Cum se întâlnesc geniile politice…

europa fm

de Moise Guran

Impozitul forfetar despre care vorbește acum guvernul nu este același lucru cu impozitul minim aplicat pe vremea guvernului Boc de fostul ministru de Finanțe Gheorghe Pogea, deși, în principiu, acesta s-ar dovedi și mai prost și mai ușor de păcălit decât acela. Dacă vrei să impui un impozit forfetar unei pensiuni turistice îl pui pe patron să plătească o taxă fixă pe numărul de paturi, pe numărul de camere sau pe cel de ferestre.

Bineînțeles că acesta poate declara că are o singură cameră de închiriat iar în celelalte stă el cu familia, un singur pat sau o singură masă în restaurant, iar la nevoie mai poate scoate. Statul e ușor de păcălit, iar impozitul îi apasă ca de obicei pe cei care plătesc de bună voie, din conștiință sau de frica Fiscului.

Cei care stau cu cheile la șosea la intrarea în stațiune n-au nici autorizație de turism, nu plătesc nimic statului și pe aceea nu îi atinge niciun fel de taxă ar inventa guvernele Ponta, Boc sau altele. Acolo este evaziunea fiscală iar impozitul minim de pe vremea lui Pogea a intrat în conștiința populară sub numele de impozit forfetar sau „forfecat” pentru că Pogea chiar a căutat o soluție de a impozita firmele după un criteriu invariabil. Dar nu l-a găsit. Așa că a decis un impozit minim care a oprit într-un an de zile cam un sfert dintre firmele din România. Din punct de vedere al efectelor ideile lui Pogea se întâlnesc cu cele ale Mariei Grapini dintr-un singur punct de vedere. Și forfetarul și impozitul minim se plătesc în avans. Asta arată doar că și atunci în 2009 ca și acum în 2013, guvernanții au aceeași foame de bani și aceeași lipsă de imaginație în stimularea economiei. Ca și Luceafărul lui Eminescu mințile sclipitoare ale finanțele românești s-au născut parcă din haos și tot acolo au tendința de a se întoarce.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , , ,

Comentarii prin facebook

61 răspunsuri la Cum se întâlnesc geniile politice…

 • Dna Mary Smith
  Septembrie 6, 2013 la ora 03:42

  Bună ziua, oameni, iubit

  am Mary Smith am scris această scrisoare pentru că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut doamna Clara Morgan pentru mine și familiile mea când am crezut că nu a existat nici o speranță a venit si faceti-va familiile mei se simt în viață de care ne conduce împrumut cu rată scăzută a dobânzii-am gândit niciodată că există sunt creditorii împrumut mai autentice acolo, dar spre surprinderea mea am primit împrumutul meu, fără a pierde mult timp, așa că, dacă sunt acolo în căutarea pentru un împrumut de orice sumă i-ar plăcea să e-mail prin (clara_morgan@outlook.com) vă doresc tuturor succes

  mulțumiri
  Dna Mary Smith

  Răspunde
   
 • scott paker
  Iunie 17, 2013 la ora 18:49

  Ești în căutarea pentru un împrumut foarte autentic? La o rată a dobânzii la prețuri accesibile? Procesate în termen de 2 din 4 zile lucrătoare. Ați fost refuzat în mod constant de către băncile dumneavoastră și alte instituții financiare? Dl Brit Mark oferă împrumut de la € 5,000.00 Min. a € 50,000,000.00 Max. La rata dobânzii de 3%. A lua legatura cu el prin (scottpakerloanfirm@yahoo.com) și trimite în jos detaliile de mai jos.

  Name____________________
  Location___________________
  Country____________________
  Sex________________________
  Phone______________________
  suma Required_____________
  Duration____________________
  Age________________________

  Salutari,

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 9, 2013 la ora 15:13

  „Marea evaziune…, cea din angrourile din toată tara nu numai cele din Voluntari si nu in ultimul rand, comertul cu flori”_Domnule Alex stefan, despre aceasta evaziune a vorbit domnul presedinte Traian Basescu si, in mod surprinzator, prim-ministrul de atunci, dl. Boc, a reactionat si au existat unele controale ceva mai amanuntite tocmei in aceste domenii de activitate. Multe firme implicate erau din Olanda, iar interpretarea care a fost data controalelor a fost ca ele reprezinta o forma de presiune economica asupra tarii care s-a opus aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Aceasta intrucat sunt cunoscute eforturile de atunci, cat si cele actuale ale presedintelui Romaniei in favoarea aderarii cat mai rapide, in contextul in care tara noastra indeplineste de mult conditiile tehnice. Realitatea face ca ceea ce ne-a impiedicat sa aderam la Schengen a fost Raportu CE in legatura cu MCV. Iar cel mai recent este si unul foarte prost.

  Răspunde
   
 • Alex stefan
  Ianuarie 11, 2013 la ora 21:51

  D-le Guran, oare de ce dupa 22 de ani evaziunea exista numai in hoteluri, restaurante, pensiuni. Grapini si toti fosti ministri, nu vad sau nu au vazut Marea evaziune- cea cu statul(de care vorbea si Blanculescu in emisiuni TV, pana sa fie băgat in seama de colegii fostului sau partid), cea din angrourile din toată tara nu numai cele din Voluntari si nu in ultimul rand, comertul cu flori. Absolut toti comerciantii inclusiv taximetristii, sunt obligati prin lege sa detina case de marcat fiscale, nu si cei enumerati mai sus. Or sa spună ca au obligatia de a emite factura fiscala. Da, dar sa imi confirmati daca va elibereaza factura daca cumparati ceva cu valoare de 2-300 lei, la fel si in piața de flori. E o lege stramba daca nu este pentru toti agentii economici.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 11, 2013 la ora 01:08

  @Victor L – Sa stii ca eu n-am fost tare la chestiile astea. Dar vad ca tu ai fost fruntas… „plusvaloare care corupe”. Nu-i de la mine, pentru ca habar n-am ce inseamna. Dar m-am obisnuit sa-mi pui in circa toate alea. Dar daca ai ceva de zis convinge-ma de contrar. Nu ma lua la colt de strada, ca racesc. Si tu nu vrei asta. In alta ordine de idei, nu te-ai plictisit sa-i tot bestelesti pe sarmanii de politiceni, care nu fac altceva decit sa-si cistige o piinica. Si in general cind cuiva nu-i place ceva nu e normal sa incerce o schimbare. Tu probabil ca esti mai rabdator, dar marea majoritate nu-si pot permite si stii cum e romanul: rabda, rabda si pe urma… Nu-i bine, daca se poate si altfel. Succes pe toate liniile.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 11, 2013 la ora 00:42

  @Cornel – M-ai topit! Numai bine.

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 10, 2013 la ora 08:55

  @SanduCu>Si hotii de buzunare muncesc, daca ma intelegi. Se trezesc de dimineata si se duc la „serviciul” – de asta am zis munca care sa creeze valoare adaugata reala in economie.
  Sa auzim de bine.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Ianuarie 10, 2013 la ora 08:27

  SanduCu.Interesanta postarea.Suna cunoscut subiectul cu,revolutii sociale,oameni noi,sa nu mai fie nevoie de bani,plusvaloarea corupe si e inutila…Au mai incercat oamenii retete de felul asta.Nu a iesit prea bine dar cum roata norocului se mai intoarce si istoria se repeta.Sanatate maxima!

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Ianuarie 10, 2013 la ora 07:15

  @Cornel &@Tiberiu C – Va multumesc pentru comentarii.
  Fara discutie, educatia profesionala si educatia im general sint, ca sa spun asa, temelia pentru tot ce-si doreste omul in viata. Si cu aceasta, corectitudinea si respectul pentru munca vin de la sine si deasemenea omul va intelege ca avutia nu este chiar atit de importanta.
  Daca vorbim de costul serviciilor, aici este o intreaga sarlatanie. Vine tehnicianul sau instalatorul in casa, fara sa faca nimic si deja te costa 50-80 CD. Duci masina la reparat, manopera este 80% din cost. Normal, tarifele sint corelate cu puterea de cumparare locala, deci nu putem compara sau interpreta in paralel. Inteleg frustrarea, dar nici cind toate tarile europene vor fi ca una, tarifele nu vor fi identice in toata Europa. Daca aia se considera mai destepti si voi le dati dreptate, ai raspunsul draga Tiberiu.
  Prin educarea omului, respectul pentru munca va deveni mai presus de valoarea muncii. Muncesti pentru societate, toata lumea are nevoie de un intrerupator bun. Societatea munceste pentru tine, si tu ai nevoie de o alimentatie sanatoasa, chiar copioasa (dece nu, sint si intrerupatoare de lux). Nu sint convins ca inteleg la ce foloseste valoarea adaugata.
  Normal, ce spun suna cam idealistic, chiar utopic. Deci este necesara o perioada de tranzitie. Asta este de durata, conceptia de viata nu se schimba la comanda.
  Trebuie inceput procesul de schimbare, cu riscul ca noi nu vom mai prinde acele vremuri.
  Cornel, aud ca Romania are rata de somaj cea mai mare in rindul educatilor universitari. Deci vezi, a te educa profesional nu este suficient. Ce lipseste? Nu democratie si libertate, care oricum nu exista si nici nu e nevoie de ele. Asa cum spune Tiberiu: trebuie depasita o limita de jos. Banuiesc ca el se refera la o limita materiala. Eu m-as referi la o limita de conceptie de viata, ceva ce se obtine printr-o educatei in general sau una cetateneasca. Cind omenirea va ajunge la stadiul ca fiecare sa se gindeasca la binele celorlalti, intelegem in asta o reciprocitate totala, atunci le vom avea pe toate (democratie, libertate, egalitate, pace), dar nici nu ne va pasa de ele. Pentru ca vom fi cu totii multumiti de ce avem cu totii.
  Nu-mi pot permite sa stabilesc, acum, niste prioritati de actiuni. Nu sint suficient de elevat/educat pentru asa ceva. Pentru stabilirea unor actiuni prioritare este necesara o MULTIME legata printr-o comunitate de idei, aceiasi intelegere, aceleasi ginduri. Asta ar putea fi numita revolutie sociala, cred. Tot asa cum avem revolutie tehnica. Ca exista si revolutii fara singe, cui trebuie asa ceva.
  Aici trebuie sa ma opresc. Daca continui, n-as face altceva decit sa ma repet.
  Asa gindesc eu, ca asta este singura cale. Daca raminem cu acelasi om care „nu va fi multumit niciodata”, degeaba devenim ingineri, ca intrerupatoarele vor costa probabil in Romania la fel ca in Portugalia. La mijloc vor fi mai scumpe.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Ianuarie 10, 2013 la ora 00:09

  @LaurentiuCat.La mine Cuba are recomandari bune.Romanii sunt bine primiti,iefteneala,misto…Ma bag si io.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase