Când China caută petrol

CHINA OIL

de Ionuţ Văcaru

Timp de o lună, în decembrie, China a fost cel mai mare importator de petrol al lumii. În ianuarie americanii au revenit pe primul loc, dar pe termen lung China are toate şansele să devenă cel mai mare consumator mondial ţiţei. O lume pe care o va schimba fără dar şi poate cu apetitul său tot mai mare pentru resurse. Cu gândul la toate războaiele pe care le-a alimentat petrolul de-a lungul timpului, nu trebuie ignorate cheltielile militare tot mai mari ale Chinei, care, anul acesta, vor fi de 119 miliarde de dolari, cu 10,7% mai mult decât anul trecut. Asta oficial. Neoficial, experţii occidentali susţin că e vorba de o cifră cam de trei ori mai mare. Iar resursele subterane deja au început să creeze tensiuni între China şi vecinii săi.

În est, China îşi dispută cu Japonia un arhipelag aproape pustiu care însă ar fi aşezat pe zăcminte de de petrol şi gaze. În sud, China are un conflict asemămător cu Vietnam, Filipine şi alte ţări, cu diferenţa că acolo existenţa resurselor nu este doar bănuită, ci demonstrată.

177719422În ultimele două decenii China şi-a sporit de la an la an cheltuielile cu armata, în încercarea constantă de a-şi retehnologiza arsenalul. Însă chinezilor nu le-au fost de ajuns două decenii ca să creeze armament original de înaltă performanţă, aşa că o mare parte dintre cheltuielile militate s-au dus pe resuscitarea şi modernizarea unor arme sovietice. Cum ar fi singurul portavion al armatei chineze, care de fapt este o fostă navă sovietică modificată. Sau avionul de vânătoare Shenyang J-15, care iniţial părea un aparat de zbor dezvoltat în totalitate de chinezi. Ulterior s-a dovedit a fi de fapt o replică a avionului rusesc Suhoi Su 33. Totuşi, modul în care China reuşeşte să asimileze tehnologia militară străină este privit cu surprindere şi îngrijorare îndeosebi în rândul ţărilor vecine.

Şi totuşi, până acum, China nu şi-a folosit forţa ca să facă rost de petrol. La fel ca Statele Unite, China aduce din Arabia Saudită cea mai mare parte din petrolul pe care îl importă. A doua mare sursă este Angola, o ţară care din 1974 până în 2002 a fost măcinată de un sângeros război civil în care China şi Statele Unite i-au susţinut activ pe aceiaşi militanţi. Însă, în momentul în care conflictul s-a încheiat, chinezii au fost cei care au şi profitat de pe urma acestei susţineri şi pompând, ce-i drept, miliarde de dolari în economia acestei ţări sub forma de investiţii în industrie. În felul acesta China şi-a asigurat pe termen lung accesul la uriaşele zăcăminte de petrol ale Angolei. De altfel, atât geografic cât şi geopolitic, China are acces mult mai uşor la resursele de petrol ale Rusiei, iar la anul ar urma să fie dată în lucru un nou oleoduct care va lega cele două ţări.

China a ştiut dintotdeauna să îşi creeze un avantaj strategic prin relaţiile sale excelente cu ţări „dificile” bogate în petrol, inclusiv cu Iran şi Venezuela. Însă în momentul în care întreaga lume emergentă va consuma din ce în ce mai multe resurse, tactul cu care China a reuşit să deschidă porţile rezervelelor de petrol greu accesibile va fi pus la grea încercare.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

50 răspunsuri la Când China caută petrol

 • VictorL
  Martie 21, 2013 la ora 17:47

  @LaurentiuCat.De-ale lui Patriciu sa vinzi nu sa cumperi…

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 21, 2013 la ora 17:36

  parca dinu paturiciu a concesionat toate hidrocarburile astea solide din marea neagra?http://www.evz.ro/detalii/stiri/dinu-patriciu-investeste-100-milioane-dolari-in-mineritul-submarin-925569.html
  nu mai zic de hidrogenul sufurat care si ala e o bomba in marea neagra.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 21, 2013 la ora 17:06

  China cauta totodata, asemeena altor state, posibilitatea de a exploata rezervele de hidrat de metan, mai ales ca odata cu cresterea tempeeraturii oceanelor exista riscul real ca o cantitate mare de metan din aceste rezerve sa fie eliberata in atmosfera.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 13, 2013 la ora 00:22

  @Gheorghe Matei>Parca americanii erau un pic deranjati/penetrati informatic de nu stiu care divizie a armatei chineze care cica asta le e meseria. Iar daca ma gandesc mai bine mai erau si alte guverne in aceeasi situatie.
  Cred ca e total nepotrivit in aceste conditii sa ii considerati niste inapoiati, nu credeti?

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 12, 2013 la ora 23:31

  @Laurentiucat-stimate laurentiu_deci mersi frumos pentru mijlocirea informatiei asta e chiar o surpriza .Sper ca iarna bogata cumva in zapada sa fi intregit rezervele de apa din sol si sa avem o vara bogata in agricultura in Baraganul Romanesc.
  Pentru Romania e mai important decit orice altele.O seara buna

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 12, 2013 la ora 23:26

  @Adrian Litvac -Stimate Adriane- cum spune o vorba veche-se intilneste munte cu munte da om cu om sau ce mica poate fi lumea!Asta e chiar o surpriza!deci sint anul asta pe muchie 40 de ani de atunci.Ca sa nu incurcam spatiul cu amintiri si nostalgii din vremuri apuse te contactez la adresa de mail multumind si domnului LAurentiucatrina pentru veste.Da este o surpriza imbucuratoare sa sti ca fosti colegi de munca apropiati au rezistat timpurilor.CA deh vrem nu vrem generatia noastra e pe partea cealalta a muntelui ,cea care coboara spre vesnicie.O seara buna revin in sfera privata.Ce surpriza!

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 12, 2013 la ora 22:39 Răspunde
   
 • Adrian Litvac
  Martie 12, 2013 la ora 13:04

  Dle Dan Onofrei,

  Sunt Adrian Litvac,cel de la Pucioasa anilor 73-74 si te rog sa ma cauti: adrian.l@gtcromania.ro

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 11, 2013 la ora 23:07

  Dan Onofrei > Te inteleg foarte bine, de la o anumita virsta, nu ne mai putem permite sa mai fim la fel de flexibili/indulgenti cu tinerii. Dar cum imi spunea mama, greselile din tinerete se platesc la batrinete. Stiaea saraca ce patea cu mine. Dar si profii nostril, mai in virsta, din liceu sau facultate, de care faceam misto, eeee? Sa mai spuna cineva ca nu este un Dumnezeu!
  In orice caz, ia-o usurel, ca mai e mult pina departe. Si acum, la europitele noastre.
  Despre chestia cu “strainii afara”, intelegi ca este vorba de strainii care vin pe post de conducatori , si vin numai din anumite tari, “sus puse”, adica numai intarile alea sunt destepti, adevarati conducatori. Si de fapt ei vin cu misiuni precise: sa caroteze economiile tarilor gazda sis a avantajeze tarile de origine. Nu intru in amanunte de scenario cum reusesc astia sa se infiltreze, ca ma enervez numai cind imi amintesc de un reportaj TVRi in care I se ridicau osanale unui doctor in geofizica german (de care nici nu mai auzisem) care cica isi parasise un job grozav la el in Germania ca sa vina sa-I ajute pe amaritii de romani in descoperirea de minereuri si petrol. Trebuie sa ma fi vazut urlind prin casa (eram singur): carate acasa ca geologii nostrii n-au nevoie de tine! Si chestii dintr-astea sunt multe, si la noi si la altii. Si grecii de care spui au dreptate (nu in legatura cu nazismul, la care voi reveni) si spaniolii de la liniile aeriene Iberica cind conducerea britanica a inceput sa-I dea afara. Acum, pentru ca fiecare dus are si un intors, tarile care si-au vazut emisarii izgoniti, au reactinat asupra fortei de munca straina de la ei.
  Despre nazisti. Trec peste chestia sensibila ca si in Canada (care este foarte mindra de renumele unei politici nediscriminatorii si nenationalista, care functioneaza in pofida multinationalismului existent si de care profita neechitabil) exista un oras cu fascisti, prin zona Toronto. Cu toata supravegerea, acum doi ani, Ottawa a fost umpluta de cruci imbirligate, de s-a dat de lucru la o multime de someri sa spele vopseaua de lpe cladiri, cutii postale, autobuze, poduri, reclame. Ce sa-ti mai spun. Pentru ca am spus ca trec, uite ca trec. Toate fenomenele astea nationaliste/extremist apar cind viata devine din ce in ce mai grea. Si se stie ca sunt manipulari/instigari pentru a abate atentia publica de la cauza reala a situatiei in care s-a ajuns. Deci daca lumea intelege asta, manipularea isi pierde efectul. Este foarte adevarat ca efectul acesta este minor in raport cu solutionarea economiei, pe ansamblu.
  Despre somaj, jomaj intelectul practicat de agentiile HR, ti-am scris déjà in postarea de mai jos. Ceea ce mi-a scapat este sa precizez (ce dealtfel se stie) ca salariul minim nu este altceva decit un somaj mascat. Cine primeste salariu minim nu este somer, dar nici nu poate trai.
  Despre energia verde, tocmai am terminat un comentariu cam lung, deci nu o sa-l reproduce, pentru Cornel, la ODB 7martie.
  Despre davai tovarasie si americanie, ai sa gasesti, la articolul cu Venezuela, un comentariu foarte la obiect al lui AdrianD la care m-am asociat inca odata.
  Cit despre chinezi, asa cum spui, bravo lor, dar mai putin noua.
  Iar acuma, ma duc la articolul lui Moise cu…cursul, unde am trei confrati de blog carora mi-am planificat un raspuns global, in care cu permisiunea ta , voi adduce in discutie si aspect mentionate de tine. Ca se leaga. Nu uita, usurel, ca lumea se schimba si fara noi.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 11, 2013 la ora 21:53

  Gabriela > In general 75% din valoarea unui produs provine din costul fortei de munca. Nu este firesc sa le imputam chinezilor faptul ca sunt multi. Riscul cel mai mare este ca Lumea sa ajunga sa depinda de acesta forta de munca chinezeasca, iar ei la momentul potrivit sa zica STOP. Facem greva, exact cind economiile lumii vor fi pe miinile lor. Atunci ei isi vor lua plata pentru exploatarea la care lumea convine tacit. Acest fenomen, nu imposibil da foarte probabil, l-asi numi „razboiul galben”. Am copie dupa acest comentariu si il patentez.

  Răspunde
   
 • GABRIELA
  Martie 11, 2013 la ora 11:52

  Buna!
  Si sa mai spui ca nu se invarte roata istoriei!
  Dupa ce noi le-am furat chinejilor viermii de matase si hartia, acum ei ne fura tot. Si prin setea de profit a marilor firme europene, care au ajuns sa-si fabrice toata productia, sau macar cateva componente in China, toata industria a plecat la ei.
  Sunt curioasa ce vor mai produce europenii, inafara celor cateva masini ale nemtilor. Din ce vom trai? Numai din servicii si putina agricultura, asta pana nu vin chinezii si ne iau si pamanturile?
  Cine va mai cumpara chiar si acele produse ieftine facute in China? Va fi tragic mai ales pentru cei mai tineri.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 11, 2013 la ora 02:01

  deci prin -ordin e-disciplina -inteligenta si toti trag la un jug -nu unul hais si unul cea si munca cu pasiune pe perioada indelungata si bine gindita (planificata) au reusit sa ridice o tara ca putere mondiala ,cinste dinsilor mai ales numai sa dai o piine la un popor de miliarde si deja e ceva .Ce mare PACAT imens ca Romania nu acontinuta traditia puternicelor relatii economice alöe anilor 70 -80 cu China !DAr totul se poate corecta si cum romanii sint un popor primit6or fata de straini nu vad de ce nu8 s-ar deschide imens süpre China :Sint sigur vca chinezii aqr putea pune agricultura romaneasca pe picioarew la cel mai inalt nivel in timp scurt ,cu siguranta spre folosul tuturor.LA felol si cu Vietnamul care va reveni puternic pe orbita inj nurmatorii ani:Deci Asia va fi o marew piata a sec 21.Clar ca si India deci in cooperari Europeene cu Asia se pot integra si romanii foarete corect mai alersd cavind in vedere relatiile excelente diplomkatice ale anilor 70-80:Imi sint si acum in fata locomotivele ce le fabrica Electroputere vCraiova pentru China prin anii 78 si culmea mai m,ult cu aparataj romanesc:Sint mindru si acuma de REomania de atunci,care era tara independenta nu vinduta ca vita la abator in ziua de azi.DAr exact asta le- a stat in git tuturor mai ales in Europa ca tara era fara datorii externe si se descurca pe picioarele ei.Nu de asat aveau nevoie bancherii ci de datornici sa le plateasca dobinzi la dobinzi
  http://youtu.be/9T8vlrPTkYA

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 11, 2013 la ora 01:18

  la toata lumea o saptamina sanatoasa si o intrare intr-o primavara care sa va aduca bogatie pe masa si in case .Si muzica de exceptie ca in clip
  http://youtu.be/7yo_5tR0EbI

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 11, 2013 la ora 01:10

  SAndu CAnadianu-nu vreau nici sa tragedizez nici sa teatralizez in tragedie antica dar la consumul actual si viitor de energie globala daca nu sintem in stare tot global adica cu totii sa corijam emisiile si sa ne schimbam atitudinea de viata(de risipa de capitalism timpuriu) la consum ,copii si cine are nepoti sa aiba de gindit!!!!!!De fapt iti spun sincer ,sint convins ca revolutia viitorului nu se pune in privinta sitemului politic ci va fi o revolutie imperios necesara ecologica globala.Cei mari ce ne minuiesc ca o turma de oi stiu mai bine ca toti asta :DAr revenind la meseria ta eu am facut si o gluma dar sa sti ca e o meserie de marw mare viitor ca sa nu mai zic ca un om cu experineta ta in meserie nu poate fi platit nici cu aur.VA fi o baTALIE CARE E DEJA INCEPUTA LA POLUL noRD SI NU NUMAI IN RECUPERARE DE ENERGIE SI RESURSE:Aici in Germania s-a dormitat decenii in prospectatre ca nu s-a mai meritat si acum peste noapte s-a inceput masiv ca resursele sint ori prea scumpe ori cum fac Chinezii nu le mai vind.Si Romani daca actioneaz inteligent si cu responsabilitate ,nu cu mafii locale de interese poate cistiga imens adr asaqt nu cum vor sa faca guvernantii vinzind aurul care este cal popüoruzlui de la Rosia Montana pe spinatrec unor maariti pe care vrea sa ii spovedeasca cu cianuri!!!!Deci daca este un cistig real si aurul sa inttre in visteria statului altfel romanul se va alege cu pielea …nu vorbesc de o gasdca mica care da probabilo aprobari si care isi va trimite coüpii prin starinataturi si va depune bani ion banci elvetiene:DAr cum merge sistemul la ei nu cred ca au vreo sansa la fairness:Nu au avut la treburi marunte darmite la asa o halca.sti cum afost scrisa istoria in acvea tra cv..atunci sovrom cuartul…acum gold mining corporation sau cum le-o zice :Doar limba de corespondenta s-a schimbat ,atunci sovietica sobra – davai ceas davai mosie haraso tovarasie (bietul Constantin TAnase a fost omorit de dinsii pentru cuplet),acum americana de balta -sorry …da asta dupa ce ti-au tras-o.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 11, 2013 la ora 00:46

  @SAnduCcanadianu-stimate SAndule buna sera -sincer sa fiu timp am dar am si multe de rezolvat si si participarea aici care nu e neinteresanta iti spun sincer dar necesita timp:MA bucur ca sinteti polemici dar m-a scirbit acum vreo 2 luni un domn care a inceput masiv sa insulte chiar pe domnul Guran:Nu e cazul nu aduce la nimic mai ales ca era o tema simpla taxa de mediu la poluare auto:Cit te priveste SAndule in modul cel mai sincer traiesti in mod intimplator intr-una din tarile cu un mare viitor:De fapt voi sinteti un continent mare nu o tara si aveti in viitor mari resurse:Sinteti de felicitat:Cu toate astea iti spun la fel de sincer ca nu mi-as fi dorit nicicind america (poate ca sint taran prea inghesuit europipianj)DAr avem mari mari problem aici in Europa care ma dezgusta in cel mai mare hal.Intre timp au ajuns si tari traditional democratice ca Grecia sa aiba partidee fasciste care striga parole -starinii afara!!!E de rusinea lumii:CA sa nu mai zic , chiar acum vreo 2 lunio era dat in presa ca au trimis emisari la Nürnberg ca se infrateasca cu partidul national german un partid de ramura extrem dreapta.Deci sintem in Europa noatra veche cam la punctul anilor 33 cind Hitlerica si gasca lui veneau la putere stigin parole si arzind carti : E drept lumea s-a saturat de vijiiala de saracime emigranta care din nevoie de multe ori devine si criminala:Asa de exemplu la Athena in unele cartiere bietii batrini nu mai ies seara pe straqda ca sa nu fie aGRESATI SAU FUratisau duminica la biserica unde ii asteapta cersetorii(care altfel fac foamea ).Deci fi multumit ca nu traiesti asa o istorie.VOI ACOLO AVETI OCEANUL CARE VA ESTE DE FAPT CA UN ZID DE GRANITA SI EMIGRANTII VII SORTATI DUPA NECESARUL ECONOMIC:e SI ALTA DE RIS :PESTE NOAPTE MESERIA TA DE GEOLOG ESTE UNA DIN CELE MAI CAUTATE SI AICI IN GERMANIA TARA RELATIV SARACA IN RESURSE NATURALE InCEPE SA se prospectezte masiv nu mai avem ce face resursele ca si cuprul au ajuns la preturi exorbitante :Nu mai zic de aur ,argint si paminturi rare(China nu mai exporta NEodym ) sau gaze si petrol.Deci SAndule bucurati-va ca aveti asa o tara bogata in modul cel mai sincer si ingrijniti-va natura care este vun adin cel mai marete cale pamintuluzi-e darul cel mai de pret al Domnului la copii vostri!
  Cit priverste firmele banditzestzi ce inchiriaza si inginerI(spre norocul meu nu am lucrat la asemenea banditi)nu zic ca sint criminale dar le trebuie impuse standarde care ei momentan nu le accepta.Deci omenirea a facut pasi inapoi in sens social si nu inainte si asta e o rusine!!!!In ce ma priverste eu nu npot decit sa ii
  injur ca toata populatia de aici de altfel.E clar ca politicienii discuta altfel si spun ca asta a fost salvarea de la somajul in masa.Adica cum ???somaj pai daca e de cmunca e de munca de ce sa ii inchiriezi ????ca sa le dai mai putin de salariou si patronii sa fafca buzunarelöe si mai grele ???SAu ca sa isi umple buzunatrele un paduche de birou (cu o secretara)care nu produc nimic creativ si traiesc pe süpinarea celui inchiriat???Asta miroase cam a camatareala???MAi stim cazuri in istorie .Sau ca sa definesc mai blind este ulktima forma de capitalism rabita de joasa spetza care ma duce cu gindul la alöbii colkonialisti catre vinau negrii si ii vindeau unora cre apoi in ionchiriau??Frumos amk evoluat in istorie:Cine sti poate asa ne intoarcem si la primate cindva ?Sti eu am trait cu placere in capitalism si m-am bucurat de spiritul sau inovativ nu numai in tehnica dar si social dar asta forma de sclavagism modern ma dezamageste :E o parere personala.
  Si intimkpklator si eu si sotian am avut in vecinatate clocului de munca asemenea colegi :Nu vreau sa mai comentez deazamagirea acestora mai alesx dupa ce vlucrasera decenii la firme de renume!LA sotie la birou cel putin ii csghiomba ca femeile chilotiideci e o rusine!!!SA ai o saptamina buna si poace sa DEA ceL DE sUS.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 11, 2013 la ora 00:31

  dan Onofrei > Lipsesti tu, lipsesti. Dar si cind vii ma faci miliardar. 1000 de ani sa-mi traiesti!. Cu incalzirea globala, Stii cum este cu inclinarea axei, ungiul razelor, grosimea stratosferei. Unde mai pui si poluarea care sparge stratosfera. Si pina la urma o sa inghetam bocna.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 11, 2013 la ora 00:20

  Laurentiucat > Stii tu ceva de vreo rafinarie chineza sau astia o dau mai departe?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 11, 2013 la ora 00:17

  Constantin > tranzactia de 15.1 Billioane a fost aprobata si de USA http://www.huffingtonpost.ca/2013/02/25/nexen-cnooc-takeover-complete_n_2761580.html

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 11, 2013 la ora 00:04

  stiomate Laurentiucat_ -independenta energetica nu e un vis numai pentru China ,este un vis pentru toti dar China are momentan una din cartile cele mai bine puse in joc si cauta cu inteligenta sa isi rezolve setea de energie:Numai daca ma uit ca au reusit in cca 10 ani sa produca celule solare profesioniste mai ieftin ca Germania (plecind de la zero )si acum au pus mina si pe tehnologia generatoarelor eoliene nu pot sa spun decit jos palarian:Sint un popor inteligent si tenace ca sa nu mai zic munciror si cu putine pretentii:Sigur ca au probleme masive ca toti cu generatiile viitorului mai ales ca sistem de pensii dar gasesc ei solutia:Domnule sa fim sinceri -sint de admirat ca si Coreeni de altfel ,nu cei de Nord razboinicii ci cei liberi

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 23:59

  dan Onofrei > Ce faci omule? Sa stii ca Laurentiu, rau cum il stii, te-a taiat de la prima. Am incercat eu… dar mi-a spus ca ma zboara. Asta e capitalismul…
  Despre agentiile de forta de munca, care erau si pe vremuri de le zicea sarviciul bratelor de munca, nu fii chiar asa de rau intentionat. Nu e vorba de sclavagism. Serviciile alea cu bratele, se ocupau de cei care folosesc bratele… la batut cuie, nu capul cum uneori ar fi nimerit cind e vorba de cei care n-au habar cum s-au pomenit cu o diploma in buzunar.Deci obiectivul acestor servicii era sa se respecte legea cu obligativitatea locului de munca. Cu agentiile HR, treaba e alta. Pentru ca statul doreste sa se mentina o rata minima de somaj si deci si un salariu minim (adica nu mai mult de atit, nu cum unii inteleg ca nu mai jos de atit), aceste agentii preiau de pe capul firmelor, latura legala a angajarilor si chipurile apara drepturile angajatilor contra angajatorilor (de stat sau privati). Pina aici cam nimic rau, te dai pe mina agentiei si … incepi sa visezi la o viata mai buna. Dupa cum stii, pina trece perioada de proba, angajatorul te poate pune pe liber fara nici o remuscare legala. Dar dupa acest termen trebuie sa se justifice si functie de aceste justificari i se stabileste si somerului rata specifica de jomaj, platita de stat. Desi au dreptul, somerii nu prea incearca sa se judece cu fostul angajator. Este o lege nescrisa: despre angajatori nimic rau, nu stiu cum (adica stiu, toti functionarii HR sunt obligati sa completeze dosare)insa, totul ajunge in dosarul tau personal, la care tu ai acces si angajatorul. Nimeni nu poate sa schimbe nimic de acolo in afara de tine, prin tribunal. Esti plin de drepturi, dar e mai bine sa nu te folosesti de ele, ca te maninca gaia. Acuma, daca angajatorul trebuie sa se justifice, agentiile HR, conform legii, nu trebuie sa se justifice si treci direct pe somajul minim – pac economie la stat. Ai sa zici ca nu-i nimic, ba este, „habar n-ai tuuuuu…” citi someri este pe piata libera a muncii.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 10, 2013 la ora 23:52

  saptamina asta la un post serios TV austriaco german 3SAT un reportaj amplu China -Din nou plasat pe bogatia Chinei in paminturi rare si mai ales elementul NEODYM care constituie baza de materie prima a magnetilor permanenti folositi masiv la fabricarea generatoarelor turbinelor eoliene care e clar vor constitui un mare procent al energiei verzi a sec 21. Frumos seteac este ca China detine peste 90 % din resursele mondiale si cu incepere imediata nu mai este dispusa sa mai exporte si pe buna dreptate minereu de fabricat NEODYM magneti:Un inginer german specilist in punere in functie a turbinelor spunea in mod sincer ca actuala depasirea tehnologica a chinezilor la aceste turbine fata de tehnica originala germana este de numai 3 ani:Spunea rizind ca a stat ani acolo invatindu-i pe chinezi sa puna in functie turbine eoliene germane iar acum intr-un oras apropiat BALOU si-au construit o uzina ultramoderna (arata ca o farmacie )in care fabrica la nivel mondial aceste turbine singuri:Au si dat voie sa se filmeze si un tinar inteligent inginer chinez a dat explicatii dar cind au inceput sa monteze magnetii facuti din propriul NEODYM (baga cite 4000 magneti intr-o turbina )au interzis filmarea:Se pare ca in urmatorii ani de fapt cu certitudine China va lua in mina la productia in masa si la preturi definitiv sub cele europeene a turbinelor de mare gabarit eoliene si cu siguranmta si acelor de mica putere ce se vor vinde ca piinea calda (ne fac aceasi figura ca si cu celulele solare unde firmele germane dau specialistii-deci clasa muncitoare afara ca nu rezista la pret fat dfe ce vind chinezii-nu vorbim de jucarii ci celule üprofesionale de putere si calitate):Iar NEODYM au stabilit clar nu il mai dau la export(acolo decide partidul nu Gigi Becali sau un parlament de parveniti vinduti strainatatii).Deci cine are bani sa investeasca in actiuni in NEODYM sau aceste firme va avea sigur de cistigat!!!!de altfel ca si in moneda Chineza ca Euro se duce(deci nu mai avem sanse se duce cel putin in formula actuala ) iar dolarul nu e prea departe nici el
  In situatia asta era dat in film cum SUA se chinuie ,avind resurse foarte limitate de NEODYM sa il sporeasca in eficacitate prin metode sintetice(deci un fel de alchimie cu resurse suplimentare otravitoare) dar asta inseamna cercetare si bani:Iar in revista germana a sindicatelor chimiei si minelor se pare ca va fi si aici o revolutie in masa in cautare de resurse in fostul RDG de paminturi rare mai ales Neodym pentru magneti:Si nu numai se va reincepe cautare de tot felul de metale(mai ales Cupru si Zinc) si gaze sau petrol:Este o batalie pe viata si pe moarte pe resurse mibnerale deci geologii vor lucra zi si noapte _ATENTIE SANDU CANADIANU unii ca tine nu vor fi milionari ci miliardari asta la modul cel mai serios noroc ca sper swa iesi la pensie ca mine :MAi bine mai sarac si cu timp mai mult.Cred ca si Romania daca nu se vinde pe nimica are mari sanse de cistig in recuperarea de resurse prin spalare si tratare de steriluri din fostele mine dar cu siguranta are nevoie de parteneri seriosi straini cu know how si utilaje
  BAtalia cea mare arata filmul in sec 21 va fi pe PAcific unde datorita incalzirii globale se pare multre zone insulare ca Tonga si altele vor fi inghitite de apa _Si aici Chinezii se intind cu ajutoare masive de consolidare intrind se pare masiv in interesele de de decenii SUA. LA fel si in directia Polul Nord unde toti asteapta inclusiv Rusia topirea calotei ca sa ajunga mai repede si usor la resurse energetice.Deci China est deja un jucator global de cel mai mare nivel si care de fapt momentan ne tine si pe noi europeenii in spate cu criza noastra caci daca miine ar zice stop la tot ce le exportam cum sintem noi momentan facuti pilaf aici in Europa nu ne mai salveaza nimeni:Deci sa le multumimm ca au crestere economica mare la fel si Indienii:Au insa probleme imense ecologice si vor avea nevoie de energie masiv dar cel putin e bine ca devin si ei din ce in ce mai constienti ca fara ecologie nu exista viitor pentru generatia nviitoare:Sint un popor foarte inteligent si rabsator si disciplinati si muncitori:SA ne gindim numai la zidul antic si cum au incercat in istorie sa se apere de barbari.
  Deci jos palaria ,ei sint un npopor pasnic si cred ca pentru Romania relatii comerciale imense cu China (cum au fost pe timpul lui CEausescu )nu pot fi decit de cel mai bun augur:Germania o practica de mai bune de 25 de ani intens si cu cele mai bune rezultate -fara China putem si mine inchide magazinul :CA chinezii ne copiaza asta e clar dar asta au facut-o si studentii japonezi veniti in Europa dupa razboi si care au copiat transitorul descoperit de germani si au creat din el in timp electronica globala.DAr cine nu copiaza ??Toti copiaza unii de la altii asta se vede zilnic din produse .Si au copiat mereu asta nu e ceva negativ.Lumea e si asa globala

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 10, 2013 la ora 23:48

  independenta energetica e un vis frumos ptr china. un control al costurilor mai degraba s-ar putea spune…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 10, 2013 la ora 23:19

  „…a achizitionat luna trecuta compania canadiana Nexen pentru suma de 1,5 miliarde…”_Sunt dator sa corectez informatia privind valoarea reala a tranzactiei, care a fost de 15.1 miliarde de dolari. Suma, superioara cu un ordin de marime, arata, pe langa faptul ca atunci cand sunt obosit ma incurc la numararea zerourilor si plasarea virgulei, detrerminarea Chinei in privinta atingerii obiectivului de independenta energetica, inclusiv prin optimizarea investitiilor in domeniul hidrocarburilor.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 23:14

  unturist > Cind va spun ca noi nu-i intelegem, acuma ma credeti? Dar ca profesional in domeniu exact, stiu ca nu e bine sa faci nimic pina nu stii: ce e, cum e, dece, pentru ce. pentru asta, ori o cercetezi (functie de prioritati)ori o lasi pina iti vine pe cap (cu sef cu tot).

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 10, 2013 la ora 23:08

  @LaurntiuCat. Nu sint suparat cumva dinpotriva i-mi place cind cineva este cinstit si spune ce ara de spus adica sa nu fie demagog si succes cu produsele germane.Ma gindesc sa cumpar la nepoata mea un Dacia Sandero adica ceva romanesc. Este de dimensiune redusa si dupa cum spune vecinul care este taximetrist si destul de rezistenta.
  @DanOnofrei.Buna seara si sa auzim si in continuare numai de bine.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 23:05

  Gheorghe Matei > Ei, Relativitatea inseamna de multe ori obiectivitate. De asta adaptam unitatile de masura de la un material/fenomen sau altul. Chiar si legea trebuie aplicata …omeneste. Cit despre regretabil… se spune ca in viata se regreta ce n-ai facut, cind ai avut ocazia si ai putut. Cu onoarea si nepriceperea, nu stiu la ce va referiti.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 10, 2013 la ora 22:59

  buna seara domnul onofrei, bine ati revenit!
  @un turist- ok. nu sunt anti german…am masina nemteasca, catel nemtesc, aparatura germana prin casa, beau cafea jacobs sau dallmayr, etc. numai ca nu-mi place judecata cu dubla masura.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 10, 2013 la ora 22:49

  asa este stimate domnmule Matei ,exact cum glasuiti dar cind a facut Romania in istorie mai altfel adica ceva mai ceva far sprijinul strainatatii-intr-un fel sau altul.-Este drept ca statul unitar Roman deci nu Valahia sau feuda Moldoviei sai Transilvania -deci statul unitar de la 1918 este un stat relativ tinar si in tot acest timp napastuit de destule cutremure politice:deci ce sa le mai ceri bietilor oameni storsi ca lamiile de toti banditii ,egal ca autohtoni sau din afara.DAr sa discutam de China ca e interesant.Cit de uitat in curtea vecinului ca sa iei exempler (bune ) nu e deloc rau si o practica si Germania in mod curent pentru a se adapta la modelele vecinilor holandezi (zburatori -azi aici miine acolo) :Asa de exemplu actual(mai bine de 15 ani) s-a copiat modelul holandez de sclavagizare a clasei muncitoare (Aici includ si intelectualii care produc ceva in firme deci nu fredonatorii de hirtii asa zisii functionari de statsau politicienii) deci s-a adoptat acel renumit model Europipian de a angaja oamenii ca pe scalvi la firme ce ii inchiriaza si ii vind pe salarii de nimica adica de doua parale care pe unii ii obliga ca desi muncesc servicii full sa mai faca si joburi suplimentare:deci un sistem BANDITESC de risu plinsu de care guvernul federal german (nu numai actualul conservativ si si cel social democrat care l-a impus masiv)este foarte mindru ca l-a adoptat caci astfel au mai putini someri pe liste.

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 10, 2013 la ora 22:41

  @Sanducu. Dupa cum am auzit si m-am informat si in RO sint multi chinezi ca de altfel si in Cehia unde controleaza un mare numar de afaceri comerciale. Dupa cum am vazut la PROTVI stau si ei ca vai de capul lor in niste conditii pe care noi nu le putem intelege. Sint deasemenea platiti mai prost si cu mari intirzieri.
  @Laurentiucat. Cunosc pozitia d-voastra si asa sa ranina dar v-as ruga daca se poate sa cautati emisiunea „Dupa 20 de ani” la ProTVI cu ambasadorul Germaniei ca invitat si sa-mi spuneti parerea. Multumesc dinainte.

  Răspunde
   
 • Gheorghe Matei
  Martie 10, 2013 la ora 22:33

  Referitor la piramide, sclavie, epoca istorica, nivel de viata,… ar fi de spus cat in intregi tratate. De la Einstein totul este mai bine judecat in termeni relativi. Ceea ce este regretabil – in ce ne priveste direct – este marea pricepere la ce fac altii si marea nepricepere la ce ar putea fi facut AICI, ACUM……. pentru noi, pentru onoarea noastra.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Martie 10, 2013 la ora 22:33

  buna seara la toata lumea

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 22:24

  unturist > Am omis, dupa contractele si achizitiile pe care le face China in Canada, se pare ca in Canada de vest chineziinostrii au sa aiba foarte mult de lucru.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 22:21

  Laurentiucat > Ai dreptate sa nu-l contrazici pe unturist in legatura cu bugetul de aparare american, care intotdeauna a fost folosit in atac, cu singura exceptie ca la Port Arthur nu a fost folosit deloc. Germania se pare ca a pornit razboaiele cu un buget mititel pe care si l-au ajustat pe parcurs. Aici este diferenta intre cei doi. Unul porneste fara sa gindeasca prea mult (si vedem tot timpul ce se intimpla dupa aceia cu economia lor si a altora), iar altul gindeste mult mai mult. Tocmai de aia cred eu ca romanii ar trebui sa fie mai prietenosi cu nemtii, si chiar si cu…rusii. Fara sa mai spun ca ei sunt ca si… aici.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 22:07

  unturist > Asa cum unii sunt contra nemtilor, pentru ca nu-i inteleg, sau contra evreilor pe care deasemenea nu-i inteleg, si chiar contra romanilor care de multe ori nu se inteleg nici intre ei, si pe chinezi trebuie sa-i cunoastem pentru a-i intelege. In Canada au fost multi chinezi cind s-a construit calea ferata transpacifica (au fost tratati ca niste sclavi, anul trecut abia guvernul si-a cerut scuze oficial de tratamentul la care au fost supusi), de-atunci au continuat sa vina (in afara de chinezii din china, puteti fi sigur ca cei care sunt imprastiati prin lume pot umple o Europa, probabil). Nu-si constriesc vile, continua sa traiasca parinti, copii si nepoti impreuna. Nu-si cumpara 8 masini la o familie de doi. Dupa felul in care traiesc, nu se poate spune care este muncitor si care este inginer. Odata unul mi-a ciocanit masina in spate, imediat mi-a fotografiat-o de parca era la expozitie. Avea o toyota hirbuita.Nu arata de loc special. Mai tirziu am descoperit ca cistiga cam cum cistigam eu in alta tara. Ei au alta conceptie de viata si nici macar nu le pasa ca noi nu-i intelegem.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 10, 2013 la ora 22:04

  @un turist- cum doresti tu sa-i spui…ii prefer pe ei decat pe oricare altii. din cate tin eu minte bugetul lor de aparare a fost folosit de vreo doua ori impotriva bugetului vostru de agresiune.

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 10, 2013 la ora 22:02

  @LaurentiuCat. Nu va suparati pe mine dar USA nu are buget de aparare ci buget de agresiune ca nu a fost atacata precit a atacat. In plus Coreea de Nord joaca pocker cu un bluf ca si acel Kim vrea sa traiasca poate mai mult ca noi.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 21:48

  Gheorghe Matei > Piramidele au fost construite, se pare cu sclavi. Cine a mai construit, de-atunci piramide? Stam si acum si ne uitam la ele ca la soare, si nu avem ideie cum au reusit. Daca in Canada ne-ar plati cu 200$, ori ar fi revolutie ori am pleca cu totii in China. Acolo, se pare ca cu 30$ faci ce faci aici cu 3000$.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 10, 2013 la ora 21:36

  http://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/01/22/ce-nu-s-a-discutat-intre-obama-si-hu-spionajul/
  bugetul de aparare al sua este cam de 662 de mld de dolari in 2013.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 10, 2013 la ora 21:35 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 10, 2013 la ora 21:34 Răspunde
   
 • un turist
  Martie 10, 2013 la ora 17:52

  Va fi ea China un stat sclavagist dar sint putine pe lume care au mai ramas la acel stagiu. Daca in jurul ei se gasesc state dezvoltate– si adevarul este ca sint specialisti in plagiat–atunci nu va fi greu sa ajunga undeva sus. Au potential uman interminabil si ca atare de unde alege. Sintem prosti dar sintem multi trebuie sa dea de gindit. Daca RO nu poate ajunge unde trebuie in 23 de ani atunci China la stagiul de acum 23 de ani a ajuns departe cu toate ca a ramas comunista. Da oamenii in general au fost „educati” sa traiasca cu putin dar ce se va intimpla cind dau de gustul bogatiei si traiului mai bun? Si lor li se datoreaza unele descoperiei mari si unde se invirt acuma pe globul pamintesc poate fi un argument ca nu sint prosti.

  Răspunde
   
 • Gheorghe Matei
  Martie 10, 2013 la ora 17:07

  Cate firme de IT chineze ar fi pe lista primelor 100 din lume, sau chiar numai din U.S.
  Cati chinezi traiesc cu peste 30 de dolari pe luna? China este o societate sclavagista. A vorbi despre avans tehnologic este total nepotrivit – ca sa nu fiu mai dur. A construi civilizatie inseamna a vedea si dincolo de cifre oarbe. Mai e putin si veti lauda Corea de Nord pentru programul ei de explorare a spatiului.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 05:58 Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 05:53 Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 05:25

  > Encana Corp. and China’s largest state-owned energy company have struck a multi-billion dollar joint venture agreement on a liquids rich natural gas play.
  PetroChina International Investment Company Ltd. on Monday agreed to a deal worth $2.18 billion to develop Encana’s Duvernay play.
  This deal, however, focuses on natural gas and related products like butane and ethane.
  In the new deal, PetroChina gains control of 49.9 percent of Encana’s undeveloped Duvernay land holdings in west-central Alberta. PetroChina will pay the natural gas company $1.18 billion when the deal closes and then cover Encana’s expenses up to $1 billion over the next four years. The pair will spend about $4 billion during that time on drilling, completion, and processing facilities. Encana will operate the project.
  Western Canada’s new natural gas plays need an influx of capital if they are to be developed and transformed into liquefied natural gas export industry. Vast NGL fields are also expected to need money from abroad. Asian companies have widely been touted as participants – both as buyers and as owners.
  Ottawa approved CNOOC Ltd.’s $15.1-billion US takeover proposal for Nexen Inc. on Friday, after controversy erupted over how much control over natural resources Canada should cede to state-owned companies. It also gave the green light to Petronas’ proposed takeover of Progress Energy Resources Corp. Beijing controls CNOOC and Petronas is controlled by the Malaysian government.
  Business News Network/March 09, 2013

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 10, 2013 la ora 03:41

  > Articolul, probabil ca are citeva informatii la baza, fara sa insemne ca este documentat (nu prea observ cifre comparative), dar precis este tendentios. Nu vad nici un motiv sa ma oftic ca unei tari care nu-mi vrea raul, ii merge bine. Despre disputa de interese cu japonezii, a fost ceva, dar deloc serios, pacat de sampon. Despre Vietnam si Filipine, chestie gazetareasca. Nici canadienii n-au pomenit nimic. Deci, ce este evident, este ca vecinii Chinei ii sunt aliati si asta e bine. Romania are de invatat inca. La o adica, nici macar pe Jugoslavia nu se mai poate baza, iar asta-i trist. Uneori, ca sa stii unde te afli, lucrurile trebuie puse pe taisul cutitului. Nu e vorba de politica, ci de strategie.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 9, 2013 la ora 21:22

  Si ca vorbim de energie. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cat-de-rentabila-este-mica-productie-de-energie-verde-179066.html
  Un articol incurajator. Mergand pe firul logicii ma gandesc ca poate investitiile in surse alternative de energie ar fi o alternativa la investitiile in inarmare pentru obtinerea surselor fosile, cu beneficii pe masura. Cu siguranta ar fi mai putin distructive.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 9, 2013 la ora 20:53

  @ Constantin
  Bine documentat.
  Nu inteleg ce i surprinde asa mult pe occidentali avansul tehnologic al Chinei. Pentru a doua economie in lume ( momentan e a doua pentru ca nu-si lasa moneda sa se aprecieze, da daca ar lasa s-ar vedea ca nu mai e mult pana e prima ) mi se pare chiar putin sa ai un portavion si un avion reconditionat. Este stiu ca , quantumul cunostintelor umanitatii se dubleaza la fiecare 6 luni datoirta vitezei de circulatie a informatiei si capacitatii de stocare. Deci de unde mirarea ? Se asteptau sa zboare cu baloane ?
  India va fi o contragreutate in zona si cred ca SUA nu face mai nimic pentru a se apropia de uriasul vecin al Chinei cu care are mult mai multe in comun. India e, pana la urma, cea mai mare democratie din lume.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 9, 2013 la ora 19:04

  Asemenea altor state, China doreste sa devina independenta din punct de vedere energetic. Principala destinatie a investitiilor o reprezinta tarile cu probleme, dar si fara probleme, din Africa, unde rentabilitatea investitiilor poate fi ridicata, uneori, pe masura riscului. Este de mentionat proiectul pe care investitorii chinezi l-au initiat impreuna cu Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) si care prevedea construirea unei rafinarii in Lekki cu o capacitate de prelucrare de 300000 de barili pe zi. Evaluarea obiectiva a riscurilor determina China sa aiba in vedere investitii in zone mai sigure in exploatarea gazelor de sist, si a petrolului din nisipuri petrolifere, ori la mare adancime, spre exemplu. Pentru aceasta ii poate fi deosebit de utila experienta nord-americana in domeniu. Astfel, dupa esuaraea afacerii cu americanii de la Unocal, actualmente parte a Chevron, China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) a achizitionat luna trecuta compania canadiana Nexen pentru suma de 1,5 miliarde de dolari. De asemenea, au fost facute investitii in domeniul gazelor de sist prin cumpararea in decembrie anul trecut de actiuni in valoare de 1.15 miliarde de dolari la compania canadiana Encana. Obiectivul celor trei mari companii chineze care activeaza in domeniul hidrocarburilor, CNOOC, CNPC si Sinopec, este ca investitiile lor in SUA sa atinga valoarea de 40miliarde de dolari.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase