Impozitare cu frâna trasă

ponta blog

de Moise Guran

Greu poate fi găsit un sâmbure de creștere economică în măsurile de modificare a fiscalității pe care guvernul Ponta le-a anunțat. Obligarea micilor patroni care nu fac 65 de mii de euro pe an să plătească 3% din venituri în loc de 16% din profit îi distruge, pur și simplu. Vă dau două exemple evocate de ascultătorii România în Direct. Un mic patron cu doi angajați vopsește mașini. Vopseaua îl costă cam jumătate din tot ce ia de la client. Impozitul de 3% se aplică inclusiv pe vopseaua la care el nu are profit deci plătind 3% din total, omul va trebui să plătească echivalentul unui impozit de aproape 40% din profitul său real.

Alt exemplu a fost cel al unui magazin sătesc în care cea mai mare parte a vânzărilor le fac țigările. Nu faci profit cu ele, dar trebuie să le ai căci altfel pierzi clienți. La fel ca la cel cu vopsitoria impozitul pe profitul real devine uriaș prin aplicarea obligatorie a cotei de 3% din vânzări. Rezultatul cel mai probabil al acestei măsuri va fi închiderea afacerilor mici și extinderea celor mari sau, creșterea evaziunii fiscale căci și unul și celălalt vor prefera să încaseze fără bon fiscal sau factură.

La agricultori, impozitarea forfetară a culturilor poate fi chiar periculoasă. E clar că agricultura trebuia cumva impozitată, dar dacă lași neimpozitat terenul fără cultură s-ar putea ca omul să nu-l mai cultive. Dacă este totuși profitabilă cultivarea lui s-ar putea să își facă o firmă și ăsta ar fi un lucru bun. Dar nu era mai simplu să introduci obligativitatea exploatării printr-o societate agricolă a fermelor care au mai mult de două hectare decât un forfetar descurajant?

Partea proastă este că nici de această dată guvernul nu pare să aibă o simulare a efectelor pentru aceste măsuri. Avea de majorat salarii pentru bugetari și pensii și, ca de obicei, a preferat să-i impoziteze pe unii mai mult ca să le dea celorlalți. Politicienii noștri nu au reușit niciodată să înțeleagă cum ar putea fi folosită fiscalitatea ca un motor de creștere iar nu ca o frână. Poate de aceea România merge doar cu frâna de mână trasă.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , ,

Comentarii prin facebook

108 răspunsuri la Impozitare cu frâna trasă

 • [ATC 3.00|PROGRAM CONTABILITATE|PROGRAM SPECIALIZAT CONTABILITATE|SOFT CONTABILITATE|SOFTWARE CONTABILITATE|PROGRAM GESTIUNE|SOFTWARE ATC 3.00|DOWNLOAD SOFTWARE CONTABILITATE|COMANDA SOFTWARE CONTABILITATE|SUPORT ATC 3.00|DETALII ATC 3.00|INFORMATII ATC 3
  Martie 6, 2013 la ora 23:40

  hello!,I really like your writing very a lot! percentage we be in contact more approximately your post on AOL? I need a specialist in this house to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to see you.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 9, 2013 la ora 16:24

  D-le Octavian, presupun ca cel prezentat de dumneavoastra este un studiu de caz pe un model teoretic, pentru ca in realitate cheltuielile vor mai mari. In orice caz, pentru impozitul forfetar introdus de guvernul Ponta puteti sa mai aduceti dumneavoastra bani de-acasa. Nici daca ati fi optat pentru impozit pe cifra de afaceri nu ati fi iesit mai bine. Exemplul vopsitorului auto este edificator.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Februarie 4, 2013 la ora 22:17

  @ constantin- ptr a trece de la agricultura de subzistenta la cea comerciala trebuie aplicata ca in orice activitate metoda morcovul si batul. pe timpul lui tariceanu exista doar morcovul cu programul de renta ptr cei care vindeau sau arendau terenul agrcol. aceasta masura a fost suspendata de onor guvernul boc.
  acum, prin aceasta impozitare, se cauta ca sa fie stimulati cei care nu fac agricultura performanta sa vanda sau sa arendeze acest teren iar exploatatiile comerciale sunt incurajate sa-l preia prin majorarea subventiilor.
  este bine ca s-a inceput cu ceva, decat deloc.vorbeam azi cu sotia despre acest impozit. ea fiind medic veterinar, proprietarii de animale o intreaba ce si cum va fi. iam spus ca nu m-am interesat in detaliu ptr ca nu au aparut normele metodologice de aplicare si ca pana atunci facem doar discutii.
  i-am mai spus ca uite de ex o chestie: noi anu trecut am platit aproape de 30 de mil impozit ,anul asta o sa platim vreo 7,5 mil in baza acestei modificari. asa ca noi o sa platim mai putin dar uite ala,ala, or sa dea si ei ptr ca pana acum nu au dat nimic.
  si ala era de ex un turc care are o mie si ceva de ha care incaseaza subventia pa ha si arendeaza terenul la altii care il lucreaza la negru si mia primeste si de la ei inca vreo100 de euro /ha. asa ca o sa plateasca si asta ,care pana acum nu platea deloc. sau uite la turcanarii tai care nu plateau pana acum 10 mil impozit pe an si au cate 2000 de capete de ovine…cam asa stau lucruirle in zona mea in ceea ce priveste taxarea aceasta.
  nemaivorbind ca multe societati comerciale nu platesc nici macar la acest nivel impozit pe profit. iar in contextul dotarilor cu masini si utilaje agricole din ultimii 7 ani productia medie la ha a crescut iar consumurile au scazut.asa ca acele norme de venit pot fi orientative ptr organul fiscal aflat in control la o societate comerciala cu profil agricol

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 4, 2013 la ora 11:19

  Doamna Magda, impozitarea micilor producatori agricoli, in fond cei care practica totusi o agricultura de subzistenta (nu ma refer la societati comerciale, desigur), este o prostie. Si asta NU are legatura cu politicile economice de dreapta sau de stanga, ci demonstreaza incoerenta in actul guvernamenta si lipsa de anticipare a efectelor masurilor pe care le adopta.

  Răspunde
   
 • Magda
  Ianuarie 29, 2013 la ora 13:37

  In ordonanta cu pricina exista o culme a fiscalitatii ! Nici nu-mi dau seama daca este de ras sau de plans … Este vorba de stabilirea normei de venit pentru cei care cresc pasari in curte : norma de venit este de 3 lei pe an pentru 100-500 capete pasari si 2 lei pentru mai mult de 500 capete ! Pe langa inechitatea fiscala ( cu cat ai mai multe pasari, cu atat norma de venit e mai mica , desi logic ara sa fie invers …. ) , crescatorul de pasari va achita un impozit de 16 % /an pentru cei 3 lei ( adica 0,48 lei, in doua transe egale, cate 0,24 lei ) iar pentru cei 2 lei, 0,16 lei /transa. In conditiile in care o coala alba de hartie costa cca 0,02 lei , oare ce venituri// profituri va face statul din asa impozitare ? E de ras cumva , dar tristetea e mai mare decat hohotul de ras pentru ca inseamna ca la nivel inalt ori legile astea sunt scrise si necitite … sau am ajuns sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor …..

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase