Ora de Business: vineri, 12 aprilie 2013

creste-economia

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-97143 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la Ora de Business: vineri, 12 aprilie 2013

 • mihaix
  Aprilie 15, 2013 la ora 17:40

  2 stiri interesante astazi : managerul cfr si-a dat demisia astazi dups ce incepuse promitator,oare de ce , si dna merkel vrea taxarea celor bogati. Nu zic ca e rau, dar atat poate bunicuta intr-o criza crancena? Atat o duce capul: austeritate si taxe??? Ne asteapta timpuri grele cu asemenea leaderi, care uita ca germania a iesit de 2 ori din criza dand comenzi privatului de ex in constructii, nu bagand austeritate . si ce e mai grav e ca obliga si celelalye tari sa faca asta.PS Mi-a placut raspunsul dat de unguri com europene, parca lui barosso. Un raspuns pe care nici cutu cutu base si nici pontilica nu ar putea sa il dea stapanului.

  Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 14, 2013 la ora 12:14

  Sunt 3 aspecte importante de luat in calcul atunci cand vorbim de fraudarea sistemul de sanatate sau de sifonarea de sume mari de bani din acest sistem:
  1.-la licitatiile care se organizeaza pentru achizitia de bunuri si servicii – fara mare greutate si fara mari eforturi de inteligenta sau inventivitate, in sensul negativ – pot castiga licitatii in care pretul de achizitie este anormal de mare fata de pretul de piata (se poate merge de la 30% pana la 1000% fara mare greutate – va dati seama ce influienta negativa poate avea asupra bugetului ceva de genul asta). Pentru a stopa acest lucru cred ca e nevoie o persoana care sa decida daca licitatia respectiva devine valida sau pretul la produsul/serviciul care trebuie cumparat are un pret inacceptabil adica prea mare fata de pretul produsului/serviciului, de acelasi tip si aceeasi calitate, achizitionat simplu si direct din piata fara licitatie;
  2.-fraudarea sistemului de sanatate prin retete eliberate fictiv la medicamente compensate sau gratuite (aici frauda depaseste orice asteptari sau orice imaginatie, cred eu);
  3.-fraudarea sistemului de sanatate prin analize fictive sau analize realizate fraudulos (adica in realitate nu se face nici o analiza ci doar se completeaza niste hartii cu date din burta si se incaseaza niste bani pentru completarea simpla a unor hartii).
  In final cei care pierd sunt medicii si asistentele care isi fac datoria si care au salarii prea mici pentru importanta muncii lor si pacientii care resimt pe pielea lor consecintele fraudelor expuse mai sus.
  Asa vad eu realitatea.
  E numai o parere.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 14, 2013 la ora 23:12

   Mi-ati dat o ideie! Dar asta la desert.
   Eu inteleg ca se face licitatie cind vrei sa obtii ceva de o anumita calitate sau mai buna, la un pret mai mic decit al pietei. Asa cum prezentati dvs situatia, pare ca dupa adjudecare, cineva trebuie sa puna stampila: AM FURAT. La medicamente pe baza de reteta, cred ca peste tot este acelasi sistem: cine-ti da reteta te-a consultat (consultatia apare la fisc cu toate detaliile, inclusiv in fisierul de sanatate personal), reteta ajunge la farmacie (unde platesti totul, mai putin ce este acoperit de asigurare si mai putin cei 2$ de care am pomenit mai devreme)unde primesc o chitanta pentru pret, reduceri si plata efectiva (cind imi calculez raportul anual la fisc pentru restituirea taxelor este acolo o rubrica pentru toate cheltuielile medicale nerecuperate). Simplu. Este foarte adevarat, ca la recuperarea asta nu primesti nici un sfant in doua situatii: ori ai venituri prea mari, ori nu ai de loc. La analize, care in marea majoritate se bazeaza pe luare de singe (asta e desertul de care pomeneam), pentru 10-20 ml astia ne iau cite 100-200 ml pe care oricum trebuie sa il analizeze, ca merge la donatii. La radiografii, iarasi trebuie sa-ti bage informatiile pe fisa personala (aia din computer) ca sa stie cu cit ai fost deja iradiat in ultimele 12 luni si daca-i prea devreme te amina. La optometrist, daca te duci mai devreme de doi ani, dai totul din buzunar. De vreo 4 ani n-am mai dat pe acolo, mi-a trimis si ciocolatele. Le-am mincat si am uitat.

   Răspunde
    
 • cornel
  Aprilie 14, 2013 la ora 11:52

  L-am urmarit la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la ProTV pe domnul ministrul al sanatatii, domnul Nicolaescu. Am vazut buna credinta si dorinta de a face astfel incat lucrurile din sanatate sa se miste in directia buna.
  Introducerea coplatii, dupa parerea mea, este benefica atat pentru bugetul sanatatii, medici cat si pentru pacienti.
  O sa explic si de ce:
  1.-aceasta elimina niste anomalii din sistem, de genul internari fictive si prin urmare incarcarea sistemului cu niste cheltuieli care sustineau neperformanta si/sau acordarea de servicii medicale de calitate foarte slaba pentru pacienti (spital cu renume prost – cine a fost internat intr-un spital stie la ce aspecte ma refer aici, lumea il evita pe cat posibil insa ca sa nu se desfiinteze i se mima o activitate normala prin frauda). Deci o reglare in sens pozitiv a cheltuielilor din sistemul de sanatate si stoparea a o parte din fraudele din sistem;
  2.-medicii vor fi stimulati sa trateze pacientii care nu necesita internarea obligatotie in ambulatoriu;
  3.-pacientii se vor gandi un pic mai mult inainte sa se interneze daca acest lucru nu e absolut necesar.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Aprilie 14, 2013 la ora 12:51

   Cornel.Vreau sa va spun numai ca si noi plarim coplata la sanatate si va dau numai doua exemple
   -Fiecare cutie de medicamente este taxata cu 5€ egal de pret.
   -Fiecare zi de spitalizare este taxata cu 10€ maximal 28 de zile.
   -Plus ca pina anul acesta am mai platit 10€ pe quartal pentru consultatie la medicul de familie.Deci nu este ceva inventat de ministrul Nicolaescu ci numai copiat dupa parerea mea.

   Răspunde
    
  2. CuSandu
   Aprilie 14, 2013 la ora 22:29

   Draga Cornel si Unturist,
   Eu nu sunt cu medicamentele, dar ieri m-am dus la drogherie pentru niste lame de ras si ce vad afisat mare: co-plata la medicamente s-a redus cu 2$. Era si un calcul tare complicat, nu trombonesc: daca aveai de platit 2$ acum platesti 0$.
   Cu spitalul nu stiu cum e, cind era sotia in spital aveam amindoi asigurari de la servici care acopereau absolut tot ce nu acoperea asigurarea de sta, iar cind mi-am rupt piciorul la sevici (de frica sa ni dau in judecata) mi-au platit totul ba chiar si 80% salariu cit am stat acasa.
   Despre doctorul de familie, sunt sarlatani. Cind te duci la el, fara sa fii chemat, te intreaba la receptie ce motiv te aduce: daca e din proprie initiativa – platesti, daca e control periodic – acopera statul. Dupa ce am pierdut-o pe nevasta-mea, m-am lasat de doctor de familie – la orice clinica te duci, abia asteapta sa-i ia statului banii pe tine.
   Mi-aduc aminte ca spunea Laurentiu ceva despre bolnavi inchipuiti, acum presupun ca este vorba de internari fictive (oi fi eu inchipuit, dar chiar sa prefer sa stau la spital decit acasa – pe nevasta-mea am luat-o odata in aceiasi zi dupa operatie si am pierdut ceva la asigurare care spunea cel putin 48 ore spitalizare, iar eu cu piciorul – vroiau sa ma mai tina 2 zile (cica nu stiu sa merg in cirje, e drept pierdusem antrenamentul dar mai tineam minte) si pina la urma mi-au zis ca nu ma costa nimic, dar tot am plecat.
   D-l Cornel, daca spitalul nu acorda servicii corespunzatoare, sa fie inchis dracului si folositi banii la altul care-si face treaba – co-plata nu ajuta nici cit o ceapa degerata. Despre pacienti care vor sa se interneze, tin minte ca era ceva legat de concediul medical, mai e de actualitate? Cit despre ce-i stimuleaza pe medici…orice numai co-plata sa nu fie.

   Răspunde
    
 • A
  Aprilie 13, 2013 la ora 21:39

  Dle Guran,
  ati putea arata in emisiunea dvs cum functioneaza fondul de garantare al depozitelor.
  Ati putea de asemenea sa ACCENTUATI ca :
  1. depozitele cu dobanda negociata individual SI SUB 100.000 euro nu sunt garantate (vezi Anexa1 din lege : http://www.fgdb.ro/print_law.php?lawID=17#anexa1)
  2. despagubirea se face in lei indiferent de moneda in care a fost contractat creditul. (nu stiu la ce data se considera cursul valutar ) Se presupune ca in momentul caderii unei banci medii -mari din Romania leul se va devaloriza puternic.
  3. ca fondul de garantare asigura doar banii pentru despagubirile depozitelor unei banci mici-medii. Si ca de restul banilor Guvernul Romaniei trebuie sa puna la dispozitie fondurile.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Aprilie 14, 2013 la ora 11:25

   La punctul 1 aveti perfecta dreptate dar si aici pot exista interpretari juridice -trebuie sa se demonstreze ca dobanda respectiva, negociata, a condus sau nu la falimentul bancii repective.
   La punctul 3 aveti decat partial dreptate, in sensul ca Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare functioneaza ca si o societate de asigurare, adica mai intai despagubeste si apoi se urmareste recuperarea unei parti din sumele platite catre deponenti prin actiuni in instanta catre vinovatii de faliment, vanzari de imobile, mijloace fixe ale bancii falimentate, etc.
   Obligativitate bancilor de catre BNR sa se afiseze in fiecare sediu de banca a gradului de solvabilitate al bancii respective mi se pare un lucru pozitiv, mai ales ca acest indice este controlat, pe baza raportarilor periodice ale bancii, de catre BNR.

   Răspunde
    
   1. cornel
    Aprilie 14, 2013 la ora 11:29

    Si bineinteles afisarea gradului de solvabilitate sa fie insotita si de explicatiile necesare intelegerii unui cetatean obisnuit, printr-o nota de subsol.

    Răspunde
     
  2. CuSandu
   Aprilie 14, 2013 la ora 21:30

   Draga A si Cornel,
   1) Daca „Anexa 1 din lege…” este prevazuta/atasata la contract in momentul semnarii (chiar daca legea se schimba, judecarea se face pe ce este la dosar), pacat de interpretari, avocatii nu lucreaza gratis.
   2) Cum se face despagubirea, scrie in contract (e lege), poate marunt, dar scrie – rugam fara presupuneri cin e vorba de bani. Unii dau o formula de calcul (complicata: inflatie ,curs, penalitati, corficient de acoperire,…ce mai dandana mare), altii dau un index (mai simplu, vezi pe loc daca mai semnezi sau nu).
   3) Bancile, ca orice firma, au un grad de acoperire, fara nu pot intra in afaceri (exact ca si cu asigurarea pentru masina: n-ai asigurare nu circuli). Acoperirea este in felul urmator: sucursalele vorbesc cu Banca MAMA, aceasta daca e romaneasca vorbeste cu BNR. Daca nu e romaneasca, te uiti dupa soare. In rest e cum spune Cornel. Probabil ca Fondul asta de Garantare este un departament la BNR. Guvernul nu garanteaza nimic, ca si el ia banii de la banca. Orice firma/afacere – particulara trebuie sa afiseze Autorizatia/Licenta de lucru (cind lucram la gogoserie, controlam zilnic ca rama aia e la locul ei – nu scria acolo nimic de acoperire/solvabilitate, face impresie proasta, dar aveam peste tot afisat ca satisfactia clientului este garantata, adica: adica daca nu-ti place gogoasa asta iti dau alta si…valea!).

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Aprilie 13, 2013 la ora 08:34

  Propunerea presedintelui american de taxare a categoriei cele mai avute din societate va avea rezultate numai daca sumele colecatate vor fi distribuite pt consumul populatie cu venituri mici ori aceasta se putea realiza printr-un acord sindical -vezi rolul sindicatelor in dezvoltarea societatii la sfarsitul ‘ 30 pana in ani ‘ 60.O masura mai inteligenta era desfintarea bancilor comerciale si transformarea lor in fonduri de investitii,banca centrala prelua sarcina creditari in economie ,scadea costul finantari iar prin accordarea de discounturi pt diverse tipuri de cheltuieli ar fi incurajat puternic consumul.Desfintarea bancilor ca si disparitia clasei politice au un determinism economic,economia de piata este cea care determina societatea printr-un proces de optimizare-Marx nu a putut explica trecerea de la sclavagism la feudalism, e drept cu o puternica componenta crestina.In era internetului si a supercalificari, existenta clasei politice tine de o aventura jurasica,dar palogenului ei nu este departe.Criza actuala sau cea viitoare o va ingenunchia pt totdeauna, China nu va putea fi tractata de nimeni spre deosebire de America. Propunera de infiintarea a unei agentii nationale anticoruptie care sa verfice tentatia polticienilor de primi ,,foloase necuvenite” este puerila sau de marketing.Va imaginati oameni politici ca Sorin Ghita sau Dan Voiculescu,care daca ar dori sa -si,, premieze” colegi de partid sau alianta ,ca ar astepata un ,,anume” telefon?!-vezi premierea ,,primarului Traian Basecu” de catre un binecunoscut om de afaceri.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 14, 2013 la ora 20:49

   Vad ca sunteti pentru progress si optimizarea economica, si asta este formidabil. Ma bucur ca n-ati folosit cuvintul eficienta, am altul mai ascutit – eficacitate, care ma impinge la treburi mai concrete. De fapt m-ati atras cu Geologia Istorica. Dar sa le luam pe rind.
   Obama a taiat din cheltuielile militare si acuma cu coreenii astia vede ca-si consuma obuzele pe da-moaca. Ca sa iasa din impas, vrea sa-i taxeze pe bogati si sa distribuie cosnita pe populatia cu venituri mici dispusa sa plece la razbel. Daca n-o iesi razbel, mai pune un banut de-oparte pentru zile negre (ca doar n-o fi fraier sa strice orzul pe giste).
   Este adevarat ca JP Morgan si cu Charles M. Schwab au avut o „aggressive tactics against union…those trauble makers” dar sub presiunea bankerilor si avocatilor au trecut la „a paternalistic labor policy”, si uite asa in 1930 au inceput sa functioneze sindicatele. Dar nu-i bai, cum nu le-a mers atunci nu le merge nici acum.
   „Desfintarea bancilor ca si disparitia clasei politice au un determinism economic,economia de piata este cea care determina societatea printr-un proces de optimizare”, as avea asa o pornire tovaraseasca spre chestia asta, dar a-ti spus mai inainte „prin accordarea de discounturi pt diverse tipuri de cheltuieli ar fi incurajat puternic consumul”, si „…adica eu cu cine votez?” Poate ca partial si pe termen scurt o fi valabil (dau ultimul banut sa-mi vad camara plina, cumpar 3 masini dar am un singur permis), dar ajunge, ce obtin din vinzare, pentru urmatorul ciclu productiv si ala neprofitabil (si cu sacii jos si fara cai, dii caruta dii)?
   Nu mai tin minte daca Marx a incercat sa explice trecerea de la sclavagism la feudalism, dar promit sa ma documentez. Cine stie, dupa razbel poate ca o sa ne trebuiasca.
   Nu stiu ce inseamna „supercalificare”, dar printre atitea altele pe care nu le stiu, ce mai conteaza.
   „existenta clasei politice tine de o aventura jurasica,dar palogenului ei nu este departe”, sunt extaziat de arhaismul aventurii clasei politice, adica sa ne intelegem, a aparut inainte sa se apuce de aventuri, asa cam pe la…1000 plus (cala TVR). In orice caz Jurasicul e mai vechi, Paleogenul este mai nou, si sa nu uitam Cretacicul care e la mijloc.
   Cu „Criza actuala sau cea viitoare o va ingenunchia pt totdeauna, China nu va putea fi tractata de nimeni spre deosebire de America”, m-ati pierdut vreo trei colturi in urma. Pe cine ingenunchiem, pe cine tractam? Dar ma rog, ca in „O scrisoare pierduta”: si…si…URA !
   De aici in colo este politica pura, iar eu cu ANA nu am nimic de impartit, se intoarce ION si o sfeclesc.

   Răspunde
    
 • Adrian D.
  Aprilie 12, 2013 la ora 22:23

  Moise, de cand e lumea lume… razboaieele se poarta mai ales vara. Dupa semanat, dar inainte sau in timpul recoltei. Motivele sunt doua: conditziile meteorologice sunt favorabile, iar atacul in vara ofera avantajaul de a i-l impiedica pe inamic sa recolteze graul shi facilirteaza traiul in teritoriu inamic, pe spezele inamicului.
  Evident, insa, razboiul modern „total” schimba datele problemei, mai ales pentru armatele de conscriptzie, cum este shi cea coreana (shi cum a fost shi cea romana, pana la intrarea in NATO). In plus, un regim forte (sau cu atat mai mult unul dictatorial) va avea mereu resursele de a inlocui in economia de acasa milionul de oameni tineri trimishi pe front cu liceeni, femei, pensionari etc. Iar Coreea de Nord nu duce lipsa de populatzie, tinara sau batrana.
  Asha s-a purtat razboiul al doilea mondial: recolta era stransa de cei ramashi acasa sau de prizonierii de razboi, in fabrici lucrau femeile shi (uneori) copiii etc. Nimeni nu a demobilizat pentru a semana ori strange graul (ma rog, Germania recurs la demobilizare partziala in vara lui ’40, dar nu neaparat din motive agricole).;
  So, nu cred ca analiza despre Coreea de Nord, semanatul sshi toata povestea trebuie luata in serios.
  Pentru un stat „modern” (adica pentru unul care cunoashte tehnica „razboiului total”), cu atat mai mult unul dictatorial, asemenea probleme (semanatul de primavara) nu prea au importantza.
  In schimb, e mult mai interesanta analiza de zilele trecuta legata de Coreea, USa shi China.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Aprilie 14, 2013 la ora 19:38

   nu-i nici o problema, daca va fif sa fie, va incepe tot in Europa, ca sa pastreze traditia. Acolo in Asia, coreenii ii provoaca, iar americanii se pisa pe ei, ca stiu de ce sunt in stare cei doi din spatele coreenilor. In treacat fie spus, Canada s-ar supara si mai mult pe americani daca si-ar pierde afacerile cu chinezii (vai de capul nostru fara chinezi !!!)

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase