Ora de Business: marți, 12 martie 2013

europa-romania

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-90651 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Ora de Business: marți, 12 martie 2013

 • CTL
  Martie 13, 2013 la ora 17:39

  @ Constantin
  Am inteles.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 13, 2013 la ora 17:23

  Domnule CTL, trebuie sa va dezamagesc, nu sunteti dumneavoastra colegul la care ma refeream. Anul trecut chiar a postat cineva un comentariu in care spunea ca ar fi bine ca bancile sa ofere sprijin clientilor oferind credite fara dobanda, ori cam asa ceva. Nu mai tin minte exact pentru ca a trecut mult timp. Comentariile mele sunt despartite de asteriscuri dupa teme si dupa destinatari. Dumneavoastra va este adresat cel legat de consum, cred. Nu stiu sigur, am citat pentru a evita incurcaturile, dar fara a mentiona numele autorilor. Spuneam ca eu regret scaderea consumului pentru ca sunt, asemenea catateanului mediu din patria noastra, unul caruia i-a scazut consumul si implicit nivelul de trai. Sigur ca echilibrarea balanntei comerciale este un fapt imbucurator, dar mi-as fi dorit ca echilibrul, ori excedentul sa se realizeze prin cresterea productiei exportate, nu ca urmare a scaderii consumului. Este o bucurie la fel de amara precum cea ca inflatia nu a fost si mai ridicata decat este. Desigur, din punctul de vedere al Guvernatorului, stabilitatea indicatorilor macroeconomici este un motiv de satisfactie. Pentru mine, este un motiv de mahnire faptul ca nu am putut cumpara mai mult din ceea ce-mi doream si familia mea are nevoie.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 13, 2013 la ora 15:34

  @ Constantin
  Colegul comentator intreaba : Care este legatura intre faptul ca cineva spune ca dobanzile ar trebui sa fie de 3-4 % si faptul ca eu am spus ca ma bucur ca a scazut consumul ?
  Si ce e rau in faptul ca a scazut consumul ? Ati dori o crestere economica bazata pe consum, bazata pe indatorare si pe importuri ?
  Nu trebuia sa scada consumul cand inca consumam mai mult decat producem , nu avem nevoie si de economisire, nu avem nevoie sa si exportam ? Nu e bine ca s-a redus decalajul dintre exporturi si importuri ?
  O dobanda sub rata inflatie cu siguranta nu incurajaza abtinerea de la consum si economisirea, asa ca nu vad cum ceea ce a spus Un Turist intra in aceeasi oala cu ceea ce am spus eu.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 13, 2013 la ora 15:26

  Pentru ca sa nu existe echivoc: nu este nimic ilegal daca preturile difera in marja valorica a grilei notariale. Falsul in declaratii si falsul in acte publice, spre exemplu atunci cand este declarata valoarea imobilului la Administratia Financiara pentru stabilirea impozitului, este infractiune si se sanctioneaza conform legii.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 13, 2013 la ora 15:19

  „Preturile tranzactiilor”_domnule cornel, va multumesc pentru interventie. Imi dat astfel prilejul sa corectez exprimarea mea nefericita „pretul tranzactiilor”, care reprezinta sumele cheltuite pentru efectuarea tranzactiei (taxe, comisioane etc.) cu „pretul locuitelor tranzactionate”, cum este corect. ***Aveti dreptate in privinta proprietatilor imobiliare care fac obiectul programului „Prima casa”. Referirea mea a fost la pretul locuintelor in general, subiect abordat de dl. Moise si pe care l-am avut in vedere, adica inclusiv al proprietatilor care nu sunt vandute prin „Prima cas”. Motivele declararii unei sume diferite de cea reala la intocmirea actelor notariale sunt variate. Cel mnai adesea se cauta reducerea „pretului tranzactiei” despre care vorbeam. Desi notarii au grile de taxare si adesea stabilesc nivelul taxelor la valoarea minima din grila, unele proprietati sunt subevaluate, tranzactia facandu-se la un pret mai mare. Nu este nimic ilegal si este firesc sa existe marje valorice; chiar daca se afla in aceeasi zona si au caracteristici asemanatoare, preturile a doua imobile pot diferi substantial.

  Răspunde
   
 • XX
  Martie 13, 2013 la ora 15:14

  cica difereneta dintre dobizile romanesti si cele germane ar fi date de riscul de tara si de riscul clientului. Dar cind bancile cer „comision de risc” nu iti spun si pentru ce este. Ar trebui sa fie ca o „asigurare” de neplata, dar el e inventat doar pentru a fi luat, fara a „presta” macar o miscare de hirtii aiurea. Si atit BNRul cit si alte institutii „dorm pentru li istea noastra” 🙁

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 13, 2013 la ora 14:46

  @Constantin>”… Preturile tranzactiilor sunt necunoscute, cele declarate la notariat nefiind intotdeauna cele reale”_Indraznesc sa va contrazic : tranzactiile incheiate la notariat care au la baza un credit Prima Casa sau credit ipotecar sunt in majoritatea cazurilor cele reale (peste 95%, cred eu). Avand in vedere acest lucru e foarte simplu de vazut nivelul real al acestor tranzactii.
  In ceea ce priveste celelalte tranzactii care se fac la notariat cu bani CASH – daca datele transmise notarului sunt eronate si nu reprezinta realitatea inseamna ca si notarul participa la un fals si la fraudarea bugetului de statului prin plata unor impozite mai mici catre stat. Sau notarii sunt mai presus de legi? E interesant de aflat acest aspect.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 13, 2013 la ora 13:37

  „…un credit ipotecar are 10% si mai multe dobinda cind eu as da undeva la 3,5-4,4%”_Da, dar inflatia depaseste 5%, prin urmare, bancile ar trebui sa le plateasca clientilor pentru ca le iau banii. Mai exista un coleg comentator care spunea la fel.*** „M-am bucurat si sa aud ca a scazut consumul”_Pe mine, unul, m-a cam intristat, ca sa fiu sincer.***Data Sfintelor Paste ar trebui sa fie aceeasi pentru crestinii catolici si ortodocsi. Tampenia cu calendarele gregorian si iulian si conventia de la Moscova, ar trebui reparata in cel mai scurt timp de BOR. Nu se vrea, pentru a nu-i supara pe rusi, nu sunt capabili s-o rezolve, habar n-am, dar ar trebui sa se miste cunva lucrurile. ***In comentariul anterior am ascris eronat pretul pentru metrul patrat construit in imobilele de locuinte vechi. Acesta este sub 1000 EUR in Bucuresti. NU trebuie luate drept corecte preturile cerute; se negociaza. Preturile tranzactiilor sunt necunoscute, cele declarate la notariat nefiind intotdeauna cele reale. Disponibilitatea de a negocia a investitorilor care ofera locuinte noi este mai redusa, intrucat obiectivul sau este sa obtina profit, facand in acest fel rentabila investitia. Locuintele vechi sunt oferite de persoane care vand dintr-o necesitate. Prin urmare, presiunea asupra pretului si disponibilitatea de negociere sunt mai mari.

  Răspunde
   
 • badea eu
  Martie 13, 2013 la ora 13:03

  Acum mi se comunica referitor la credit ca am fost gresit informat ,nu mai stiu ce sa cred, suma fiind cea normala,adica jumatate din cea amintita.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Martie 13, 2013 la ora 12:38

  @un turist
  Raspunsul este ca vina este a amandurora:
  si strainul trage (a se subintelege ca face orice e nevoie) dar si romanului – in general politician -ii place sa ia spaga, sa pupe c…. si sa isi bata joc de semenii lui.
  Altfel nu imi explic nici eu, cum de cu o situatie stabila in ultimii ani, avem un DAE asa mare, decat considerand complicitatea BNRului si a politicului, care zic DA la orice li se zice din afara.
  PS Nu poti face afaceri imprumutandu-te cu DAE de 10% (in realitate mai mare cu tot felul de comisioane, gen ai nevoie si de cont la noi), nu poti fi competitiv vs Germania cand ei se imprumuta cu 4% (si asta e pt oameni normali, probabil ca firmele mari negociaza altceva).
  Da , mare parte din vina o poarta smecherii care ne conduc, care de 20 si ceva de ani au vandut industria pe nimic, pt ca asa le-au zis, dar nu obligat strainii, si fac la fel cu bancile.
  Pot readuce si subiectele: legea falimentului personal sau aplicarea/modificarea noului cod civil, respectarea deciziilor instantelor de catre banci fara a veni cu executorul judecatoresc dupa ele.
  Acestea sunt lucruri importante intr-un stat de drept, unele provin din directive UE , si cu toate acestea si strainii si BNR insista ca ele sa se aplice dupa cum vor bancile , nu dupa cum au fost gandite.

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 13, 2013 la ora 12:24

  @Mihaix& badea eu.Desi sint German ma cam enerveaza si pe mine cind citesc ca in RO un credit ipotecar are 10% si mai multe dobinda cind eu as da undeva la 3,5-4,4%. Aceasta diferenta este f mare si pot intelege suparerea dar am o intrebare. De ce nu iau Romanii friurile in mina si reglementeaza lucrurile ca stiu mai bine ce este in tara? Este de stiut ca daca vine un strain vrea sa cistige si cu metode care nu sint tocmai curate. Cauza nu sta undeva in conducerea Romaniei ca noi acei mici –si multi–consumatori si asa nu putem schimba nimic. Stiu ca ma veti contrazica dar acesta este dupa mina adevarul. Daca eu nu i-mi fac ordine la mine acasa atunci vecinului pe atit de putin ii pasa si mai traga si profit din neputinta ta.

  Răspunde
   
 • Luigi
  Martie 13, 2013 la ora 11:44

  @ algoritmul datei Pastelui
  BOR stabileste Pastele cf calendarului Iulian (pe stil vechi) in prima duminica cu luna plina de dupa Echinoxul de Primavara.
  Cand aceasta data coincide cu Pastele Evreiesc se amana Pastele Ortodox
  Craciunul se stabileste cf calendarului Gregorian la fel ca’n Occident

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 13, 2013 la ora 11:22

  @ Moise
  Ma bucur enorm sa vad ca sustineti ideea unui leu puternic. Sunt pe aceeasi linie si cred si eu ca daca am avea o moneda stabila si cu putere de cumparare nici jafurile si incompetentele managerilor de la stat nu ar fi posibile. Inflatia anilor 90′ a facut exact asta, a acoperit jaful si incompetenta.
  Eu mi-as strange bani dar cum ot face asta daca nu stiu cat va fi cursul sau cu cat vor creste preturile peste 2,3,4,7 ani ?
  Pana la urma asta e una din functiile banilor : http://ro.wikibooks.org/wiki/Moned%C4%83._Credit._B%C4%83nci/Func%C5%A3iile_%C5%9Fi_formele_banilor
  M-am bucurat si sa aud ca a scazut consumul, ca a sazut deficitul comercial si prin cresterea exporturilor nu doar scaderea importurilor. Pana la urma asta face o recesiune, corecteaza dezechilibrele si de aceea guvernele si banclie centrale cred ca fac mai mult rau incercand sa o combata.
  Da, e rau ca avem doar doi mari piloni pe export.
  Dar poate ca ideea unei moneda puternice si o cultura antreprenoriala intiparite in mentalul nostri colectiv vor duce Romania acolo unde ne dorim.
  Pana atunci , raman cu citatul asta :

  „Nu se poate trăi decât prost, acolo unde prostia conduce.” Valeriu Butulescu

  Răspunde
   
 • mihaix
  Martie 13, 2013 la ora 11:07

  @badea eu
  Si te mai miri acum de ce austriacul si germanul traiesc bine, in timp ce noi saracim ?
  Si dupa aceea dau din gura ca noi suntem lumea a 3a si nu meritam in Schengen. Yup, lumea a 3a , cu bancile lor, corporatiile lor, supermarketurile lor, preturile lor, conditiile lor, BNRul lor, guvernul lor prin FMI , BM, chiar si noi le suntem sclavii lor prin credite si munca prestata.
  Si din ce vad aceasta treaba se exporta si in vest, nu doar la noi, pt ca si la ei, au inceput sa distruga clasa de mijloc. Doar ca ei saracii ne vad pe noi ca pericol, in loc sa realizeze ce serpi cresc in tara.

  Răspunde
   
 • XX
  Martie 13, 2013 la ora 11:01

  @Moise
  despre „furtul” de profit din fabricile de masini [in general oriunde e patron straina]
  Un vecin si luat Ford Fiesta varianta titanium [cea mai scumpa] pret negociat 13415 euro
  Fabircata in germania cu motirul ecoboost cel de la Craiova.
  Si toata lumea de pe lant cistiga? la pretul asta?
  Cu salariile „nesintite” din Germania?
  Si starinii zic,c a salariile romanesti sunt prea mari si nufac profit?
  oare nu tot ei sunt la „butoanele” intrarilor si iesirilor?

  Răspunde
   
 • badea eu
  Martie 13, 2013 la ora 10:40

  Despre Banci si hotia lor la drumul mare pe care o fac la noi va rog un semnal de alarma in emisiunea Dv.? Am achizitionat pe card de credit ceva in jurul sumei de 2.100 lei , am platit 3 rate, si cand am dorit sa achit integral suma ramasa mi s-a comunicat ca am de achitat 3.500 lei.Inca nu reusesc sa imi revin, nu e IFN ci banca europeana din schengen si incepe cu „R”. Oare toate bancile protejeaza aproape la fel? 100% Dae pt 3 luni mi se pare dureros de injust si nu am auzit asemenea dobanzi decat la IFN-uri si la camatari; Nu as fi apelat la asa ceva daca as fi cunoscut de la inceput situatia. Parlamentul, guvernatorul si guvernul nu pot aduce nesimtirea bancilor in limite normale si acceptabile?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 13, 2013 la ora 08:18

  Procentul angajatilor in mediul privat raportat la totalul populatiei este mic si pentru ca numarul angajatilor este mic in comparatie cu alte tari.***Ecartul dintre pretul apartamentelor noi si al celor vechi este ceva mai mare. Am mai argumentat cu alt prilej ca nu trebuie facuta nicio descriminare cu privire la destinatia creditului „Prima casa”. In Bucuresti locuintele noi au preturi de peste 1250 EUR/mp construit, in timp ce locuintele vechi au preturi sub 100 EUR/mp construit.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 13, 2013 la ora 00:00

  Vreau sa il felicit pe domnul prim ministru Victor Ponta pentru cateva masuri luate in ultimele zile.
  Cred ca este o decizie buna sa se faca investitiile anuntate la metrou (pentru extinderea magistralei deja existente in cartierele mari care nu dispun astazi de metrou) si canalul Siret-Baragan (aici posibil si cu fonduri de la UE) folosind bani din credite externe (de preferat de la BEI pentru ca dobanda este mai avantajoasa). Ar fi fost de preferat ca aceste investitii sa se faca cu bani de la buget si nu cu bani din credite noi contractate dar cum pusculita este goala si se anunta vremuri grele este bine ca se demareaza aceste investitii. Insa trebuie urmarit cum sunt cheltuiti banii si respectarea graficului lucrarilor (aceste doua aspecte, care sunt foarte importante, au fost ignorate de guvernele Boc care s-au bazat mai mult pe aparitii la tv si declaratii pompoase decat pe respectarea de termene, lucrari de calitate si cheltuirea judicioasa/legala a banilor alocati). Pornind aceste investitii se creeaza noi locuri de munca si se creeaza comenzi la firmele ce asigura materiale si servicii pentru aceste lucrari. Se trece astfel peste o perioada grea, economic vorbind.
  De autostrada suspendata a domnului primar general Oprescu nu vreau sa discut pentru ca dupa parerea mea e o prostie pentru simplul fapt ca e prea scumpa, nu rezolva mare lucru in privinta traficului aglomerat din Bucuresti si pentru ca sunt alte prioritati pentru Bucuresti, astazi. O prioritate pentru Bucuresti ar fi spre exemplu canalul Dunare-Bucuresti – trebuie avut aici in vedere marea oportunitate de ASTAZI de a realiza acest mare obiectiv cu bani de la UE, dar trebuie avut in vedere faptul ca acesti bani nu se pot fura pentru ca daca se fura (vezi licitatii incorecte cu lucrari supraevaluate) banii trebuie suportati de la bugetul de stat (care nu dispune de asemenea fonduri decat prin contractarea de noi imprumuturi externe – ca sa fie „bine”) SAU de la hoti (ar fi o premiera in Romania asa ceva).
  Problema este ca aceste investitii in infrastructura (unele vor deschide noi perspective si oportunitati) nu pot rezolva problemele grave din economie. Se vor crea astazi niste noi locuri de munca, se vor incasa niste taxe si impozite dar la finalul acestor investitii vine marea problema – adica rambursarea creditului contractat iar pentru asta e nevoie de acesti bani care pot veni NUMAI din valoare adaugata in economie. Pentru asta guvernul trebuie sa se concentreze pe eficientizarea companiilor de stat care acum produc pierderi si ar trebui sa produca profit, marirea semnificatva a redeventelor la petrol, gaze (vezi aici situatia – redevente mici, cost forta de munca mic, in final pret de productie mic si pret/profit mare la vanzarea la export de petrol si gaze), stimularea si sprijinirea IMM-urilor prin masuri logistice si administrative, stimularea si sprijinirea investitiilor noi prin scutirea de diferite taxe (spre exemplu la importurile de materii prime necesare), crearea de noi locuri de munca in companiilor de stat si nu disponibilizarea de angajati.
  Toate acestea ca in final sa ai de unde sa platesti creditele contractate pentru ca altfel o sa se constate cu uimire ca nu sunt banii necesari si trebuie sa facem alte credite, dar mai mari. Si tot asa, mai departe. In final, finalul care o fi? In nici un caz unul bun, cred eu.
  Sa auzim de bine.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase