Cât de rău este lupul cel rău?

un reportaj Lumea Europa FM

România este una dintre puţinele ţări europene în care mai trăiesc lupi, urşi sau râşi. Urşii sunt de departe cei mai mulţi, aproape 6.000 în mod oficial. Vara trecută nu trecea săptămână fără ca presa să nu relateze un nou atac. În schimb, lupii sunt mult mai discreţi: chiar dacă se crede că în România trăiesc aproape 3.000 de exemplare, atacurile asupra stânelor sunt extrem de rare.

Deşi lupii sunt prezentaţi ca pesonaje negative în poveşti ca „Scufiţa Roşie” sau „Capra cu trei iezi”, nici o întâlnire dintre om şi lup din ultima sută de ani nu a avut final tragic. Pentru om cel puţin, de vreme ce lupii au fost exterminaţi în aproape toată Europa. Victor Marin a plecat pe urmele lupilor din România.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

10 răspunsuri la Cât de rău este lupul cel rău?

 • sos auto
  Februarie 23, 2013 la ora 10:53

  @true chiar si 60 mil e tot prea mult

  Răspunde
   
 • Trestiana
  Februarie 18, 2013 la ora 18:19

  Cel mai mare lup din tv. este TVR. Schimba grila de programe cand vrea si nu-si respecta clientii desi sunt clienti obligati la plata dar nu si la vizionare.Daca nu-ti convine(zice tvr-ul) nu te uita la Tvr,dar… esti obligat sa platesti.E corect? Acest lucru ma determina sa fac o campanie de a determina guvernantii sa anuleze dreptul tvr,de a obliga populatia la plata obligatorie. TVR nu are decat sa se descurce cum se descurca celelalte televiziuni,Pro.Tv,Antena …s.a.m.d.

  O alta problema este lupul care a mancat alocatia copiilor. Salariile au fos majorate,pensiile,preturile,s.a.m.d. dar, alocatia de stat a copilului a ramas in aer.Romania vrea natalitate dar dupa guvernanti poate sa fie = cu mortalitate,numai copii lor sa nu moare. „Toata lumea poate sa moara,numai noi (guvernatii si familiile noaste) sa nu murim.

  Răspunde
   
 • True
  Februarie 18, 2013 la ora 16:50

  Domnule Moise Guran, urmaream emisiunea dumneavoastra cu interes, cand puteam pana la emisiunea cu BOR 540 mil euro care de fapt erau mult mai putini(de cateva ori~ 60 mil daca am retinut corect). Inca astept sa va recunoasteti greseala in direct(oare sunteti capabil de asta?). Sunteti oare un jurnalist adevarat cum pretindeti, onest si riguros, neantamat nicaieri? Sau v-ati luat „partea” pentru minciuna respectiva si mergeti mai departe? Ar fi dureros sa aflam asa ceva, inca sper ca a fost o greseala si o puteti indrepta in direct.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 18, 2013 la ora 13:16

  Domnule dani, subiectul cu lupul, bunicuta si Scufita Rosie nu ma preocupa, dar comentariul dumneavoastra este interesant. Avem o multime de organizatii pentru protectia animalelor care vegheaza la bunastarea cainilor comunitari, pentru ca de la ei vin bani buni pentru masini scumpe si vile in care organizatiile si-au stabilit sediile. Maidanezii sunt o problema acuta, cu impact social major. Cine se uita la lupi si la jderi? Habar n-avem cati sunt si nici nu ne musca suficient de des! „Luptatorii” din organizatiile de mediu, inclusiv cei care militeaza bezmetic pentru cresterea valorii Timbrului auto (care este de fapt o taxa pe proprietate si nici macar nu a fost introdus inca) ar trebui sa se lege cu lanturi de copacii care urmeaza sa fie taiati in Covasna si Harghita, in Suceava sau in Caras-Severin, precum activistii GreenPeace in Brazilia amazoniana, unde se defriseaza pentru a se cultiva rapita pentru bio-fuel, ori sunt exploatate diverse minereuri. Sau sa participe la reimpaduriri precum fac voluntarii in Thailanda cu mangrovele. Animalelor le sunt distruse sistematic habitatele prin despadurire. Constructia autostrazilor este nesemnificativa, desi ea perturba viata animalelor, afectand traseele de vanatoare, migratie, adapare etc. La fel si moristile energetice eoliene. Dar sunt nesemnificative in raport cu despaduririle, la fel si cabanele. Munti intregi au fost goliti de arbori, iar animalele au ramas fara hrana, fiind distruse biotopuri intregi. Aceasta este o problema reala, pentru ca de aici vine impactul major asupra habitatelor, dar „luptatorii” pentru protectia animalelor din patria noastra se lupta pentru salvarea maidanezilor, de parca ar fi o specie pe cale de disparitie.

  Răspunde
   
 • dani
  Februarie 18, 2013 la ora 11:57

  Lupul este rau la fel ca si cabana de munte, doar pentru ciobani. Mergand pe autostrada A3 Ploiesti – Bucuresti am obeservat un animal calcat de masina. Era un jder. Asadar, jderul este un animal care ar fi trebuit eradicat pentru bunastarea noastra? Hai sa luam o decizie clara: facem stane pe toti muntii, autostrazi intre toate orasele si apoi sa traim Bio, Eco si cu sufletul in Rai, dar in final atei.

  Răspunde
   
 • cizmaru
  Februarie 17, 2013 la ora 16:07

  Studii recente arata clar ca pe teritoriul tarii noastre au trait candva si balauri. Chiar foarte multi in comparatie cu restul lumii. Stramosii nostri au dus lupte seculare cu balaurii, in timp ce alte natii se puteu ocupa in liniste de educatie, stiinta si cultura. Asa se explica de ce suntem la coada Europei si de ce in anul 2013 avem o multime de concetateni analfabeti, sate fara apa, electricitate, drumuri…

  Răspunde
   
 • LN23
  Februarie 17, 2013 la ora 10:22

  De acord 100% cu SanduCu,nu omorati lupii,nu exterminati o specie care face parte din biotopul romanesc,oricat ati fi de impregnati de basmele copilariei!
  Chiar daca nu le intelegeti utilitatea si vedeti mai mult partea negativa,ganditi-va ca trebuie sa existe si un aspect pozitiv,si nu acceptati eliminarea lor!
  Cand omul a crezut ca poate dicta naturii,ca o poate controla si,cu acest prilej,castiga ceva din asta,a inceput sa defriseze paduri,sa fractureze cursuri de ape,sa vaneze de placere,etc.
  Consecintele arogantei si vanitatii astfel exprimate se constata in fiecare zi:surpari si alunecari de pamant,inundatii,inzapeziri distrugatoare,invazie de animale salbatice in sate si orase,proliferarea unor specii in detrimentul altora,pe scurt:dezechilibru!
  Repopularea despre care se vorbeste e o idee buna,dar daca se aplica(???),in mod logic ea trebuie sa fie acompaniata de protejarea stricta,prin lege,a speciilor amenintate.
  Si ca sa raspund intrebarii:lupul e exact atat de rau cat considera fiecare!

  Răspunde
   
 • Razvan
  Februarie 17, 2013 la ora 01:20

  Buna, vreau sa iti propun un schimb de link cu site-ul jocurionline25.com pagerank 3 ce zici doresti ?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 16, 2013 la ora 23:45

  > Nu am fost tocmai clar, daca reportajul audio al lui Victor Marin estededicat conservarii faunei romanesti sau invitatiei la distrugerea ei in folosul acumularii de euro. Tarile occidentale, dupa cum s-a aratat, si-au exterminat fauna si desi sunt mai bogate decit Romania, nu au fost in stare sa repopuleze padurile. Deci este un proces de lunga durata si … scump, mult prea scump pentru Romania. Deci, probabil este mai bine sa protejezi decit sa repopulezi.
  Se mentiona ca lupul nu ataca omul. Animalele salbatice ataca numai pentru a se hrani. Animalele salbatice ataca numai pe cel caruia ii este frica de ele. Cind ti-e frica, corpul emana un miros specific, perceput de animalul salbatic. Asta declansaza atacul. Dupa ce am citit asta in Sputnik, pe vremuri, am practicat sfatul. In special in peroada de prospectiuni, cind umblam singur prin coclauri. E drept cu ursul n-am avut curajul sa … nu-mi fie frica. Cu scroafa, am avut ghinionul sa o intilnesc cind era cu godaceii – atunci nu iarta nimic.
  Cred ca stramosii nostrii, dacii, nu si-au ales degeaba ca totem, capul de lup. Lupul este foarte inteligent si daca ti l-ai facut prieten, e pentru tot restul vietii. Indienii in America de Nord nu omoara lupi. Este un film artistic „Dasind cu lupii” din care se poate concluziona ca intre acest animal si om exista o asemanare si poate exista si o apropiere. „Lupul singuratec”, „Lupul schimba blana, dar naravul ba”, „Ca lupul la stina”, toate astea sunt vorbe din popor, care sunt de natura sa ne indemne sa ni-l facem mai bine prieten decit dusman. NU OMORITI LUPII!!!!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase