LUMEA EUROPA FM: Prizonier de război în Bucureşti

poza-john-mccormick-thumb-250-0-18 În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în România au fost capturaţi peste 1.000 de prizonieri Aliaţi. Majoritatea erau piloţi americani, care de cele mai multe ori aveau ca misiune bombardarea Ploieştiului. Dacă veţi da play reportajului de mai sus, realizat de colegul Victor Marin de la Europa FM, veţi afla povestea lui John McCormick, pilotul unui bombardier B-24. A fost doborât pe 4 aprilie 1944 şi a fost prizonier de război în Bucureşti până în luna august a aceluiaşi an, când România a rupt alianţă cu Germania Nazistă.

Locotenentul McCormick avea pe atunci 21 de ani şi şi-a petrecut cea mai mare parte a detenţiei în ceea ce este astăzi Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, care pe vremea aceea era folosit ca lagăr de război.

missing-in-action

Termenul este cât se poate de impropriu, pentru că în cele 3 lagăre de război din România, prizonierii americani şi britanici aveau parte de un tratament mult mai bun decât în alte zone controlate de nazişti. De exemplu, un locotenent american primea de la statul român aceeaşi soldă pe care o primea şi un locotent de-al nostru. Cu banii primiţi, prizonierii îşi puteau cumpăra printre altele pâine, bomboane, sau ţigări.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

2 răspunsuri la LUMEA EUROPA FM: Prizonier de război în Bucureşti

 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase