O generaţie pierdută

generatia pierduta

de Moise Guran

Am salvat băncile dar riscăm să pierdem o întreagă generație. Această constatare remarcabilă îi aparține președintelui parlamentului European. Socialist de formație, Martin Schulz comite un păcat altfel des întâlnit acela de a rătăci copacii prin pădure. Omul face însă o paralelă foarte interesantă între cele 700 de miliarde de euro pe care Uniunea le-a cheltuit pentru salvarea băncilor și șomajul care ar fi rezultat pentru că acești bani au mers în bănci și nu în dezvoltare, au stabilizat sistemul dar au generat șomaj, iar efectul va fi o generație de tineri educați care nu își găsesc de muncă și devin automat eurosceptici. Culmea, asta se întâmplă în ciuda faptului că, beneficiind de expansiunea economică europeană părinții lor au cheltuit o grămadă de bani pentru a-i trimite la școli, pentru a-i educa și specializa, tocmai în ideea că astfel se vor descurca mai bine.

Așa, și dacă Uniunea Europeană lăsa băncile să se prăbușească, asta ar fi creat locuri de muncă? Și-ar fi găsit mai repede de muncă generația pierdută a domnului Schulz? La drept vorbind, Uniunea Europeană își depășește greu condiția de bancă, pentru că în afara monedei unice și a Băncii Centrale Europene, Uniunea greu reușește să mai existe. Nu moneda Euro l-a lăsat șomer pe tânărul din Spania sau din Grecia, moneda euro i-a protejat economiile dacă le-a avut, l-a protejat de criza unui buget creditofag rămas fără resursă. Șomer l-a lăsat guvernul și politicianul național care în cârdășie cu bancherul au aranjat datorii fără limite pentru a-i da lui, cetățeanului european senzația falsă că e la fel ca neamțul, că poate fi plătit la fel, chiar dacă face lucrări de infrastructură inutile sau chiar aberante. L-a lăsat șomer în primul rând faptul că a crezut că Uniunea Europeană este răspunsul la toate întrebările fără răspuns care au frământat secole acest continent. Criza a demonstrat încă o dată că Europa nu este unită. Iar el tânărul european ar trebui să știe că a fost decizia țării neamțului Schulz să salveze băncile tocmai pentru ca în final criza să rămână la granițele Germaniei.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

65 răspunsuri la O generaţie pierdută

 • Constantin
  Martie 20, 2013 la ora 07:59

  Dupa pareera mea, cautarea ar trebui sa fie la thread-ul dedicat subiectului. O persoana neatenta a ratacit drumul catre discutia despre bailout-ul Ciprului si a postat comentariul sau in discutia despre „generatia pierduta”. Daca sunt unii care au gasit definitii diferite pentru „paradisul fiscal” ar fi util sa le posteze acolo pentru a fi discutate, altfel comentariile isi pierd logica [daca au avut-o] si devin dificil de urmarit.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 19, 2013 la ora 23:05

  bine…mai cautati!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 19, 2013 la ora 21:29

  „exista persoane care persista…”_Si bine fac. Dl cornel ne-a oferit link-ul acesta: http://www.infiintarefirmaurgent.ro/taxatiecipru
  Daca exista oferta inseamna ca exista si cerere. Asa cum am explicat in alt topic, „tax heaven” NU inseamna zero taxe, ci conditii fiscale mai favorabile decat in tara de origine pentru agentii economici care, prin intermediul offshore-urilor, evita plata taxelor mai mari de „acasa”.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 19, 2013 la ora 13:23 Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 19, 2013 la ora 09:44

  Exista persoane, inclusiv din Romania, suparate rau ca Uniunea Europeana nu mai tolereaza (sa, ma rog, o face din ce in ce mai putin) evaziunea fiscala. Si UE are in vedere inclusiv peradisurile fiscale de pe teritoriul sau. Basca faptul ca EuroZona este o zona monetara suboptima, cel putin datorita neomogenitatii fiscale. Dar, sa nu mai poata omu’ sa ruleze niste bani printr-o firma offshore fara taxe, asta-i de neimaginat! Precaut si „cu manusi”, ca sa nu supere prea tare tarile respective, a inceput cu Cipru, unde lucrurile nu mai puteau continua, pentru ca s-a ajuns la faliment. Sper ca masura taxarii corecte, care ar trebui sa-i fericeasca pe socialistii aflati la putere in diferite state europene si pe sustinatorii lor sa continue, iar evaziunea fiscala sa fie redusa, astfel incat gaurile prin care se pierde puterea monedei EUR sa fie astupate. Este fara indoiala un pas inainte spre consolidarea EuroZonei, la care trebuie sa adere si Romania conform tratatelor, cat mai curand sper eu. Si inca un pas spre Uniunea Fiscala. Poate ca, asemenea SUA si Delaware, ar putea ramane in UE o zona cu fiscalitate redusa si dupa crearea Federatiei Europene. Insa, pentru conditiile crizei economice actuale, trebuie sa fiu de acord cu masura teoretic „de stanga” aplicata Ciprului. Spun „teoretic”, pentru ca in realitate este doar o masura de optimizare fiscala. Cat priveste mijloacele de aplicare, schema cu actionariatul bancar este mai mult sau mai putin discutabila. Ceea ce poate fi considerat un atentat asupra dreptului la proprietate este aplicarea imperativa. In orice caz, insa, este cu mult mai putin afectat dreptul la proprietate decat in cazul retrocedarii proprietatilor in Romania, unde oamenilor li se acorda niste puncte, practic fara nicio valoare, in schimbul caselor la care au dreptul. Desigur, cetatenilor care au conturi in Cipru nu le prea convine…

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Martie 18, 2013 la ora 12:48

  In acest week-end, euro shi eurolandul au mai dat o dfovada despre modul in care shtiu ele sa protejeze „economniile cetatzeanului”. In Cipru. Cu toata povestea legata de prelevarea obligatorie de bani din conturile deponentzilor pentru a preveni… falimentul bancilor.
  Inca un stat european indatorat la nivelul germaniei plateshte factuira pentru vabcile sale, dar, de data aceasta la factura sunt invitatzi shi cetatzenii, in mod DIRECT.
  Lasand povestea asta la o parete, ramane sa ne punem intrebarea: ce fel de moneda este „euro” daca in momentul de „test”, una dupa alta ii cad tzarile care au adoptat-o? Cipru este doar al cincilea stat european care a nevoie de bailout…
  Asta, cred eu spune totul, despre sistemul pe care sta monerda euro shi pe care ne grabim shi noi sa-l adoptam, nu de alta, dar inca ne place sa credem ca tot ce zboara sa manca.
  Cipuy este al cincilea stat care plateshte scump aceasta iluzie, ca euro ar apara ceva ori pe cineva. Cipriotziio platesc accum din economiile lor (pe care, euro, CICA, le-ar fi aparat… Le-a aparat de nu a mai putut…). Vor plarti mai departe cu shomaj shi saracie.
  Iar vestea buna e ca pe banca, la incalzire sunt Slovenia, Spania shi … (doamne fei) Italia.
  Deci, cand adoptam shi noi euro, ca sa ne fie aparate economiile shi sa avem stabilitatea etc etc etc?????

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 16, 2013 la ora 23:59

  Laurentiucat > De fapt eu ar fi trebui sa spun „K-ciortu!” iar tu sa raspunzi „Ni puha, ni piera!” Cam asa se spune cind careva are nevoie de bafta.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 16, 2013 la ora 23:53

  Constantin > „Vremurile au trecut si asa vor trece si cele actuale.” Am avut de citeva ori ocazia pe acest blog si chiar printre prezentatorii de la TVR ca vremurile n-au trecut. Nici in „lumea libera” vremurile astea n-au trecut, nu au mineriade, dar treci pe linga joburi fluierind.
  „evolutia economica a unei tari este intrinsec legata de deciziile politice”, cred cae o diferenta intre politica (facuta din interese politice) si politica economica, de care nu stiu daca mai sunt multi care sa se ocupe.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 16, 2013 la ora 23:39

  Cornel > Si la noi statul da subventii, dar nu am vazut pe nici un acoperis de locuinte (putine sperante ca cineva sa-si umple curticica cu asemenea chestii), panouri. Casutele noastre sunt din lemn, iar hirburile astea par a fi cam grele, iar noi mai schimbam periodic „tiglele asfaltate” la acoperisuri si se pare ca asigurarea casei ar urca, deci subventia isi mai pierde din valoare (si asa nu e cine stie ce). Pe scurt nu merita. Dar cum am mai spus cindva, cere-i contractorului care se ocupa cu asa ceva sa-ti garanteze in scris ca nu mai ai nevoie de alimentarea electrica de la retea si ai sa vezi ce-ti raspunde. La noi, numai lantul privat Catolic School si-a pus asa ceva, ceia ce ma face sa cred ca este o intelegere cu statul sau o reclama pentru contractor.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 16, 2013 la ora 23:29

  sanducu-Пожалуйста !

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 16, 2013 la ora 23:26

  Laurentiucat > Nu stiu daca nu o folosesc atunci cind cred ei ca e cazul. Dar promit, cu prima ocazie am sa-i intreb.

  Răspunde
   
 • petre ion
  Martie 16, 2013 la ora 04:43

  Toti vor ca IMM-urilor sa li se acorde facilitati fiscale, dar ele sunt primele care eludeaza legea, (achizitii neinregistrate, livrari fara forme legale, cheltuieli pentru familie si nu numai, trecute in numele firmei – case si case de vacante,terenuri, bijuterii, etc,samd )dar cu plata unor salarii de mizerie). Ei s-au dezvoltat prin exploatarea fortei de munca (vezi doamne nu exista productivitate), pentru ca ei vor sa li se intoarca banii investiti (si astia dubios castigati)de sute de ori, fara a platii nici un leu pentru invatamant,sanatate,aparare si siguranta civica,(pentru astea platesc tot prostii) nerealizand ca platind mai bine slujbasii, va creste consumul, deci si afacerea lor. NU INTELEG de ce nu se intreaba nimeni de unde realizeaza unii case,masini,excusii costisitoare,etc., fara a avea nici un venit.Nu inteleg de ce nu exista responsabilitate materiala si penala (pana la al IV-lea grad de rudenie) in caz de dobandire ilicita a averii din afacerii cu compania de stat administrata,cat si pentru contractele vadite paguboase incheiate in dauna companiilor de administratorii acestora.Daca exista un plan de aplatizare(UE) a accizelor la produsele energetice si nu numai,(pentru a nu face concorenta firmelor occidentale-vezi petrochimia) de ce nu exista si la salarii?!!!(10 mil salariati si pensionari *200 eoro = 2 mld euro *12 luni = 24 mld euro. Cu banii astia le-am absorbii si somajul si tiganii(cu programe de scolarizare) si ar creste si nivelul de trai in Romania.(cat inseamna fata de mii de miliarde pentru capitalizarea bancilor cu capital virtual). Patroni,mariti salariile,profitul se face din exploatarea creditelor bancare,in limia a 10-15% si nu a exploatarii prostesti a fortei de munca.AMERICANII S-AU DEZVOLTAT CAND SI-AU DAT SEAMA CA CEEA CE PRODUC E PRIN EXPLOATAREA CREDITULUI SI NU PRIN EXPLOATAREA FORTEI DE MUNCA,DECI CEEA CE PRODUC TREBUIE SA SE CONSUME SI CEEA CE NU SE COSUMA TRBUIE EXPORTAT. Petrom , inainte de privatizare avea un rol de suventionare a preturilor,implicit a industriei, a transporturilor,deci a economiei romanesti(mai bine zis o cocurenta neloiala a economiei vestului,vezi petrochimie ,siderurgie,s.a,adica toate)si a trbuit sa o instrainam vestului pentru a nu le face cocurenta (toate produsele au inclus in pret cel putin 35% energie),dar pretul fortei de munca nu a fost negociat,am ramas la nivel de lumea a III-a,cu preturi de lux.
  Sa auzim de bine.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 15, 2013 la ora 13:55

  „…stii ce am eu impresia ? Ca vom saraci tot mai mult…”_Ei, este doar o impresie, cum puteti crede asa ceva!?! Domnule alin, impresia dumneavoastra este o realitate evidenta si cuantificabila. Ati sesizat corect, nu doar criza economica este responsabila pentru situatia acuala a patriei noastre. Masurile prociclice ale Guvernului Tariceanu ne impiedica sa fim astazi alaturi de Polonia, bunaoara. Nu doresc politizarea temei , dar evolutia economica a unei tari este intrinsec legata de deciziile politice. „Evenimentele” politice din vara, cu efecte inca in derulare, ne-au intors de pe traseul evolutiei economice si politice cu cel putin cinci ani. Nu am indoieli asupra reusitei in domeniul reformelor in patria noastra. Doar ca momentul a fost amanat. Poate cu 50 de ani, asa cum spuneti dumneavoastra. Dar m-am resemnat asupra acestui „delay” inca de la venirea minerilor in anul 1990. Si am decis ca nu voi parasi niciodata Romania. Desi pe strazile orasului meu natal se dezalantuise iadul. Oamenii erau fugariti pe strada daca purtau ochelari, ori pareau studenti si se striga „moarte intelectualilor!”. Tinerii erau opriti pe strazi de persoane imbracate in negru , venite cine stie de pe unde in urbea in care eu copilarisem si traiam zi de zi si li se cerea sa arate palmele. Daca nu aratau ca de muncitori, erau legitimati si batuti. Sentimentul nostru, al bucurestenilor, a fost ca ne-am intors in Evul Mediu. Ne era frica sa iesim pe strazile orasului nostru, construit si intretinut cu banii nostri. Bandele de salbatici nu au fost NICIODATA pedepsite. Asta pentru ca nimeni nu a avut curaj sa-i deranjeze pe cei care i-au condus. Vremurile au trecut si asa vor trece si cele actuale. Fiti optimist, domnule alin!

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 14, 2013 la ora 12:30

  @SanduCu>Zicea cineva care a investit in panouri fotovoltaice ca intretinere + logistica este egal ca si costuri cu energia pe care o produc aceste panouri. Castigul vine din subventia de la stat si astfel tragi speranta ca amortizezi investitia si la final vine profitul.
  Cam asta am inteles ca e treaba cu fotovoltaicele. La eoliene nu am informatii, inca.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 14, 2013 la ora 06:28

  sanducu…de ce nu or fi folosit rusii arma aia secreta in afganistan? sau in cecenia? iar in armenia s-au dus tot cu ce stiu ei mai bine…adica cu tancurile.
  vorbim de razboaieconventionale ca altfel devenim toti ingerasi.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase