Fanatism în numele lui Dumnezeu

de Moise Guran

De când Biserica este din ce în ce mai prezentă în spaţiul public au apărut o grămadă de discuţii mai mult sau mai puţin colaterale, de la religia în şcoli şi până la cardul de sănătate cu cip, de la Dumnezeu în Constituţie şi până la fondurile alocate de la buget cultelor religioase.

Esenţa tuturor acestor discuţii o reprezintă din păcate banii. Şi uite aşa am ajuns eu, o persoană care are respect egal şi pentru cei care cred în El şi pentru cei care nu cred, ţinta unor atacuri fanatice. Nu v-am povestit nici la radio nici la tv despre faptul că am primit la redacţie un săpun învelit într-un plic pe care scria săpun de auschwitz marca Moise Guran, nu v-am povestit nimic despre mesajele şi e-mailurile care mă condamnă pentru atitudinea mea anti-ortodoxă(?), n-am reacţionat şi nu am replicat la atacurile unor extremişti ultra-religioşi care refac uşor-uşor fanatismul legionar, am evitat pe cât posibil discuţiile despre extremismul unguresc şi anti-unguresc, dar am chemat în platou un apărător al drepturilor financiare ale Bisericii Ortodoxe şi v-am îndemnat pe toţi, tot timpul să fiţi informaţi. Să fiţi educaţi, să ştiţi adevărul istoric, să înţelegeţi că naţionalismul nu înseamnă ură şi nici Dumnezeu nu poate însemna asta. Probabil analfabetul care vrea să mă facă săpun nu ştie nimic despre evrei şi nu poate diferenţia un nume evreiesc de unul românesc, iar celor care au manifestat împotriva cardului cu cip crezând că astfel îl slujesc pe Dumnezeu nici nu are rost să le mai spun că în Biblie numărul 666 are legătură cu împăratul Nero nu cu cipurile.
Şi totuşi, când am văzut poza făcută ieri de colegii Catavenci la mitingul de la Parlament m-am revoltat. Ceva a explodat în mine. Nu mai pot să tac şi nimeni nu ar trebui să o facă. Copii salutându-l legionar pe sfântul Corneliu Zelea Codreanu, ei, asta e prea mult chiar şi pentru mine. Apoi m-am calmat şi am încercat să le explic colegilor mei că doar dialogul este cel care ne poate scoate dintr-o altă posibilă văgăună a istoriei.

Vremurile pe care le trăim sunt dificile, naţia se prosteşte pe zi ce trece din cauza unui sistem educaţional fără repere, iar nevoia de a da vina pe alţii pentru toate astea poate uşor ricoşa, poate fi folosită, poate crea mai multă pagubă decât beneficiu. Evreii, ungurii, masonii acestea sunt deja teme ricoşate ale istoriei. Cât de stupid să fii ca să încerci să le reaprinzi la infinit doar pentru a da maselor o ţintă şi un vinovat pentru sărăcie şi frustrarea individuală, ba, mai mult decât atât, să ţi-L mai iei şi pe Dumnezeu ca martor.

Nu mi-am făcut niciodată planul să diseminez ideile mele despre Dumnezeu şi viaţă, despre toleranţă şi bună credinţă, pentru simplul motiv că eu nu cred în prozelitism şi pentru că îl combat din toate puterile. Fac o emisiune financiară dar nu cred că banul este cel care contează cu adevărat, încerc să dau exemple de succes şi pragmatism în aceeaşi măsură în care vorbim despre prostie şi eşec financiar, iar Dumnezeu chiar nu cred că poate fi temă de dezbatere.

Ca să închei repede acest subiect, care, zic eu, trebuie să rămână unul intim pentru fiecare dintre noi, vă mai spun că nu cred în religie pentru simplul motiv că noi oamenii nu-L putem concepe pe Dumnezeu ci îl putem cel mult simţi, El poate fi individual perceput şi specific doar sentimentului nu şi raţiunii sau vieţii materiale, că îl putem urma pe Iisus în viaţa de zi cu zi dar că asta nu necesită nici dări, nici taxe, nici biserici, nici prozelitism, ci doar cunoaştere (în primul rând autocunoaştere), inteligenţă, spirit şi respingerea urii. Până şi Dragostea e un cuvânt obosit pentru cât a fost folosit în justificarea urii şi a războaielor făcute în numele Lui.

Trebuie să respectăm şi să ne înţelegem religia, iar cea Ortodoxă da, a fost mama poporului român, este da! legătura nostră cu strămoşii, dar să dăm Religiei Ortodoxe rolul pe care l-a jucat în istorie, să o lăsăm acolo, în istorie, cel puţin până va înţelege să se reformeze şi să-şi găsească un rol progresist în contemporaneitate. Să ne cunoaştem şi să ne respectăm tradiţiile, trăind totuşi în secolul XXI. Vă spune asta un om al cărui unic fiu este foarte pasionat de ora de religie de la şcoală. Nu este totuşi niciun conflict între ceea ce vă spun eu aici, între faptul că eu vreau un curs de istorie a religiilor şi acela opţional în şcoli şi faptul că fiului meu îi place ora de religie. Ceea ce eu îl învăţ şi ceea ce vă spun şi dumneavostră, cititorilor acestui blog este că trebuie să respingem extremismul religios la fel ca şi pe cel ateist, că sentimentele nu pot fi impuse decât celor insuficient educaţi şi că excesele de orice fel ne otrvesc minţile.

În loc de orice argument în susţinerea lucrurilor pe care vi le-am scris aici vă rog să-l ascultaţi pe profesorul Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolialy din Cluj. E un bun exemplu de libertate în gândire şi de toleranţă religioasă. Durează 7,56 minute şi este un interviu făcut de colegul Filip Standavid exact în ziua propunerilor de modificare religioasă a Constituţiei.

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

198 răspunsuri la Fanatism în numele lui Dumnezeu

 • DUMITRAS BENIAMIN-IOAN, com Albota jud.Arges
  Septembrie 5, 2014 la ora 11:53

  Domnule Miose Guran va rog dati-mi adresa de E-mail pentru a va trimita spre analiza un material privind modul in care cateva milioane de romani au ajuns sclavii bancilor, ale recuperatorilor si executorilor. Astept si va multumesc!

  Răspunde
   
 • ilie georgeta
  Iulie 7, 2013 la ora 22:42

  …domnule gheorghe matei ,vam mentionat numele , sa-sa nu credeti ca ma adresez altcuiva …stii ce te rog, sa nu uiti ca in timpul comunismulului ,nu prea erau foti si de astea care se marita ,barbat cu barbat si femeie cu femeie si deastea care se ling in…una pe alta asta ne-a adus-o democratiea nu mai da vina pe cei care cu adevarat ne-au ajutat ne-au facut locuinte ,si cite si cite dar probabil ca aia ,prostii aia, vau luat ceva, avere si aveti putina ura fata de ei dar pentru cei saraci , a fost o binecuvintare ,sa stii matale si mai intreaba si pe altii daca crezi ca eu mint…

  Răspunde
   
 • Comercio
  Iunie 12, 2013 la ora 18:04

  Eu sunt ateu, pentru ca sunt alergic la bullshit. Religia oteaveste totul. Ar trebui sa nu mai incerci sa-i menajezi

  Răspunde
   
  1. ilie georgeta
   Iunie 13, 2013 la ora 21:06

   ce au facut comunisti, dar ce fac astea de acum care se castoresc ,femei cu femei ,barbati cu barbati si asa mai departe…dece ii vezi pe cei de atunci si nu vezi ce se petrece acum?…comunistii poate au facut rau dar nu celor saraci ci celor care acum isi arata coltii…comunistii ne-au invatat carte ,au facut spitale, au facut camine de copii asa cum ssa-r face si acum dar…nu pe gratis ci cu bani…mint cumva si inca ceva foarte important daca lumea cea de ,pina la noi a fost o lume mai cumpatata mai cu rusine, a fost datorita biserici uitate in jur domnule ateu, si vezi cite destrabalare e in timpul tau!citi ani ai?…

   Răspunde
    
 • ilie georgeta
  Aprilie 5, 2013 la ora 22:49

  ……daca se poate…si daca nu mi-l sterge nimeni daca pot sa salvez ce scriu

  Răspunde
   
 • Dy
  Martie 26, 2013 la ora 21:37

  Cam in ce ar consta aceste reforme progresiste pe care ar trebui sa le faca biserica?

  Răspunde
   
  1. ilie georgeta
   Iunie 13, 2013 la ora 13:35

   …dece mi-ai sters comentariul?as vrea sa spun ca, biserica ar trebui sa dea drumul oamenilor sa se casatoreasca si cu ciini daca ei vor asa …eu am scris o poezie si cred ca cel acre mi-a sters comentariul , poate ca sa-rfi casatorit si el sau ea cu o persoana de acelas gen de nu ia placut comentariul si poeziea mea ,care chiar asta si se spune in ea …ca nam vrut sa fac nici un rau ,ci, din contra pentrca sunteti fratii mei vreau sa va avertizez , ca rau va fi de cel care face asemenea …e o mizerie, nimic altceva ,si mai vrea si sa infieze copii …adevarat ca sunteti fratilore nesanatosi!…cine a scris bizanterii in potriva lui DUMNEZEU ,EU CUMMVA? dece mi sa sters comentariul ?ca trebuie acesti oameni sa stie la ce fel de pedeapsa se expune …sa stie cei asteapta …dece sa ma intrebe pe mine si nu pe el ?dece?…de aceea am scris aceasta poezie ca sa stie omul ce -l asteapta daca face asemenea …nu stiu cum sa le numesc…
   ce fel de mame aveti?…

   Răspunde
    
   1. ilie georgeta
    Iunie 14, 2013 la ora 22:01

    o mai scru inca o data …si daca o stergeti nam sa mai scriu pe acest forum…..

    ………………………………….
    …Esti marunt ,maruntica…esti grasut grasunica…le-n trunesti pe toate dupa cum se vede…esti dragut, draguta si ce ochi frumosi ai!…si ce mai stii sa-i dai peste cap , ca o femeie din barbat!
    dar, vai, iti mai lipseste ceva!…
    si culmea, ceva aceea e ,partea cea mai importanta ,pe care DUMNEZEU femei ia dat-o in dar…si care , dragul meu de femeie din barbat,tu nu numai ca nu o ai ,dar, domnule draga nici nu-ti trebuieste caci, tu ai ceeace are oricare barbat, nu -ca o femeie…stii foarte bine,ca ai o misiune inaintea celui ce te-a ursit… ca,tu barbat vei fi si vei avea copii asta-i lege data de insusi DUMNEZEU!…sa te immultesti ca frunza si ca nisipul in mare,dar nu cu el ci cu ea, tovarasa de viata, pe care ti-a ales-o EL,CEL CARE ESTE, DA1…SI EL SI EA!…CACI EL VIATA NE-A DAT, spre a fi folosita,cu dragoste si cu credinta, nu sa ne batem joc de ia!.
    -oameni buni, nu va lasati cuprinsi de nebuniea lor,aratatile ca, sunt nesanatosi…ca, va veni pe pamint CEL DE SUS,CURIND , CURIND si ce vor pati cu nimeni nu va imparti,decit ei intre ei ,isi vor minca ce DUMNEZEU le-a dat iar ei au refuzat…HOMOSEXUALII!…doamne, multi maracini ai in gradina TA!…IARTA-NE DOAMNE, ca toti suntem ai gradini TALE, CEI FARA DE HOTARE!…I& ELENA…

    Răspunde
     
 • fara iredentisti
  Martie 24, 2013 la ora 18:26

  Domnu’ Guran, …. reiese cumva din ce-ai dat pe goarna ca numa’ ortodoxia nu e toleranta? … asta ai invatat tu p’acolo pa la voi prin Oltenia? … sictir!

  Răspunde
   
 • Ne-am cam saturat
  Martie 24, 2013 la ora 18:21

  Domnu’ Guran, … reiese cumva din ce-ai dat pe goarna ca numa’ ortodoxia nu e toleranta? … asta ai invatat tu p’acolo pa la voi prin Oltenia? … sictir!

  Răspunde
   
 • Alexandru A.
  Martie 23, 2013 la ora 00:40

  VECHIUL TESTAMENT
  Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor)
  Capitolul 9
  13. Greutatea aurului care i se adusese lui Solomon într-un an era de şase sute şaizeci şi şase de talanţi de aur.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 21, 2013 la ora 16:17

  economia nu o mai controleaza tovarasu guvernator…ca nu mai vine nimeni cu camioanele ca sa faca munca patriotica la chemarea jupanului…
  da’ cu serviciile si si justitia,uitasem ccr, inca mai face valuri.
  pupinbasistii portocalii-violeti au memoria scurta si vazul miop, iar asta ii face sa para lipsiti de bunul simt al evidentei…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 21, 2013 la ora 14:40

  „…nu-i lăsa să te corupă, chiar dacă-ţi vor propune un post de ministru”_Domnule optimist pe cont propriu, eu cred ca domnul Moise Guran va fi candidat la presedintie, pentru ca eu sunt pregatit sa-l votez. Vedeti dumneavoastra, functia de prim-ministru, sau de ministru intr-un cabinet, nu-ti permit sa faci prea multe. Observati, va rog, cum stau lucrurile si in prezentul guvern. Dar, pentru a pune in aplicare masuri importante de reforma, trebuie sa fii presedinte. Ati vazut cum dl. Basescu coordoneaza si Justitia, si Economia, si Serviciile de informatii? Ce mai! Este omul cel mai puternic din stat. Nu ati vrea mai degraba sa fie presedinte?

  Răspunde
   
 • optimist pe cont propriu
  Martie 21, 2013 la ora 12:28

  Dragă Moise,
  Eşti unul dintre puţinii oameni de ispravă din ţara asta nefericită. Eşti mai cinstit, capabil şi competent decât şapte guverne USL sau PDL sau k.yzda mamii lor ce-or mai fi ele. Dacă vrei să asculţi un sfat de la un bătrân optimist-în-limita-posibilului: nu-i lăsa să te corupă, chiar dacă-ţi vor propune un post de ministru, sau altceva de soiul ăsta. Pentru că nu-i vei aduce la nivelul tău, ci te vei îneca în cloaca lor, care are o putere de absorbţie înspăimântătoare. Cine se bagă în tărâţe… face carieră… dar mai bine, fereşte-te. Iar când legionarii şi mareşalul Antonescu vor ajunge din nou la putere (şi se pare că nu mai e mult până atunci), pleacă. Oricum, nu vei rezolva nimic rămânând aici. Există, într-adevăr, o Românie bună, iar ea se află chiar aici, nu pe alte continente, dar, din nefericire, e înfometată, speriată şi mută. Nimic de sperat.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 20, 2013 la ora 22:28

  @dl onofrei- bafta si sanatate!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 20, 2013 la ora 20:54

  @DanOnofrei.Multa sanatate si viata lunga.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 20, 2013 la ora 20:49

  dle constantin- nu stiu daca ati citit postarea mea referitoare la lampile acelea. va dadusem o adresa de mail al cuiva care are una din ele. am postat si am fugit la treaba ca era prea frumoasa ziua ca sa treca fara sa bag coada in balta.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 20, 2013 la ora 19:34

  @VictorL-stimate Victoras -nu am amintit cu buna stiinta numele marelui Brincusi fiindca acest mare geniu nu mai este un geniou al Romaniei ci este universal si recunoscut nu numai in Europa(vezi lucrarile sale dee la NY):Iar aici este uin blog de o alta natura unde e pacat sa intram in sufletele acestor mari ,mult prea mari valori ale acelui pamint ,care din pacate mult prea des au fost obligati sa realizeze creatzia in exiluri:SA fie oare un blestem constant al acelei tari?Sa isi piard toti oamenii capabili ,sa ramina njumnia manmelarii si garzile de corp (pretorienii cu muschii mari si tari).De multe ori in cocedii acolo intilnind colegi fosti sau prieteni sau chiar in discutioi cu rudele mi se spunea de ei in fata de ma facea sa inrosesc eu la fata -nu ba DAne ca aici a mai ramas doar cine nu a putut sa plece`???????!!!!Atita rusine sa fi ramas pe acea tara sa se autodistruga??Deci cu propria mina si poate si din vina unei politici ce se pare in iostoria tinarac a statulzui unitar nu a fost nici oadata coerenta si pe picioarele ei ci dictata la marile puteri in cancelarii ???E o matre tristete si asa pot sa inteleg si actiuni poate ceva deplasate ale membriloor bisericii neamuluio caftre vad tragedia ce le este impusa romanilor de puterio starinew care nu isi vad decit propriile interese economice dupoa legea cjunglei-maninca-l ca sa nu fi mincat sau -daca il vezi ca moarte pe trotura treci üpe celalalt si ocoleste-l :Miine intru la o operatie ambulanta si daca ma scol din anestezie mai discutam.Cu Dumnezeu inainte!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 20, 2013 la ora 18:37

  @UnTurist.Felicitari!

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 20, 2013 la ora 18:15

  @VictorL.Am fost la un concert a lui Zamfir si 1A.

  Răspunde
   
 • mihaelaa
  Martie 20, 2013 la ora 15:19

  @ laurentiucat
  Ai parasit mitingul mai confuz decat erai, pentru ca oricum erai confuz.
  Tu ai venit la miting pentru a chestiona oamenii si pentru a-ti dovedi tie ca ei nu stiu ce vrei tu.
  Ai venit la miting ca sa scrii in bascalie pe bloguri despre niste oameni care au facut un efort mare sa ajunga la Bucuresti, financiar , si nu numai.
  Ai venit la miting ca sa scrii pe bloguri cat de curat , parfumat si imbaiat esti tu, si cat de mult miros cei din jurul tau.
  Ai venit la miting sa evaluezi cam cat stiu acesti oameni.
  De fapt , tu ai venit la miting pentru ca iti dai seama ca oamenii incep sa inteleaga ce se intampla, si asta te deranjeaza.
  Tu vorbesti din spatele sticlei cu curaj ,dar „pe viu ” cred nu mai ca esti tot atat de curajos .
  „Sarac cu duhul ” ete o prinma „Fericire” ,rostita de Iisus ,care ar trebui sa-ti arate cam pe unde te situezi pe drumul cunosterii (universului, autocunoasterii,etc,a lumii in care traiesti ), sa recunosti si sa constientizezi cat de putin stii, si cate mai ai de invatat;iar fara Dumnezeu nu vei putea sa intelegi niciodata cat de mic esti in acest univers.
  Tu nu vei putea sa primesti binecuvantare, pentru ca, orice duhovnic te „citeste ” din start.
  Tu ai mandria luciferica si dispretul luciferic cand descrii starea de modestie a oamenilor care au participat la miting.
  Dar viata are multe surprize, si ,poate ca , vreodata, te vei gandi la vorbele mele.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 20, 2013 la ora 14:19

  @LaurentiuCat.N-ai priceput ca astept sa plec la Cluj sa-i fac planul lui Boc?…Anunt de interes public; Vind televizor TEMP 6 in perfecte stare de funcionare,fabricat in URSS,cu toate lampile intacte inclusiv PL500(aia care-ti ia imaginea si sonorul).Astept provincia…Ce zici ,Sefu,fac sa ma lansez in afaceri?…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 20, 2013 la ora 12:18

  „…folosesc televizorul cu lămpi”_Si de unde-or gasi oare lampi de schimb?!? Eu caut de mai mult timp niste triode E82CC, E83CC, niste Philips-uri dintr-alea, vechi si nu gasesc, domnule.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 20, 2013 la ora 12:12

  O biserică bogată pentru cei săraci cu duhul
  20 martie 2013Raul Gheba0 comentarii

  Am fost la mitingul împotriva impunerii pașapoartelor și a buletinelor biometrice, o demonstrație care a avut loc în Parcul Izvor, pusă la cale de mai multe organizații creștine. Pînă aici, totul normal, niște oameni cu credințe aparte, cu convingeri aparte, care își cereau dreptul de a nu fi băgați într-o bază de date informatică. Cel puțin asta e în teorie. În realitate, marșul e ceva confuz. Ei promovează în pliantele lor neparticiparea la mitinguri și acțiuni sociale, dar soluția lor e un miting, adică o acțiune socială.
  La miting, în mulțime sînt oameni îmbrăcați sărăcăcios, de bărbi neîngrijite sau cu baticuri învechite. Sacoșele de plastic cu mînere uzate sînt pline cu pliante trase la xerox și eventual o punguță cu ceva merinde. Dacă intri la înghesuială simți mirosul omului care a venit pe tren de la mama dracului. De altfel, chiar de acolo au și venit cei mai mulți. Am cunoscut oameni din Neamț, din Suceava, din Satu Mare și din Oradea. N-ai vedea unul de la Lehliu-Gară să vină să protesteze.
  Cum te-ai aștepta de la fanaticii religioși care n-au citit Biblia în viața lor, și în cazul pașapoartelor biometrice, fiecare avea propria variantă. De la om la om, teoria era mai ridicolă, mai fantezistă, mai halucinantă. Am pus întrebarea firească: „Dacă azi avem cipuri pe acte, ce urmează?”. În mod ciudat, deși oamenii ăștia par că n-au văzut un circuit electric în viața lor și că încă folosesc televizorul cu lămpi, ei cunosc la perfecție arhitectura microcipurilor. Unii zic că or să ni se pună pe mînă, alții pe creier, alții au auzit că or să intre pe urechea internă ca să ne distrugă echilibrul. Unii zic că cipul are 666 pe el, alții zic că nu e diavolul așa ușor de recunoscut. Unul dintre călugări povestește că a auzit de oameni care și-au implantat cipuri și că acestea le-au redat mersul și vederea. „Păi, nu e un lucru bun ăsta?”, l-am întrebat mirat și făcîndu-i referire la miracolele lui Iisus. „Nț, nu e de la Dumnezeu! Sigur, îi merg picioarele acuma, dar sufletul… sufletul e pierdut.” Deci dacă nu e miracol dumnezeiesc, salvarea vieții unui om e de la diavol. De fapt, tot ce nu e creștinesc e satanist. Homeopatia – satanistă. Computerele – sataniste. Internetul – satanist. Cardurile – satanistele satanistelor. Mai tîrziu am realizat că eu însumi port haine sataniste, fiindcă tricoul meu are un alien stilizat pe el.
  Paranoia sionisto-masonico-nazisto-fascisto-comunisto-globalizaționistă e împărtășită și de un călugăr mai tînăr și cu mai puțină mătreață în barbă, de la mănăstirea Petru Vodă. Acesta simte nevoia de a-mi împărtăși secretele ascunse de sioniști, dar nu mi le poate spune pe înregistrare fiindcă n-are binecuvîntare să vorbească. M-aș fi dus la părintele Eremia să iau o binecuvîntare de 24 de ore pentru tînărul călugăr, că poate așa îmi fac și eu treaba și se duce și el la doctor să-și trateze herpesul ăla de pe buza de jos. După ce mi-a spus că nu dorește să fie înregistrat sub nici o formă i-am respectat dorința și am oprit toată aparatura. Scepticismul că l-ar putea intercepta cineva n-a dispărut totuși. Din glumă în glumă, omul îngheață brusc și mă amenință cu ochii ficși: „Nu te juca cu mine, știu cînd mă înregistrează cineva. Habar n-ai prin ce am trecut!”. După ce l-am liniștit, mi-a povestit aceeași vrăjeală despre cum vor unii să ne implanteze pe creier cipuri care au însemnul Satanei. L-am întrebat de unde știe asta. Mi-a spus simplu că „a citit”. Unde? Pe Internet, firește. Pentru că mănăstirea Petru Vodă e și ea ușor satanistă și are Internet. Eu nu-i condamn, fiindcă sihăstria e al naibii de plictisitoare. Călugărul recunoaște totuși că Internetul e și el periculos. Nu pentru că ai fi în orice moment la două click-uri de pornografie, ci pentru că poți fi urmărit de masoni.
  Am părăsit mitingul mult mai confuz în privința actelor biometrice decît venisem, neștiind unde să-mi mai verific pielea și corpul în căutare de cipuri. Dacă pe mine m-a băgat în ceață toată treaba asta după două ore de discuții, mă gîndesc cît de speriați și de confuzi sînt sutele de credincioși care au venit la miting la îndemnul preoților pe care îi venerează.
  Publicat în Cațavencii, nr. 11 (89) 2013

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 20, 2013 la ora 12:08

  victoras- te bati cu costo…bocii? bine ca au plecat la …cluj. nu-i mai rascoli!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 20, 2013 la ora 11:56

  @Ion de la Criuleni.Frumoasa incercarea dar cam varza la informatie.Dacia nu a fost cucerita de catre Romani decit partial,restul s-a numit Dacia Felix.Pe acolo se incadra Transilvania(tara de dincolo de paduri).Moldova a luat numele de la Molda catelusa descalecatorului Bogdan,cel putin asa spune legenda.Cuza Voda a fost hatmanul care a acceptat sa ocupe scaunele domnesti pentru 7 ani in cele doua tari romane pentru a se realiza Unirea.Dupa 5 ani a fost nevoit sa dea Lovitura de stat si sa dizolve Camera Deputatilor.Umbla deghizat la amante iar in legenda a ramas ca controla ocalele prin piete.Despre ocale a avut loc doar o mare afacere de coruptie prin care a atribuit fabricarea lor unei firme germane care a tras teapa.Dupa alti doi ani a fost arestat intr-o alta Lovitura de Stat data de ,,Monstruasa coalitie”(PNL+ Partida Conservatoare).In acea noapte romanii dormeau fara probleme.Aici trebuie pomenita si prima crima politica a Romaniei Moderne,primministrul Barbu Catargiu impuscat in caleasca trecind pe sub Clopotnita Mitropoliei.Comandantul Politiei era complice si se afla in aceiasi caleasca.Cuza face parte din galeria patriotilor romani la care acum viseaza Nastase in visele erotice.In acea galerie sunt putini si Nastase niciodata.Despre ea in numarul viitor…

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 20, 2013 la ora 11:21 Răspunde
   
 • Ion de la Criuleni
  Martie 20, 2013 la ora 01:52

  Ortodoxia este amanta poporului român!!!
  Mama poporului român este religia lui Zamolxex.
  După ocupația Daciei de Imperiul Roman Dacia a fost ciopărțită și numită în provincii fantome ca Moldova, Transilvania etc. pentru a desființa Dacia.
  În acel moment de ocupație Imperiul Roman a întrodus religia Creștină în mod forțat înlăturând religia lui Zamolxex. Și după desființarea impetiului biserica catolică de la Vatican punând toată stăruinșa de a păstra influiența în Dacia a redenumit țara Dacia în țara România prin devotații reunificator în frunte cu Ion Cuză Vodă.

  Deci: suntim copii ai Daciei cărui mamă este Religia lii Zamolxex – Punctum.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 20, 2013 la ora 01:27

  @DanOnofrei.L-am uitat pe Brincusi…Atita timp cit nu au acordat drept de munca meseriasilor romani la ce se asteapta,sa vina acolo romanii specialisti sa le sape lor gradinile?Sa-i prinda pe aia si sa-i bage la puscarii,ca nu se supara nimeni.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 20, 2013 la ora 01:13

  @Victor L_stimate Victoras -personal ca ai adus aminte de pictorul Luchian ce sa zic -un alt geniu:DAr mai este si Ion Tuculescu un alt tot mare geniu:DAr ca sa ii promovezi in lumea larga e deja o problema de marketing care e si aia greu.Asa cum se cunoaste aici intre timp, tinara scoala de regie Romana face furori si cistiga locuri la festivale grele-cinste lor de zile grele .DE aici incepe deja interesul pentru cultura romana cind e deja prezentata pe podium si atrage direct prin imagine :Am fost de 3 ori la concerte date la orasul de linga mine la Darmstadt care e un important oras universitar si am vazut entuziasmul studentilor la concertele celor din fanfara 10 prajini sau a Clejanarilor.DAca ai fi intrebat pe unul din studenti de termenul Eminescu sau Grigorescu cu siguramnta ar fi dat din umeri dar acele concerte le- au mers la suflet si sint sigur ca unii au venit ca turisti sa va cunoasca tara direct.Deci e o problema de ,marketing si asta costa bani grei.SAu prezenta masiva la tirguri de cultura (Carte)SAu turism:Sint insa inceputruri pozitive dar ce folos daca in timpul asta ziarele scriu si pe buna dreptatae cum un GHerorghe Ion da la impins vagon de la Romania a lovit o batrina pensionara in plina zi si i-a smuls geanta in care avea 10 Euro sa isi ia un maruntis de mincare :Trebuie sa intelegeti Victor ce nu vreti sa credeti ca aceasta criminalitate exportata de acolo din ost distruge orice imagine pozitiva poate fi poleit Eminescu si in aur.Aici nu vezi sa nu se dea realitatea la TV ca nu s-au dat spargeri la oameni in case si sint oameni normali .modesti nici macar bogati ca aiai au paze nu gluma:CA sa nu mai zic de gainareala zilnica chiar in orase mici de provincie unde se schimba o zio romanii una bulgarii si un alituanienii sau alti fosti sovietici.Si voi tot discutati de Schengen:CUm e aia??HAi liberare???

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 20, 2013 la ora 00:45

  @DanOnofrei.Nu-l mai pacaliti pe UnTurist.Poporul roman are o cultura foarte mare cu reprezentanti de cel mai ridicat nivel in toate domeniile.Nu va uitati la Andrei Marga care e un accident nefericit.Lasati omul sa-si faca linistit concediul ca daca e ambitios are ce studia toata viata si nu termina.Sa-l ia pe Eminescu si daca trebuie mai completam…Cu Enescu,Ciprian Porumbescu,Grigorescu,Luchian sau cu Gheorghe Zanfir,Tudor Gheorghe,Mircea Cartarescu…

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 20, 2013 la ora 00:30

  @VictorL_Stimate Victor -voi aveti o tara atit de mare si atit de putina populatzie incit puteti trai si la oras cum se zice ca la tara -adica la atitea maidane care le aveti si in orase nu se pune la voi problema de pamint -puteti transforma, toata tara in gradina :Problema ce se pune sincer si nu vreau sa jignesc pe nimeni sau sa va fac generatia tinara puturosi-mai are cineva (din tineret)chef de munca la natura de gradinarit hoby in tara aia care poate arata ca o gradina de flori??Deci de ce vorbim -??Hai liberare??E ca si aici in GErmania cu generatia tinara -nu mai au chef de nimic mai ales nu de munca grea si murdara sau stressanta in timp ce bunicii lor cu miinile goale au pus caramida peste caramida.Cindva la un timp vor vedea singuri ca sint pe cai gresite :Nu poate functiona o societate numai stind cu handyul in mina si dind la cursor cu degetelul aratator prin APPS-uri-
  Nu asat e creatrivitate si emare pacat de timpuzl pierdut in zadar cu aceste farse ale seco.lului care le dau impresia de cool-i.cit despre gay ce sa iti zic -sti si tu o vorba veche romaneasca -cin a ajuns tiganul imperator a fu––o si pe masa.Cit deespre voi ziceti mersi ca aveti moneda natioanla si n u Euro caci nu se stei nu mkiroase abine :Si si asa daca se intimpla cevfa e bine sa aveti mrude la tra sau üprieteni macar pentru vreo ceva zile .Eu va zic sa ioi faceti nstatuioe ndeja dfe3 acuma .lui LAurentiucat ca ala va salveaza la o adica:Lasind glöuma la o parte pregatiti-va mai repede de o perioada mai strimtorata si cautati macar sa stati fara datorii impopsibil de mari fatza de posibilitatile de cistig personal:Si mai departe ramine valabil-investiti in invatatura nu teorii abstracte ci lucruri practice mai ales meserii iar cine este intradevar o forta in stiinte exacte jos palaria are mare viitor .Vreau sa zic ca oricit de critica situatia prim educatie cum spunea odata Cornel vor reusii oamenii capabili.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 20, 2013 la ora 00:05

  @un turist .stimate domnule un turist -ne bucura ca va apropiati de Romania si de cultura ei care nu e prea mare deh, ca si la o tara mica dar frumusetea acelei tari este ca poate si datorita izolarii in care a fost tinuta deceniile trecute si-a pastrat un farmec de traditional pe cate noi aici in vest nici nu putem sa il mai avem decit in vise :Carute trase de boi sau cirezi de vite si oi care pasc cu sutele pe fineatza nu sint indopate in grajd cu CHIMIE si otrava :CE sa mai -e o tara minunata ca natura ,iar ei sint cum sinmt cam ca mustele ametite dar sint simpatici foc :CA sa nu mai spun cu temperament si relativ destul de primitori clar sint latini la origine .DAr daca va duceti e neaparat necesar sa beneficiati si de ceva cure de bai mai ales acolo in vest au BAd Felix dar ce sa mai discutam toata tara e plina de statiuni balneoclimaterice ,au resurse naturale pacata ca inca nu sint popularizati cum trebuie in marketingul turistic:DAr ce sa faca nu au spate stau si in concurentza mare si inca au probleme de higiena pe drumurile publice :Nu orice turist vestic e obisnuit sa faca pipi la marginea soselei daca nu are un spatiu adecvat-e o peroblema imensa la dinsii curatenia drumurilor publice si a asa ziselor parcari(banci sint dar le-au furat scindura de stat e doar rama metalica poti sta ca si vrabiuta pe craca) :VA doresc concediu placut eu daca raiesc abia in august avem planificat.MASi ales nu pot stiti cum este si aici- s-a scumpit benzina ,hotelurile la fel ,taxe de Maut la fel stiti cum e si sinmtem oameni modesti si avem si aici stiti mai bine ce ne storc la toateca pe cvo lamiie :Ei nu stoiu ca si noi aici avem absolut dar absolut acveleasi probleme ca si dinsii acolo daca sintem oameni normanli:Deci nu vorbim de o mjkinoritate catre nu cistiga cinstit.Pentru toti care muncesc cinstit viat e o luopta dee la o zi la alta .Toti avem greutatile noatre financiare zilnice :inca as indrazni saa spun ca ei acolo la tara cum se zice daca sint muncitori si gospüodari pot trai ce kla noi nu viseaza bogatii de rang greu:Stiti ca aici si daca ei de la marile marketuri mun poui dee gratra care e definit bio dar in trealiatae nu ebio dopar ca e hraniot cu mai m,ult porum,b platesti pe unj pui dfe cca 1,5 Kg.de la 10 Euro in sus ,la reteaua Demeter si 20 Euro si e si injectat cu app sa traga la cintar _Si antibiotice are sowieso:IAr ei ii cresc la curte curati (vecinii mei la tara au cite 200 intr-o curte de ca 2000mp))si sint oameni de 80 de ani ii cresc pentru copii de la oras.DAr puii sint lasatm liberi si hraniti doar cu Kräuterele de pe cimp si graunte ecologice:apa beau doar cit vor :Deci -hai liberare!!!!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 19, 2013 la ora 23:58

  @DanOnofrei.Toti suntem de la tara daca ne cotrobaim bine si cind nu vom mai avea ce face prin orase ne vom intoarce la paminturi.Speram sa nu fie cazul prea repede.Love Parade ne place dar cu GayParade ne acomodam mai greu…Poate din cauza asta nu avem fata de Shengen si a judecatoarelor facute din traseiste magistrati,de catre politicieni corupti instruiti de PCR pe vremuri.Din cocos nu faci gaina…

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 19, 2013 la ora 23:34

  @VictorL-stiamte Victoras -ce sa ma contacteze ca m-a si contactat:E de necrezut -iti cad chilotii.El,ccolegul meu de munca cu care atunci in anii 70 am, facut barajuil de la Pucioasa (nu noi noi am fost subinginerii de specialitate -el constzructor hidro si eu forajist cu etansarile) deci acum 40 de ani am stat intr-o baraca dee PFL (o camera de cca 2x3m pwentru 2 subingineri-asa s-a calit otelul)in colonia muncitoreasca a barajului:El in 75 a plecat in Israel ca era evreu iar eu am plecat la Bucuresti ca sotia obtinu-se repartitie de la ASE acolo si acolo imi era si casa parintilor:Eu ma facut un comenatriu cindva la btziday cu numele sau si el citind ceva pe net a vazut comentariul_cu numele sau si barajul:Deja corespondam pe mail ,el s-a ajuns om greu la voi in taradar vine din Israel MA bucur imens ca si el de altfel ,e o poveste bizara si inbucuratoare te intilnesti dupa atitia ani ca un fost frate de suferinta in vremile alea cind de fapt am lasat si ceva in urma noatsra barajul de pe apa Dimbovitei de la Pucioasa:Deci ca sa vezi cit e de mica lumea:MA bucur de ccomentariile tale la fel ca si de a lui LAurentiucat care e un baiat de 1000 puncte:Fi atent Victoras ca fara astia de la tara sinteti pierduti:DE altfel sa va fereasca Dumnezeu pe multi cind v-or dispare ai batrini de la tara sa vad in saracia aia de unde va mai luati multi oraseni ouale si gainusa ca sa nu mai zic caltabosul ca LIDL si cu KAuflandul sau Carefourul sau cum le mai zice va dau da pe bani:Si nu putini:Deci nu va bateti joc de taranii vostri ramin baza in cae tara cu atita reusrse agrare ecologice.Clar depinde mult de politicieni mai ales de primarii locali sa isi schimbe menatlitatea ,Si fiinda ctot s-a vorbit dee Biserica Orthodoxa Romana in contradictoriou si biserica püoate schimba multe in mediul rural unde e hiba mare atrii:Trtebuie odat inteles ca nu sew poate la infinit trai ca inm inmceput de sec 20 dar trwebuie respectata traditia si modul dee viata traditional sanatos al Romanilor carora nu love PArade-ul le lipseste si nici relele moravuri imprumutate aiurea.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 19, 2013 la ora 23:12

  @LaurentiuCat.Cauta in urma ca ti-am mai dat si alte nume,romanesti si straine.Dar conteaza evenimentele nu istoricul care le prezinta.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 19, 2013 la ora 23:06

  din cate vad…asta e singurul istoric pe care l-ai citit. mai diversifica!

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 19, 2013 la ora 23:06

  @DanOnofrei. Cum v-am spus o sa plec la sfirsitul lunii in RO dar pentru linistea d-voastra fara arma ca nu am timp de vinatoare si planurile s-au schimbat in defavoarea mea. O sa incerc la fosta mea instructoare de limba Romana pe care o voi vizita sa obtin niste carti de Eminescu ca acuma am putin mai mult timp de citit. In timpul din RO eram prea ocupat cu PROCESE VERBALE si aceea spaga care era mai mult cognac si vin Cotnari feteasca regala. Revenind la poezia d-voastra tin sa va spun ca am vizitat intr-un an manastirile din Moldova care sint sau erau pe acel timp destul de bine intretinute inclusiv Voronetul unde ni s-a spus ca acel albastru cu ce este vopsit este unicat. Regret dar poeti sau scriitori mai moderni nu cunosc sau sa fi auzit de careva.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 19, 2013 la ora 23:05

  @DanOnofrei.Multumesc.Vedeti ca la topicul cu Antonescu cineva incerca sa va contacteze.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 19, 2013 la ora 22:59

  @LaurentiuCat.,,Istoria loviturilor de stat in Romania”.de Alex Mihai Stoenescu.Totusi e depasit de evenimente ca asta vara a mai avut loc o tentativa.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 19, 2013 la ora 22:56

  @MIhaela -stimata doman Mihaela va felicit pentzru comentariu-dar poate e mai bine sa ii lasam asa cum i-a nascut mama dinsilor
  ca tot e la moda
  -gay a e mai bine decit cu familie si copii
  -love paradfe ca se vinde multa cola sio e veselie mare si e COOOOOOL:Cred ca moldovencele comenteaza_UAleuuuu ca tareee cooool o fost uaiii!!!!
  SI uite asa corespunzind normelöor Europipiene se va inregfistar o cota mai raüpida de absorbtie de fununduri(Foonds) europeene pentru bunastare si gfericire -si mulöte BMWuri da nu mai bine Porscvhe CAyenne sau nu mai bine Audi ca e si mai coole:si au si I-POd direct la bord .

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 19, 2013 la ora 22:50

  victoras- care istorie adevarata. eu am mai citit cate ceva si nu am azit pana acum teoria ta. asa ca da o carte,un autor …un link macar.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 19, 2013 la ora 22:47

  @Gheorghe Matei-stimate domnule MAtei -si eu sint cetatean german tot cu identitatea declarata ca si dvs::MA bucur si v adoresc din tot sufletul sa va reuseasca inventia in soft :MA bucur si sa cercetati mai departe si sa invatati cit de mult.Nu despre inventii era vorba ca nu cred ca BISERICA ORTHODOXA ROMANA va interzice sau impiedica sa fiti inventivi si inovativi:DAca nu au facut-o in anii cind eram si eu in tara (Am plecat in 84) si cind ateii adusi de bolsevici erau la putere nu cred ca in zilele noastre va impiedica biserica sa cercetati si sa fiti avid de cunoastere:In ce priveste tehnica .avind 3 decenii de industrie germana(in ndomeniul de virf al automatizarilor si driver-urilor) in spate lasati-ma sa va marturisesc sincer ca sint si optimist sa zic ca tehnioca poate schimba multe in bine dar paralel si pesimist vazind in ce situatie stam la capitolul ecologie :Si daca urmarim treptele bvolutiei de revolutioe industriala o sa vedem clar ca s- a mers din greseala in greseala si nu s-a invatat prea mult caci in orizont sta doar profitul rabiat:Si de asta am ajuns unde am ajuns cu totii sa ne uitam cu mila la bietii ursi polari carora pürin actiunea noastzra inconstienta le luam calota glaciara de sub labe :Si natura nu ne iarta.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 19, 2013 la ora 22:45

  @LaurentiuCat.Pe istoria adevarata.Ti se pare ca au trecut prea multi ani de la ultimul asasinat politic?Mie nu.Esti sigur ca nu mai poate avea loc urmatorul?Uite ce invata calugarul ala copiii.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 19, 2013 la ora 22:29

  @VictorL-Victoras -bravo te felicit-uite asa m-ai invat si eu cum a fost cu Nenea Iancu-te miri ca mai ce si cum mousiuule!!!!!LA-S CA PE DOMNUL uN TURSIT DIPLOMAT DE VAZA IL EDUCAM SI IN literatura roman clasica -cu sigurantza o sa-i placa ,mai ales geniul Eminescu _PROZA -care asa cum spui era interzisa inainte de 89 sau mai bine zis era tabu la comunisti.Am avut sansa sa ii gasesc o carte dupa anii 90 _proza -am sa ii dam citate ca sa se mai dumireasca si dinsul care este cu siguranta un mare simpatizant si cunoscator al Romaniei daca ii vorbeste atit de bine limba .dar imn seara asta ii dam un citat din EMINESCU_Cugetari-
  la paswajul Armonie:
  Citerz :Deosebirea duce la asociatie

  dar poate e bine ca domnul un turist sa invete la capitolöul löiteratura romana ca si Romania moderna a avut Eminescii sai .vezi MArin Oprescu citez o üpoezie ndin volumul UNGHI -editura cartea Romaneasca 1965.securitatea mi-a confiscaqt apüartamentul dar in incultuira lor au dat la o parte cartzile prin care si asta din biblioteca mea de atunci:
  ‘poezia s enumeste BARBARTII la pag.17 din acel volum ce il am acum aici linga mine
  …Brincovene Constantine ,
  De ce-ti taie turcii capul
  De cinci ori la rind ,
  O data pentru fiecare copil al tau
  Si o data pentru tine ?

  Sultanul are löa palat
  UN cos de hirtii pentru capetele domnilor romani
  CAtre niciodata nu se nimeresc SUPUSE,
  DAr,uite,Trunchiul de pe catre afost retezata
  Mindria ta de ghiaur
  Aramas in picioare,
  CA un stilp de pridvor romanesc instrainat
  LA Istanbul.

  DEAr ce tot rasfoiesc eu cartea asta cu poze ?
  MAi binmje ma uit in sus;
  Fiindca cerul nostru ezugravit,
  CA Voronetul;
  CU toata istoria romanilor:
  DERasuprav POsadei e lupta de la pOSADA:
  deASUPra Poduluzi Inalöt :
  E lupta dee la Podul Inalt.
  Deasupra CAlugarenilor
  EW lupota dee la CAlugareni.

  Sint batalii pe toti nperetii,
  Si infiride si ocniote,
  PE stele e chipul incruntat al barbatilor
  de dem,ult.

  IAr sus,in turla neagra,
  Sta Decebal pe nori de otrava,
  BInd otrava,
  Si otrava prelingindu-se de pe mustaile lui.

  BietuL Marin Sorescu a fost hulit in regimul vechi lagfel ca si marele mult prea marele pentru Romani regizor Lucian Pintilie

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 19, 2013 la ora 20:24

  ups! victoras…iar o iei pe aratura. pe ce te bazezi?

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 19, 2013 la ora 18:36

  @UnTurist.Asa este…Caragiale e hazliu insa printre ,,glumele”epocii sale s-au numarat si doua rascoale taranesti, in 1888 si 1907.Eminescu a fost ultimul mare exponent european al curentului romantic.A studiat la Berlin si Viena si ca politician a fost conservator si traditionalist.A fost ucis datorita criticilor aduse Partidului National Liberal,partid format din francmasonii scoliti la Paris si care intr-un colegiu studiau republicanismul,socialismul si comunismul utopic timpuriu.Nu aveau treaba cu Sorbona sau alte scoli de soi asa ca rezultatul a fost un lung sir de revolutii europene si romanesti,lovituri de stat si tentative de lovituri de stat.Din toata tevatura ne-am ales si noi romanii cu tricolorul,Romania Independenta si cu un lung sir de eroi si de ministri si politicieni asasinati care se pare ca continua si astazi.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase