Isteria calului – misiune imposibilă

cai

de Moise Guran

Fix scandalul cărnii de cal îi mai lipsea agriculturii din România. După o scădere de 30% anul trecut, o isterie europeană față de tot ce înseamnă mâncare fabricată în România poate pune pe butuci exact cea mai performantă parte a acestei ramuri – cea care exportă. Practic răul s-a produs iar cu isteria presei nimeni nu poate lupta. Acum englezul de rând crede că România e o țară sălbatică ce își căsăpește caii care-s bolavi de un soi de sida, doar pentru a le otrăvi lor lasagna. Și, să ne înțelegem, când vine vorba de securitatea alimentară, ziarele occidentale se întrec în titluri mari, pe prima pagină, cu poze impresionante, practic, la această oră calul românesc este mai celebru decât vaca nebună.

Ceea ce contează pentru noi este faptul că numele România e cam tot ce rămâne în mintea consumatorului din Anglia sau din Franța după tot acest scandal indiferent că în final se poate dovedi și că firmele românești nu au nicio vină. Pasul următor este ca o dată ajuns în market cumpărătorul să se uite mai atent pe etichetă fix după numele țării noastre. Și nu este vorba doar produsele din carne de vită. Puneți-vă puțin în locul consumatorului englez. De unde poate ști el că niște cârnați de porc nu sunt de fapt de câine, iar puiul la rotisor n-ar putea fi un fel de guguștiuc mai mare? Nimeni nu riscă nimic și nimeni nu mai cumpără nimic cu numele România pe el.

Cum exporturile noastre de produse din carne către țările Uniunii sunt cifrate la câteva sute de milioane de euro, probabil autorităților din România nu le va mai rămâne decât să dovedească nevinovăția firmelor românești, să ceară compensații financiare de la Comisia Europeană și să conceapă o strategie mai largă și cu bătaie mai lungă de îmbunătățire a imaginii țării noastre în Europa.

Altfel nu vom reuși niciodată să ne depășim condiția de tolerați în Europa. Iar când ești prostul clasei mori cu dreptatea de gât.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , ,

Comentarii prin facebook

52 răspunsuri la Isteria calului – misiune imposibilă

  • Constantin
    Februarie 22, 2013 la ora 08:32

    „treaba asta cu carnea de cal si carnea de magar e o noua petarda”_Au fost prezentati la TV domnii hoti care au furat magarii, i-au sacrificat si au vandut carnea ca fiind de vitel. Iar cumparatorii au consumat-o.***Caii din care au fost gasite cantitati diverse de carne etichetata fraudulos la Alba au fost in numar de aproximativ 120. A fost cumva vreo competitie rutiera intre cai si masini, astfel incat sa fi fost calcati de masini deodata 120 de cai?***Nu am mancat carne de caine. Vecinii mei asiatici probabil ca o fac uneori cu buna stiinta. Am cunoscut persoane inselate care au cumparat bucati de caine drept miel. Mirosul specific puternic emanat la fierberea ciorbei i-a facut sa-si dea seama ca nu poate fi vorba despre miel si au oprit prepararea ei. Dupa parerea mea (nu pot spune altceva, pentru ca „n-am fost acolo”) este ca si gustul trebuie sa fie specific. Putin probabil sa poata fi mancat cainele drept miel ori porc, in mici , sau preparat altminteri.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase