Ora de Business: marți, 9 aprilie 2013

reincepe-programul-rabla

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-97044 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la Ora de Business: marți, 9 aprilie 2013

 • cornel
  Aprilie 10, 2013 la ora 16:13

  Parerea mea e ca domnul prim ministru Victor Ponta ar trebui sa se ocupe mai mult de problema asta cu absortia de fonduri europene si problemele din economie (care influienteaza economia, adica cresterea ei) ce trebuie rezolvate ar trebui sa fie tratate cu prioritate dupa importanta lor.

  Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 10, 2013 la ora 16:02

  Un articol, de citit:
  http://www.zf.ro/politica/ministerul-fondurilor-europene-vrea-sa-ajunga-la-o-rata-de-absorbtie-a-fondurilor-structurale-de-50-dar-in-primul-trimestru-din-2013-a-primit-de-la-bruxelles-1-58-din-total-cum-va-ajunge-la-50-10730189
  Raspunsul la intrebarea din titlul articolului, avand in vedere perspectivele/[pronosticurile facute la sfarsitul anului trecut] si masurile deja luate, este:
  „Se va apela la zâna Maseluta.”
  Si cand te gandesti ca de la Guvernatorul BNR, presedinte, prim ministru si pana la colegii de la INS toti se bazau in mare masura pe relansarea economiei in 2013 iar aceasta relansare trebuia sa se sprijine pe absortia de fonduri europene.
  Pana acum nu s-a facut nimic concret de catre guvernanti si autoritatile competente pentru a mari absortia fondurilor europene in Romania. Daca s-a facut ceva, pentru absortia fondurilor UE in Romania, atunci inseamna ca s-a facut ceva gresit pentru ca realitatea arata acest lucru. In acest ritm gradul de absortie al fondurilor UE de catre Romania la sfarsitul anului 2013, pentru anul 2013, ar trebui sa fie 1,58% X 4 adica aprox 6,32. Cat estimau specialistii in absortia de fonduri UE, din Romania, adica cei care sunt platititi cu niste salarii babane si trebuie sa se ocupe EXCLUSIV de asa ceva la sfarsitul anului trecut?

  Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 10, 2013 la ora 13:33 Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 10, 2013 la ora 13:14

  Un articol care mie mi-a placut:
  O lectie de demnitate – despre revizionismul unguresc.
  Un profesor de istorie sârb din Voivodina, aflat zilele trecute la Satu Mare, a transmis redacţiei o reacţie pe marginea articolului “Afront adus românilor pe bani europeni”, apărut în numărul din 4.12.2012 al Gazetei de Nord Vest. Reproducem integral textul transmis de profesorul sârb Miodrag Stanojevic:“Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad. Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.
  Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni” apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen:
  – fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest.
  Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce s-ar fi întâmplat dacă:
  – un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos
  – un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)
  – un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.
  Meciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani: la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani. Acelaşi scenariu:
  – ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roşie. Oare ar fi avut curajul ungurii să afişeze mesajele “sârbii = ţigani sau Vojvodina aparţine Ungariei”? Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpiţi să o facă, în aceeaşi seară ar fi cinat în Infern.
  De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia, Serbia, Ucraina? Simplu, pentru că ei ştiu (aşa cum au menţionat în “Traseul Legendelor Sătmărene)” că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” şi, completez eu, un popor “imbecil de tolerant”. Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia, Serbia, Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit.
  Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
  Gazda mea mi-a spus că, pe lângă “valahi puturoşi” maghiarii vă mai numesc şi “mămăligari”. Îşi permit asta în ţara voastră. Sunt derutat şi confuz, neputând înţelege cum este posibil să nu existe în rândurile poporului român, “paşnic, binevoitor şi primitiv” un profesor de istorie altruist care să explice ungurilor ABC-ul istoriei lor efemere:
  – în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei
  – în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.
  – Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa. Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?
  Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.
  – Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană.
  – După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).
  – În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.
  – În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.
  – În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.
  Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).
  – În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.
  În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu: un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară. Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta. Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una. Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă.
  Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge. Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Aprilie 10, 2013 la ora 07:32

  Ceea ce ii lipseste Oltchimului pe principalul produs (P.V.C.)este piata, element fara de care nu poate exista o firma.Chiar daca printr-un miracol, piata constructiilor din Romania ar reveni la cifrele din 2008 nu ar ajuta-o prea mult ,deoarece in Europa Occidentala sectorul constructii este puternic afectat de criza (ex: Spania, Italia etc).Daca pina in 2012 discursul politicienilor valceni era orientat spre sustinerea combinatului cu orice pret ,racordarea la realitatile economice- plata facturilor la utilitati- a facut ,,miracole” printre alesi locali.Firma de insolventa nu va face decat sa ,,joace ” in arena economica necunoscuta de conducerea combinatului atat amar de vreme(vezi datoriile istorice care ar trebui platite de autoritatile locale, penntru asanarea mediului economic).

  Răspunde
   
 • angel
  Aprilie 10, 2013 la ora 07:21

  De ce taxa de solaridata la salarii bugetare peste 1000 euro este discriminatorie, dar impozitul de solidaritate pe proprietati nu este? Stii ca 2-a proprietate platesc 65% mai mult, pentru a 3-a 150% iar a 4-a chiar 300%? Asta cum de nu e o incalcare a art. 16 si cum de nimeni nu a contestat-o?

  Răspunde
   
 • Codru'Penal
  Aprilie 10, 2013 la ora 01:03

  Cum va stimula timbrul de mediu programul rabla in conditiile in care absolut toata piata de masini, noi si sh, este blocata? Daca sunt deja 67 de mii de masini care circula in Ro dar sunt inmatriculate in Bulgaria, cat ar fi castigat bugetul de stat daca se taxa.. sa zicem 300 de euro pana la 2000cc, 500 de euro pana la 2500 cc si sa spunem 1000 euro la peste 3000 cc? Adica ceva mai suportabil si de bun-simt. Nimeni nu va plati mii de euro timbru pentru un logan. Ma irita ca suntem milioane afectati de aberatia asta si pe niciunde nu se tipa, toti shushotesc si atat. Injuraturile se dau in gand.

  Răspunde
   
 • Xulescu
  Aprilie 10, 2013 la ora 00:00

  @Moise: Nu stiu cum gandesc altii dar eu parca sunt mai increzator in produsele romanesti dupa ce stiu ca producatorii au fost controlati „la sange”… Traim in Romania si cam stim ca produsele romanesti (gen carne tocata „de mici”, alimentele din fast-food etc) nu sunt mereu tocmai ce scrie pe eticheta.. de aia preferam produsele straine. Totusi daca avem garantia ca sunt testate cu adevarat…. poate le mai si cumparam…

  Răspunde
   
 • Xulescu
  Aprilie 9, 2013 la ora 23:54

  @Moice: China nu a ajuns super putere economica vanzand produse de super calitate. E normal ca in perioadele de „criza” sa aiba castig de cauza produsele ieftine cum sunt cele produse in Romania…

  Răspunde
   
 • valentin
  Aprilie 9, 2013 la ora 21:51

  Draga Moise,
  1. desi cu intarziere scriu despre asa zisele gaze de sist. In fapt este o licenta fara licitatie. Cine zice ca daca cauti gaz ce sist si gasesti gaz normal nu-l poti exploata si de unde stie statul ce gaz este??? E vrajeala cu gazele de sist mai ales ca o gramada de smecheri au furat harti geologice si au asteptat 10 ani cumparatori. Gazele din mare sunt cam departe si trebuie o infrastructura mai complexa in timp ce zacamintele terestre au investitii mai mici de exploatare. Nu adancimea de 1000 m este mare ci distanta de transport pe apa ca trebuie statii intermediare de pompare si logistica de foraj ii mai complexa.
  –––––––––––––––––
  2. Povestea cu salariile este alta vrajeala oricum stie ca trebuie sa ia de la toti. Vrea banii ? ii simplu mai da afara din sefi da ii nevralgic ca sunt de la partid. Imbecilitatea lui Boc a fost ca a dat afara pe cei cu salarii mici un angajat castiga 1000 lei la stat un sef peste 4000 deci daca dai afara 1 sef inutil de la partid faci multa economie. Meritocratia ii la partid nu la institutiile publice.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase