Enigmele ciorbei de burtă

Publicat la data de de Biziday

un reportaj de Victor Marin – „LUMEA EUROPA FM”

Ciorba de burtă este probabil cel mai controversat preparat românesc. Aparent o mâncare a săracului, făcută mai mult din resturi, ciorba de burtă a fost iniţial un preparat savurat de aristocraţie.

ciorba-de-burta-delicioasa-thumb-250-0-18Traseul ei până în bucătăriile românilor a fost unul destul de atipic, spune Emanuel Ciocu, editor al site-ului cevabun.ro . Preparat turc de origine persană, ciorba de burtă a ajuns pe meleagurile noastre adusă de domnitorii fanarioţi. Din curţile domneşti şi boiereşti s-a răspândit mai apoi în cârciumi şi în bucătăriile românilor de rând. În perioada interbelică, nu lipsea din meniul niciunui restaurant bucureştean de seamă.

Pornind de la zicala „Eşti ceea ce mănânci”, ciorba de burtă spune foarte multe despre români, credea regretatul Radu Anton Roman, căruia îi este dedicat reportajul audio de mai sus.

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la Enigmele ciorbei de burtă

  • sanduCu
    Ianuarie 22, 2013 la ora 01:05

    @laurentiucat – Emisiunea o urmaresc la intimplare, dar cred ca de vreo doi ani am dat de ea. Despre succesul micilor afaceri, n-am habar, nu se monitorizeaza nimic. Dar aproape sigur sint reusite pentru ca altfel milionarii aia nu se baga. Sint foarte titirisiti la intrebari si nu vor sa le fie omoriti banii („don’t kill my money”). Bogatasi zgirciobi. La un credit card primesti in general cam aceiasi dobinda, dar plafonul este cam jumate din venitul anual brut pe care i-l declari. Linia de credit la o banca are cam 4-5% cu un plafon de cam jumate din valoarea casei. Deci cred ca ce negociaza ei acolo e o practica uzuala. Evident ce ti-am dat sint doar doua exemple din ultima emisiune, totul se discuta. uneori un milionar ii propune o discutie separata, care nu se publica. Cei care nu sint refuzati, par a fi multumiti. Deci cred ca e in ordine. Cu ce vin aia sint tot felul de maruntisuri, pe care poate ca dai pina in 5-10 $.

    Răspunde
     
  • laurentiucat
    Ianuarie 21, 2013 la ora 07:44

    de cat tmp dureaza emisiunea? ce rata de succes au afacerile? 33% ptr 40.000 ,cam mult…
    dupamine, ar trebui sa fie viabile cam una din 4…

    Răspunde
     
  • sanduCu
    Ianuarie 21, 2013 la ora 07:32

    Ce spune un investitor disciplinat: „incerc sa merg la culcare mai bogat deci m-am trezit”. Prefera dobinda decit parteneriatul, deci cintareste bine ce-i ceri pentru ce-i oferi. De la inceput va dori sa se asigure ca stii sa-ti administrezi banii, ca nu incerci sa faci mai mult decit poti, cea mai mica ezitare in acest punct, si a terminat discutia. Acum va dori sa-ti cunoasca produsul, utilitatea lui, care e potentialul tau productiv – cu cit si cind poti iesi pe piata, rezultatele studiului de piata. In final, dovedeste-i seriozitatea ta in afacerea personala: care este investitia proprie si daca ai pornit deja afacerea, daca ideia este patentata, cite comenzi ai deja, pentru ce ai nevoie de banii lui.
    Cam asta reiese dintr-o emisiune americana televizata „Shark Tank” in care cam 5 multimilionari negociaza cu mici afaceristi. Oferte de 2% parteneriat pentru 2 milioane nu erau tratate ca serioase, dar deobicei se incheiau tranzactii cam de 40,000 pentru cam 33% dobinda.

    Răspunde
     
  • VictorL
    Ianuarie 20, 2013 la ora 21:31

    @LaurentiuCat.Eu am observat ca-i suna mereu telefonul si cred ca ii axpirase biletul de voie,dar l-am corupt.Asa ca FMI-ul e cam cu risc…Ca si la mine de altfel ca nici pe mine nu ma lasa.

    Răspunde
     
  • laurentiucat
    Ianuarie 20, 2013 la ora 21:26

    victoras – nu l-am suprat bre…da la varsta lui ma mir ca are timp de blog si nu-l aloca pe tot ptr f m i…

    Răspunde
     
  • VictorL
    Ianuarie 20, 2013 la ora 21:25

    @SanduCu.Curtea este si a fost vie dar acum apartine de frate-meu si el are alte planuri.Acum e depozit de materiale pantru ca vrea sa extinda casa.Partea mea e la ,,sosea”.Eu deja am extins ceva care inca nu stiu ce va fi;garaj,casa sau magazin…Am timp de gindire.Ideea e buna dar poate pentru la casa de la tara insa nu stam acolo decit ocazional si facem agricultura doar asa sa nu vad buruieni prin curte,ca sade rusine.Atit putem ca nu e timp.Afacerea cu ciuperci a pus-o acum un turc la cale intr-o hala industriala.Poate miine daca ajung pe la firma merg in control si te anunt daca merge.

    Răspunde
     
  • VictorL
    Ianuarie 20, 2013 la ora 21:11

    @LaurentiuCat.Nu ai inteles…Bautura e pentru musafiri nu pentru mine.Eu doar ii spuneam lui Sandu ce mai e pe la noi, nu ca ma vait eu…Am voie si la sprit citeodata dar nu primeste daca daca nu e macar o chifla in stomac.Daca tai si o conserva fac si Revelionul…Nu ti-a povestit ,,ala micu” cum am taiat sunca pe harta,de nu mai nimeream sa ies din Bucuresti?Dar asa e la sarbatoare…Iar l-ai enervat cu FMI-ul de nici nu mai citeste blogul.

    Răspunde
     
  • sanduCu
    Ianuarie 20, 2013 la ora 20:19

    @victor L – Mi-am adus aminte, stii cu ce a devenit multi-milionar un roman aici in Canada? Cu cresterea ciupercilor. Nici el nici familia lui nu cred ca stiu ce-i aia bac, dar cind am venit, erau prin toate ziarele oferte pentru culegatori, punea si transport gratuit la dispozitie. Asiaticii erau pe el. Niste romanasi, la biserica, mi-au spus cum e. Plata nu era cine stie ce, iar munca cit cuprinde (cum sa nu faci milioane daca exploatezi?). Dar altceva vroiam sa-ti zic. Am inteles ca ai un „back-yard”, iar daca poti sa te lipsesti de vreo 3*4 metri, ai putea sa-ti injghebi o mica sera pe trei nivele si cu o potecuta la mijloc. Daca o faci lipita de casa, ii poti aranja si nitica caldurica. Lumina florescenta e ideala, nu consuma mult si asigura mai multe recolte. Prospatura, iar in beci te apuci de ciuperci, hranitoare si merg cu orice bautura. Eu nu mi-am facut sera, mi-e mai ieftin sa le cumpar, dar mi-am construit un „sed” (adica un fel de umbrar pentru scule de gradinarit). M-a cam boscorodit nevasta la inceput, dar cind l-a vazut ca e in ton cu casa, m-a lasat in pace (asta era felul ei de a-mi da dreptate). Dar de amuzament, ca tot se facea reclama la niste cosulete (le spune „planters”) in care poti incerca sa cresti atirnate in jos si rosii si afine si capsuni. Am incercat in doi ani cu rosii (mama lor cu reclamele lor, la noi nu e ca in California – iarna pleaca tirziu si vine repede) citeva s-au inrosit, pe restul le-am facut gogonele. Mi-am luat un suport mai inalt. I-mi pun o afina si o capsuna, astea se pare ca se lungesc mai mult. Daca nici asta nu mege, i-i discreditez pe pungasi. In Romania, mi-am construit si o antena tv pentru satelit. In „Sputnik” se dadeau toate informatiile tehnice. Vedeam meciurile europene. Intr-un timp s-au schimbat postasul si gunoierul – se minunau de chestia de pe acoperis.

    Răspunde
     
  • laurentiucat
    Ianuarie 20, 2013 la ora 19:21

    hai mai victoras…nu te mai da lovit. daca ai de bautura…mancare ce-ti mai trebuie?
    iar o ciorba de burta proaspata si bine facuta face toti banii.
    o pizza e mai scumpa cu cel putin 50%.

    Răspunde
     
  • VictorL
    Ianuarie 20, 2013 la ora 19:06

    @SanduCu.Daca ai sti la ce preturi au ajuns la noi delicatesele alea n-ai crede.Poate doar cu taiteii sa scapi mai ieftin.Legumele si fructele sunt mofturi daca nu ai beciul plin acuma.Euroiul a scazut dar alea nu.Mai bine stai in Canada pina mai la vara.Dac-o fi totusi treaba de gratar fac un credit..Haineken mai am inca,si daniel.Nu am ajuns la el ca stric vitrina si ma scoate proprietareasa de la intretinere,dar daca am musafiri ma lasa…

    Răspunde
     
  • sanduCu
    Ianuarie 20, 2013 la ora 18:53

    @victor L – Un vegetarian se multumeste cu supa greceasca, supa crema de lagume cu crutoane, cu galusti, cu taitei,…

    Răspunde
     
  • costin
    Ianuarie 20, 2013 la ora 14:31

    la sinaia, in centru cereau 11 lei fara nimic… am mincat cu 8 la popasul haiducilor…in al doilea rind, putini o mai fac cum scrie la carte, si-n al trelea rind, este facuta din burta congelata adusa din state…pretul normal ar trebui sa fie pe la 5-7 lei

    Răspunde
     
  • VictorL
    Ianuarie 20, 2013 la ora 13:29

    @SanduCu.Imi povestea in Anglia un basarabean ca au fost in grup la restaurant in Bucuresti.Au comandat ciorba de burta si tot asa li s-a parut,gretoasa.Unul mai cu tupeu a intrebat ospatarul de ce le place romanilor daca e asa gretoasa ciorba si a venit ala de i-a invatat ca trebuie sa ti-o aranjezi cum vrei cu smintina,usturoi,otet,sare,ardei iute.Dupa ce au vazut ca e buna comandau mereu de cite ori aveau ocazia,in Romania sau la restaurantele romanesti din Londra.Asadar,mai e o sansa sa-ti placa.Dar ai auzit ca e scumpa…

    Răspunde
     
  • sanduCu
    Ianuarie 20, 2013 la ora 13:00

    Ne-a auzit Moise ca vorbim de haleala si bauturica, ce si-a zis: las ca v-arat eu voua. Na! Ciorba de burta.
    In Israel nu se minca asa ceva.
    Socru-meu era topit, isi lua cite doua portii, asa povestea. Eu l-am vazut o singura data si … am plecat la film. E o chestie mai mult decit gretoasa.
    Dar vad ca se incearca a face o paralela intre ea si romani. Din start, nu. Romanii, ca toti latinii, sint oameni placuti. Si grecii, si turcii, si persanii (am cunoscut aici doua persance: vorbarete, stiu de gluma, vioaie la minte, aprige, mindre, prietenoase, harnice, curatele – ce poate sa aduca asta cu ciorba de burta).

    Răspunde
     
  • VictorL
    Ianuarie 19, 2013 la ora 19:20

    @Scump,doamna, scump…Dincolo era mai ieftin!

    Răspunde
     
  • TiberiuC
    Ianuarie 19, 2013 la ora 17:37

    edit: nu „pane” ci paine am vrut sa zic

    Răspunde
     
  • TiberiuC
    Ianuarie 19, 2013 la ora 17:36

    La dracu, este una din cele mai scumpe ciorbe din restaurante daca o primesti complet (extra smantana + ardei iute + pane), ajungi la 12 Ron (timisoara de exemplu) pe cand o ciorba de vacuta/fasole/perisoare ajunge la maxim 9 Ron.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase