Cum şi-a pierdut Casa de Asigurări utilitatea

case asigurari plasma

de Moise Guran

Desființarea caselor județene de sănătate și a direcțiilor de sănătate publică este probabil cea mai bună decizie pe care Eugen Nicolăescu a luat-o în mandatele sale succesive de ministru al sănătății. Probabil imediat această decizie va stârni un mic haos în sistemul sanitar, căci nu știu cât a gândit-o, cât a planificat măsura ministerul sănătății și cât a luat-o sub ultimatumul premierului de a reduce cheltuielile cu 15%. Mă întreb cum de Nicolăescu a observat abia acum inutilitatea acestor instituții. Ele nu au fost așa de la început, să știți. Inițial Casa de Asigurări de Sănătate era o entitate juridică ce urmărea până în pânzele albe banii asiguraților. Dădea firme în judecată, bloca, punea popriri, acționa adică exact așa cum ar face o casă privată de asigurări pentru banii asiguraților ei.

Problemele au intervenit însă din momentul în care a venit vorba să blocheze CFR-ul, să blocheze companiile miniere sau alte companii de stat care aveau și ele un ministru deasupra, multe datorii dedesubt și niște șpăgi de partid de mulțumit. Când are de ales între un contract cu o șpagă de partid și plata unor datorii restante fie și la sănătate, șeful unei comanii cu datorii îl sună pe ministru și-l întreabă. Se rezolvă cu ăștia de la CNAS? Se rezolvă zice ministrul care apoi mai dă și el niște telefoane.

De fapt Casa Națională de Asigurări de Sănătate a încetat să mai fie utilă din momentul în care toate s-au rezolvat prin câteva telefoane. Lucrurile au devenit și mai simple de când instituția s-a politizat. Un papă-lapte de la partid pus șef că e de-al nostru a făcut inutilă munca a 3.000 de oameni. La drept vorbind nici nu erau așa de mulți nici atunci când instituția își făcea treaba. Așa că acum nu cred că o să-i plângă nimeni. Mai rămâne să aflăm cine va deconta serviciile de sănătate ca să nu rămână spitalele fără bani. Că așa-i la noi, întâi decapităm la nervi boul și abia apoi ne chinuim să aflăm cine va trage jugul.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Cum şi-a pierdut Casa de Asigurări utilitatea

 • sanduCu
  Martie 17, 2013 la ora 00:26

  Laurentiucat > Ai vazut? Acuma trebuie sa tragi tare si pe hectare si la Dunare, sa faci rost de spaga. Deja descoperim calitati ascunse – poti da de lucru la 3000 de specialisti. Pentru un secretar de stat la Ministerul Muncii cred ca trebuie sa mai tragi vreo 5-6 ani. La munca!

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 14, 2013 la ora 19:59

  si eu un jidvei sau un brancoveanu, sa vad care e mai aproape.
  desi imi place si mie pecsi, nu beau la ora asta ca ma agita…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 14, 2013 la ora 16:10

  Deci, CNAS NU se desfiinteaza, spune cu fermitate dl PM Ponta, iar domnul care a emanat tampeniile a fost tras de urechi. Imi voi cumpara un Pepsi. http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-cnas-nu-se-desfiinteaza-insa-va-exista-o-reorganizare-1028102.html

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 13, 2013 la ora 21:04

  uitasem sa zic ca acesti 3000 de specialisti pot fi pregatiti destul de usor la controlul averilor…

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 13, 2013 la ora 20:42

  la inceput…cei 3000 de profesionisti mergeau pe teren si faceau si controale. dupa aia s-au boierit si doar dadeau hartiute ca ai platit, desi sistemul lor informatic ar trebui accesat de orice utilizator si …vazut si placut.
  de cand s-a transferat catre administratiile fiscale incasarea si stabilirea cass, o mare parte din cei 3000 de salariati au ramas fara obiectul muncii. ideea e sa nu fie dati afara, ci sa fie transferati catre organele de control ale anaf, care sa fie prezente prin magazine,prin piete si sa ceara bonul fiscal atat vanzatorilor cat si clientilor.
  pun papriu ca isi vor scoate insutit banii…

  Răspunde
   
 • Daniel Baca
  Martie 13, 2013 la ora 16:44

  In conditile astea,cum ar putea sa mai existe progres in tara asta?!

  Răspunde
   
 • artemisa
  Martie 13, 2013 la ora 10:54

  sunt 3000 de profesionisti care au facut posibila plata serviciilor de sanatate si a medicilor intr-o tara in care contribuie modic pentru sanatate 4 milioane de salariati si beneciaza de servicii medicale cel putin 18 milioane

  Răspunde
   
 • whateverescu
  Martie 13, 2013 la ora 01:18

  @postolache
  cacofonia este o fantasma care ingradeste libera exprimare.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 13, 2013 la ora 00:11

  > Malta is one of only two European countries on this list. Still, if you’re keen on settling in Europe, Malta is a fantastic retirement option. The weather is one draw – the island nation has over 3,100 hours of sunshine a year. Other reasons to consider Malta are the low crime rate, English as a major language, and a lack of property taxes.And if you plan on having Canadian income, Malta is a fantastic option. Income from work undertaken outside of the country is not taxed unless remitted into Malta. Plus, with 90-minute ferry service to Sicily, travelling is more than easy. Not that anyone would want to leave their home base very often if it were square in the middle of the Mediterranean Sea.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 13, 2013 la ora 00:10

  >

  Răspunde
   
 • dannic
  Martie 12, 2013 la ora 23:31

  in primul rand nicolaescu a spus ca se defiinteaza casele judetene, nu CNAS. intrebarea este: casele judetene strang banii din judet, conform taxelor din acel judet sau cheltuiesc niste bani repartizati de la CNAS? Daca este corecta varianta 2 (si asa banuiesc) atunci ele nu au niciun rol. Mai ales in contextul licitatiilor centralizate la minister.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 12, 2013 la ora 22:34

  As indrazni sa tin si eu pariul, doar ca (daca tot se face reclama bauturilor carbogazoase) eu prefer Pepsi Cola. Nu cred ca se vor desfiinta CAS teritoriale. Daca ar fi sa pierd, improbabil, desigur, pedeapsa de a bea Coca Cola ar fi cu atat mai aspra. Daca nu va demisiona dl. Nicolaescu, va fi tras cu siguranta de urechi pentru nazbatia domniei sale. Si dl. Vosganian a revenit asupra deciziilor (Ordonanta privind angajatii). Masura urmareste de fapt controlul asupra procedurilor de achizitionare a medicamentelor. Doar ca risca sa genereze conflicte in coalitie si, in contextul in care Doru Badescu habar n-are de decizia ministrului, aproape sigur nu va fi aplicata.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 12, 2013 la ora 22:10

  adrian- poti plati direct la trezorerie. fiecare asigurat apare in baza de date a casei si orice spital poate verifica daca esti asigurat sau nu. aia de la casa au inventat tot felul de adeverinte si stampile…

  Răspunde
   
 • M
  Martie 12, 2013 la ora 20:56

  aviz pt cei cu „ne vindem tara”, statul e cel mai prost administrator, din articol poti sa intelegi ca din cauza companiilor de stat CAS-ul a ramas fara utilitate.

  Răspunde
   
 • AlexR
  Martie 12, 2013 la ora 20:44

  Intrebare despre ONRC (off topic) Vreau sa imi fac firma si vrea sa imi rezerv un nume de societate acceptabil. Eu am propus –– si a rezultat ––- ONLINE M & M cu argumentul ca numele meu sau alternativele (7 la numar) sunt prea generice. Este un abuz?

  Răspunde
   
 • Adrian
  Martie 12, 2013 la ora 20:10

  Eu sunt somer, asadar trebuie sa platesc direct din buzunar acea contravaloare lunara a contributiilor la C.A.S.. In momentul in care C.A.S.-ul se desfiinteaza, eu cum voi mai plati acea suma ? Ca altfel, daca ai nevoie de unele servicii medicale ce necesita o internare sau daca ai nevoie de o adeverinta de venit de la A.N.A.F. esti verificat sa vada ei daca ai datorii, inclusiv la C.A.S., mai intai le platesti si apoi iti elibereaza acea adeverinta sau beneficiezi de acele servicii medicale. Asadar iti sunt puse piedici. Ca nu de drag platesti !

  Răspunde
   
 • postolache
  Martie 12, 2013 la ora 19:51

  Va sugerez sa eliminati remarcabila cacofonie din reclama Toyota: MarCA CElor remarcabili.
  Chiar nu vede. nimeni?

  Răspunde
   
 • Marian
  Martie 12, 2013 la ora 19:40

  Ziua de Paste este in prima duminica, dupa luna plina ce urmeaza echinoptiului de primavara.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase