta pentru a-i atrage si fideliza, dar va asteptati sa va produca ceva in schimb, nu vreti sa mergeti pe pierdere cu investitia.
   Rasplata muncii lor este salarul.
   Spuneti ca daca omul pastreaza profitul pentru el e PACAT. Dar ce l-ar motiva sasi bata capul cu o firma ? Nu ar fi mai bine pentru patron sa-si depuna banii in baca si sa primeasca dobanda ? Profitul e rasplata pentru riscul asumat prin investitie si efortul depus pentru a ajunge la acel profit, cautarea de clienti, furnizori, taxe, chirii, salarii, know-how, mijloace fixe achizitionate. Cand iti asumi acest risc si efort e normal sa te astepti la un profit. Si nu il obtii pe nimic, pentur ca oferi clientului ceva pentru pretul platit, iar angajatului salar.
   Daca ne asteptam ca cineva care investeste sa nu faca profit, ar fi ca si cum i-am cere sa munceasca pentru noi, nu ced ca e prea corect.
   Exemplul cu baronii nu e cel mai potrivit dupa parerea mea, ei nu-si pun banii lor la bataie stransi cu sudoarea fruntii, nu isi asuma riscuri in acest sens, ei se joaca cu banii contribuabililor.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 1, 2013 la ora 16:09

    Da, daca asi privi/intelege la fel ca dvs, sigur ca v-as da dreptate. Dar sa trecem direct la baroni, mi se pare mai simplu. Ei nu fact acest efort (responsabilitatea unui judet nu este usoara, incercati sa va imaginati pe pielea dvs) pentru un palat si citeva masini (care pot fi considerate foarte simplu rasplata efortului depus – daca putea altcineva, dece a asteptat?), si sigur nu pentru niste bani (cum sugerati dvs ca i-ar lua din cei publici – n-au nevoie, au tot ce doresc: incercati sa-i intelegeti ca membri ai comunitatii ca oricare altul cu drepturi egale la bunul comun), ci pentru satisfactia sufleteasca personala a lor si a fiecarui membru al colectivitatii. Asta nu este o incercare de teoretizare, este asa cum interpretez eu mindria de a reusi ce altii se screm si…nimic. Este daca vreti o competitie colectiva contra altor colective, este o atitudine sociala care exista, dar foarte putini ii realizeaza existenta. Nu vreau bani, fac ceva pe ei, sunt mindru si vreau sa mi se recunoasca victoria/reusita. Am reusit ce nici n-am sperat, greu dar este aici in fata noastra. Un succes ca acesta te impinge si mai departe. Iti da aripi pe care un depozit bancar nu este capabil. Un alt exemplu (eu fac acest efort pentru dvs, ca sa intelegeti, sunteti tinar si este pacat sa va poticniti in…bani, care isi au si ei importanta lor de necontestat) a ceea ce traieste in fiecare din noi: cind mergi la razboi, sa ucizi alti oameni (dusmani, dar totusi oameni, care nu chiar toti sunt acolo din propria lor vointa) care iti ataca tara, nu o faci pentru solda. Probabil ca gindul, cind pleci, iti este la siguranta familiei si a rudelor care ramin in urma ta si isi pun sperantele in tine. Dar in timpul luptei, absolut sigur, o faci pentru al apara pe cel de linga tine, nu-l cunosti, dar stii ca si el face acelasi lucru – te apara pe tine. Intelegi acuma reciprocitatea sentimentului sufletesc? Nu vezi aici bani. Vezi valori din noi care sunt mult superioare, sunt inaltatoare, sunt umane. Lupii in haita cind isi pierd conducatorul, fug. Eu am invatat de la ciobani, cind ma apropii de o stina sa recunosc conducatorul ciinilor, ma pun bine cu el unul nu mai misca. La animale functioneaza instinctul de conservare. La oameni este sentimentul sufletesc, de comunitate, de interdependenta sociala. Asta ne aduna la olalta, ne face sa traim impreuna. Dupa aia, mult mai tirziu a aparut banul, deci mult mai putin important. Daca nu intelegeti asta, probabil ca o sa-mi sugerati sa ne intoarcem la epoca de piatra, atunci probabil ca mi-am pierdut timpul. Dar cine stie…
    Despre „profit” (care am mai amintit, nu mai poate fi considerat ca ceea ce intelegem cu totii ca ar fi un profit, din momentul ce este folosit de toti care au contribuit la obtinerea lui), orice activitate (afacere) trebuie sa fie profitabila, sa aduca un plus in balanta valorilor, ca rezultat al unei bune corelari intre aport si rezultat. Acesta este necesar pentru continuarea ciclului productiv, care include si…bunastarea comunitatii in totalitatea ei (concedii, mincare buna, distractii, excursii in America, o inghetata, o gagica..). Fara comunitate, orice activitate…moare. Deci fiti mai flexibil,nu fiecare va lua in buzunar o parte din profit, in comun va fi folosit spre binele tuturor, mult mai eficient, mai practic. Nu este timp/loc, dar in filme, multi producatori incearca sa explice acest sentiment de comunitate umana care este de fapt motorul progresului nostru al tuturor, NU BANUL. Artistii sunt mult mai aproape de intelegerea acestui sentiment, probabil din acest motiv, ii intelegem asa de putin. Multi dintre ei continua sa…produca fara profit – au chemare sa invaluie lumea in acest sentiment.
    Despre salariati si corectitudinea patronului fata de ei, daca pina aici am reusit sa va misc un pic inima, de aici va fi mult mai usor. Patronul si salariatii nu sunt doua tabere diferite (capitanul si soldatii in razboi, ciinele sef si ceilalticiini), cu totii suntem de aceiasi parte, avem un obiectiv/tel comun – bunastarea generala, care include si reusita acestei activitati/afacere. Relatia dintre patron si salariat este absolut identica cu relatia dintre firmele „concurente” – toate trebuie sa mearga inainte, nici una nu trebuie lasata in urma, este nevoie de produsele tuturor (altfel dece le producem?). Deci daca am capatat vederea de ansamblu, este realmente simplu de realizat ca oamenii nu vor mai merge dupa salariu, ci dupa locul de munca unde simte ca experienta si pregatirea lui va putea fi pusa in valoare la maximum, pentru binele tuturor firmelor din ramura respectiva. Normal ca salariile vor fi diferite, depinzind de conditiile specifice ale fiecarei firme. Dar nivelul de trai al tuturor, inclusiv al meu, va fi criteriul de decizie al locului meu de munca. NU SALARIUL.
    Este probabil cam peste mina de acceptat aceasta realitate, pentru ca ne-am indepartat de ea cam mult. De vina nu este sistemul politico-economic. Nici vorba. Nu este el asa de puternic. De vina este latura negativa din noi, care si ea exista, din pacate – ca o contra balansare. Vedeti, asa sa nu faceti! Chiar daca Biserica s-a indepartat si ea de oameni, totusi sunt preoti care continua sa propovaduiasca victoria binelui contra raului, pentru ca valorile morale/sufletesti sa fie reasezate la locul cuvenit, in noi. Eu sunt credincios dar nu bisericos, am mai mentionat asta. Nu sunt umblat prea mult la biserica. In orientul indepartat, legaturile spirituale in sinul comunitatilor sunt mai pronuntate, probabil ca numarul de pustnici contribuabil este mai mare. Noi avem pe Muntele Sfint o comunitate destul de mare, am citit mult despre ea. Biserica romaneasca este si ea reprezentata acolo.
    Si asa ajungem la Isus Hristos, care a fost trimis sa rascumpere pacatele noastre ale tuturor. S-a sacrificat, nu pentru ca noi, odata pe an – de paste – sa avem liber de la servici, sau sa bem zaibar. S-a sacrificat, pentru ca patronul sa fie bucuros cind ne anunta ca suntem liberi citeva zile, sau pentru ca vecinul sa ne spuna „hai vino sa-l bem pe al meu ca e mai bun, e de la mine”. Hristos a inviat!

    Răspunde
     
 • TiberiuC
  Aprilie 30, 2013 la ora 20:05

  Eu am un plafon (momentan), pana nu ajung la minim 1000E salariu, banii vor conta cel mai mult. Nu te poti gandii la faptul ca tie iti place ceea ce faci la job daca nu iti permiti macar un concediu dupa ce ai muncit 1 an de zile. Da, sigur as alege un job platit cu 1000E unde imi place ceea ce fac si voi refuza un job de 1500 unde sunt mult mai stresat si nici nu imi place ceea ce fac si uit cum e sa petreci timp cu familia

  Răspunde
   
  1. un turist
   Aprilie 30, 2013 la ora 21:49

   Tiberiu. Va dau dreptete un job care este facut cu sila nu va aduce fericirea oricit de renumarat va fi. Problema este ca aceste joburi scirboase sint bine platite si tenteaza este mare sa fie acceptate. Ce conteaza 4000€ sau 5000€ netto pe luna daca ai putina parte de familie si nepoti. Si concediile se termine si nebunia incepe de la inceput.

   Răspunde
    
 • Adrian Ionescu
  Aprilie 30, 2013 la ora 20:05

  Felicitări pentru acest mini discurs.

  Cred că ar fi util dacă nu ne-am mai gândi strict la bani când vorbim de profit. Dincolo de câștigul material, măsurabil există o serie întreagă de valori pe care oamenii le împărtașesc și care în ciuda faptului că nu pot fi cuantificate, sau poate tocmai de asta, sunt mult, mult mai importante decât cele ce pot fi ținute într-un seif.
  Dimpăcate în societatea noastră capitalistă există suficiente cazuri în care oricât de multă valoare ar aduce o activitate/inițiativa dacă nu se găsește o modalitate ca ea să fie monetizată nu i se va da curs. Iar asta este o mare pierdere.

  Poate că ar trebui cu toții să învățăm să nu mai privim banul ca unicul intermediar și dirijor al energiilor noastre și să dăm mai multă atenție modelelor emergente de coordonare și cooperare gen crowdsourcing.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 30, 2013 la ora 23:35

   „societatea noastră capitalistă”, citind pina la capat am inteles ca nu este vorba de vreo nostalgie, ci doar de o constatare a imperfectiunii. Eu cred ca omenirea este in cautarea unei societati perfecte, care, probabil se gaseste intre cea de dinainte de revolutie si cea existenta in tarile dezvoltate sau industrializate, cum le place sa se autonumeasca. Inca nu s-a nascut societatea care sa rasplateasca lucruri ca: bucuria de a munci, dragostea pentru aproapele tau, abnegatia si pasiunea pentru ceea ce faci, legatura sufleteasca dintre om si pamintul pe care s-a nascut, si multe altele. Permiteti-mi sa va ofer un paleativ: profitul nu-i profit daca este folosit de toti cei care au contribuit la obtinerea lui.
   Acuma doar ca o remarca, nu-mi apartine dar nu pot sa ma abtin: limbile latine sunt mai directe decit cele anglo-saxone, care leaga doua cuvinte pentru a obtine altul cu un inteles diferit.

   Răspunde
    
 • alex
  Aprilie 30, 2013 la ora 20:02

  Ion, cred ca ai gresit persoana in care sa arunci cu noroi. Ai avea probabil mai multe motive sa arunci in cel pe care il numesti „dom’ director” decat in Moise…daca vrei neaparat sa fii troll fa asta pe un blog de goblenuri unde nu ne deranjeaza pe noi, cei pentru care domnul Guran este formator de opinie.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 30, 2013 la ora 23:16

   cind eram mic, parintii m-au format pe mine si opiniile mele. Acuma nu ma mai formeaza nimeni, iar opiniile mi le formez singur, e adevarat nu mi le etalez intotdeauna.

   Răspunde
    
 • ion
  Aprilie 30, 2013 la ora 19:35

  M-am referit la comentariul din aceasta seara.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 30, 2013 la ora 23:12

   El a inteles, dar si dvs trebuie sa intelegeti ca nu toti oamenii sunt la fel, asa si patronii.

   Răspunde
    
 • ion
  Aprilie 30, 2013 la ora 19:25

  Domnule Guran. Fiindca sunteti si d-vs bugetar, me intelegeti. Liber, insemna fara recuprare si cu bani. Noi bugetarii din afara TVR, am recuperat fortati fiindca Guvernul la presiunea privatilor a dat „liber”. Liber la cheltuiut banii devalorizati pe care-i primim. Nu am fost intrebati daca dorim sau nu acest liber! Poate doream zilele de paste liber! Dar la cererea privatilor corecti care nu au profit, dar au masini si vile din ‘PIERDERE’ am primit fortat „liber” cu recuperare (o tampenie)! Da data asta nu ati nuantat, si cred ca deja sunteti aseervit guvernului! Plecati de la TVR, daca doriti sa mai fiti privit ca cineva cu BOASE!

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Aprilie 30, 2013 la ora 19:59

   esti praf

   Răspunde
    
  2. Moise
   Aprilie 30, 2013 la ora 21:15

   Eu nu sunt bugetar. Eu nu primesc bani pentru aceste libere dar platesc salarii pentru ele. Echipa chiar are nevoie de o pauza caci munceste intr-un ritm infernal, iar sa faci emisiuni in zilele libere este pe cat de greu pe atat de inutil. Va multumesc totusi pentru partea cu… Ma rog, nu conteaza!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase