Ora de Business: joi, 21 martie 2013

sanatatea-romanilor

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-92539 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

40 răspunsuri la Ora de Business: joi, 21 martie 2013

 • Constantin
  Martie 27, 2013 la ora 00:32

  Repet, carevasazica, istoricii nu stiu mare lucru in domeniul in care sunt specialisti si recunosc asta, la fel ca si mine. In schimb, nu doar ca nu recunosc, dar vor sa convinga ca se pricep la economie. Despre faptul ca Gelu ar fi fost vlah, conform unei cronici maghiare, am citit si eu pe Wikipedia.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Aprilie 12, 2013 la ora 06:00

   Asha o fi. Puteatzi citi pe Wiki,numai ca nu atzi facut-o, fiindca atzi scris: „“voievodatele lui Gelu si Menumorut”_Pai, care erau unguri, care erau slavi. Ori, era vorba despre “orice forma de organizare statala romanesca””.
   daca citetazi, pe Wiki, sau oriunde, nu atzi fi scris ca gelu era ungur sau ca era slav.
   So, acum sper ca v-atzi lamurit. nu shtiu ce vretzi sa mnai demostratzi. Lucrurile „e” clare.
   Q.e.d.
   PS Ca o chestiune de metodologie, despre gelu exista o singura sursa. Notarul anonym. Nu treizeci. Pana la noi informatzii, ceea ce shtim despre gelu este ca Notarul Anonim ne spune ca era vlah. Suna banal, poate, dar asta este.
   In toata onestitatea, nici eu nu am cum sa va spun altceva. Shi chiar nu shtiu ce va ashteptatzi sa va spun.
   Mai departe, da, v-am explicat mai jos de ce judecata unui istoric in materie de economie ar putea fi pertinenta: pentru ca istoricul este mai obishnuit decat economistul sa ishi cumpaneasca sursele, shi sa vada cum shi de ce o anumita afirmatzie este valida ori ba.
   In paradigma data, tot ce se poate spune despre Gelu este ca Anonomul ne spune ca era vlah. Cand vor aparea alte informatzii care sa ne spuna ca era slav ori ungur, atunci putem sta in cumpana.
   pana atunci, insa, nu.
   Putem fi, eventual, prudentzi shi sa spunem „cel mai probabil, era vlah”. Putem mai departe sa ne intrebam ce insemna termenul de „vlah” la Anonymus.
   Dar nu putem face mai mult, ori spune altceva. Punct.
   E foarte simplu, nu vad de ce insistatzi sa complicam lucrurile.
   Shi da, atzi greshit shi atzi admis gresheala.

   Răspunde
    
 • Adrian D.
  Martie 25, 2013 la ora 17:21

  Ashadar… shi prin urmare… nu am observat sa fi facut dvs. vreun apel la vreun istoric ca sa va spuna ce era cu organizatziile )pre=statale romaneshti din Tzara Romaneasca shi Ardeal in sec. XIII-XIV. Ba dimpotriva, am observat totnul dvs. categoric in disputa cu dl Chiritza. Nu am detectat nici indoiala, nici prudentza, nici… apelul catre istorici.
  Am observat insa in mod indirect – ca de obicei, in ce va priveshte – acuze ca istoricii ishi risipesc energia etc etc etc
  V-am raspuns ca nu, nu este o energie risipita etc etc etc shi v-am explicat shi de ce.
  Acu’, ce-atzi intzeles dvs. shi mai ales ce atzi vrut sa intzelegetzi shi cum atzi reactzionat, nu mai e treaba mea.
  Nu ma ashteptam oricum sa va fi convins asupra vreunui punct – dar sper ca macar atzi perceput ca va aflatzi in eroare cand atzi scrios ca gelu nu era roman. Era, saracu’, deshi nu shtim prea bine la ce i-a folosit.
  Cat despre restul formatziunilor politice din spatziu romanesc in sec X-XIII, adevarul e ca nu shtim mare lucru. Cateva nume de stapanitori risipite pe ici pe colea, pe baza carora putem spune (aproape) orice.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 25, 2013 la ora 15:40

  Asa cum spuneam. Nu am aflat cum a fost nici cu “orice forma de organizare statala romanesca”, nici cu populatia traco-romana de la nord de Dunare.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Martie 25, 2013 la ora 14:41

  Şi mai este un motiv, Constantin, pentru care economiştii ar trebui să îi roage pe istorici să îşi dea mai des cu părerea în domeniul lor.
  Istoricii sunt obişnuiţi să aibă de-a face cu surse înşelătoare. Sunt obişnuiţi să citească printre rânduri şi să identifice un gând pro-domo, strecurat acolo mai mult sau mai puţin abil. Istoricii sunt mai obişnuiţi să caute şi găsească propaganda din textele pe care le examinează. istoricii sunt mai pregătiţi pentru critica surselor lor de studiu.
  Şi, nu în ultimul rând, istoricul este mai obişnuit să privească la lucru „animalul politic”, de la Ramses I-ul încoace. Istoricul ştie (s-a obişnuit cu asta) că politicianul poate greşi, ba chiar că greşeşte des, şi nu doar o dată din pură idioţenie, ori din incompetenţă, ori din lene intelectuală. Istoricul nu are în încredere în nimeni, în niciun caz în lideri, pentru că i-a văzut de prea multe ori minţind. Istoricul nu pricepe prea bine genul ăsta de judecată „dacă X a ajuns Z (e.g. – şef de stat, academician, guvernator de bancă centrală, comandant de armată etc”) înseamnă că era bine pregătit şi că ştia ce trebuie făcut – tocmai pentru că un istoric ştie prea bine, a văzut de prea multe ori, cum se fac genul acesta de numiri…
  Sigur, mă refer la un istoric onest şi bine-pregătit, care îşi cunoaşte meseria.
  Aşa, ca mine 🙂
  Revenind la lucuri serioase, istoricul aşteaptă aşadar ca un lider să confirme că este competent… pentru a spune despre el că este competent. Şi, vă asigur, Constantin, actualii noştri lideri nu vor culege prea multe laude de la istoricii viitorului. În cel mai bun caz, vor primi un lamentabil: „au făcut şi ei ce au putut, dar nu mare lucru”.
  Peste 100 de ani, istoricii se vor mira despre aberaşiile comise de noi astăzi… exact aşa cum noi ne mirăm de prostiile comise înaintaşii noştri, acum 100 de ani.
  Mirarea celor din viitor va fi chiar mai mare, fiindcă în 1929 nu se ştia prea bine ce trebuie să faci în cazul genului acela de criză… dar azi se ştie. Dacă statele medievale nu aveau o bancă centrală şi se împrumutau de la zarafi, iarăşi, până la urmă este explicabil… oamenii nu prea ştiau cum e cazul, şi nici cum să facă. Dar că azi… statele au renunţat la băncile lor centrale şi s-au întors la împrumutul de la zarafi, asta va fi de-a mirărilea peste 100 de ani, tocmai fiindcă în 300 de ani de existenţă a Bancilor centrale, ar fi trebuit să învăţăm care este rolul lor… şi nu să îl uităm, ca nişte elevi zăpăciţi. etc etc etc
  Nu ştiu, nu cred că v-am convins – dar sper că am reuşit măcar să vă stârnesc spiritul îndoielii. fiindcă asta e şi pâinea şi cuţitul cotidian al istoricului profesionist şi onest.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Martie 25, 2013 la ora 11:28

  Constantin, nu trebuie sa va ingrijoratzi: specialishtii in istorie, cum ii numitzi, nu ishi risipesc energiile in comentarii de economie. Ei continua sa faca ceea ce fac in general istoricii: scriu shi publica articole, scriu ori editeaza cartzi pe care le publica, participa la varii conferintze shtiintzifice, preda, sunt invitatzi la universitatzi din strainatate. Nimic nu este risipit, ba dimpotriva.
  Cat despre economie, tare mi-e teama ca analiza unui istoric nu este decat spre profitul shi folosul celor care se cred economishti, intrucat istoricul priveshte fenomenul in mod comparativ: s-a mai intamplat vreodata, s-a mai intamplat undeva? Da? shi ce s-a intamplat? pai a dat chix. De ce? pentru ca a, b, c… Pentru ca istoricul priveshte mai atent lantzul de cauzalitatzi decat economistul. Pentru ca istoricul este mai atent la detalii decat economistul. Pentru ca istoricul priveshte societatea umana atat in intregimea ei, cat shi in evoluutzia ei…
  Shi tocmai de aceea, comentariile istoricilor in materie pot fi (shi trebuie) consultate cu mult folos.
  PS Am avut, de altfel, placerea de a descoperi recent ca exista un economist care a teoretizat cam toate prostiile pe care le-am spus deja shi eu pe forumul acesta, de parca l-ash fi citit deja (numai ca nu-, cunoshteam pana acum saptamani pe respectivul domn).
  Asta mi-a confirmat ca socotelile mele, izvorate din mintea mea de amator shi autodidact in materie de economie, erau valide. Shi cum nu intentzionez sa p[ublic vreun tratat de economie, va inchipuitzi doar ca acest lucru mi-a facut o placere deosebita.
  Drama este ca majoritatea economishtilor stau cu mintea inchisa in turnuri de fildesh, gandesc in asumptzii shchioape… shi scot din ei stereotipuri (-dar shi majoritatea istoricilor fac la fel). Asha ca nu ar trebui sa se supere cand vine un amarat de istoric sa le arate ca au greshit. Iar de greshit, har domnului, se vede in jur.
  Analizele mele au cam stat in picioare, pana acum. Acolo unde m-am hazardat sa dau prognoze, ele s-au cam adeveritara.
  PPS Anyway, chiar daca v-atzi inshelat asupra etnicitatzii lui Gelu, atz scris bine la partea asta: „Pe vremea aceea formatiunile [proto-] statale aveau cu totul alt inteles, cu o nota conjuncturala mult mai apasata si o delimitare geografica mult mai aproximativa decat le dam noi astazi”. Asha este.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 25, 2013 la ora 09:30

  Cum am spus si alte prilejuri, nu am cunostinte suficient de bune in domeniul istoriei pentru o discutie amanuntita si corect argumentata, asa ca fie ma folosesc de informatii preluate, fie ma bazez pe cunostintele de cultura generala. De aceea am facut apel la specialisti in istorie, care, spre regretul meu si paguba tuturor cititorilor, in loc sa aduca lumina asupra unor chestiuni la care se pricep, isi risipesc energia in contradictii pe teme economice.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Martie 24, 2013 la ora 20:29

  Am dat un comentariu mai luing, dar l-am pierdut din gresheala mea, asha ca mi-e lene sa increc sa il rescriu acum.
  Realitatea este ca NU SHTIM ce etnie aveau Glad ori MenuMorut, dar shtim clar ca Gelu era „quidam Blacus” (un valah oarecare) shi ca domnea peste „blasi et sclaui” („valahi shi s[c]lavi”).
  Cat despre strainii care au un un dar aparte al managementului, este un mit frumos, dar inca nedemonstrat istoric. Realitatea este ca shi strainii au dat faliment, shi strainii au fost infrantzi, shi strainii au fost cuceritzi, shi strainii au trait in anarhie…
  In general, etnicitatea liderilor medievali este greu de dovedit (shi in niciun caz nu se poate face pe baze onomastice), afara de cazul in care nu este afirmata expressis verbis (gelou, quidam blaccus…).
  Cronica notarului anonim are o traducere romaneasca destul de OK, data de P.L. Tonciulescu, aparuta in 96. Poate fi (shi trebuie) consultata cu folos.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 24, 2013 la ora 19:50

  „voievodatele lui Gelu si Menumorut”_Pai, care erau unguri, care erau slavi. Ori, era vorba despre “orice forma de organizare statala romanesca”. Si nici vlahii lui Thocomerius (Negru Voda, probabil) nu se aflau intr-o forma de organizare statala tocmai romaneasca, dar aveau sa devina. Populatie traco-romana era pe-acele meleaguri, dar nu se prea organizau in formatiuni statale. Iar cei pomeniti, care oricum erau alogeni si mai buni organizatori cum s-a intamplat si prin ale spatii europene, au agregat populatii eterogene, in care se pare ca traco-romanii nu erau neaparat majoritari. Pe vremea aceea formatiunile [proto-] statale aveau cu totul alt inteles, cu o nota conjuncturala mult mai apasata si o delimitare geografica mult mai aproximativa decat le dam noi astazi.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 24, 2013 la ora 18:41

  D-le Constantin, a-ti omis voievodatele lui Gelu si Menumorut.Succede ar zice italianul.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Martie 24, 2013 la ora 01:39

  Si modul nostru de a ne purta civilizat si cu prietenie cu alte natii, este cel care a dus , sa fim f bine priviti in tarile din Africa sau Asia. Am colegi care au fost in Africa si in aeroport la verificarea pasaportului, dupa ce au vazut de unde sunt, au zis ahhh Romania, li s-a zambit, vorbit f frumos, au fost lasati sa treaca imediat, pe cand englezilor li sa cautat nod in papura , cu pasaportul , bagajele, hainele.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Martie 24, 2013 la ora 01:32

  @SanduCu

  Nici eu , si in general , romanii , nu au nimic contra etniei maghiare. As zice chiar ca romanii sunt printre cei mai toleranti ca popor, fata de alte nationalitati.
  Si stiu ce vorbesc, am fost in multe tari, multi din jurul nostru sunt nationalisti mai spre xenofobie , ca sa fiu diplomat.

  De aceea stau si ma minunez, de ce dracu nu stau linistiti, pt ca repet romanii, le-au oferit aici posibilitatea de a simti ca acasa, cu prietenie.
  Si nu doar ungurilor ci si asiaticilor , negrilor, vezi cati studenti vin aici, sau chinezi, vietnamezi si isi pot face treaba in fara nici o problema, ba chiar sunt ajutati. Si eu in fac am avut sutdetni straini, la medicina nu mai zic cati sunt, si peste tot sunt tratatu f bine si integrati, spre deosebire de alte tari, europene.

  De aceea ma doare sa vad ca , desi li s-a oferit mult mai mult decat au romanii din Ungaria, ei vor sa fie vrajba (unii dintre ei, am avut amici in Sf Gheroghe si Cluj, oameni extraordinari, care nu inteleg nici ei aceasta tampenie) , nu accepta prietenia si nici tara aceasta.
  Si atunci tot ce pot eu s sper, este ca guvernul sa intervina prin reprezentantii sai, corect si legal de fiec data cand este nevoie pt a rezolva problema. Pt ca altfel vom avea manifestatii si alte probleme care vor incinge spiritele – exact ceea ce isi sidoresc acei agitatori.
  PS Si este f grav , cand in tara ta nu ai voie sa pui steagul , culorile, pt ca esti batut si amenintat, inclusiv de scoala si inspectorat si cand de ziua ta nationala cineva tine doliu …. Daca se intampla asa ceva in state, sau franta sau germania, cu steagul lor, vorbeam de puscarie. La noi vroiau sa intre cu cenusa unuia , recunoscut ca legionar, si abia abia s-a miscat ceva.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 23, 2013 la ora 12:15

  @SanduCu>Aveti perfecta dreptate. Daca le dai la maghiari prea multe avioane de hartie si ii lasi sa se joace mult cu ele, dupa un timp, au impresia ca sunt piloti de avion adevarat, cu atestat. Asa ca sunt doua variante, dupa mine:
  1.-le mai iei din avioanele alea de jucarie;
  2.-nu ii mai lasi sa se joace asa mult cu avioanele de hartie, primite cadou.
  E numai o parere.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 23, 2013 la ora 11:19

  „orice forma de organizare statala romanesca”_Prima este considerata cea a lui Thocomerius in sec. alXII-lea, alXIII-lea, deci in urma cu aproximativ sapte secole.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 23, 2013 la ora 08:06

  Cand faceam referinta la existenta milenara in calcul era luat-o orice forma de organizare statala romanesca.D-le SanduCu se naste o intrebare :Christos a venit pe lume pt oameni sau si pt apostoli? care l-au cunoscut mai bine si i-au urmat exemplul. Atat timp cat raspunsul va include varianta a doua populatia va alege din variantele care biserica este mai ,,universala sau intreaga”(etimologia cuvantului catolic) si care are ,,gandirea mai dreapta”( orto-drept ,doxa -gandire). Modul in care percepeti biserica tine de traditie ori insasi Christos a schimbat modul de reflectarea a divinitati in traditia iudaica.Pt a va aduce argumente despre modul in care era implicata biserica in viata sociala in evul mediu-factor regulator- vedeti ce s-a intamplat in Ungaria si Polonia in Renastere(Polonia il da pe marele Copernic care schimba viziunea asupra lumi fizice) si tarile ortodoxe vecine Rusia si Romania.Puneti asta pe seama lipsei de talent?! V-ati contrazice singur iar Rusia a demonstrat stiintific numai dupa modernizarea tari de catre Petru cel Mare.Ma intreb ce oare o fii raspuns defunctul patriarh cu realizari remarcabile in privinta nr. de biserici la intrebarea ce a facut pt oameni? caci vremuri de restriste au fost (calamitati naturale ,disponibilizari,somaj,lipsa de repere morale etc).Biserica s-a marginit sa inghesuie in primul stal despoti neluminati(Iliescu, Constantinescu si Basescu)care si-au subordonat tara dar nu si relizari,,marete”.
  P.S. Sper ca peste 30 de ani un copil sa nu inteleaga ce este biserica catolica ,ortodoxa sau alte forme pt el cunoaste doar una.

  Răspunde
   
 • silviu
  Martie 23, 2013 la ora 05:29

  Sanducu.Eu,sau colegi mei nu ne facem ca muncim,chiar muncim.Intreadevar nu este o munca fizica,este una,hai sa zicem de intelectual.Stau pe scaun 8 ore si fac calcule matematice,si suport multe alte chesti pe linga asta.Mai sunt si zile cand tai frunze la caini,dar foarte rar.Cat despre apreciere,poate te-ai referit la promovare,sau,aprecierea sefilor ca iti faci treaba bine,cea ce la meseria mea,rar se poate intampla lucrul asta.Cel putin din 2008 incoace.Si intre-adevar romanul a demonstrat in lume ca nu este cu nimic mai prejos de alti.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 23, 2013 la ora 01:25

  mihaix > Am mai pus niste rinduri legate de tema asta, dar acum am sa incerc sa le pun cap la cap, foarte pe scurt. Asta mai mult ca vreti sa trimiteti politie romaneasca acolo. Mie i-mi suna asa de nostim, nu pentru faptul in sine cit de asemanarea cu ce avem noi aici in Ottawa. Noi fierbem mocnit contra frantujilor, iar restul Canadei in frunte cu Toronto (aceiasi Provincie cu noi – Ontario) se strica de ris.
  Eu personal nu am nimic contra etniei maghiare (in treacat fie spus, ungurii nu sunt prea incintati de secuime, intr-un timp ma gindeam ca este cam cum este intre nemti si sasi, dar probabil este altfel – daca ai sa treci prin Sfintu Gheorghe de linga Brasov probabil ca ai sa intelegi de unde imi vin ideile astea traznite), am avut si prieteni, am si lucrat pe acolo. Nu am vazut nici o lupta surda, si nici n-am cautat. Dar asa ca peste tot in lume exista niste sensibilitati nationaliste nascute si alimentate pe gilceava obisnuita. Am avut aici un vecin (in general intre vecini sunt gilcevi, dar tot cu vecinii te ajuti, si una si alta sunt demonstrate asa ca nu mai pierd timpul) cu care m-am ciriit pina a plecat. Aici nu-i voie sa-i spui unuia „canadianu-le”, sau el sa-ti raspunda „romanu-le” si atunci ii spuneam „frantuzu-le” (el era doar casatorit cu o qubecanca) el inghitea si tacea (suntem pe malul drept al Ottawei). Quebec, una din provinciile Canadei, are populatie de limba franceza, si e saraca. De aia au si tinut capitala la Montreal, sa-i mai ridice. Ei au avut mult timp suprematia cu energie hidro, si santajau pentru avantaje. Celelalte provincii sunt engleze si li s-a umplut paharul. S-a mutat capitala in Ottawa. Mai potrivit ar fi fost Toronto, dar era prea aproape de granita „prietenilor” de la sud. Si asa au inceput ottawenii sa fie oropsiti. Numai in Ottawa, in special la stat se cere sa fii bilingual. La inceputurile mele, in resumeurile mele le scriam ca sunt trilingual si ca ma mai descurc in citeva. M-am umplut de interviuri. Acolo ma luau pe franceza, e zic asta nu e in catalogul meu. Pai cum… Le raspundeam in tot ce stiam, ne stringeam miinile si plecam. Dar discriminarea asta este si mai parsiva. Frantujii care n-au habar de engleza, sunt considerati bilinguali numai pentru ca stiu sa zica „hello”. Cind au inceput citiva ani in urma, sa-si ceara independenta, noi ottawenii eram deacord „dati-le mama lor!”, dar restul Canadei „ca nu, se rupe Canada in doua”, noi „si ce, facem pod, facem tunel”. Frantujii tristi c-au ramas cu noi, ottawenii tristi c-am ramas cu ei, iar resturile Canadei se …strica de ris. La voi e simplu. Daca le taiati avioanele, in 2-3 ani cer unirea.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 23, 2013 la ora 00:17

  Chirica Aurelian Stefan > Chestia cu catolicismul am spus deja ca nu ma deranjeaza. Dar daca insistati, din politete am sa va raspund ca nu va inteleg. Eu, ca oricare altul, m-am nascut intr-o tara, in care este impamintenita o credinta. Nu eu am ales-o si nu ea m-a ales. Este a stramosilor mei, carora le datorez respect pentru ca exist. Daca ma nasteam evreu, bravo mie. Daca ma nasteam … poftim catolic, iarasi, bravo mie. Dar m-am nascut ortodox, si sunt mindru de asta, fara sa fiu plimbat la biserica si multumit cu credinta mea, nascuta in 1054. In alta ordine de idei, ortodoxii sunt mai exuberanti de Paste (inviere), iar catolicii de Christmas (nastere). Eu am incercat sa-mi explic, ca asa sunt eu, dar preotul nostru de aici (oltean)…didn’t engage.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 22, 2013 la ora 23:52

  Silviu > „Normal ca mintea angajatului roman este la bani.Munceste foarte mult,iar bani sunt putini.Daca munca s-ar reflecta in salariul primit,cred ca mentalitatea ar fi alta”. Foarte corect, sau cum se spunea nu de mult: ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim. Insa, aceasta mentalitate nu are a face cu romanul, ea apare oriunde motivarea nu este corelata cu efortul(fizic sau intelectual)pentru obtinerea rezultatului de care beneficiaza…exploatatorul, ca nu pot numi altfel pe cel care se imbogateste pe seama muncii mele in mod abuziv. Aprecierea este numai unul din elementele care sustin motivarea in munca, element care poate fi regasit foarte bine nu numai in remuneratie ci si in recunoastere. Nu stiu si nici nu vreau sa inteleg dece unii teoreticieni pun caruta in fata cailor. Vreau sa precizez ca romanul a demonstrat in lume (nu pentru lume) ca nu este cu nimic mai prejos fizic si mental decit alta rasa.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 22, 2013 la ora 23:27

  D-le SanduCu ,eu nu sunt catolic sau ortodox ea sunt crestin si sper ca in 30 de ani aceasta clasificare sa dispara pt totdeauna.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 22, 2013 la ora 23:11

  Chirita Aurelian Stefan > Pina acum va urmaream textele pentru ca le argumentati. Acuma aflu ca sunteti catolic. Bun si asta. Dar ca aruncati cu etichete fara acoperire este ceva nou si deloc bun.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Martie 22, 2013 la ora 22:33

  @cornel
  Asa sunt majoritatea acolo. Numai cine nu a fost acolo nu stie lupta surda care se da.
  Este si vina noastra ca am tacut din gura, ca le-am dat prea mutle drepturi , cand am vazut ca nu stiu sa respecte drepturile noastre.
  Daca continua in ritmul asta, si eu cred ca va escala , cu manifestatii. Sinu mi se pare ca guvenul ia vreo masura, incepand cu reprezentantii sai in teritoriu: inspectorul scolar – de fapt asta a zis ca o va ancheta pe eleva, intr-o prima faza, ca doar e maghiar si ai dracu romani , trebuie pocniti sa inteleaga unde le e locul in ungaria mare autonoma; precum si prin prefect. Acum eu sincer as zice ca si procuratura se poate autosesiza, daca nu e tot maghiara. Eventual , as avea grija ca pe viitor acolo, justitia sa fie din romani de nationalitate romana (ca sa nu zica cineva ca nu ii consider pe maghiari cetateni romani 😛 , desi ei nu se considera – pacat ca nu au ce face, si se tot perpelesc)

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 22, 2013 la ora 22:22

  In legatura cu eleva care a purtat tricolorul romanesc la scoala. Vreau sa subliniez 2 aspecte:
  1.-directorul de la scoala aia mi s-a parut a fi tartorul la evenimentele care au loc acolo, in scoala, sau cu alte cuvinte directorul de la scoala aia mi s-a parut ca intretine o situatie cam anormala in scoala aceea. Explicatiile pe care le-a dat mi s-au parut cam paralele cu ceea ce se intampla acolo;
  2.-am inteles ca eleva a fost amenintata cu moartea. Pai si Politia ce face domnule, acolo? Doarme? Sau deja e „autonomie”, prin localitatile alea?

  Răspunde
   
 • silviu
  Martie 22, 2013 la ora 17:48

  Pentru o eveaziune fiscala de cateva milioane de euro,daca nu chiar zeci de milioane cat este pedeapsa,daca pentru fiecare 100.000 de euro pedeapsa creste cu 5 ani.Normal ca mintea angajatului roman este la bani.Munceste foarte mult,iar bani sunt putini.Daca munca sar reflecta in salariul primit,cred ca mentalitatea ar fi alta.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 22, 2013 la ora 15:18 Răspunde
   
 • constantin cristian
  Martie 22, 2013 la ora 11:24

  In legatura cu greva celor de la Dacia-Renault. Compania nu a avut pierderi de 22mil euro datorita grevei. Pierderile datorate grevei constitue de fapt doar pierderea profitului rezultat din comercializarea autovehiculelor care s-ar fi produs in acea zi. 22mil euro pierderi ar fi fost rezultatul produceri acelor masini in acea zi si distrugerea sau confiscarea lor. Toate piesele pentru realizarea lor au ramas in stoc , nu s-au pierdut. Energie nu s-a consumat, iar muncitori banuesc ca nu vor fi platiti pentru acea zi. In consecinta e gresita remarca cum ca aceasta companie a avut asemenea pierderi. la un asemenea profit pe zi ar fi fost cea mai profitabila companie din lume. Numai bine.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 22, 2013 la ora 10:03

  „Principala problema a Romaniei in existenta sa milenara…”_Seculara…aproape.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 22, 2013 la ora 10:02

  „Vrei sa iasa Ponta la tv si sa-l demita pe directorul ala de scoala?”_Domnule cornel, nu este in sarcina primului ministru sa demita directori de liceu. Desi ei sunt numiti politic, dupa cum bine se stie. Iar inspectorii judeteni, sunt de asemenea numiti politic. In cazul respectiv conducerea liceului si Inspectoratul Judetean Covasna au decis declansarea unor anchete care o vizeaza pe eleva amenintata cu moartea pentru ca a purtat bentita tricolora. Sper ca intelegeti corect, eleva este anchetata pentru ca i-a provocat pe colegii, diriginta, profesorii, directorul maghiari purtand o bentita rosu, galben, albastra, in loc de rosu, alb, verde, cum purtau ei. Si cum au purtat ei si pe 1 Decembrie. iar fata a fost injurata si umilita, facuta tiganca etc. cu ambele ocazii. Desigur, dl. Ponta nu poate zice nimic in acesta privinta pentru a nu-i supara pe tovarasii maghiari. A indraznit sa spuna ca scrisoarea celor patru state membre UE care solicitau infiintarea unui mecanism pentru salvgradarea valorilor democratice se referea la Ungaria, nu la Romania, si s-a aratat deranjat de faptul ca este confundat cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Imediat a fost chemat ambasadorul roman din Budapesta la ministrul ungar de Externe pentru a da explicatii. Asadar nici nu avem voie sa discutam prea mult despre caz, probabil ca fata din Covasna va fi exmatriculata si va trebui sa se mute la un liceu din Craiova, sau din Iasi. Nu este exclus ca si parintii elevei sa fie amenintati cu moartea pentru ca i-au permis acesteia sa plece de acasa cu bentita tricolora si sa se mute impreuna cu fiica lor la Craiova.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 22, 2013 la ora 09:06

  Principala problema a Romaniei in existenta sa milenara a constituit-o eficienta muncii si in subsidiar valorificarea resurselor.Conducerea vremii si biserica ortodoxa au tratat munca ca o activitate extensiva apanaj al numarului de ore sau de participanti , spre deosebire de occident si biserica catolica care au reusit sa determina cauzele randamentulu scazut al fiecari activitati economice – a se vedea implicarea calugarilor in dezvoltarea stiintei ex-Mendel si numarul mare de inventii din tarile catolice.Din pacate, aceasta atitudina fata de munca troneaza si astazi in discursul oficial(vezi comportamentul unor minstri , prim -ministri sau presedinti din sfera rasaritean- ortodoxa lipsa de demisii sau iresponsabilitatea fata de activitatea prestata, eficienta fiind o Fata Morgana).Emblemtic este raspunsul Biserici Ortodoxe Romane care cauta finantare de la stat fara s-a admita greseli in slaba colectarea a banilor. Paradoxal sau nu, tarile cu cele mai mari probleme din ultima perioada sunt Grecia si Cipru-tari ortodoxe.In pofida numarului mare al populatiei si a talentelor sale, Rusia nu a putut concura cu Occidentul, nici in epoca capitalista nici in cea socialista datorita pastrari atitudini rasaritene fata de munca.Pt combatrea acestei epidemii nationale si pt reducerea decalajului fata de lumea moderna in proiectul de reformarea a invatamantului s-au introdus doua masuri cu influenta benefica in economie:metoada studiului- in disonanta cu lectura- si notarea pe treptele superioare doar pt inventii si inovatii.Secretul italian al succesului il reprezinta educatia non -formala(vezi reguli de la macinatul cafelei pana la diverse preparate culinare) in pofida unor probabile imprecizii in educatia traditionala , spiritul artistic manifestandu-se in cele mai banale servicii sau marfuri-.Pt. atingera profilului italian in reformare inv. se introduce studiul muzicii numai cu profesori de specialitate iar studiul desenului se prelungeste intr- o forma elaborata in ciclul liceal.

  Răspunde
   
 • Adi
  Martie 22, 2013 la ora 07:48

  Pe YouTube nu este încărcată emisiunea din 21.03.2013

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 22, 2013 la ora 04:19

  > Spital, Stat, Asigurare este un cerc vicios. Statul are nevoie de bani sa invirta cercul. Numai munca poate aduce bani.
  Nu am inteles daca nu cumva numarul de avioane luate cu chirie este mai mic decit al celor date cu chirie, altfel nu sunt prea optimist ca 10% pusi pe tusa va acoperi diferenta.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 22, 2013 la ora 04:09

  Cornel > Dupa cum vedeti, va urmez. Daca Ungaria nu se mai are bine cu UE, cine ii sprijina?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 22, 2013 la ora 04:05

  Cornel > Se pare ca „baietii” de la Bucuresti tin cu ursu, nu cu fermierul roman. De fapt era de asteptat, cind „investitorii” straini au pus mina pe productie si livrare sa incerce sa puna stapinire si pe furnizori (fermieri), eventual sa-i inlocuiasca cu import extern dupa falimentare. Rezultatul: produse lactate la pret dublu sau triplu. Traiasca monopolul.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 22, 2013 la ora 03:58

  Cornel > Probabil ca nici rusii n-au nimic contra politicii lui Obama.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 22, 2013 la ora 00:53

  @Cornel.Trebuia sa fie demis pina la ora asta.Esi sigur ca nu escaladeaza povestea asta?Miine se aduna romani la Alba-Iulia sa manifesteze.La balega moale nu-i trebuie decit o mina de apa…

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 22, 2013 la ora 00:42

  @VictorL>Hai mai Victoras, ca aveam pretentii de la tine. Ce vrei tu acum? Vrei sa iasa Ponta la tv si sa-l demita pe directorul ala de scoala?
  Poate da un telefon sau un email si da comanda, de demitere. Ce zici? E suficient?

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 21, 2013 la ora 23:16

  @Cornel.Una la mina: nu am aflat din ce partid erau vacile dar precis erau basiste ca erau pline de aflatoxina.A doua: pustoaica aia era obraznica si a vrut sa se lupte singura cu secuii tocmai de ziua maghiarilor de pretutindeni.Ea era minora deci nu luam in seama insa mai grav e ca in liceul ala pentru ca elevii sa cinte ,,Desteapta-te romane” de capul lor trebuiau sa ceara aprobare de la director cu doua saptamini inainte.Acuma eu intreb daca cumva directorul e tot minor cum sunt elevii sau e deja demis pina la ora asta.Cine mai e ministru la invatamint,tot Abramburica,ca am tot vazut-o pe la televiziuni? Primministru cine e tot Ponta?

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 21, 2013 la ora 22:08

  Trec de la una la alta. Acum trec la problema ungureasca, din Romania.
  Cica ungurii/maghiarii care traiesc in Romania sunt foarte nemultumiti ca nu au steagul lor, in Romania, nu au suficiente drepturi in tara numita Romania si pentru ca romanii care trec prin Harghita si Covasna nu invata mai intai limba maghiara si abia apoi sa treaca prin zona.
  Astazi in jur de ora 13.00 pornesc televizorul, pe TVR1, si ce sa vezi. Era o emisiune in limba maghiara. Asa deci. Parca o problema era lipsa de drepturi a maghiarilor in Romania.
  Intrebare: „la televiziunea de stat maghiara romanii au o emisiune a lor, in limba romana, la fel cum maghiarii au o emisiune a lor, in limba maghiara, pe postul national de televiziune?”
  Daca nu exista o asemenea emisiune, asa cum nu am auzit ca romanii din Ungaria sa aiba un steag au lor sau drepturi cel putin la fel cu cele pe care le are comunitatea maghiara in Romania, eu zic asa : ori ungurii sunt niste „hoti” si/sau prefacuti ori noi romanii suntem prea prosti, asa in comparatie cu ei.
  PS: Nu are legatura cu meciul de maine. Asa s-a nimerit comentariul si ziua mea libera, astazi (la ora 13.00 am dat peste emisiunea in limba maghiara, pe TVR1, si am zis sa nu ratez si sa comentez si aspectul asta).

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 21, 2013 la ora 21:51

  A aparut la ODB o secventa cu un patron cipriot care spunea ca nu mai e nici o problema pentru nimeni daca toate bancile cipriote raman inchise o saptamana intreaga pentru simplul fapt ca marea majoritate a agentilor economici vor da SIGUR faliment. Foarte adevarat.
  Acum revin la situatia din Romania unde a fost tot ceva de genul asta dar pentru fermierii producatori de lapte. Vacile mananca in fiecare zi chiar daca laptele lor nu mai poate fi valorificat pentru simplul fapt ca nimeni nu e pregatit cu unitati mari de stocare pentru nu stiu care prostie facuta de niste „baieti” de la Bucuresti care vor ei sa verifice fermierii romani pentru ca e ceva in neregula in zona asta si pentru asta blocheaza asa un pic, aproape o saptamana, un sector de activitate al economiei iar la sfarsit de an te miri de ce nu ai PIB, firme suficiente care sa plateasca taxe si impozite corect la stat, locuri de munca suficiente, productie interna, etc. Uite d’aia.
  Intrebare : „acesti baieti destepti de la Bucuresti au verificat si calitatea produselor lactate importate, in aceeasi maniera, pentru ca nu am sesizat acest aspect?”
  Cand a fost obligat, de catre jurnalisti, sa comenteze gestul fermierului care a aparut la stiri varsand o cisterna de lapte pe camp, domnul ministru al agriculturii si-a inceput explicatia cu faptul ca respectivul fermier era din nu stiu care partid in loc sa comenteze substanta problemei, a problemei laptelui de la fermieri si gravitatea problemei actuale pentru fermierii romani si pentru falimente posibile din domeniul laptelui dintr-o prostie din partea unor „baieti” de la Bucuresti, care fac controale cu profesionalism de NOTA DOI. Rusine, zic eu, pentru o astfel de abordare, parerea mea.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 21, 2013 la ora 21:09

  Referitor la Obama.
  Da. Asa se face politica adevarata. Cu pasi facuti inainte si nu inapoi sau fara politica impotenta.
  Sper sa invete si politicienii de la noi o astfel de politica, cat mai curand.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase