Cursul mişcat de împrumuturile Statului

curs 2 blog

de Moise Guran

Euro a încheiat săptămâna în scădere ușoară după patru zile în care a crescut permanent. De la 4,33 de lei pentru un euro vinerea trecută, ajunsese ieri peste 4,38. Coincidență sau nu cam pe acolo ar fi trebuit să se și întoarcă pentru a marca o consolidare necesară a scăderii din ultima lună. În orice caz, de la 4,3850, cursul a coborât rapid la 4,36, cel mai probabil datorită vânzărilor de valută făcute de investitorii străini. Aceștia așteptau licitația de azi unde Statul chiar le-a satisfăcut cererea de titluri pe 10 ani, dublând aproape suma pe care a mizat inițal. Vă vine sau nu să credeți, de unde anul trecut nu știam sigur cine ar mai împrumuta România, acum ministerul de Finanțe anunță cea mai mică dobândă pe care a obținut-o vreodată la un credit pe zece ani.

Pe de altă parte, n-ai cum să nu constați că dacă n-ar fi străinii și dorința lor agresivă de a împrumuta Statul român, euro ar crește. Altfel spus, dacă Statul român își temperează dorința de a lua credite, moneda noastră rămâne pe fundamente cam slăbuțe. Dar de ce s-ar opri Statul din împrumutat? Orice român cu multe credite la bancă ar folosi acest moment pentru a rostogoli la termene, uite, de 10 ani, împrumuturi mult mai dezavantajoase, cu termene de șase luni, un an, sau trei. Desigur ar fi o neghiobie din partea autorităților să anunțe că fac asta, pentru că le-ar crește dobânzile. La genul acesta de refinanțare taci și faci.

Cum până la finalul lunii nu mai sunt anunțate emisiuni de titluri de stat, nu avem motive să așteptăm în continuare scăderi senzaționale de curs, chiar dacă tendința generală a euro rămâne de scădere față de leu. Probabil până la 1 februarie cursul va rămâne în această zonă dintre 4,3 și 4,4 lei pentru un euro.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , ,

Comentarii prin facebook

107 răspunsuri la Cursul mişcat de împrumuturile Statului

 • laurentiucat
  Februarie 4, 2013 la ora 22:04

  @constantin- eu zic ca au avut performanta.
  au reusit cu hidroelectrica, au continuat politica de macrostabilizare in contextul majorarii salarilor ptr bugetari, au sporit incasarile la bugetul statului, au privatizat managementul catorva companii de stat si urmeaza si ptr restul, au organizat 2 randuri de alegeri si un referendum in conditii mai bune decat in anii precedenti.
  iar ptr 2013 urmeaza sa vedem.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 4, 2013 la ora 10:52

  D-le sanduCu, este exact ceea ce spuneam si eu, guvernul Romaniei NU are nicio performanta. Singurele preocupari sunt de natura politicianista. Impartirea portofoliilor au avut in vedere clientelismul de partid, simetria in interiorul coalitiei si interese personale. Nici vorba de performanta. Exemplul guvernului Tariceanu2, cel mai incompetent guvern din istoria patriei noastre, dupa cum am aratat in repetate randuri, este cat se poate de elocvent, venind tocmai in sensul celor aratate de dumneavoastra. Despre incompetenta actualului guvern este suficient sa reamintesc ca este condus de un plagiator caruia comisia care i-a acordat titlul de doctor in stiinte i l-a retras, doar ca si-a asigurat protectia din partea subordonatilor din Ministerul Educatiei.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 30, 2013 la ora 01:18

  @George > Asi fi interesat daca aveti o parere despre un guvern de succes in Romania. Va rog, nume si minister. Pe urma am sa va mai cer citeva informatii. Se poate?

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 29, 2013 la ora 19:34

  uite domnu george, poti sa trimit aici, ca sa- astepte la sosire.
  Palatul Cotroceni,
  Bulevardul Geniului nr. 1-3
  Sector 6 – Bucuresti – Romania,
  Cod postal 060116

  Răspunde
   
 • george
  Ianuarie 29, 2013 la ora 15:51

  Va multumesc, dar poate ma ajutati si cu adresa

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Ianuarie 29, 2013 la ora 14:47

  codru- si daca patriarhu il face disc jockey la catredrala asta noua, nu ma intereseaza…
  ma intereseaza daca la cedo vom da bani din buzunari…atat.
  poti sa garantezi ca nu? io as pune pariu ca dam…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase