Cum negociezi cu Germania?

europa

de Moise Guran

Niciodată autoritățile noastre nu au știut să fie proactive într-o acțiune externă, adică să facă ele primul pas întotdeauna într-o negociere. Eforturile din ultima perioadă în speciale cele ale lui Titus Corlățean și Victor Ponta pentru obținerea unui vot pozitiv pentru Schengen seamănă cu celebra vorbă a cetățeanului înecat la mal. Diabolicul ministru de interne al Germaniei n-a spus săracul de el decât că oricine vrea să vină să muncească sau să studieze în țara sa este bine venit. Cine își exportă problemele cu asistații sociali în UE are o problemă de Schengen. Ai noștri nu au reușit să anticipeze această lovitură care a făcut terci toate eforturile lor de până acum.

Chiar nu s-a gândit nimeni din guvern că nemții au alegeri la toamnă? În fond, neamțul n-a ținut un discurs rasist precum olandezul care ne-a blocat ușa Schengen doi ani. A zis doar că ei în Germania sunt fanii celor care muncesc.

Apoi mai este o pistă pe care guvernanții noștri probabil că nici nu s-au gândit să meargă. Dacă vizita lui Ponta la Paris, întâlnirea lui cu oamenii de afaceri francezi, apoi Vinci și autostrada Comarnic-Brașov, pot avea o legătură cu faptul că Franța nu se opune intrării noastre în Schengen deși a fost cea mai radicală în materie de urcat romi în avion, cu Germania n-a căutat nimeni astfel de canale de comunicare. Nu s-a întrebat nimeni de ce n-ar fi E-On ambasadorul României? Sau Metro? Sau Continental? Potrivit Ziarului Financiar firmele germane mănâncă o pâine de 9 miliarde de euro pe an din România. E drept că și Dacia vinde mai multe mașini în Germania decât în patria mumă, dar aceste aspecte ar fi trebuit să-i facă pe cei care au gândit ofensiva Schengen să înțeleagă în primul rând că poți deveni frate cu oricine dacă știi din capul locului că brânza e pe bani. Și tot din același motiv România ar mai trebui să înțeleagă că o poziție de forță în relația cu Germania poate fi cel puțin ridicolă și cel mult stupidă. Aviz ministrului de interne Radu Stroe. Hai să fim sinceri și să recunoaștem – greșeala guvernului în această poveste este că nici măcar nu a încercat să negocieze cu Germania. Afinitățile francofile ale premierului Victor Ponta nu au de ce să ne transforme într-o țară germano-fobă.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

88 răspunsuri la Cum negociezi cu Germania?

 • Constantin
  Martie 19, 2013 la ora 23:31

  „…implicatii politice pentru 2 fenomene atat de clar evidentiate si condamnate…”_Doamna lucia, ei sunt si vor fi in continuare acolo indiferent de data aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen. Sunt cetateni europeni si beneficiaza de dreptul de a calatori liberi.

  Răspunde
   
 • lucia
  Martie 16, 2013 la ora 11:20

  Vad pe aici cuvinte mestesugite despre implicatii politice pentru un 2 fenomene atat de clar evidentiate si condamnate de tarile care au ajuns sa respinga datorita acestora insasi ideea de romanism! ROMII si INFRACTORII ROMANI (nu neaparat numai de etnie roma. Romii- cu atitudinea cotidiana pe care noi le-o cunoastem si le-o toleram (de ce oare) din mosi stramosi, dar care e inacceptabila pt niste tari unde defecatul in scara de bloc si scuipatul persoanei care refuza sa aseze ceva in mana intinsa insistent si uneori dibuitor prin buzunare nesecurizate de cetateni europeni civilizati, neobisnuiti cu invazia paduchilor piscatori- sunt nu doar de neinteles dar evident de sancionat, de aruncat anatema definitiva pe tara sursa- Romania si in masura mai mica- Bulgaria. Infractorii romani nu neaparat de etinie roma- produs educational viciat,distorsionat si insalubru al unei epoci „democratice” in care milioane de tineri au invatat scoala vietii anuland total intelesul vietii scolii in stransa complicitate cu coruptia ajunsa peste tot, inclusiv in randul cadrelor didactice. Fara aceste 2 fenomene „onorante” pentru noi tara asta si-ar gasi locul binemeritat in Europa si in lume. Exista oare cineva azi la conducerea de varf a tarii dispus intr-un tragic final sa realizeze asta si sa ia ceva masuri…?

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 9, 2013 la ora 22:43 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 9, 2013 la ora 21:40 Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 8, 2013 la ora 15:33

  Laurentiucat > Am vizionat finalul cu Steaua, bravo ei si multumesc. Nu stiam ca exista asa ceva: editie romaneasca a publicatiei germane. La granitele spatiului Shengen persoanele nu mai sunt controlate? Bazindu-ma numai pe instinct, problema cu Shengenul Romano-Bulgar cred ca are ceva cu intelegerea dintre rsi si nemti.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 8, 2013 la ora 14:06 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 7, 2013 la ora 18:15

  mai incet…dar tot intram noi in spatiul schengen.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 7, 2013 la ora 00:20

  Laurentiucat > Chestia asta o au tarile nordice. O mai fac niste descreierati si pe aici. Dar sa nu-i jignesc, ca si eu faceam aiureli cind eram tinerel si credeam tot ce-mi spunea mama. Faceam Yoga, meditam in zapada, in chiloti de baie si descaltat. Imi spuneam in gind „nu mie frig, mie cald”, ca rabinul prins mincind porc „nu esti porc, esti vaca”. Da ce vremuri, chiar si mai tirziu, cind am cunoscut-o pe nevasta-mea, ce am impresionat-o. Eram la Cheia sa facem un Revelion si am iesit in curte, la fel in chiloti de baie sa sparg lemne. Si acuma mai fac timpenii de astea, ma frec cu zapada, culeg admiratiile vecinilor si pe urma stau cu perna electrica si cu ceaiuri (cu rom de Jamaica).

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 6, 2013 la ora 21:43

  sanducu- asa este. de cate ori ne prinde vreo furtuna, tovarasul meu spune ca om e ala care face baie in dunare, iarna… nu vara.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 6, 2013 la ora 21:26

  Laurentiucat > Haide mai laurentiu, de prognoza exacta iti arde, parca nu te-a mai prins ploaia pe balta. Eu inotam pe linga barca.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 6, 2013 la ora 20:28 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 6, 2013 la ora 19:29

  @nimeni- tii minte cand a intervenit, parca madam merkel sa se plateasca datoriile catre firmele germane?

  Răspunde
   
 • nimeni
  Martie 6, 2013 la ora 14:17

  Avem curaj sa facem controale corecte la E-on si Metro, etc. Sa se vada daca se transfera profitul in alte state si sa fie amendate corespunzator.
  Sa se controleze daca la Metro se respecta programul de lucru cerut in lege. Daca nu, sa se amendeze. Etc.
  Capitalul German in Romania merita ajutat / tratat corect, dar daca se fac abuzuri, trebuie taxat/penalizat legal. Fara clementa.
  Se poate? Sau trecem cu vederea abuzurile?

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 6, 2013 la ora 13:47 Răspunde
   
 • un turist
  Martie 6, 2013 la ora 12:47

  @ AdrianD.Nu am pus problema acelor concerne ci a celui care si asa nu are nimic de spus. Oare cei de la Metro&Co veneau in RO daca nu li se dadea voie? Inseamna ca tot politicienii d-voastra au incasat inainte de a-l trimite pe cel sarac la munca pentru aproape nimic. Dintr-un link al d-lui Laurentiu iese daca am inteles bine ca acei 2-3milioana care au plecat la lucru in strainatete sint un fel de dezertori,de ce oare pentru ca au vrut sa traiasca mai bine. De ce oare nu a preluat RO toate afacerile de stil mare ca materia prima si conditiile sint foarte bune mai ales zacamintele de care Germania cu siguranta nu dispune. Poporul German este si el satul de politicienii lui si merge tot mai rar la vot de aceea trebuie vazut ca nu germanii au votat clasa conducatoare din RO.deci pe ei sa-i jupuiti daca merita nu pe straini. Daca nu vinzi nici nu cumpara cineva. Unirea Germaniei nu a fost un act pur German acolo au avut mult de spus Rusi si Americanii poate cu mult mai mult decit germanii. Cred ca v-ati informat ca si Madridul cu greutatile financiare si economice nu mai este euforic sa primeasca muncitori din strainatate ci mai degraba sa scape de ei. Nu este corect sint si eu de acord daca a contribuit cu ceva sa primeasca si rasplata. Nu se spune degeaba”Daca ai finante ai mama si tata” si asta pretutindeni. Daca este vorba de finante nici fratii nu se mai inteleg de altel strainii. In afara unui incident rasial in Grecia sintem ca si inainte bineveniti ca si ei din turism cistiga cel mai mult. Despre politicienii nostri simplu spus nu sint mai buni ca ai d-voastra ca si si vor sa ocupe locul in loja fie si cu sacrificii. Daca considera cei in drept ca RO se incareaza in regulile Schengen sa fie primiti dar unde este problema se intraba multi. Acele declaratii catastrofale de care amintiti sint facute de insusi oamenii d-voastra si repetate numai de altii. Degeaba un popor intreg se lupta pentru a obtine ceva bun daca acei citiva de sus nu stiu ce vreau. Conducerea RO s-a indreptat mai mult spre AXA cum spun ei Americana si ce au de la ei un scut antiracheta care este platit poate –nu stiu– din PIB-ul tarii. Este greu de crezut ca RO. Bulgaria Ungaria cu care si asa nu va intelegeti bine si altele din est sa arunce Germania sau Franta din Europa daca ei nu sint de acord.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 6, 2013 la ora 12:26 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 6, 2013 la ora 12:06

  Grigore Alexandrescu – Toporul si padurea

  Minuni în vremea noastra nu vaz a se mai face,
  Dar ca vorbea odata lemne si dobitoace
  Nu ramâne-ndoiala; pentru ca de n-ar fi,
  Nici nu s-ar povesti.

  Si caii lui Ahil, care proorocea,
  Negresit ca au fost, de vreme ce-l tragea.
  Întâmplarea ce stiu si voi s-o povestesc
  Mi-a spus-o un batrân pe care îl cinstesc
  Si care îmi zicea
  Ca si el o stia
  De la stramosii lui,
  Care stramosi ai lui ziceau si ei c-o stiu
  De la un alt stramos, ce nu mai este viu
  Si pe-ai carui stramosi, zau, nu pot sa vi-i spui.

  Într-o padure veche, în ce loc nu ne pasa,
  Un taran se dusese sa-si ia lemne de casa.
  Trebuie sa stiti, însa, si pot sa dau dovada,
  Ca pe vremea aceea toporul n-avea coada.

  Astfel se încep toate: vremea desavârsaste
  Orice inventa omul si orice duhul naste.
  Asa taranul nostru numai cu fieru-n mâna
  Începu sa sluteasca padurea cea batrâna.

  Tufani, palteni, ghindarii se îngrozira foarte:
  “Trista veste, prieteni, sa ne gatim de moarte,
  Începura sa zica, toporul e aproape!
  În fundul unei sobe taranu-o sa ne-ngroape!”

  – “E vreunul de-ai nostri cu ei sa le ajute?”
  Zise un stejar mare, ce avea ani trei sute
  Si care era singur ceva mai la o parte.
  “Nu.” – “Asa fiti în pace: asta data-avem parte;
  Toporul si taranul alt n-o sa izbuteasca,
  Decât sa osteneasca.”

  Stejaru-avu dreptate:
  Dupa multa silinta, cercari îndelungate,
  Dând în dreapta si-n stânga, cu putina sporire,
  T;aranul se întoarse fara de izbutire.

  Dar când avu toporul o coada de lemn tare,
  Puteti judeca singuri ce trista întâmplare.
  Istoria aceasta, de-o fi adevarata,
  Îmi pare ca arata
  Ca în fiece tara
  Cele mai multe rele nu vin de pe afara,
  Nu le aduc strainii, ci ni le face toate
  Un pamântean de-ai nostri, o ruda sau un frate.

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 6, 2013 la ora 10:26

  @emillradu>De acord cu dumneavoastra. Intrebare : „cine este vinovat astazi de problemele semnalate de dumneavoastra?”
  Banuiesc ca nu ODB sau Moise, pentru ca asa cam faceti sa se inteleaga di comentariul dvs, ceea ce nu e tocmai corect si real, parerea mea.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 6, 2013 la ora 08:46

  Pai, daca Romania are dreptate si indeplineste toate coinditiile asa cum cred unii, ea poate cere votul stetelor membre pentru aderarea la Spatiul Schengen. Asa cum promitea barbateste in urma cu cateva zile seful guvernului. Se pare insa ca d-lui Ponta i-a venit mintea la cap si a renunat la un asemenea vot. A renuntat si la atitudiena aroganta fata de Germania. Ser vede treaba ca nu toti admiratorii domniei sale au adoptata aceesi pozitie, dar au tim sa se conformeze, cel putin pana in toamna cand vor fi luate iar in discutie chestiunile JAI. Absurda este pozitia lor in contextul in care anul trecut pe vremea asta eram siguri ca urma sa fim admisi cu spatiul aerian. Urma al doilea raport pozitiv pe MCV. De atunci a avut loc lovitura de stat din vara si au urmat doua rapoarte negative. Pana cand vom beneficia de alte doua rapoarte consecutive pozitive, decenta le cere sa abandoneze ipocrizia, sa-si asume costurile si sa taca din gura.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 6, 2013 la ora 06:33

  smekeri unii p-aci…cand le convine sa fie precisi citeaza din dl profesor dardac si cand nu le convine… le zice ca domnul guvernator cu degetul pe harta.
  ce frumos ii sedea lui cand ne explica ca de ce e bine sa fie granita la est si nu la vest.
  io cand l-am vazut asa serios si asa bine explica cu harta in fata,m-am hotarat sa va propun sa aiba emisiune zilnica, macar de cateva minute inainte sa bata ceasul de fix.
  astfel s-ar strange legatura dintre dumnealui si popor, cand ne-ar spune cum sa ne imbracam a doua zi…daca va fi soare sau frig si nu sete sau foame.
  cu radarele si satelitii astia cel putin ptr urmatoarele trei zile, aceasta fata noua de la meteo, nu ne va mai putea minti si ne va da prognoza exacta.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Martie 6, 2013 la ora 02:37

  In general, documentele emanand de la guvernul german in chestiunea Romania & Bulgaria vs Schengen sunt documente pro-dome, fara nicio alta valoare informativa decat aceea comparabila cu Adrian nastase declarandus-se curat ca lacrima oeri ca Ponrta ori Kovesi explicand ca nu au plagiat.
  De fapt, cam asta e valoarea informativa a cam tuturor declaratziilor emanand de la guvernul german, ca venise vorba. Ori de la dna Merkel, sopecialista numero uno intre liderii europeni in materie de agitprop.
  Toata povestea cu Schengen shi justiotzia exista doar in mintea unora – criteriile de aderarea la Schengen sunt legate strict de securizarea frontierelor.
  iar aici un om lucid ar pune punct discutziei.
  restul e politica interna, romaneasca, germana ori britanica.
  Din punctul de vedere al politicii externe shi al tratatelor, Romania shi Bulgaria ar trebui sa fie admise in Schengen, shi nu de azi, ci de ieri.
  Acesta era, de altfel, shi punctul de vedere al dlui Basescu in 2011, atunci cand ne povestea ca nu ttrebuie sa st6am ca ramele atunci cand partenerii europeni comit un abuz.
  Nu, in 2011 nu exista niciun abuz, fiindca Bulgaria nu indeplinea inca criteriile (shi dl basescu o shtia, insa ca shi dnii Sarkozy shi Merkel, se prefacea ca nu vede, fiindca avea shi el o politica interna de facut).
  Insa in 2013 abuzul e exista shi e mare CAT CASA.
  PS Fraza aceasta cuprinde o minciuna cat o zi de post (deh, dac anu se shtiu a citi tratatele…) shi o ipocrizie mare cat casa: „Aderarea integrală a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condiţiile tehnice, administrative şi cele care caracterizează statul de drept.”.
  Daca aderarea Romaniei shi a Bulgariei ramane un obiectiv prioritar al guvernului federal, atunci acesta nu are decat sa citeasca tratatul, shi gata , problema e rezolvata.
  Acestui docoment ii contrapun unul mult mai precis, venit de la MAE al Romaniei:
  http://www.mae.ro/node/1582 din care extrag:
  „n conformitate cu prevederile acquis-ului Schengen, aderarea la spaţiul Schengen presupune parcurgerea următoarelor etape:
  transmiterea Declaraţiei de pregătire privind aderarea la spaţiul Schengen;
  completarea şi transmiterea chestionarului Schengen;
  vizitele de evaluare Schengen (în cadrul acestor misiuni, UE evaluează stadiul implementării acquis-ului Schengen pe cele cinci domenii: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, aeriene şi terestre şi SIS/SIRENE.);
  redactarea rapoartelor privind rezultatele vizitelor de evaluare (raportul include şi recomandări pentru remedierea eventualelor aspecte mai puţin satisfăcătoare) şi aprobarea acestora în cadrul grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles;
  adoptarea de către Consiliul UE a deciziei privind eliminarea controalelor la frontierele interne.
  Etapa de evaluare tehnică a României s-a finalizat cu rezultate pozitive, iar rapoartele misiunilor de evaluare au evidenţiat implementarea, într-o manieră uniformă şi corectă, a tuturor prevederilor acquis-ului Schengen. […] Aşa cum au conclus misiunile de evaluare succesive, România îndeplineşte toate criteriile prevăzute de legislaţia care reglementează aderarea la spaţiul Schengen şi funcţionarea acestuia.”
  Deci, ce ar mai fi de comentat?
  Pai cam nimic. A se aplica tratatul shi a se tacea din gura.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 6, 2013 la ora 00:48

  @AdrianD > Chestia cu funia este plagiat mascat. Vezi martie 5, 06:53. N-am sa ma opresc numai la daune morale.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 6, 2013 la ora 00:39

  @unturist > Din pacate sunt adeptul teoriei ca istoria se repeta. Stiu deasemenea, ca unificarea celor doua Germanii nu a fost usoara, si probabil ca nici astazi nu este tocmai perfecta. Nu stiu cit de mult au dorit-o esticii, dar vesticii au acceptat-o ca n-au avut incotro. Si aici nu a fost vorba de cele doua Germanii si nici de cele doua popoare. A fost vorba de refacerea Germaniei Mari (dominare, putere). Personal sunt cam nemtalau din fire. Probabil ca asta mi-a adus multe neajunsuri in viata, pe care nu le-am observat. Dar sigur ca mi-a folosit pina la un anume punct, cind probabil ca am gresit. Urmarind la rece, ce se petrece acum in Europa, ma infioreaza. Stiu ca poporul german, ca orice alt popor, vrea liniste. Nu vad nimic la politicienii germani, care sa alarmeze pe nimeni. Dar peste noi toti, trebuie sa admiteti, plutesc niste interese bolnave. Nu stiu sa spun care dracu sunt cei care dirijeaza mirsaviile care se petrec in Europa noastra. Dar stiu sa spun sigur, ca daca se va intimpla ceva, nu va fi din nationalism, chiar daca va imbraca aceasta haina, ca intotdeauna. Daca am invatat ceva de la istorie, ar trebui sa nu ne lasam invrajbiti. Dunarea, din Padurea Neagra si pina in Delta, ar trebui sa ne uneasca in dorinta de a trai. Si pe chestia asta, va rog, lasati pestii sa traiasca. Berea merge si cu fasole cu usturoi.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 6, 2013 la ora 00:18

  Asa cum spuneam, pe Schengen trebuie îndeplinite condiţii tehnice, administrative si de stat de drept. Lucrurile sunt simple si clare:

  http://www.mediafax.ro/politic/conditiile-pentru-aderarea-romaniei-la-schengen-enumerate-de-ambasada-germaniei-10636878

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Martie 5, 2013 la ora 23:39

  Cateva aspecte ar trebui clarificate, totushi.
  In 2011, cand ar fi trebuit sa intram in Schengen, nu s-a intamplat. s-a constatat atunci ca Romania indeplinea criteriile de aderare la Schengen, dar ca Bulgaria nu. Cum cele doua tzari erau legate prin tratat, concluzia a fost ca nu a intrat niciuna nici alta. Singurul care a spus acest adevar era purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
  Cu toate acestea, Sarkozy shi cu Merkel au ieshit shi au declarat tot felul de nazbatii, cum ca cele doua tzari NU ar fi pregatite sa intre in Schengen… fiindca nu sunt pregatite. Mintzeau sfruntat. Chestiunea era ca Romania era pregatita, dar sora sa siameza,Bulgaria, nu era.
  Acela a fost un moment CRUCIAL, fiindca a deschis drumul nesocotirii tratatelor. Toate partzile (mai putzin Comisia Europeana) au inceput sa minta despre povestea asta cu Schengen pentru a-shi atinge o serie de obiective interne. De pilda, dl Basescu, care avea de reformat justitzia dupa chipul shi asemanarea lui, a inceput sa povesteasca aiureli cum ca avem probleme cu Justitzia (deshi , repet, Comisia Europeana spusese clar care era treaba, iar treaba aia nu avea nicio treaba cu justitzia, ci cu frontiera bulgaro-turca…). Dl Sarkozy (ca shi dna merkel) au inceput sa cante cantece trsite shi natzionaliste despre cum ishi apara ei tzarile de ticalosul emigrant roman ori bulgar etc.
  Ori, am spus ca momentul acela a fost crucial pentru ca acum, in 2013, cand, din cate pricep, shi Bulgaria indeplineshte criteriile specificatziile Schengen, lucrurile ar fi trebuit sa fie simple – se aplica tratatul, shi gata. Dar nu e asha, fiindca unii domni ori doamne au de cashtigat alegeri in interior. ori au de dus batalii grele pentru „independentza justititziei”.
  In esentza, ASTA este problema… shi iata de ce consider ca nu se putea negocia cu germania (asha cum sugera Moise) pe canale de business, fiindca de data asta germania tratat aceasta problema pe „canale de politica interna”. De altfel, remarc, nu fara ironie, ca nimeni nu a fost interesat sa discute problematica pusa pe tapet de Moise.
  Iar eu repet: chiar daca s-ar fi putut negocia cu germania pe canale de business, oricum nu era cazul… fiindca nu prea mai avem ce sa le mai dam fara a ne pune cu totul funia la gat.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Martie 5, 2013 la ora 23:18

  un turist… hmmm… e buna intrebarea … „Citi Germani au venit in RO sa ceara ajutor social??????”…
  Pai nu le shtim numarul, dar eu zic sa-s multzi. Oare baietzii de la E.on, cu pretzurile lor nerushinate la gaze practicate pe spinarea consumatorului ROMAN oare ce fac? Io zic ca putem numi asta… ca traiesc pe seama ajutoprului social din romania, bietzii germani de la E.on.. Sau aia de la Metro ori de la Bila etc… Ia spunetzi-mi, va rog, dle Un turist, cate magazine Metro atzi vazut in inima unei metropole germane? Nu cred ca multe. De fapt, niciunul. Insa sunt tare multe in inima Bucureshtiului, ori aaltor orashe din Romania. Dar avetzi idee cat cashtiga un angajat normal al Metro (shtitzi, ala care chiar munceshte, nu ala cu gulere albe care emite befehluri shi se plimba cu avionu’ pe banu’ produs de amaratu’ lui de angajat roman, ala lenesh shi care fura…)? Ma intreb daca omologul sau german s-ar da macar jos din pat pentru 175 de euro pe luna, daramite sa munceasca ca un sclav pana la ora 22… Shi avetzi idee care este rata de profit, obtzinuta pe aceasta cale, ale E.on sau Metro?
  Shi sunt curios, catzi astfel de domni care traiesc pe spinarea contribuabilui ori angajatului roman mai sunt, in afara de domnii de la E.on sau de la Bila sau de la Metro…
  Fiindca da, dle un turist, exista MULTZI germani care au venit in romania sa faca chilipiruri, shi chiar le fac, pe socoteala contribuabilului roman – ceea ce este echivalent, daca nu chiar mai rau, cu a veni sa ceara amaratul ala de „ajutor social” de care vorbeatzi…
  Shi, ca sa termin asha apoteotic, de ani de zile nu aud decat declaratzii idioate din germania, declaratzii care au cauzat dezastre in cateva tzari europene….
  … asha ca acum va intreb, punctual shi la obiect, daca eu shi cu dvs. avem o intzelegere care spune ca daca eu fac X, atunci dv facetzi Y, shi daca la finalul perioadei se constata ca eu am facut X (-adica specificatziile tehnice privitoare la securizarea frontierelor prevazute in tratul de aderare la Schnegen) , shi dv refuzatzi sa facetzi Y pe motiv ca eu nu l-am facut pe Z (zet, nu ix), care nu aparea in contractul initzial, ce se cheama ca e? Idiotzenie sau inshelaciune? Ori poate ambele?
  Cu o astfel de politica shi o astfel de atitudine, mi-e teama ca nu Romania se va indeparta de Europa, ci Germania va fi indepartata curand de Europa, pe care a shtiut asha de bine sa shi-o alieneze. Shi nu e niciun fel de intamplare ca daca pronuntzi numele „Merkel” la Atena sau madrid, e ca shi cum l-ai injura pe cineva de mama.
  Asta, dl Un turist, ar trebui sa va dea serios de gandit.
  Inainte de a vorbi prostii despre Romania, Germania shi minishtrii ei ar trebui sa reinvetze sa citeasca. Incepand cu tratatele pe care le-au semnat.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 5, 2013 la ora 23:01

  nu ma vaicaresc!

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 5, 2013 la ora 22:50

  @CTL > Germania si cei 6 sunt contra celor care nu sunt Germania si cei 6. Se ciorovaiesc intre ei pentru suprematie. Unii sunt pentru ca Romania sa intre in Schengen, altii nu. Pentru simplu motiv ca nu se inteleg intre ei. Romania e neimportanta in aceasta disputa.

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 5, 2013 la ora 22:47

  Din link–Taci si impinge si nu te mai vaicari.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 5, 2013 la ora 22:35

  @george > Stiti cum este sa fii dat afara de la lucru pentru ca … afacerea nu merge? Despre ce rezervare in declaratii vorbiti? Daca privim si intelegem intreaga potlogarie careia i se spune UE, vom realiza ca nici Ponta, nici Antonescu si nici chiar Basescu, nu sunt departe de muritorul de rind roman. Cu totii suntem niste piese pe tabla de sah. Cei care joaca, nu reusesc sa-si sparga capul odata unul altuia, ca sa scapam si noi de probleme.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 5, 2013 la ora 22:34

  domnule unturist- desi sunt fan al produselor germane…nu sunt fan al germanilor, care de doua ori au plecat cu coasa prin lume.
  ma indoiesc ca nu gasiti in jurul dvs o gramada de nemtisori mai agresivi si mai nastionalisti decat mine.
  ca ati gasit in romania multe capete plecate… si asta e adevarat, ca doar suntem in patria mioritei.
  eu totusi incerc sa ma consider demn urmas al reginei maria …
  “Poate cǎ meritǎ consemnatǎ, în același context “regal”, și lecția de rezistențǎ și de consecvențǎ pe care regina Maria a dat-o mult prea “schimbǎtorilor” români în timpul Primului Rǎzboi Mondial. “Nu mǎ poți înțelege, generale – i-a spus ea generalului Averescu, cînd totul pǎrea cǎ se prǎbușește, iar românii se considerau deja învinși. Eu sînt englezoaicǎ, și englezii nu obișnuiesc sǎ piardǎ”
  ptr ca asemenea lui turambar, eu sper ca romania va fi altfel. dar nu vreau sa ma las calcat in picioare de nimeni.
  http://turambarr.blogspot.ro/2012/12/de-ce-sper-ca-romania-va-fi-altfel.html

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Martie 5, 2013 la ora 22:14

  @Cornel > Spania este in Shengen, iar Bulgaria nu. Dece amindoua popoarele ii vor pe straini afara din tara?

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 5, 2013 la ora 21:44

  @laurentiucat.In 12 ani cit am avut ocazia sa lucrez in RO am intilnit rar oameni atit de agresivi si nationalisti ca d-voastra si de aici intrebarea daca si politicienii sint asa la ce sa va mai asteptati? Credeti serios ca bagati frica in Germania cu niste declaratii de idioti, realitatea este ca raminezi cam singuri cu Bulgarii si va distantati de Europa ce nu este bine de loc. Va-ti gindit vreodata la acei oameni care nu au nimic si de aici nimic de pierdut si sint primiti cind au chef de munca si la ceilalti care vin numai dupa ajutoare sociale. Citi Germani au venit in RO sa ceara ajutor social??????. Daca d-voastra va merge bine nu trebuie sa ii judecati pe altii gresit. Poporul German ca si poporul Roman nu sint niste lichele daca au niste ministri ticalosi.
  PS: Bine ca Dunarea nu curge invers de nu adunam noi o gramada de gunoi si adio peste.

  Răspunde
   
 • emillradu
  Martie 5, 2013 la ora 20:31

  Off topic…am vazut cu oarecare surprindere ca emisiunea este „sustinuta” de Petrom / OMV si ca imagine principala de responsabilitate sociala s-au afisat cu proiectul „Tara lu Andrei” . Nimic rau in asta… insa Petrom pana una alta trage titei din terenuri care au fost luate abuziv de la oameni de comunisti… si oamenii care nu au fost de acord cu asta au suferit multe din aceasta pricina, ajungandu-se inclusiv la bataie pentru refuzul de a semna – si multi nu au semnat. Oamenii nu au fost despagubiti nici atunci si nici acum pentru terenurile alea..Iar Petromul s-a pus stapan pe acele terenuri abuziv si acum vine la proprietarii de drept sa ii despagubeasca cu 1 leu / mp . Asta in conditiile in care paguba nu e doar in terenul luat abuziv ci si in poluarea care se intinde pe suprafete mult mai mari rezultate din titei deversat, din tot felul de sode folosite in procesul de extractie . Terenurile au devenit aride. Nu tu pasunat, nu tu livada …nimic. Nu isi asuma treburile astea. E bine ca planteaza…asta da bine si pe sticla…si guvernul e multumit ca mai baga un leu in economie.Insa profitul Petrom, care anul asta e cat se poate de gras e facut pe spinarea a mii de familii care au fost distruse in toata tara. R U S I N E ! ! !

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Martie 5, 2013 la ora 20:20 Răspunde
   
 • Daniel Baca
  Martie 5, 2013 la ora 20:18

  Din ceea ce vad la tv ajung la concluzia ca este rezultatul unei clase politice incompetente,iresponsabile si nepasatoare.Sau poate ma insel.

  Răspunde
   
 • CTL
  Martie 5, 2013 la ora 18:33

  Ma bucur ca desi ei ne-au facut un raport MCV nu prea imbucurator , noi nu ne-am lasat si le-am trimis un MCV mult mai bun, DACIA MCV.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 5, 2013 la ora 17:01

  Domnule CTL, indiferent pentru, ori impotriva cui scrie, fituica care este „catavencii” tot umor de proasta calitate produce. Despre cauze si efecte cu privire la relatia Romania-Schengen, veti afla o multime de informatii, unele probabil interesante, parcurgand atat articolul d-lui Moise, cat si intreg thread-ul.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase