Ora de Business: miercuri, 30 ianuarie 2013

bancheri-infractori-aparati-de-fmi

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-81451 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Ora de Business: miercuri, 30 ianuarie 2013

 • sanduCu
  Februarie 2, 2013 la ora 23:41

  @Constantin – Toate scuzele in legatura cu ceapa! Ma miram dar am lut-o ca stire, iar Marius se referea la timpurile … apuse. Apropo, aveti si extras de ceapa, ca aici este numai de usturoi si nimeni nu-l cumpara ca avem usturoi autentic chinezesc. Eu ceapa o cumpar la „varsat”, ca la saculete baga si „rebuturi”, ca asa-i in tenis.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2013 la ora 23:07

  „Daca economia de piata libera (inteleg ca asta este acuma in Romania) nu este in stare sa reglementeze lipsa de ceapa pe piata si recurge la metode comuniste…”_Domnule sanduCu, am avut unele schimburi de comentarii interesante, ce Dumnezeu! Nu stiu cum este in Canada ca n’avusei ocazia. Va poftesc cu drag, insa, in Romania, unde puteti gasi si cumpara cu usurinta in hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, minimarketuri, Shop’n’Go si „la coltu’strazii” diverse sortimente de ceapa, de la cea rosie, la alba, sau galbena, rotunda, hasme, ori arpagic, verde , sau uscata, curatata, sau in foi, intreaga, sau taiata rondele, fluturasi sau solzisori, vrac sau preambalata in pungi, sau saci cu diferite cantitati, autohtona, sau de import etc. ca m-am plictisit. Cred, totusi, ca a fost o gluma comentariul dumneavoastra legat de impotenta „economiei de piata libere de a reglementa lipsa de ceapa pe piata”. Daca este altfel si-ati aflat de vreo criza, va rog sa-mi spuneti, ca sa-mi fac provizii din timp.***Comnetariul adresat d-lui Marius avea alt subiect. Era legat de dorinta domniei sale de a primi bani de la banci. Eu nu l-am contrazis, doar ca nu i-am putut explica de ce nu i se-mplineste dorinta si am evocat competenta colegilor comentatori care sunt mai apropiati politicilor economice de stanga. Cam atat, referirea la FMI fiind colaterala. Dupa ce veti citi thread-ul in intregime sunt sigur ca veti intelege mai bine si interventia mea. Va doresc cele bune, domnule sanduCu!

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 2, 2013 la ora 22:16

  @Constantin > De la inceput, tin sa precizez ca nu sint nici de stinga si nici de dreapta, nu sint nici comunist si nici capitalist. Chestiile astea, sint multi pe blog care au inteles-o, dar mai sint citiva care cred ca ii prefer pe rusi, americanilor. Si acestia au o orecare dreptate, nu in totalitate dar nu conteaza pentru ce urmeaza. Motivele care m-au atras in discutie sint ceapa rationalizata,FMI si digul din Constanta. Am sarit peste chestia cu „luam de la putini si dam la multi” pentru ca este o rastalmacire tendentioasa. De ce? Pentru ca cei putini au de unde, iar cei multi n-au. Daca economia de piata libera (inteleg ca asta este acuma in Romania) nu este in stare sa reglementeze lipsa de ceapa pe piata si recurge la metode comuniste, inseamna ca capitalistii si comunistii incep sa se pupe in bot. Cum rezolva UE chestiunea? Wax albina. FMI este o ciuperca parazit financiara, o riie, o lipitoare de care romanilor le e frica sa se descotoroseasca. Spuneati: „atragerea mai multor fonduri si eficientizarea cheltuirii lor”. In primul rind, ori cit de multe fonduri s-ar atrage, fara munca se duc de ripa toate fondurile si eficientizarea lor. Iar daca romanii incep sa munceasca (si acesta este un aspect de stinga valabil si la socialisti si la capitalisti), nu mai este nevoie sa stragi nimic altceva din Europa decit forta de munca imprastiata acolo (si asta este iar o chestie de stinga practicata si de socialisti si de capitalisti). Deci pe aici ne-am cam lamurit cu dictatura FMI. Acuma vine de fapt o chestie proaspata si fierbinte. Tot timpul s-au ratoit unii si altii la firmele romanesti (deci autohtone) ca sarlatanesc fondurile europene, cu costuri umflate. Dar cind frantujii incarca pretul Daciei la 5,000 euro (si inteleg de pe blog ca e nitel cam mult) sau cind olandezii vor sa plateasca 10,000 euro pentru 3 mc beton (cam pe aici bate un km de dig cu manopera cu tot) – cam asta inseamna 100 milioane euro de fonduri absorbite de la UE si toata lumea nu zice nici pis. A, poate n-am fost clar: vorbim de frantuji si olandezi, nu de romani (in care putem sa dam cit poftim ca n-au unde sa strige). Eh, chestia asta este de dreapta, dar nu e drept. In legatura cu multe aspecte de stinga si dreapta, am invatat multe dintr-un documentar (Katastroika) produs de niste profesori din Harward, Londra, Atena si din Germania si Franta. Dupa cum vorbesc nu sint de stinga, dar au respect fata de cei care incearca sa ridice economile lumii. Politica n-are aface cu viata oamenilor. @Marius are dreptate.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2013 la ora 20:54

  Erata: „Pentru cu ar mai putea fura. ” se va citi „Pentru ca nu ar mai putea fura. „._Va rog sa ma scuzati.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2013 la ora 20:50

  Domnule Emil, va multumesc pentru atentia pe care ati acordat-o comentariului meu. Daca veti avea rabdare si veti acorda aceeasi atentie intregului thread, veti observa ca v-ati referit la un raspuns destinat unui alt coleg comentator. Fara legatura directa cu FMI, care a aparut in discutie colateral.***Mi-a luat ceva timp sa deslusesc mesajul dumneavoastra, da’ marturisec ca nu am renuntat, fiind impresionat de apelativul „taica”. Va dati seama, sa fiu in dialog cu fiul meu, chiar aici, pe blogul d-lui Moise, o adevarata si magica surpriza. Doar ca nu mi-amintesc de nici un fiu Emil, desi am cunoscut multe si diverse femei in viata mea. Si am o varsta destul de inaintata. In fine…***Cat despre rusi, sunt printre cei care cred ca pierderea pietei fostei Uniuni Sovietice, inclusiv a Rusiei, a fost o mare eroare pentru producatorii/exportatorii romani. Cei care ne-au reprezentat in functiile de conducere de partid (era unul singur, FSN, restul nu conta) si de stat s-au temut sa intreprinda actiuni de politica externa care sa sprijine relatiile comerciale cu Rusia. Poate din cauza legaturilor anterioare Marii Revolutii din Decembrie pe care acestia o aveau cu Rusia. Dar, repet, cred ca a fost o eroare si a fost perpetuata de toate regimurile ulterioare. Asadar, astept cu interes venirea rusilor, pe care o consider o oportunitate economica. Daca nu vin ei, cred ca ar trebui sa le iesim in intampinare. Cu respectarea legislatiei europene, desigur.***Asistenta sociala este catastrofala in tara asta si ea a constituit tema mai multeor articole publicate de dl. Moise. Reforma asistentei sociale este mai mult decat discutabila, lipsind o viziune clara si determinarea politica necesare. Scuza a fost intotdeauna lipsa fondurilor, dar tocmai acesta ar trebui sa fie scopul reformei, atragerea mai multor fonduri si eficientizarea cheltuirii lor. Doar ca sunt multi clienti de partid, comunisti, ori nu, care ar fi deranjati de o reforma reala. Pentru cu ar mai putea fura. Pe aceia-i calificam cum ii calificam, domnule Emil.

  Răspunde
   
 • Emil
  Februarie 2, 2013 la ora 19:04

  @Constantin: la-o mai usor cu stanga si cu dreapta, taică. Adică dacă îndrăzneşte cineva să spună ceva ăla de la FMI care şi-a permis ă spună ce a spun (şi ale cărui spuse, fie vorba, printre alte efecte vor da şi un boost uriaş retoricii stângist – anticapitaliste) voi îl calificaţi imediat ca fiind comunist care vrea să vină ruşii şi să îngraşe împuţiţii de asistaţi şi jafurile dă bujerati?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2013 la ora 17:48

  @Marius_”Nu le am cu politica”_Va cred, dar politica are cu dumneavoastra, in mod inevitabil. Se face, insa, ca exemplul dat de dumneavoastra cu banii pe care-i doriti de la banca, sa fie aproape de principiile de stanga care pe vremea cand erati la coada la ceapa spuneau ca tre’ sa luam de la cei putini pentru a da celor multi, anume, fiecaruia dupa nevoi. Se intampla, de asemenea, ca printre colegii nostri comentatori care se lupta neicusorule cu FMI-ul, sa se afle vreo doi care sa aiba convingeri ferme de stanga, adica, pe aceeasi linie si in aceeasi directie, prin urmare, sunt cei mai calificati sa va ofere explicatii cu privire la fenomenele economice pe care le-ati adus in discutie.

  Răspunde
   
 • Marius
  Februarie 1, 2013 la ora 22:44

  Crede-ma ca am stat la rand la portocale si la lapte. Si mai mergeam si toata familia sa cumparam ceapa pentru ca nu se dadea decat un kilogram pe cap de membru de familie. Nu sunt de stanga. Si nici de dreapta. Nu le am cu politica si nici nu ma intereseaza. Nu tin cu hitler, stalin, iliescu sau basescu. Ceea ce ma deranjeaza pe mine de ceva vreme incoace, e faptul ca trebuie sa fiu sclav cu acte. Sa am impozit pe salariu si pe urma sa mai platesc si TVA pentru ce cumpar. Deci sa platsc de doua ori acelasi lucru. E logic?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 1, 2013 la ora 22:31

  „De ce nu pot sa iau un credit din banca, sa pun banii intr-un alt cont, sa iau dobanda, sa platesc creditul si sa imi ramana si mie niste bani?”_Excelenta intrebare, domnule marius. Principiul economic descris atat de plastic de dumneavoastra se afla la fundamentul politicii economice de stanga. Prin urmare, cei calificati sa va ofere detalii cu privire la acest tip de politica economica, din care unii ne sunt colegi comentatori, cred ca nu vor intarzia cu raspunsul catre dumneavoastra. Asta, daca lupta anti FMI le va da ragazul.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Ianuarie 31, 2013 la ora 21:20

  SanduCu – „Ce e mai bine? Sa ne auto-desfiintam sau sa-i desfiintam?” – SA NE TREZIM NOI!

  Răspunde
   
 • Marius
  Ianuarie 31, 2013 la ora 19:53

  De ce nu pot sa iau un credit din banca, sa pun banii intr-un alt cont, sa iau dobanda, sa platesc creditul si sa imi ramana si mie niste bani? De ce bancile iau bani de la noi, ni-i dau inapoi, noi luam 1% si ele iau 10% din aceeasi bani? De ce? Cine a zis ca asa e corect?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 31, 2013 la ora 19:48

  @Adrian D > …adica altfel spus: Economistii nu imbunatatesc economia, dar o dirijeaza pe cea care exista. Si cind n-o mai fi … au sa ne lase in pace. Ce e mai bine? Sa ne auto-desfiintam sau sa-i desfiintam?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 31, 2013 la ora 19:46

  @Emil > O societate buna cu cetatenii ei ar trebui sa fie „biasata” de tot ce e bun din capitalism si din socialism.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 31, 2013 la ora 19:44

  @Angel > In loc sa cauti vinovatul mai bine cauta firele… electrice.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 31, 2013 la ora 19:41

  @Cris > Probabil ca nici in Grecia si nici in Spania n-au iesit destui sau n-au stiut ce sa ceara. Ai vazut vreo schimbare? In Ungaria se pare ca macazul a inceput sa se miste.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 31, 2013 la ora 19:38

  @Alois > HO-ho-ho! L-ai cocosat pe Moise cu intrebarile. Pe viitor incearca sa fii mai blind. In plus el nu e interesat sa dea raspunsuri, cit sa le afle pe ale noastre. Toti care sint la putere isi umplu conturile, iar cei care vor veni vor face acelasi lucru, cit timp „pandora” este deschisa.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 31, 2013 la ora 19:34

  @Florin > Indiferent pe ce cai, strainii vor incerca sa obtina cea ce spui. Partidele, indiferent de culoare, sint facute din … oameni, si prin urmare supusi acelorasi reguli. Nimic nou. Citeva zile in urma am urmarit dinnou interviul lui Basescu cu Vocea Rusiei. Daca ai chef, vizioneaza-l si tu. De data asta am avut senzatia ca asist la o … parodie.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Ianuarie 31, 2013 la ora 18:20

  Moise, ma indoiesc ca guvernul a cedat in cestiunea ordonantzei 50 ca nu cumva FMI-ul sa puna pe masa… ce? Diferentza in tzinta de deficit care era cu 0,2% mai are.
  Eu ash pune in legatura cedarea guvernului atat cu modul de negociere a FMI – cu FMI nu negociezi, cu FMI pocneshti din calcaie shi executzi.Daca nu azi, atunci maine.
  Shi ash mai face o conexiune: in perioada in care guvernul, la cererea FMI, a renunzat la ordonantza shi la povestea cu codul civil, sa vezi coincidentza stranie, s-au dus in jos dobanzile la bondurile pe lei, la 6%.
  O ciudata coincidentza… data trecuta cand a cazut prima oara ordonantza 50, dl Basescu a anuntzat un glorios imprumut pe euro de la bancile interne… cu dobanzi de 5%. Un imprumut suprasubscris.
  Nu-i asha ca-s dragutze coincidentzele?
  La final, cred ca lucurile au aratat camn asha Ca sa se imprumute mai ieftin, guvernul a speriat bencile cu noul cod civil. bancile, ca sa se apere, au recurs la FMI. FMI a facut scandal, guvernul a cedat… iar bancile l-au hranit cu o dobanda la 6% in loc de una la 7%, cum era pana acum.
  ma inshel?

  Răspunde
   
 • Emil
  Ianuarie 31, 2013 la ora 16:19

  Din păcate, cred că sunteţi o voce singulară când vorbiţi de chestiunea cu ordonanţa 50, bănci, credite, mă rog, chestiile abordate aseară. Dacă îmi este permis un mic şi nevinovat joc de cuvinte, vorbiţi ca Moise în pustiu….
  Doar Costi Rogozanu mai încearcă foarte corect de ceva timp să semnaleze problema, dar la el mesajul e biasat de poziţiile lui declarat socialiste.

  Răspunde
   
 • angel
  Ianuarie 31, 2013 la ora 10:38

  Piata Amzei a costat 10 milioane de euro si e in continuare nefolosita de ani de zile fiindca proiectantii si-au dat seama la afarsit ca nu au electricitate suficienta. Cina plateste pentru aceasta greseala? Ce le spui celor care locuiesc acolo (unii si de 30-40 de ani), cand vad ca piata lor a disparut?

  Răspunde
   
 • cris
  Ianuarie 31, 2013 la ora 08:33

  Nu este normal ca statul sa ii protejeze pe bancheri si sa isi neglijeze proprii cetateni. Eu cred ca acum vor putea iesii in Piata Univrsitatii si in alte orase de zeci de ori mai multi cetateni sa-si apere drepturile precum cetatenii din Spania, Ungaria , Grecia etc. Ce vor face atunci ?
  Desteaptate ROMANE !!!

  Răspunde
   
 • Alois
  Ianuarie 31, 2013 la ora 02:11

  Emisiunea a fost extraordinara, ca de fiecare data, insa reportajul despre Societatea Feroviara de Turism este pe cat de trist pe atat de adevarat. Cu toate astea, domnule Guran, in timpul emisiunii ati spus ca nu prea va intereseaza ce se intampla cu SFT-ul si as dori sa va contrazic. Ceea ce se intampla cu SFT-ul este numai o parte a modului in care se realizeaza lucrurile in Romania. Cum se poate ca Hotelul Astoria, care valoreaza 14 milioane de euro (dupa cum ati spus) a fost executat pentru o datorie de 15.000 de euro? Asta nu spune nimic? Este execrabil ceea ce se intampla. Pe modelul emisiunii cu doamna ministru al mediului, Rovana Plumb de acum cateva zile, cred ca dumneavoastra ar trebui sa invitati in cadrul emisiunii pe responsabilii de aceasta „crima” impotriva bugetului tarii precum si pe cei responsabili de alte fapte care au adus prejudicii tari: domnul ministru penal Relu Fenechiu ar fi un alt exemplu foarte bun si lista poate continua.
  In ceea ce priveste reportajul despre bancherii care ii escrocheaza literalmente pe romanii cu credite cred sincer ca trebuie luata o atitudine serioasa si reclamati la CEDO. Nu este normal ca statul sa ii protejeze pe bancheri si sa isi neglijeze proprii cetateni. Si in al doilea rand, de ce trebuie sa incheiem in permanenta acorduri cu FMI-ul daca vedem ca aceasta institutie violeaza suveranitatea tarii noastre? Insa o parte din vina apartine si romanilor pentru ca voteaza in continuare cu aceleasi partide politice de 23 de ani incoace. Sunteti de acord cu mine, domnule Guran, ca daca Romania ar fi condusa de un partid (oricare altul inafara ce cele care au fost in fruntea tarii), situatia s-ar schimba?
  De multe ori in cadrul emisiunilor ati spus ca este nevoie de o reforma la nivel local in care consiliile locale si primariile sa se autogospodareasca in asa fel incat interventia de la Bucuresti sa fie minime. De ce lucrul acesta nu se intampla? Cine este vinovat si ce se poate face? Care ar fi solutiile in cazul in care prin absurd (sau cine stie?) dumneavoastra, domnule Guran ati avea un cuvant greu de spus in politica tarii? Ce ati face?

  Răspunde
   
 • florin
  Ianuarie 31, 2013 la ora 00:37

  mi-a placut emisiunea din 30 ian ai anuntat bine cu bancile interesant ce vor face guvernantii acum cu cine tin cu cetatenii sau tot cu bancherii?Daca vor intoarce foaia si le fac pe plac atunci se vede pe fata ce mare minciuna a fost si USL de ne tot vindeau gogosi in alegeri.Ponta si camarila lui sin tot aia de au fost acu 10 ani de au vandut tot pe nimic.Se vede treaba ca nu au terminat inca de distrus economia au venit sa minta uite ce au facut PDL la guvernare dar sa vedem ei reusesc sa asfalteze in continuare sa continuie proiectele in infrastructura daca nu sint niste mari MINCINOSI si se vede treaba ca au facut tot sa ajunga la putere sa minta lumea.Bancherii nu stiu cum sa te mai jecmaneasa la bani in strainatate bancile nu au atat profit ca la noi in ROMANIA asta e ne meritam soarta nu ne invatam minte cit au fost la guvernare PSD au vindut tot metalurgia,mineritu ,industria petroliera au dus tot au facut un jaf acu ce mai urmeaza???????? sa termine ce-a mai ramas extractia zacamintelor si gata ajungem la cheremu strainilor cu totul.Felicitari pt emisiune Dl GURAN

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 31, 2013 la ora 00:06

  Am fost surprins cand am aflat ca guvernul si-a schimbat pozitia fata de exploatarea gazelor de sist in Romania, la 180 de grade. Daca e sa-mi dau si eu cu parerea referitor la acest subiect eu cred ca singurul lucru care poate da rezultat in acest caz neplacut/grav din acest moment, pentru cetateni vizazi de permisiunea autoritatilor pentru exploatarea gazelor de sist in Romania, este protestul de strada de genul – “Jos gazele de sist! Jos guvernul!”. Asta pentru faptul ca cetatenii care au votat actualul guvern constata ca guvernul ales de ei face ceea ce ei nu doresc. E simplu, dupa parerea mea. Sa vina alt guvern la conducere, daca actualul guvern nu face ceea ce isi doresc cetatenii care l-au ales.
  Sper sa nu auzim prea curand de exploatarea gazelor de sist, in Romania. Asta pentru simplul fapt ca majoritatea cetatenilor romani nu doresc acest lucru.

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 31, 2013 la ora 00:04

  Am fost surprins cand am aflat ca guvernul si-a schimbat pozitia fata de exploatarea gazelor de sist in Romania, la 180 de grade. Daca e sa-mi dau si eu cu parerea referitor la acest subiect eu cred ca singurul lucru care poate da rezultat in acest caz neplacut/grav din acest moment, pentru cetateni vizazi de permisiunea autoritatilor pentru exploatarea gazelor de Romania, este protestul de strada de genul – „Jos gazele de sist! Jos guvernul!”. Asta pentru faptul ca cetatenii care au votat actualul guvern constata ca guvernul ales de ei face ceea ce ei nu doresc. E simplu, dupa parerea mea. Sa vina alt guvern la conducere, daca actualul guvern nu face ceea ce isi doresc cetatenii care l-au ales.
  Sper sa nu auzim prea curand de exploatarea gazelor de sist, in Romania. Asta pentru simplul fapt ca majoritatea cetatenilor romani nu doresc acest lucru.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase