Nu mai avem nevoie de FMI… deocamdată

fmi_ponta

de Moise Guran

Greu este să te înțelegi cu românii și să te bazezi pe ei până la capăt. Chiar dacă nu au spus asta, probabil experții FMI așa gândesc. Cei de la FMI au plecat destul de contrariați din România unde au costatat că guvernul nu a făcut nimic din ce promisese, dar cineva, persoană importantă, le-a sugerat să nu facă prea mult tămbălău pe treaba asta. Dacă cei de la FMI spuneau dom’le suntem nemuțumiți de faptul că nu ați privatizat nimic, nu ați eradicat nicio evaziune fisală, nu ați restructurat nicio întreprindere de stat, ci doar ați mărit salarii și pensii fără să aveți habar de unde o să faceți rost de bani, atunci probabil și leul și dobânzile de pe piața financiară românească ar fi fost aruncate în aer. Trebuie să recunoaștem că de data asta cei de la FMI au fost băieți de treabă!

De partea cealaltă a mesei, băieții de treabă din guvernul Ponta se pregătesc și ei să dea ștrengărește un șut. Nu acum, mai pe la vara așa… De la coplata în spitale și până la privatizarea CFR Marfă în două luni de zile, toate promisiunile gvernului sunt un soi de abureală prin care acesta câștigă timp.

De fapt România nici nu mai are nevoie și nici nu mai vrea un nou acord cu FMI. A spus-o chiar Isărescu la un moment dat. N-ar fi nicio tragedie dacă nu vom prelungi acest acord, dar cu condiția ca și cei de la FMI să fie de acord că nu mai este nevoie de el. Deja se simt păcăliți și dacă peste câteva luni ei vor spune acest lucru și vor critica autoritățile române există o bună șansă ca turbulențele financiare să lovească din nou țara noastră. Încerc să vă spun doar că Victor Ponta a câștigat deocamdată o perioadă scurtă de liniște în care trebuie să fie extrem de creativ și să readucă economia pe creștere. Dacă nu sunt semne clare în acest sens până la vară, atunci nici centură de siguranță nu va mai avea.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: ,

Comentarii prin facebook

64 răspunsuri la Nu mai avem nevoie de FMI… deocamdată

 • George Washington
  Aprilie 15, 2013 la ora 23:37

  Aplica pentru un împrumut de la georgewashingtonloanfirm@gmail.com la un interes scăzut de 3%

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 4, 2013 la ora 10:19

  Nevoia de disciplina si reforma din economia romaneasca ce transpare inclusiv din majoritatea comentariilor anterioare demonstraza ca acordurile cu FMI sunt necesare si relatiile bune cu Fondul trebuie conservate, cel putin pentru perioada imediat urmatoare.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 20:29

  @dan onofrei > „instalatia functiona la parametri germani in China”, nu te-astimperi, omu-le! Cel putin recunoaste ca n-au luat piese de schimb si si-au dezvoltat si proiectat singuri micile orizontale pentru intretinerea magaoaei. Deci moneda lor pare a fi garantata de felul in care se descurca. Romanii au uitat de ARO, Steagul Rosu, Bucegi, IMS, ROMAN si tot felul de tractoare si combine si semanatori (de la Semanatoarea). Macar daca rablele storcosite s-ar transforma intr-o particica din ce a fost, si tot ar fi bine.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 20:10

  @CTL > Adrian a dezvoltat si a clarificat tare sugiestiv opiniile tale, care (ce intimplare) sint si ale mele. Chestia cu ombilicul este dea-dreptul emotionanta, saracul privat sa-l desparti de stat, dar asa e, daca e privat sa se descurce singur. Ai pomenit de managerii privati. Pe vremuri le spunea directori, dar pentru ca in engleza director inseamna regizor, iar romanii au inceput sa gindeasca in romaneste si sa vorbeasca in engleza (slava domnului ca se scrie in romaneste si ma mai update si eu), sa raminem cu manageri. Si ziceai ca managerii privati vor profit, si asta la tine suna a acuzatie. Dar toata lumea vrea profit, cum i se spune in economia capitalista. Noi astia mai … trecuti de o anumita virsta, ne obisnuiseram cu termenul de plus-valoare. Acuma este aici ceva ce tin minte de la cursul de Conducerea intreprinderilor si care mi-a folosit la cursul de Business Management, si capitalistii au plus-valoare, dar nu vor sa recunoasca si o impart in profit si re-investment. De ce fac precizarea asta? Pentru ca acuzatia ta cu profitul este corecta! Managerul de la privat se considera sau chiar este proprietarul si baga acest profit … nu in buzunar, ca-l pierde, ci la banca. Daca el e roman, normal ar fi sa fie o banca romaneasca, dar cum relele se molipsesc usor, se ia dupa straini si-si duce profitul hat departe. Ca si Tiriac. Poate ca nici asta n-ar fi o problema de considerat, daca nu ne-am gindi ca profitul asta este rezultatul muncii romanasilor harnici si totusi … puturosi (urma alege), pentru ca ei nu aduc acasa mare lucru si tot in datorii ramin, cu ratele la banca neplatite la timp si cauta tot felul de tertipuri sa le… rostogoleasca. Si acuma te intreb draga CTL: Merita sa muncesti daca nu poti sa traiesti? Ai grija ce faci cu profitul tau.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 19:23

  @ady > Incepuse-si asa de frumos, dar cind ai ajuns la asta
  „…pentru strainii care le viziteaza si cei care se muta aici , etc.”
  incepusem sa trag sabia. Noroc ca la „calau” te-am inteles mai bine, si-am lasat-o unde e.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 19:15

  @bgn > Pe viitor, va rog nu ciopirtiti citatele, era sa-mi schimb parerea despre Moise. Ceea ce a spus este asta:
  „Greu este să te înțelegi cu românii și să te bazezi pe ei până la capăt. Chiar dacă nu au spus asta, probabil experții FMI așa gândesc”
  Dar daca el stie ce gindeste FMI, atunci cred ca poate sa raspunda si la intrebarea
  „cind vom scapa de datorii daca guvernanti privatizeaza toate intreprinderile de stat ale caror beneficii puteau merge la buget?”
  si pina vine raspunsul lui, parerea mea: la sfintul Asteapta!
  Faptul ca romanii sunt cum stim cu totii ca sunt, si aici sunt fara obiectii, este un amanunt lipsit de importanta: FMI vrea sa puna laba, iar statul (adica guvernul) ia spaga.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 18:52

  @Cornel > Mai sa fie! Si eu gindeam la fel, dar nu mi-a venit sa-i zic „teoria conspiratiei”. Vroiam sa-i zic „impartirea tarii intre marile puteri”, dar titlul tau e mai flexibil, fiecare poate sa mai adauge cite ceva.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 18:44

  @laurentiucat > Bre, se vede ca n-ai avut parte de un masaj filipinez. In plus fata de o asemenea experienta am mai avut una. In productia de computere, pe banda, aceleasi trei operatii consecutive, aceleasi miscari, din pauza in pauza. Asiaticii astia, printre care si filipinezi, ne-au pus la pamint pe noi astialalti (canadieni, romani – de fapt eu eram singurul-, bosnieci si mai era un ungur – pe jumatate). Sa organizezi niste masini sau roboti e tare simplu. Deci parerea mea e sa nu comparam un roman cu un damblagiu de filipinez. Stii ceva de ramurile industriale ale Filipinei, ca produse agricole din Filipine nu prea vad pe aici. Iar daca de dragul unui PIB te gindesti sa initiezi neosclavagismul in Romania, s-ar putea sa nu te primeasca nici bulgarii.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 18:28

  @Adrian D > Apropo de „cu spor”, hai sa privatizam guvernul.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 18:25

  @Dorinel Furceanu > Iar practica cu imprumutul pentru a plati o datorie, cunoscuta se pare sub denumirea de „rostogolire” este deja abandonata de cei care s-au ars cu mai multe credit carduri.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 18:22

  > scuze, comentul era adresat lui @Dorinel Furceanu.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Februarie 3, 2013 la ora 18:19

  @Daniel Furceanu > Ce e mai „ieftin”, sa imprumuti 100 cu 5% sau 1,000 cu 2%? Orice banca i-ti face rabat cind ei mai mult. Atita doar, ca o banca nu se amesteca in treburile tale personale. Platesti la timp sau daca intirzii te arde… FMI i-ti ia deget cu deget toata mina, probabil ca nu sinteti in Romania, deci n-o sa aveti treaba cu gheara lui.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2013 la ora 17:50

  Avem nevoie de FMI. Si acum, si mai tarziu.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase