Umbrărescu, regele bancher

de Moise Guran

Preluarea ATE Bank de către Dorinel Umbrărescu reprezintă prima tranzacție prin care o bancă din România cu capital străin se întoarce în proprietatea unor investitori români. Până acum am văzut doar procesul invers, cel în care capitalul străin prelua bănci românești. Mai important însă decât tranzacția în sine este să înțelegem de ce ar vrea un rege al asfaltului, așa cum este Dorinel Umbrărescu, să ia o bancă din România. Se știe doar că ei, drumarii, lucrează altfel, că nu prea dau, ci sunt obișnuiți să ia bani și asta mai ales de la Statul român. Iar Umbrărescu este regele regilor asfaltului căci omul de afaceri s-a mișcat cu mult talent în licitațiile publice indiferent cine a fost la guvernare.

Ei bine, vremurile s-au cam schimbat. Deși și-a propus kilometrii fără număr de autostrăzi, Guvernul nu prea mai are bani pentru ei iar strategia clară a lui Victor Ponta pentru următorii ani pare a fi parteneriatul public-privat, cel în care vii tu, regele asfaltului cu banii și faci autostrada pe cheltuiala ta, iar investiția o recuperezi apoi în zeci de ani din exploatarea ei. Altfel n-o să mai fii rege ci o să plângi pe la masa Vinci sau Strabag ca să lucrezi în subantrepriză. Așa că Umbrărescu are nevoie de bani ieftini pe termen scurt pentru a face un profit mai mare pe termen lung. Ei bine exact aceasta este definiția meseriei de bancher.

Mai interesant este însă altceva. O bancă nu se capitalizează singură și, ca să intri acolo trebuie să vii cu bani de acasă. Altfel te trimite Isărescu la plimbare, cum l-a trimis și pe Gigi Becali când acesta a vrut să-și facă bancă. O dată intrat în clubul bancherilor ai însă acces la resursele pieței, poți adică să te împrumuți de la ceilalți bancheri, inclusiv de la BNR. Cum în momentul de față bancherii din România stau speriați, preferând să știe că au sub fund un munte de bani decât să crediteze economia reală, inițiativa lui Dorinel Umbrărescu este chiar de lăudat. S-ar putea să-i mai inspire și pe alții, s-ar putea să le arate și celorlalți bancheri că vor face profituri mult mai mari dacă investesc în loc să plaseze banii în titluri de stat, s-ar putea să repornim economia făcând locuri de muncă în infrastructură, nu vânzând poporului televizoare pe credit cu buletinul.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Umbrărescu, regele bancher

 • nitisor maria
  Iulie 30, 2014 la ora 14:39

  In legatura legatura cu drumul Suceava -Botosani as avea de comentat faptul ca in multe locuri nu sunt terminate lucrarile si am inteles ca se face receptia acestuia. in localitatea Hutani sunt betonate santurile de la intrare si iesire restul buruienile sunt cit soseaua in santuri, apele sapa pamintul sub sosea si deja santurile sunt pline cu pamint.Ce lucrare este aceasta pacat de sosea si trotuare. Va rog sa se sesizeze cine raspunde.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Aprilie 19, 2013 la ora 21:43

  @LaurentiuCat.Ma gindeam eu ca daca scriu ceva de peste te simti calcat de musca dar nu a fost cu intentie…Eu cu CEC-ul am avut o tentativa patriotica dar m-am lecuit repede.Bani la ciorap nu tin ca nu am prea multi si sunt promisi deja si astia…Tot pe austrieci stau pentru ca fac mai putine mofturi si deja ma iau pe incredere.La fel e si la ei povestea cu balta…Sa vedem ce face ATE daca se romanizeaza si poate ne bagam in seama reciproc;sa vezi de acuma ce construim la piste de biciclete…

  Răspunde
   
 • VictorL
  Aprilie 19, 2013 la ora 20:21

  Din comentariile anterioare reiese ca drobul de sare are posibilitatea sa omoare bebelusul…Din cite stiu eu, dar poate ma insel,la ora asta Umbrarescu are de luat bani de la Statul Roman si nu invers.Cine e teparul si cine e muncitorul vedem la urma.Eu am mers pe drumuri facute de Umbrarescu si mi-au placut.Poate vrea sa aiba cine sa-i finanteze autostrazile in locul Guvernului…Vom avea si autostrazi si banca romaneasca sau o mare teapa,dupa cum prevad unii.Totusi cui ii e frica de balta nu maninca peste.

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Aprilie 19, 2013 la ora 21:13

   mie nu mi-e frica nici de balta, nici de banca lui umbrarescu. banii de paine mi-i tin la cec din patriotism si la austrieci si la francezi,ca sa nu fie intr-un singur loc.
   dar nu am uitat „ingineriile financiare” de la diverse banci si nici praful care s-a asternut pe dosarele fraudelor respective.
   in ceea ce-l priveste pe dl umbrarescu, poate e o persoana onorabila, un industrias corect si as dori sa avem cat mai multi oameni de afaceri romani, dar cinstiti. nu cer sa fie sfinti ci doar cu bun simt.

   Răspunde
    
 • tudor cristina
  Aprilie 19, 2013 la ora 19:12

  de ce nu spuneti nimic de munca la negru
  eu lucru 10 oore pe zi cu contract la 4 ore
  patroana mea lucra 1 an un an sta in somaj la un moment dat eram o singura angajata cu contract la 4 ore si tin sa precizez ca fac productie nu comert

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 19, 2013 la ora 16:29

  ATE Bank imi aminteste de Carpatica, intrucatva. Doar ca in cazul bancii d-lui Carabulea i s-a alaturat compania de asigurari si a existat o colaboarare cu Holdingul Atlassib pe care au suspectat-o mai multi de nereguli, dar nimeni nu a cautat dupa detalii. In fond, daca nu a incalcat legea atat incat sa atraga atentia BNR ori altor institutii cu atributii de cercetare in domeniu, ete OK. Doar ca in cazul D.U. ma asteptam la o asociere a mai multor regi pentru putea semana cu imperiul Atlassib. In plus, aici este vorba despre investitii importante care trebuie sustinute de ATE, fara certitudine asupra datei recuperarii creantelor. La Carpatica este altceva; sumele necesare Holdingului sunt mai mici, suportul financiar ete mai mare si acoperirea gaurilor se poate face mult mai usor.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 19, 2013 la ora 06:53 Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 19, 2013 la ora 16:45

   Omul trebuie sa creada in ceva mai puternic decit el, daca numai crede in semenii lui (politicieni, vecini, prieteni), atunci credinta lui se orienteaza spre ceea ce simbolizeaza biserica pe Pamint.
   Articolul nu a mers si la estimarea numarului de popi absolventi, probabil ca bisericile sunt planificate a fi construite functie si de numarul absolventilor, care iarasi vine sa suporte spusele din primul paragraf. In plus se pare ca nu este deloc neglijabil extinderea ortodoxismului in alte colturi ale lumii. Numai in Ottawa, in ultimii 15 ani au aparut (din ce stiu eu) 3 biserici romanesti cu preoti din Romania.
   Este absolut normal ca la greu credinta sa devina ultima reduta a suportului moral. Si asta se va lega consistent de procesul de revendicare si retrocedare a proprietatile bisericesti. Daca guvernul nu este capabil, atunci Biserica, probabil va refaca agricultura romaneasca, si de ce nu chiar celelalte ramuri ale economiei.
   Prin aceasta prisma – TRAIASCA REGELE!!

   Răspunde
    
 • Uta
  Aprilie 18, 2013 la ora 22:43

  M-as bucura sa fie pe bune, fara ganduri ascunse, dar faprul ca este abonat la lucrarile cu fonduri publice spune totul.
  Eu cred ca fie a gasit o portita sa ajunga la banii BNR(orice este posibil si orice are un inceput), fie banca este un paravan care va emite scrisori bancare de acoperire pentru firmele lui Umbrarescu, se va imprumuta de la BNR ieftin, va trage un mare tun si apoi pa. Modalitati sunt multiple de a insela avand o banca la indemana.
  Moise ii lauda initiativa, dar nici el nu o crede, mai degraba lauda o initiativa ipotetica construita in scopul bun.
  Vrea sa ne arate partea frumoasa a lucrurilor, sa ne faca mai optimisti si cred ca uneori avem nevoie sa credem in bine.

  Răspunde
   
 • valentin
  Aprilie 18, 2013 la ora 22:04

  Precizare!!
  Sa nu inteleaga cineva ca bancile din Romania sunt bune !!!
  Am intalnit banci cu capital strain care ajunse in Romania au preluat metoda tepuiri romaneasca. asemeni hotilor la drumul mare insista sa-ti bage pe gat numai porcarii si nu pot sa nu amintesc teapa de 3% dobanda la achizitionarea unui autoturism citroen – Peugeot cu DAE 13% dar ATENTIE CITEZ „comision lunar de administrare de 0,70% aplicat la soldul curent al creditului”. deci la INCEPUT IN PRIMUL AN PENTRU minim 10000 de euro o masina commission lunar de administrare 70 euro !!! FURT CALIFICAT. CU ASTFEL DE COMISIOANE NE ATRAGE BANCA BRD !!

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 18, 2013 la ora 21:33

  ce sansa are o banca din asta mica sa supravietuiasca pe piata?
  sper ca bnr sa fie in permanenta cu lupa pe ea iar normele de prudentialitate bancara sa fie respectate la sange. adica firmele domnului umbrarescu sa fie analizate corect ca structura de grup iar cele de prin paradisurile fiscale si cu actionariat obscur sa aiba acces limitat la credite in bancile mici.
  avem experientele de la credit bank si bankoop, unde la ultima, fratele paunescu si-a tras credite la greu.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Aprilie 18, 2013 la ora 21:47

   Este un model de succes insa trebuie mare atentie pentru ca o posibila pierdere la o afacere de-a sa, creditata de catre banca sa (bineinteles aici proprietarii bancii vor fi niste investitori printre care si domnul Umbrarescu), poate pune pe butuci banca sau poate perturba serios activitatea acesteia si e posibil ca deponentii sa ramana la final cu buza umflata si il vor injura pe Isarescu cand vad ca nu isi pot folosi banii lor, depusi la acea banca, si vor astepta derularea procedurilor de faliment dclansate de BNR si recuperarea economiilor lor de la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare in limita a 100.000 EURO si in conditiile stabilite de lege.

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Aprilie 18, 2013 la ora 22:17

    imi poti da ex de modele de succes de genul asta?

    Răspunde
     
    1. cornel
     Aprilie 19, 2013 la ora 15:14

     Banca Feroviara, Banca Carpatica si poate mai sunt si altele in Romania dar nu le cunosc eu.

     Răspunde
      
 • cornel
  Aprilie 18, 2013 la ora 21:24

  Felicitari si din partea mea pentru domnul Umbrarescu. Mi se pare o afacere de succes pentru dansul insa domnul guvernator Isarescu trebuie sa stea cu ochii mari pe banca asta pentru ca altfel e posibil sa auzim vesti despre aceasta, dar nu bune.
  O banca creeza un adapost perfect legal pentru o fabrica de bani, dar de bani inchipuiti si nu de bani reali (vezi aici capitalul bancii care la un moment dat era permis si sub forma de imobile, dar acum parca e obligatoriu ca respectivul capital social sa fie CASH, si IMPORTANT gradul de multiplicare al banilor intr-o banca – pentru 1 RON atras ca si depozit banca poate sa ofere credite in valoare de 4 RON, parca). Totul e perfect legal si asta e „motorasul” ce produce profit la o banca (mare parte din profit – banca ia bani cu imprumut de la BNR la o dobanda mica si ii plaseaza in credite cu o dobanda mai mare la persoane fizice si juridice).

  Răspunde
   
 • valentin
  Aprilie 18, 2013 la ora 20:15

  Draga Moise nu pot sa nu comentez 2 aspecte.
  1. Marota imbecila a lui Ponta cu impozitul pe profit. Din pacate suntem condusi de juristi care asemeni lui Boc confunda legile economice cu cele juridice si deci le putem modifica cu ordonante in imbecilitatea lor.
  Poezia auzita de a modifica impozitul pe profit cu IMPOZIT PE CIFRA DE AFACERI la 3% inganata la Realitatea tv post PSD inseamna o modificare a TVA. ADICA TVA 27 % o masura evident imbecila. Evident ca evaziunea fiscala o sa creasca iar cresterea implica evident o crestere de preturi adica INFLATIE. Prezentatorii Realitatea vor calcula maine cat au incasat companiile farmaceutice in incercarea de a ne convige ca impozitul pe cifra de afaceri este benefica. DUC DORUL VREMURILOR CEAUSISTE CAND LA TV ERA UN SINGUR IDIOT CE ERA MAI BINE CONSILIAT. ACUM SUNT ZECI SUTE DE SEMIDOCTI FARA STUDII. NU POT DECAT SA DAU EXEMPLUL AEROPORTULUI DIN BAIA MARE CONDUS DE UN PROFESOR DE ROMANA SPECIALIST IN SEMIOTICA!!! UITE SI LINK http://www.emaramures.ro/stiri/79657/PE-FARAS-In-timp-ce-directorul-Aeroportului-Baia-Mare-se-bronzeaza-in-Singapore-PSD-pregateste-demiterea-sa-

  ––––––––––––––––2.
  Crearea unei banci fantoma gen umbrarescu viitorul suna a teapa dupa o reclama telefonica.
  FNI SAU CE DORESTI TU!! Banca o ia garantie soseaua??? cine o sa depuna bani la o astfel de banca??? Cu ce o sa garanteze un constructor de sosele o suma atat de mare?? Cu taxe care nu se vor incasa ca in Spania ??? Sa fim seriosi o afacere trebuie sa fie vandabila o banca nu are rolul de a face sosele. Deci TEAPAAAA trasa din start. Problema unei banci este CE EXECUTI CA SA RECUPEREZI BANI IN CAZUL IN CARE LUCRURILE DEGENEREAZA.

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Aprilie 18, 2013 la ora 21:07

   am si eu doua nelamuriri:
   -care impozit de 3%?

   – pui la indoiala capacitatea de previziune si competenta a bnr si implicit a d-lui isarescu?

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase