Cine câştigă salarii mari la Stat?

de Moise Guran

Fantastic premierul Victor Ponta în cruciada sa privind salariile directorilor din instituțiile publice și din companiile de stat. Unele mici observații aș mai face. Discursul premierului privind impozitarea salariilor din structurile de stat s-a mutat de la salariile de peste o mie de euro la cele ale directorilor care, citez “câștigă mai mult decât miniștrii”. Cruciada lui Ponta ar fi de asemenea superbă în socialismul ei de inspirație a la Francois Hollande dacă n-ar avea ca scop doar popularitatea premierului-haiduc. Dacă de exemplu premierul și-ar fi propus să aducă la conducerea acestor instituții niște profesioniști, promovați pe merite, nu politruci care au lipit afișe în campania electorală, atunci ar fi știut că, fără un salariu adevărat, n-avea nicio șansă.

Dacă premierul și-ar fi propus ca directorii din companiile de stat să nu mai facă șpăgi în dauna Statului-patron atunci ar fi știut de asemenea că fără un salariu adevărat n-avea nicio șansă. Dacă premierul și-ar fi propus ca miniștrii să nu mai facă șpăgi, împreună cu cozile de topor pe care le numesc în funcții mari la companiile de stat, atunci ar fi știut că nu mai contează ce salarii au nici directorii, nici miniștrii. Pentru că șpăgile depășesc întotdeauna salariile, și da, le depășesc chiar și pe cele de zeci de mii de euro pe lună.

În concluzie, Ponta are dreptate în final atunci când vrea să taie salariile directorilor de companii. Atâta doar că rezolvarea problemei sună ca într-un banc cu polițiști. În final nu va obține nici mai multă eficiență de la companiile de stat, nici depolitizarea lor ci doar o imagine de Iancu Jianu pentru sine. Un Iancu Jianu care, în funcție de audiență poate fi când zapciu, când haiduc.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

28 răspunsuri la Cine câştigă salarii mari la Stat?

 • Vasile
  Aprilie 24, 2013 la ora 16:20

  Stiam ca exista aceasta anomalie. Probabil tot un mod de a plati datorii de tot felul. Dar de multa vreme, domnule Guran, vreau sa va trimit acest mesaj, pentru ca va urmaresc emisiunea si e una din putinele careia ii acord timp. Este atat de frustrant sa fii considerat ,,lipitoare ” care ,,suge sangele poporului” fiindca ai un post bugetat de stat, de parca nu ai munci..credeti-ma, muncesti, nu te joci! Eu asta fac! Sunt foarte curioas daca se poate afla unde au mers banii din taierile salariale, deoarece la unitatile de stat care au activitati finantate din venituri proprii sau sunt finantate integral din venituri proprii, banii taiati oamenilor, adica MUNCA OAMNELOR, munca remunerata PROST, au fost virati la atotputernicul buget de stat. De asemenea si diferenta de bani dintre contributiile angajatorului, calculate la fondul de salarii redus cu 25% si contributiile care ar fi trebuit virate pentru un fond de salarii de 100%. Despre asta nu s/a vorbit niciodata, de parca nimeni nu a citit in totalitate ordonanta! Ni s-a spus ca efortul acesta este destinat investitiilor si crearii locurilor de munca! Ma intreb care investitii?? Autostrazile noastre milenare? Si as mai avea infinit de multe lucruri de spus, dar….

  Răspunde
   
  1. cornel
   Aprilie 24, 2013 la ora 16:52

   Dupa parerea mea este gresit sa spui ca angajatii la stat nu muncesc. E prea general, adica 1 angajat munceste iar 2 angajati taie frunza la caini. Nu mai zic ca munca este ineficienta si e un haos total in documente si acte. Daca vrei sa cauti ceva e beleaua mare cat casa iar daca vrei o situatie centralizata, ceva mai complicata, asta se numeste MISIUNE IMPOSIBILA. Responsabilii de aceasta situatie sunt autoritatile romane aflate la guvernare, parerea mea. Nu are importanta culoare sau partidul aflat la guvernare. Guvernantii sunt responsabili sa faca din aparatul de stat bugetar un sistem eficient si avand costuri suportabile de catre economia romaneasca. Sunt de parere ca sistemul bugetar e nevoie sa se contracte sau sa se mareasca o data cu economia dar pastrand un nucleu dur care reprezinta esenta acestuia.

   Răspunde
    
 • micutu de la 7
  Aprilie 24, 2013 la ora 14:50

  Cine naviga printre posturile de analisti aseara putea vedea cat stiu analistii nostri, pe unu se spunea ca salariile alea au fost date de Boc, altii spuneau ca Boc a vrut sa le taie da nu l-a lasat FMI, altii spuneau ca n-are cum sa taie salariile alea sau sa le impoziteze ca sunt companii autonome. Madame Paul spunea ca n-are cum sa umble la salariile alea Ponta si ca mai bine facea anuntu dupa ce le reducea, nu inainte si ca e doar imagine. Ca dealtfel toata guvernarea. Ponta e un maestru in PR.Atat.

  Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 24, 2013 la ora 12:50 Răspunde
   
  1. un turist
   Aprilie 24, 2013 la ora 13:16

   Da Cornel aceasta organizatie este formata din cei care s-au ridicat in stil fff mare dar unde ramine cel mic ca majoritatea este mai saraca decit cei 500. Dar trebuie vazut si de unde? Luind o comparatie cu pescuitul”Laurentiucat” Pestele MARE va inghiti pe cel MIC si niciodata invers si asa este poate ideea de a acumula tot mai mult.

   Răspunde
    
   1. cornel
    Aprilie 24, 2013 la ora 13:46

    Asa este. Ma refeream strict la tratamentul egal care trebuie aplicat investitorilor straini si romani.
    INSA asa cum s-a dovedit cu cifre intr-o economie nationala marile companii produc in timp o saracire a societatii si dau prea putin inapoi sub forma de taxe si impozite in comparatie cu beneficiile de care acestea se bucura. Calea catre o societate si o economie prospera este cea care se bazeaza pe firmele mici si mijlocii pentru ca ele asigura echilibrul si nu produc seisme prin desfiintarea sau falimentul lor care e un proces natural, adica : te nasti, te dezvolti si apoi mori.
    Cum mai ziceam : e numai o parere.

    Răspunde
     
    1. un turist
     Aprilie 24, 2013 la ora 13:53

     Da sint de acord dar ma gindesc ca daca nu ar exista acea boala cu spaga multa politicul nu ar ezita sa fac legile egale pentru toti.Cit timp se deschide mina si buzunarul nu se va schimba mult.Cel care da mai mult este preferat si asta nu numai in Romania ci in toata Europa. Multi se gindesc sa faca averea multa si repede si f putini la viitor.

     Răspunde
      
     1. CuSandu
      Aprilie 24, 2013 la ora 17:18

      in secolul vitezei, esti ocupat sa aduni si sa imparti, mai ai timp de viitor?

       
    2. CuSandu
     Aprilie 24, 2013 la ora 17:14

     Hei, Domnul Cornel, adica IMM-urile sunt bune cit isi fac treaba, iar dupa aceea pot sa se duca, ca asa e natural si tot nu ne cutremura. Dar si acolo sunt oameni, patron si angajati, nu credeti ca stabilitatea locului de munca este unul din factorii hotaritori in evolutia unei firme? Si a societatii desigur? Insa daca va refereati la schimbarea profilului, functie de evolutia economiei pe ansamblu, e altceva si asi sugera incorporarea acestor firme mici, ca departamente in marile companii, unde reprofilarea/adaptarea se pot realiza mai usor si mai rapid, fara a afecta statutul financiar al oamenilor (iar somer, iar cauta de munca, iar muta-te).

     Răspunde
      
   2. CuSandu
    Aprilie 24, 2013 la ora 16:58

    Nu trebuie sa fim siguri de asta. Nu am auzit sa supravietuiasca nimic nici mare si nici mic unde domneste piranha, care e cam mititel, al dracului.

    Răspunde
     
  2. cornel
   Aprilie 24, 2013 la ora 13:36

   Titlul articolullui e cam pompos insa e o decizie importanta, parerea mea. Aceasta asociatie nu trebuie decat sa ceara guvernului un tratament egal la investitorii romani. Dupa parerea mea pana acum guvernele romane, dupa 1989, au favorizat companiile straine in defavoarea celor romanesti. Daca e sa-mi dau personal cu parerea eu cred ca o mare parte dintre investitorii romani nu au dat dovada de seriozitate in relatia cu angajatii lor sau cu statul roman, sub aspectul platii de salarii, de taxe si impozite. Dar, daca e sa fiu obiectiv, si o parte dintre investitorii straini (poate la fel de numeroasa sau mai numeroasa ca a investitorilor romani – este greu de facut o asemenea cuantificare) au dovedit neseriozitate sub aceleasi aspecte, asa cum s-a vazut cu varf si indesat, in ultimii 23 de ani in Romania. Asa cum spunea cineva, facilitatile oferite companiilor romane, de diverse guverne romane de dupa 1989, erau catalogate drept fapte de coruptie iar ajutoarele oferite companiilor straine ce doreau sa investeasca in Romania erau catalogate ca ajutoare si facilitati de investitie. La schimbarea guvernului roman, in cele mai multe cazuri, noul guvern a cautat nod in papura la guvernul abia plecat sau la oficialitati din fostul guvern, atunci cand a avut loc schimbarea de putere intre partidele aflate de regula in opozitie.
   O strategie paguboasa si nu tocmai buna pentru economia romaneasca. Din pacate nu a existat si nu exista, la nivel guvernamental, in Romania, un tratament egal aplicat investitorilor romani de marime mica, medie si mare sub aspectul facilitatilor oferite la realizarea de noi investitii. Productia in Romania a fost in ultimii 10 ani, cel putin, neglijata si prea putin sprijinita sau a fost condamnata la moarte. Investitorii care au avut capacitati de productie in Romania au avut cel mai mult de suferit in ultimii 23 de ani.
   E numai o parere.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Aprilie 24, 2013 la ora 16:30

    Asa este Domnul Cornel, fiecare guvernare incepe cu denigrarea celei de dinnainte. Pacat de timpul pierdut, stiia la ce vine si normal ar fi fost sa inceapa cu aplicarea programului ei. Din pacate se pare ca 4 ani nu sunt suficienti, sau poate nici 12. Spuneti de investitori ca nu sunt seriosi. Uneori urmaresc spectacolul televizat Shark Tank special pentru a ma lamuri ce este in capul unui investitor cind trebuie sa se decida pentru o afacere sau alta. Sa stiti ca sunt extrem de seriosi cu banii lor. Ei nu privesc afacerea dpdv al unui manager. Nu-i intereseaza contributia afacerii la economie, nu ciclicitatea afacerii, nici vorba de aspecte sociale. La ei treaba este perfect de simpla, si nu le ia timp sa se decida: pentru suma investita scot atita profit in atita timp, punct. Greseala este la romani, ca apeleaza (sau asteapta) la ei ca sa ne sprijine refacerea economiei. Din pacate se observa asta deja si la investitori romani. Pentru ceea ce spun, ar fi foarte interesant de vazut daca este posibil, un contract semnat cu un investitor, si se va vedea acolo de fapt ce ii intereseaza. Parerea mea este ca mai bine ar fi sa se umble la sistemul bancar, cine vrea sa investeasca sa discute cu o banca, sa contribuie la un fond de „sprijin” economic din care firmele existente sau altele noi sa se poata folosi dupa cerinta/nevoie. Un asemenea fond, cred eu ar opera mai avantajos cu firmele decit acele fonduri europene, cu dedesubturile lor infecte. Plus ca aceste fonduri nu vor depinde de schimbarile politice – cine are o firma, nu-l intereseaza cine e la putere, ci doar sa aiba la dispozitie la timp banii necesari si sa-si poata achita obligatiile planificate. In acest fel guvernele nu mai au dece sa-si bage nasul in problemele financiare particulare, ci doar sa dirijeze economia pe ansamblu – ce este foarte important si n-o poate face altcineva.

    Răspunde
     
   2. CuSandu
    Aprilie 24, 2013 la ora 16:51

    Si ca sa continui inca un pic, BNR ar putea sa preia un rol real in contributia la refacerea economica – sa colecteze investitiile din exterior, pe care sa le dirijeze spre bancile „economice” specializate pe ramuri/industrii. Adica banca si fondul profilate/croite pe specificul economic respectiv – constructii de drumuri, agronomie, zootehnie, constructii imobiliare, minerit, invatamint, sanatate, samd. In momentul in care haosul bancar dispare, si in general se face ordine, vor dispare sau cel putin se vor reduce (automat, asi zice) delapidarile si sarlataniile. Mai mult, lumea va intelege ca incepe sa se poata munci si trai in tara asta. Nu cred ca e rau si nici imposibil, dat fiind situatia cam critica existenta. Un investitor are mai multa incredere intr-o banca decit intr-o companie care azi e miine nu, funcie de ce partid vine la putere.

    Răspunde
     
 • un turist
  Aprilie 24, 2013 la ora 12:36

  Daca vrei sa devi fermier trebuie sa te intinzi putin mai mult ca sa ai si venit dupa ce ai primit 70000€. Dar pina atunci sint de cumparat masini agricole seminte oameni de platit si ca atare 70000€ nu sint cine stie ce.Poate mai ai un an prost si atunci? Chiar daca va fi bun va trebui sa astepti pina la recolta cu incasarile si nu sti ce preturi sint.Cred ca acel ajutor va fi si rambursat si nu stiu la ce dobinzi.De aici parerea mea este ca atunci cind nu ai o baza privata sa stai mai bine si sa astepti ce va mai veni.Din experienta va spun ca intr-un stil mic spre f mic nu merita sa te aventurezi.

  Răspunde
   
 • CTL
  Aprilie 24, 2013 la ora 08:21

  Nu mai am nimic de adaugat la cele scrise in articol. De acord. Adevarul e ca stie sa joace teatru mai bine decat stia Geoana, cred ca l-a studiat mult pe Basescu. Nu mai lipseste decat sa inceapa sa planga la o sedinta de guvern.
  Legat de cei 70.000 de euro, nu inteleg de ce sunt necesari, mi se pare o prostie, da zic asa cu juma de gura. Ca banii in mare parte nu sunt de la noi, asa ca daca vor altii sa o faca eu nu ma opun prea tare mai ales ca suntem de partea primitorilor. Nu inteleg ce ne tot strofocam cu subventiile astea, ce daca nu erau ele agricultura nu era o afacere buna ? Eu zic ca da, da nu mai intru in detalii.
  Legat de Petrom, acuma na, sincer daca era la Stat foarte probabil ca nu aveam atatia bani de investit si probabil ca si daca aveam se pierdeau in mare parte prn tot felul de crapaturi. Eu zic ca daca cineva are un banut actiunile Petrom sunt de cumparat.

  Răspunde
   
 • CTL
  Aprilie 24, 2013 la ora 08:08

  Cine câştigă salarii mari la Stat?
  Cine a stat la Stat.

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Aprilie 24, 2013 la ora 00:58

  Unde esti dictaturo!?

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Aprilie 23, 2013 la ora 23:13

  @Moise Guran-stimate domnule Guran-buna seara la toata lumea.Problema nu se pune la acesti supermanageri ale regiiloor de stat ca au un cistig exagerat ci ar trebui
  legiferat ca pentru exaqerat de mari salarii fata de alte categorii pürofesionjale sa fie obligati sa fie obligati anual sa prezinjte balante economice de cistig real pentru companie si respectarea contractelor cu sindicatele
  in ce üprivesc contractele colective de munca:DFeci daca ei sint platiti si mai puternic dar prin capacitatea lor manageriala gestioneaza plus valoare pentru economia nationala cinste lor si li se poatze da si un bonus :In caz contrar cind comisie anuala de control guvernamentala independenta (deci cu participantri in numar egal de la fiecare partid politic) gasesc pierdere la bilanz sa fie retrogradatio si sa li se confiste din avere procentual cu pierderea:Tot aceasi comisie de control independenta sa verifice si acordarea contractelor dee munca cu firme straine pe baza licitatie si a caietelor de sarcini.Deci domnmul POPnta este pe undeva spre un drum mai netede dar nui prin metoda bitei trebuie rezolvata situatia ci prin control serios si politic independent.
  Inapoi la olteni sa stiti ca in istoria Romaniei au dat unii dintre cei mai capabili oameni.SA aminmtim de pictorul-dl:Dr.Ion Tuculescu un geniu Europeean ,de matematicianul Titeica :intimplator am cunoscut bine specvilaistii anilor 70-80 dee la Electroputere Craiova sau IMMMR Craiova ,specilalisti catre nu stau cu un mm sub nivelul celor dee la Siemens sau fosta ASEA actuala ABB:Deci oameni de carate grele.DAr si cxa ofiteri dee ramata au fost f.capabili.Deci sint convins ca un tinar ca domnul POnta daca este sprijinit si nu sabotat vrea binele tarii ,dar t6rebuie sa fie un pic mai curajos e sfios ca o fata mare :Domnule acolo trebuie ordine si disciplina si banuiesc ca legi sint poate chiar preac multe dar trebuie respectate si puse in aplicare:Deci acei supermanageri daca umbla cu prostii sa plateasca cu capul!!!
  Si mai trebuie inteles de toti ca una sint regiile de stat care nu sint bune dar trebuie in anume capitole inca pastrate caci tara a tranzitat de la o economie complet de stat ,insa trebuie odata si odata creata marea masa de firme mici si mijlocii.Ca sa nu mai rediscutam marele potential agricol complet ecologic pe care acum din pacate vi-l cumpara pe doua parale strainii.DEci exact unde tara are potentialul cel mai imens ,pamint agricol de cea mai buna calitate IN EUROPA nu se face nimic caci cei batrini mor ca mustele (biologic normal) dar tinerii o freaca pe unde pot si nu li se da o sansa reala la tara unde se poate trai ca in paradis acolo mai bine ca aici in europa centrala.

  Răspunde
   
 • Dan
  Aprilie 23, 2013 la ora 22:21

  dar si noi suntem ipocriti, o campanie electorala costa multi bani, un partid are costuri la randului lui, de unde acesti bani? Din donatiile acestor politruci, daca votantul de rand are nevoie de marketing sau de orez.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Aprilie 24, 2013 la ora 11:19

   „…de unde acesti bani?” Pai, daca vrei un raspuns de la mine – din crearea de profit realizat de unele companii care sunt sustinute [si se dezvolta], sub diverse aspecte, de unii actori politici. Iar lucrul asta nu trebuie sa afecteze cetateanul obisnuit. Cetateanul obisnuit este chiar ajutat pentru ca se creeaza locuri de munca iar rezultatul de vede si in economia romaneasca prin cresterea de PIB si taxe si impozite colectate la buget. E vorba de performanta si profit ce e realizat de unele companii ce sunt sprijinite politic astfel, fara se se incalce nici o lege. E o chestiune de fair play si lobby sau de o combinatie a acestor doua.
   E numai o parere.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Aprilie 23, 2013 la ora 22:07

  @moise- corect!

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 24, 2013 la ora 05:59

   Doua tirguieli cu Shark, toti multumiti.

   = prima: mobilier fin pentru sali de joc, ofertantul cistigator
   * 100,000$ pentru 5%
   **200,000$ pentru 25%
   * 500,000$ pentru 15%
   **300,000$ pentru 35% final

   = alta: marchetizarea bijuteriilor (prezentarea pe piata si vinzarea, vinzarile se fac cam 1/5 – 1/7), ofertantele au cam pierdut
   * 100,000$ pentru 10%
   **100,000$ pentru 25%
   **400,000$ pentru 15%
   **150,000-200,000$ pentru 35% final

   Cam 5 minute a durat fiecare prezentare cu tirguiala cu tot.

   Răspunde
    
  2. CuSandu
   Aprilie 24, 2013 la ora 06:24

   Acum niste chestii mai putin placute, legat de bursa.
   – mineritul metalifer, dar aurul si cuprul in special se duc in jos cam abrupt, incepind din aprilie si, se estimeaza, pina pe la mijlocul anului (se incearca o explicatie in cresterea efortului de exploatare cam cu 65%)
   – energia solara se duce in jos, in America a avut o piata de cam 20% fata de Germania-Italia-Cehoslovacia unde a avut cam 8%, in Europa se asteapta ca se va duce mai intii, China a inceput sa produca niste panouri cu capacitate mai mare si mai ieftine
   – petrolul se spune ca se duce in jos, dar la noi vad ca benzina s-a ieftinit nitel
   – carbunele si gazul natural tind sa prinda un avint ametitor
   – ceva ce ingrijoreaza tare mult este ca China isi reduce importurile
   Tot nu inteleg ce au vrut sau au facut elvetienii, dar probabil ca au vrut sa vinda inainte de a fi prea tirziu.
   Astea au fost comentarii obisnuite pe marginea bursei, atit ca mi s-au parut un pic mai framintati.

   Răspunde
    
  3. CuSandu
   Aprilie 24, 2013 la ora 06:44 Răspunde
    
 • Mircea 100
  Aprilie 23, 2013 la ora 20:09

  Salut, Moise. Te urmaresc aproape in fiecare seara chiar daca nu am scris nimic pe blog pana acum. Foarte interesant emisiunea ca de obicei, a scazut sigur rating-ul stirilor de la ora 7 de cand te-ai multat la ora asta si nu pot decat sa ma bucur :), la stirile trusturilor sunt numai porcarii. Interesanta stirea cu cei 70 000 de euro care se pot acorda pentru tinerii agricultori, multi au mers de la sat la oras si nu toti o duc bine, iar la preturile de astazi pe multi s-ar putea sa-i tenteze acesti bani. Pentru cei interesati poti sa dai mai multe amanunte?
  Multumesc.

  Răspunde
   
 • Gavril Adrian
  Aprilie 23, 2013 la ora 19:59

  Toti mari directori care lucreaza pentru intreprinderile statului au salari imense, salari pe care uni dintre ei nici macar nu le merita.
  Iar acesti directori care pana la urma lucreaza pentru stat si sunt platiti din bani contribuabililor ajung sa ne fure „indirect” prin contractele paguboase pe care le fac doar pentru a lua comisioanele de la firmele cu care incheie contracte,
  asa ca intrebarea mea este asta.
  De ce le mai dam salari atat de mari pentru a ne ajuta sa prosperam cand pur si simplu ei sunt cei care ne ingroapa.

  Răspunde
   
 • Gavril Adrian
  Aprilie 23, 2013 la ora 19:53

  O emisiune cu foarte multe informati.
  Altceva de vazut la televizor pentru a fi si productivi.
  Am ddevenit satul sa aud doar stri despre crime sinucideri si talhari.

  Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 23, 2013 la ora 19:46

  Felicitari pentru emisiune, Moise.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase