Ora de Business: luni, 11 martie 2013

agricultura-romaneasca

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-90618 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la Ora de Business: luni, 11 martie 2013

 • Constantin
  Martie 21, 2013 la ora 14:04

  „Si atunci de ce atita valva ce nu ne vor, ca emigrantii nu sunt buni?”_Factorul demografic este unul dintre cei care contribuie la cresterea aeconomica a unei tari. „Ei” stiu asta si au nevoie de emigranti, nu doar de cei cu un nivel ridicat de instruire, dar si de persoane care sa faca munci refuzate de localnici. Dar si-i doresc fara infractionalitatea pe care o aduc odata cu ei. Romania are un nivel de trai atat de redus, incat nu-si atrage suficient nici pripriii cetateni. Dar nu este doat atat. Ei emigreaza in state in care munca este mai bine platita, dar si infractionalitatea este mai scazuta, iar statul de drept este functional. Este vorba despre state in care exista speranta. Acest fapt devine evident atunci cand veniturile salariale (ori ajutoare sociale etc.) din tarile gazda devin in anumite cazuri comparabile cu cele din Romania. Emigrantii prefera, insa, sa nu se intoarca pentru ca in Romania nu mai au nicio speranta.

  Răspunde
   
 • uta
  Martie 13, 2013 la ora 19:22

  Nu este suficient ca expotam forta de munca calificata, sau cel putin apta sa-si insusasca rapid cunostiintele necesare, forta de munca ieftina, care asigura plusvaloarea care se rasfrange in buzunarul patronului, cat si in asigurarile sociale.
  Sa analizam putin:
  Noi asiguram cresterea si educarea copilului, care inplica salariul de crestere si ingrijire, maternitate,saistenta medicala gratuita pana la majorat, alocatie, invatamant(salarii educatori, profesori, manuale,inspectori scolari,asistenta sociala),protectie legala si juridica,transport subventionat, intr-un cuvant tot ce-a ce investeste comunitatea intr-un individ, iar atunci cand devine apt pentru a produce plusvaloarea muncii sale prin care s-ar achita de investitie inaintesilor in el,acesta,gata instruit, pleaca din tara si isi cedeaza in alta tara acel excedent, intrerupind lantul la el in tara, sau cel putin ingreunind efortul celor ramasi pentru a asigura continuitatea.Si atunci de ce atita valva ce nu ne vor, ca emigrantii nu sunt buni? Cind tocmai ei asigura progresul?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 13, 2013 la ora 18:09

  „Produsele, cel putin cele din carne si de patiserie au un renume bun in Germania dar de ce nu in Romania? Hai sa ne gandim putin la relatia Produs si vanzarea lui.”_Pai, asta se si intampla. Mai mult sau mai putin. Prejudecata ca produsele romanesti, ori cele chinezesti sunt de proasta calitate este nefondata, ca toate prejudecatile. Pe o piata libera se vand produse competitive. Calitatea reprezinta doar una dintre caracteristicile produselor si serviciilor. Nivelul lor de competitivitate este legat si de alte caracteristici, precum pretul, spre exemplu. Daca pe piata romaneasca sunt competitive produsele cu preturi mici, calitatea acestora este mai mica de asemenea, pentru a putea fi realizate cu costuri reduse. Agentii comerciali importa pentru piata din Romania produse fabricate in China care au costuri de productie si, legat de acestea, preturi de vanzare, mai mici. Si calitate corespunzatoare acestora. Ceea ce nu inseamna ca chinezii, ori romanii, nu stiu, nu pot, sau nu vor sa produca marfuri de calitate. Doar ca acelea se adreseaza pietelor pe care produsele respective, desi au un pret mai ridicat, sunt competitive. Bocancii de protectie de o suta de euroi nu s-ar fi vandut in veci, spre exemplu, in Romania, ori in Bulgaria, sau in Republica Moldova, oricat de buni ar fi fost. Dl.Moise a ragusit repetand ca firmele romanesti trebuie sa-si vanda produsele de calitate pe pietele externe, unde pot fi competitive. Ultima data a facut-o cu referire la vinul romanesc, care este de buna calitate si are un potential imens de export. (A dat exemplu o firma austriaca producatoare in Romania care exporta in Vest) Am mai scris despre niste posirca pe care am baut-o in Slovenia, „impachetata” in mult marketing, catsigatoare a nu stiu cator concursuri etc. dar pe care n-as fi cumparat-o nici mort. Doar ca ei o exportau cu mare succes in tari din Vest.

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 13, 2013 la ora 12:57

  Da am vrut sa mai adaug o intimplare. La un magazin de la noi s-au adus incaltaminte de protectie care era de o calitate si aspect impecabil. In scurt timp stocul era epuizat. Am cumparat si eu o pereche cu pretul de 92,99€ si cind am vrut sa-i curat am dat de inscriptia *Fabricat in Romania* alt semnal ca merge si altcumva.

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 13, 2013 la ora 12:48

  Daca intr-un an s-au vindut aproape 1 milion (840000) de Dacia in Germania care este un produs finalizat si nu mai trebuie facut altceva atunci de ce nu ne putem „aventura” sa exportam mai multe produse finite? Din simpla cauza ca nu vrem sa investim in reclama.Dacia a investit mult si a cistigat MAI mult.In ceea ce priveste produsele alimentare constat ca in RO nu exista magazine romanesti ca se spuna numai de Metro&Co de ce oare? Produsele cel putin cele din carne si de patiserie au un renume bun in Germania dar de ce nu in Romania? Hai sa ne gindim putin la relatia Produs si vinzarea lui.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 13, 2013 la ora 12:14

  Asta e calea catre progres, crestere economica durabila si in final prosperitate – crearea de valoare adaugata maxima si NU export de materii prime pentru ca in acest fel ne vom transforma incet dar sigur intr-o colonie controlata de nu stiu care grup financiar.

  Răspunde
   
 • cosmin
  Martie 12, 2013 la ora 20:02

  In opinia mea,cred ca nu suntem lasati sa realizam produse alimentare finite ce ar putea deveni competitive celor produse in vest,ori ei nu au interes sa-si piarda piata de desfacere,Romania.Exportam numai materii prime.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 12, 2013 la ora 10:11

  Legarea de ,,glie” a specilistilor romani nu incalca doar dreptul de libera circulatie a persoanei dar se poate dovedi o masura aproape ineficienta.
  Argumente:
  1) Cei mai buni elevi sunt atrasi de cele mai prestigioase univ. din lume iar numai ~25% se mai intorc .
  2) In Romania isi desfasoara activitate de cercetare -dezvoltare diverse firme de prestigiu international (OMV, Renault,etc) fara rezultate notabile spre deosebire de alte tari (Italia-vezi motorul Twinair(Fiat ) care continua o traditi deschisa de tehnologie common -rail vanduat lui Bosch pt 100 milioane de $, asta da afacere sa vinzi niste desene (obicei strabun in acea tara ) .
  3) Romania a beneficiat la fel ca orice tara din lume de progresul tehnologic la care a contruibuit intr-o mica masura sub ponderea populatiei sau P.I.B.
  4)Romania nu poate aloca resurse importante cercetari din bugetul de stat in urmatori 15-20 de ani, astfel incat sa devina un jucator important, singura parghie o va constitui mediu privat care va fi atras de facilitatile fiscale -pt firme dar si cercetatori .
  5)Pt a dispune de specialisti, Romania trebuie sa-si modernizeze invatamantul -fapt ce treneaza de 15-20 de ani. S.U.A. si Germania, lei imperiali, principale forte ale progresului stiintific la nivel global in sec.XIX si XX nu si-au modernizat invatamantul, ramanand la clasica formula de recrutare a specialistilor(vezi deficitul de ingineri in I.T..al Germaniei la inceputul anilor 2000 ,tara care mai pastreaza inca vie traditia scolilor de meserii) spre deosebire de tigri asiatici ( Corea ,China,), prima tara a initiat reforma scolara la sfarsitul anilor `50-vezi Raportul Pearson-pe wwwpearson.com in primele 5 tari -Corea este pe II ,Hong Kong pe III,Japonia pe IV si Sigapore pe V ,doar Finlanda le precede-Japonia se pare ca se va alatura tigrilor asiatici ca odinioara-vezi ultimele tehnologii in domeiul tv .Daca luam in calcul pretul unui telefon mobil de ultima generatie 400Eu/130 grame sau o tableta de 600 Eu/600 grame si comparam cu 60.000 Eu/1.800 kg pt o masina germana de lux, viitorul este destul de clar.In plus,trecerea la motorul electric va favoriza firmele franceze si italiene renumite pt designul lor.

  Răspunde
   
 • Ionel P
  Martie 12, 2013 la ora 02:49

  Felicitari pt emisiune, Moise.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 11, 2013 la ora 21:23

  http://businessday.ro/09/2010/ce-productie-de-cereale-avea-romania-pe-vremea-lui-ceausescu/
  si comentariile lui catalin si herr mehedin sunt de citit si contin multe lucruri interesante si de bun simt.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase