Ora de Business: vineri, 1 februarie 2013

semnele-bune-sunt-fragile

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-81518 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

29 răspunsuri la Ora de Business: vineri, 1 februarie 2013

 • Constantin
  Februarie 13, 2013 la ora 00:47

  „De asta tot spun, o planificare profesionala a economiei in starea in care se gaseste tara…”_Din pacate, speriati de „cincinalul in patru ani si jumatate”, politicienii nostri NU mai fac niciun fel de planificare. La modul serios, nu vorbesc despre Comisia Nationala de Prognoza. Nu exista nici viziune si politici reale in programele politice ale niciunui partid.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 6, 2013 la ora 04:00

  @Constantin > Asta este, politica bat-o vina. Toti cei care ajung prin guverne, parlamente se cred politicieni si incep sa bata apa-n piua. De fapt ei ar trebui sa se gindeasca la economia tarii, planuri de relansare, dezvoltare. Si cind colo, da-i cu privatizarea. Acuma au gasit sa vinda baraje. Politicienii astia care n-au nici in clin nici in mineca cu latura economica, isi inchipuie ca privatizind s-au spalat pe miini, privatul sa-si frece creierii cu relansarea economiei. Pai privatul ii pasa numai de profit, nu e – traiasca somajul in circa statului. De asta tot spun, o planificare profesionala a economiei in starea in care se gaseste tara, implica mai multe ramuri economice (industrii, agricultura, turism, comert) care pentru a fi puse in miscare necesita un volum de forta de munca, care dupa parerea mea nu poate fi acoperit cu ce exista acum in tara. Dintre cei care sint in tara, cred ca foarte putini sint incadrati in productie. In servicii, finante, o groaza de intelectuali. Si atunci, cred ca ar trebui un aplicat un program foarte restrins, de soc, in doua – trei directii, ca sa folosesti mina de lucru care o ai. Dar nu se face NIMIC, se pun taxe si iar taxe. Pe ce bani daca nu se fac bani. S-a facut revolutie ca sa fie … contemplata, iar acum o sa se ajunga la dictatura. Pentru ca vina este si sus, dar si jos.

  Răspunde
   
 • Miru
  Februarie 4, 2013 la ora 12:29

  Comentariile lui Constantin sunt corecte, excelent XX si de acord cu Marcu.
  Ajutor de somaj 2008 pentru un angajat cu un venit mediu brut de 2000 RON si peste 20 ani vechime in munca -> 75% din 500 (sal minim pe economie!!!) + 10% din venitul mediu brut = 575 RON.
  Acelasi angajat 2013 -> 75 % din 500(ISR Indicator social de referinta?) + 10% venit brut = 575 RON.
  Dinamica descresterii somajului si constanta ajutorului de somaj va face din ROMANIA in urmatorii ani un paradis pentru orice angajat, nu-i asa d-nu Moise?

  Răspunde
   
 • mihaix
  Februarie 4, 2013 la ora 12:26

  http://www.zf.ro/business-international/fmi-adopta-in-premiera-o-declaratie-de-cenzura-impotriva-unei-tari-avertizand-cu-excluderea-din-organizatie-10540320 – hotul striga hotul.

  http://www.zf.ro/opinii/cumpar-apartament-in-acest-bloc-cu-plata-cash-pe-loc-iar-chiria-este-mai-mare-decat-o-rata-la-banca-doua-lucruri-care-arata-ca-increderea-este-la-pamant-si-lumea-fuge-de-banci-asta-ar-trebui-sa-discute-bnr-10540353 –-> Cred ca parerea f proasta a clientilor despre banci nu se va schimba in bine nici dupa ultima isprava a bnrului + banci de a obliga guvernul prin fmi sa scoata din Noul Cod Civil legea care ii deranja. Eu personal m-am fript o data cu Volksbank, am vazut ce manipulare practica si cu ce tupeu imi zic ca ei nu trebuie sa respecte legea romaneasca, asa ca amanarea acestei legi este doar o picatura intr-un pahar pe care BNRul ar fi bine sa il urmareasca mai atent. Pt ca increderea pierduta, transformata in ura si sila fata de banci, greu poate fi recuperata, si asta va insemna pierderi mari pt banci , eventual o retragere a lor de pe o piata moarta. Sau se va duce Isarescu la fiecare dintre noi sa ne explice ce bune sunt ele bancile, si ca trebuie sa le lasam sa ne fure banii, cum a facut-o la oug 50 cu guvernul si a tinut? Oare o tine ???

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 4, 2013 la ora 09:52

  „… in situatia care exista acum in Romania, nu este suficienta forta de munca pentru ce trbuie facut ca sa refaci economia”_In ceea ce spuneam putin mai ‘nainte referitor la somaj era vorba tocmai despre desponibilitatea de forta de munca. Situatia actuala din Romania arata ca forta de munca este prost administrata, asemenea intregii economii romanesti, care NU se manifesta in multe domenii precum o economie de piata functionala. Asa cum se releva adesea din emisiunile ODB, la origine se afla motive de natura politica.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 14:44

  @Marius > Eu tin minte ca am lucrat de doua ori 12 cu 12, 7 din 7, pe 2.5 ani odata si numai 1.5 ani alta data, in productie, Deci stiu cum e. Intelegi ca in situatia care exista acum in Romania, nu este suficienta forta de munca pentru ce trbuie facut ca sa refaci economia. Asta duce direct la ideia si la necesitatea ca cei care sint in tara, la un moment dat (normal ca nu in acelasi timp, ci pe rind) vor fi necesar-almente obligati sa lucreze extrem de mult si fara sa se plinga. Situatia asta sigur nu va dura prea mult si se vor intoarce si altii in ajutorul tarii si implicit spre ajutorul lor. Eu vad acest scenariu prin prisma ca la conducerea tarii vor fi alesi sau pusi (fara alegere, si deci nedemocratic) oameni care stiu si vor sa faca ceva bun pentru tara.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 14:30

  @Cornel > Stiu ca poate n-are legatura imediata cu subiectul, dar un proces de refacere economica ar trebui sa fie bazat pe planificare si nu pe concurenta/competitie (ceea ce in opinia mea este o risipa de resurse). Deci, in lumina celor spuse, dl. Stoica sau altcineva la fel de intreprinzator ca el ar trebui sa se gindeasca si la constructia de… tramvaie. Asta se leaga cu imbunatatirea trficului la orase, reducerea poluarii, reducerea consumului de carburant, stimularea producerii de energie hidroelectrica, refacerea strazilor, eventual o planificare a dezvoltarii oraselor cu zone industriale la periferie, samd. Adica daca nu merge impins, atunci poate merge tras.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 14:14

  @Cornel > Stiiti ca ceea ce cereti este imposibil de obtinut si ar creea un conflict de interese celor care doresc, de fapt sa simplifice imaginea pentru ca „solutiile” lor sa para de succes. Mult mai simplu ar fi ca toate motoarele sa se concentreze realmente spre crearea locurilor de munca, eventual excedentar. Daca vor ramine locuri de munca neocupate, vom stii cel mai sigur care a fost somajul.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 14:03

  @Constantin > „Cu toate acestea, numarul celor care cauta ceva de lucru pare sa cresca pe masura ce firmele, cu capital privat sau de stat, sunt obligate de conditiile economice sa se restructureze, iar investitiile noi lipsesc.”
  Cu aceste rinduri, cred ca a-ti etalat concis adevarata problema, acel „nod gordian” al stadiului economic romanesc. Si atunci ma intreb, poate o sa fie cam incilcit, nu ar fi normal ca mai intii sa stii ce vrei si pe urma sa cauti bani? Dupa cum spuneti dvs, inteleg ca daca ar veni investitori lucrurile s-ar rezolva de la sine. In schimb, eu cred ca investitori (si nu neaparat externi, eu ii prefer cu multa tarie pe cei interni) ar apare in momentul in care proiecte reale s-ar contura, concret, real, justificat de cerinte si necesitati fundamentate pe o strategie de crestere/dezvoltare economica cu cap si coada. Altfel ce garantii ai sa-ti bagi banii in ceva asa de ametit?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 13:49

  @luminita > Pina veti primi alte comentarii, care sa fie competente si documentate, parerea mea este ca Islanda, fiind o insulita care nu sta in drumul nimanui, poate avea o abordare total diferita fata de o tara, atit de bogata si atit de centrala, ca Romania, care este guvernata nu de populatia si nici de guvernele romanesti, cit de interesele nefaste ale oligarhilor financiari de toate culorile. Nu e normal si nici cinstit, dar asta este.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 13:37

  @Constantin > Dupa cum spuneti, se pare ca a fost o tevatura si cu digul asta (o continuare a lucrarii, deci ceva experienta/exemplu pentru cei ce au judecat), dar totusi este o indiguire de „anrocamente” din elemente prefabricate din brton armat, fara fundatie si lucrari speciale, fara nucleu si compactari de impermeabilizare, deci lucrari necesare in cazul anrocarii unui baraj de greutate (care ar justifica un cost chiar mai ridicat). Mentionez toate acestea visavi de interesul recent de a fi privatizate foarte ieftin niste micro-hidrocentrale (care presupun asemenea costuri in executia lor). Vedeti deci ca, privind altfel decit politic, eu leg lucrurile diferit. Deci in ciuda argumentelor dvs, tind sa cred ca treaba cu digul este totusi un matrapazlic.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2013 la ora 21:03

  @sanduCu_”Probabil ca pentru Romania e normal sa te coste…”Avand in vedere ca este vorba despre respingerea contestatiilor si o decizie in instanta dupa o indelungata studiere a dosarului, indraznesc sa cred ca motivele de suspiciune in acest caz sunt mai putine decat in altele similare. Consultarea datelor tehnice si a concluziilor studiului de fezabilitate ar oferi, probabil, argumentele minime pentru a ne forma o parere in legatura cu subiectul. Subiect cu privire la care, marturisesc, nu sunt calificat, spre deosebire de dumneavoastra, din cate am dedus din comentarii.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 2, 2013 la ora 18:49

  >Probabil ca pentru Romania e normal sa te coste cam 10,000 EURO pentru 3 mc beton, cu manopera si alte … nu mai stiu ce.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 2, 2013 la ora 18:42

  > Un km de dig cu 100 milioane EURO (curios) si 15% banii jos. Pentru ca firma e olandeza?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 2, 2013 la ora 18:39

  > Deci scorul succeselor:
  1) Siderurgia Resita, nu stim autorul,ian. ’13
  2) Locomotive Craiova, Gruia Stoica, feb. ’13

  Răspunde
   
 • Dan
  Februarie 2, 2013 la ora 17:07

  XX > atat timp cat Boc e primar arata ca meritam stadiul in care ne aflam.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2013 la ora 16:55

  „Cred ca ar fi interesanta o situatie care sa ne spuna…”_Va puteti informa impreuna cu cei pasionati de asemenea statistici si de cei obligati profesional sa consulte datele, pe site-ul Tempo-Online. Doar ca eu, la fel ca si dumneavoastra, domnule cornel, am o parere diferita fata de dl. Moise cu privire la numarul somerilor. Habar n’am cum calculeaza cei care-i ofera datele (dupa criteriile BIM, asa cum lasa domnia sa sa se inteleaga) , dar mi se pare contradictoriu ca in conditiile cresterii economice negative sa scada numarul somerilor. Nu intentionez sa initiez dezbateri pe tema NAIRU si NAWRU ori despre teoria cu privire la piata muncii a lui Peter Diamond, dar cresterea deficitului bugetar ar putea oferi macar o jumatate de explicatie. Cu toate acestea, numarul celor care cauta ceva de lucru pare sa cresca pe masura ce firmele, cu capital privat sau de stat, sunt obligate de conditiile economice sa se restructureze, iar investitiile noi lipsesc.

  Răspunde
   
 • luminita
  Februarie 2, 2013 la ora 12:28

  domnilor, fiica mea ( 31 de ani) ma tot indeamna sa ma documentez despre „revolutia ” din Islanda, din 2008, cum au rezolvat ei pasnic si democratic si bine problemele crizei financiare si economice, fara politicieni.Pare o minune, este oare adevarat si/sau posibil?
  Pot primi, va rog, parerea dvs, sau poate fi ,eventual, un subiect adiacent in emisiune?
  Va rog pentru ca am incredere in ceea ce spuneti la tv si imi place ceea ce faceti in media
  cu stima!

  Răspunde
   
 • XX
  Februarie 2, 2013 la ora 08:16

  Cine mai crede prostia cu |INS?
  La somaj sunt inregistarti doar cei care mai primesc bani din somaj.
  ia sa dea la fiecare care cauta un loc de munca cite 100 lei/luna, sa vedeti citi se inscriu.
  Ala care munceste la negru 1 ora/saptamina cica nu intra in calcule.
  statisica reuseste sa ii gaseasca?
  Asta e un indicator de tot kko,
  mai bine near da numarul de noi locuri d emunca create
  si altii ndicatori pecare ii vedem prin vest.
  Inclusiv costul cosului lunar, ca asta sigur bate spre 1000 lei.
  Si nea BOC a dat ordin ca nu il mai intereseaza, si nu se mai calculeaza 🙁

  Răspunde
   
 • XX
  Februarie 2, 2013 la ora 08:12

  @Moise
  Hai ma!
  Ca se fac locomotive la CRAIOVA,
  dar in alta parte.
  cauta-l pe domn’ profesor de franceza GHITA IONEL, si sa vezi c eproduce.
  Asociata este si fata fostului director de la Electroputere, domn’ MONDEA

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 2, 2013 la ora 01:56

  Cred ca ar fi interesanta o situatie care sa ne spuna :
  1.-numarul de pensionari din Romania;
  2.-numarul de cetateni cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, care traiesc din ajutorul de somaj sau ajutor de la primarie;
  3.-numarul de salariati care muncesc cu acte in regula;
  4.-numarul de cetateni care muncesc la negru (o parte dintre acestia ii putem regasi cuprinsi la punctul 2.).
  E foarte greu de facut o asemenea situatie dar nu imposibil. Nici nu stiu daca sa mai am incredere in INS, la cate cifre a scos pana acum din burta, dar e de studiat o asemenea situatie.
  Numai bine.

  Răspunde
   
 • un turist
  Februarie 2, 2013 la ora 01:40

  Cred ca minciunile scoase cu somajul le intrec pe ale lui Nea Nicu@Co. Am mai spus-o odata La 20 milioane lucreaza 5 milioane si la noi la 82 milioane lucreaza 43 milioane la un somaj de 5,4. Unde este un matematician sa ma lamureasca.

  Răspunde
   
 • Marcu
  Februarie 2, 2013 la ora 00:33

  Nu stiu cum e treaba cu somajul dar din cate zice moise e pe baza de sondaj, eu in viata mea nu am fost intrebat sau auzit pe cineva ca sa fie intrebat daca e somer si s-ar angaja in urmatoarele 2 sapt iar la cum stiu eu ca se lucreaza la stat pot sa pariez pe faptul ca chestioneaza si ei 2000 de oameni iar restul din pix. Eu pot va spun ca ma uit pe ejobs si vat cate 900 aplicatii pt un post de operator telefonic.

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 1, 2013 la ora 23:16

  Referitor la domnul Stoica de la Grupul Feroviar Roman si la preluarea diviziei care fabrica locomotive de la Electroputere Craiova – daca eu as fi prim ministru l-as chema pe domnul Stoica la Bucuresti sau m-as duce eu la fata locului sa discut cu el si sa il intreb ce planuri si ce greutati are si cum ar putea guvernul sa il ajute (am aici in vedere faptul ca domnul Stoica are deja o afacere in acest domeniu, este roman si se pare ca iubeste acest domeniu de activitate – cum credeti ca arata economia Romaniei astazi daca fabricile si uzinele care au fost vandute la turci/arabi/rusi si au fost taiate si vandute ca fier vechi erau vandute la oameni de afaceri romani asemeni domnului Stoica?). De asemenea oameni de afaceri romani avea/are nevoie Romania.
  Numai bine.

  Răspunde
   
 • CTL
  Februarie 1, 2013 la ora 22:55

  @ Luigi > Mie imi e frica de englezi sa nu vina peste noi acuma cu campania asta.

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 1, 2013 la ora 22:37

  Felicitari pentru emisiune, Moise.

  Răspunde
   
 • Marius
  Februarie 1, 2013 la ora 22:08

  Dar cine vrea sa lucreze 12/24 cu 200 euro? Care 12/24 e de fapt 16/20? Am lucrat in restaurant in Romania. Mi-a ajuns dupa mai putin de o luna 🙂

  Răspunde
   
 • Luigi
  Februarie 1, 2013 la ora 22:02

  @ 6,5% rata somajului….Looooooool. Biiiiiig bulshit
  Romania a ajuns sa fie invidiata de America :))
  Ben Bernake presedintele FED zicea saptamana asta ca va continua tiparirea de bani pana cand somajul din SUA va scadea sub 6,5%:
  http://www.forbes.com/sites/afontevecchia/2012/12/12/qe4-is-here-bernanke-delivers-85b-a-month-until-unemployment-falls-below-6-5/
  Hai frate sa ii chemam si pe saracii americani sa vina sa lucreze la noi in Romania daca la ei tot nu au de munca si o duc atat de greu :))
  Sau macar pe greci si spanioli sa ii chemam ca la noi in Ro se traieste bine somajul e doar 6,5% nu e saracie lucie ca la ei cu somaj 26% :))

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase