Conflict la vârf în sănătate

de Moise Guran

Ministrul Sănătăţii şi şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au intrat în conflict după ce instituţia cu banii a trimis în sistem un nou regulament după care medicii ar trebui să facă internările în spitale. Cseke Atilla a declarat imediat că nu aprobă noile criterii, de care de altfel nici nu avea cunoştiinţă. De câte ori mai vin astfel de reguli şi regulamente de la Casa naţională de Asigurări de Sănătate medicii îşi fac cruce. Nu de altceva dar ei sunt cei care, aflaţi în faţa unui pacient, riscă o acuzaţie de malpraxis dacă de exemplu nu au putut să-l interneze pe om pentru investigaţii mai amănunţite şi au pus un diagnostic greşit. Omul pleacă de la spital pe picioarele lui pentru că n-a avut cinci zile febră cum scrie la regulament şi până a doua zi moare de septicemie. Pe de altă parte, dacă medicul decide totuşi să încalce regulamentul Casei şi internează un pacient care se dovedeşte apoi mai sănătos decât părea, riscă să plătească din buzunarul propriu spitalizarea omului.

Pe de altă parte acesta este primul semn de viaţă, după mult timp de comă, al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Aceasta este într-o criză financiară uriaşă, mai ales o dată cu dezvoltarea sistemului privat de sănătate.

Dacă un spital public rămâne fără bani de medicamente, antibiotice şi aţă cirurgicală medicul ridică din umeri şi îl trimite pe pacient să le cumpere. La spitalul privat nu se va întâmpla niciodată asta. Pacientul primeşte absolut tot ce are nevoie iar spitalul trimite factura spre decontare Casei. Dacă statul nu plăteşte el va fi dat în judecată şi constrâns.

Ministrul Cseke s-a supărat degeaba pe Casă. Reforma sa a creat mult spaţiu de dezvoltare sistemului privat şi acesta ar putea fi un lucru bun. Însă în lipsa unor reglementări clare, reforma neterminată a lui Cseke se poate transforma într-un dezastru financiar.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: ,

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la Conflict la vârf în sănătate

 • lisetchi
  Iunie 2, 2011 la ora 10:42

  Problema relatiei dintre Casa naţională de Asigurări de Sănătate si institutiile ce ofera servicii medicale acopera doua paliere:
  – in plan medical, toata reglementarea diagnosticarii (si, implicit, stabilirea gravitatii) ar trebui sa fie facuta nu de catre Casa, ci de catre asociatii profesionale ale medicilor (Casa nu are cum sa aibe mai multa expertiza decit corpul profesional). Problema e: are corpul profesional o „voce”? (eventual, exista un corp profesional suficient de agregat? Are el o constiinta profesionala si un cod deontologic? Este el credibil in fata publicului? Sper sa nu imi spuna cineva ca raspunsul e afirmativ la aceste intrebari, dar nu vor autoritatile sa asculte. Intr-un conflict autoritate publica-corp profesional, orice om normal la cap ar da crezare corpului profesional);
  – in plan financiar, Casa, ca administrator al banilor, ar trebui sa se plieze pe politica publica de sanatate promovata de minister si sa stabileasca, in concordanta cu aceasta, prioritatile de finantat (in functie de bugetul disponibil)

  Răspunde
   
 • Codru'Penal
  Iunie 1, 2011 la ora 07:29

  🙂 da, ma inflamasem.. :))

  Răspunde
   
 • shadow
  Iunie 1, 2011 la ora 06:09

  @codru> nu te lasă, că s-ar lua şi alţii după tine 🙂

  Răspunde
   
 • Razvan
  Iunie 1, 2011 la ora 01:25

  Cum de nu a aparut nici o stire cum ca azi siteul homebank al ing a fost clonat?
  Extract din mailul primit de la ING:
  Stimate dl/dna.xxxx,

  ING pune siguranta datelor si sistemelor in centrul eforturilor sale pentru protejarea securitatii datelor clientilor. La nivel global cresc riscurile privind atacurile ilegale (phishing), atat online cat si prin alte mijloace, iar metodele de atac sunt din ce in ce mai sofisticate. ING poate proteja datele utilizatorilor de incercarile de phishing, numai in masura in care date personale nu sunt furnizate direct de catre client.

  Astazi s-a desfasurat un astfel de atac informatic de tip phishing asupra unor clienti ING. Acestia au primit un e-mail prin care se solicita actualizarea datelor prin accesarea unui link intr-un site asemanator homebank.ro. Site-ul era o copie falsa a site-ului ING.

  Prin aceast mesaj dorim sa va atragem atentia asupra faptului ca:

  ING nu solicita datele personale si/sau elementele de securitate ale clientilor prin accesarea unui link transmis prin email.
  ING va trimite intotdeauna un mesaj personalizat (care include numele Dvs.) atunci cand mesajul implica informatii confidentiale
  ING nu va solicita niciodata sa confirmati detalii personale (de ex. numarul cardului, cod Digiapss, data la care expira, PIN-ul, parola) intr-un mesaj e-mail
  ING foloseste cele mai noi sisteme si tehnologii de criptare si autentificare pentru a securiza toate tranzactiile

  In plus, pentru a va asigura ca tranzactia dvs se efectueaza in conditii de securitate, verificati ca adresa site-ului incepe intotdeauna cu https://www.homebank.ro.

  Răspunde
   
 • Codru'Penal
  Mai 31, 2011 la ora 22:05

  Moise, daca tot dai replici fine pe care boul nu le intelege, ma lasi sa ma cobor eu la nivelul lui?

  Răspunde
   
 • xx
  Mai 31, 2011 la ora 21:22

  puneti inregistrarea emisiunii pe site

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Mai 31, 2011 la ora 21:01

  Mihail> 😀
  Doar nu crezi ca ma bucur de retrogradarea Craiovei… am spus ca am doar un motiv pentru a muta Bania Olteniei inapoi la Severin. Sincer, m-as mira sa stii ca a fost candva la Severin

  Răspunde
   
 • Mihail
  Mai 31, 2011 la ora 19:57

  Poate ca cel care prezinta emisunea ora de business ar putea sa nu fie asa de nesimtit in special in emisiunea de astazi cand a spus ca se bucura de retrogradarea unei anumite echipe.. nu demosntreaza decat ca este un idiot care se trezeste vorbind… in rest.. nu i se potriveste formatul emisiunii.. .. nu este deloc natural.. ar trebui o persoana care sa exprime un nivel minim de inteligenta

  Răspunde
   
 • XX
  Mai 31, 2011 la ora 19:45

  lantul cerealelor:
  -fermierul cheltuieste pentru productie, si la sfirsit de luna cere de la stat TVAul pe care la platit (el necolectind nimic)
  -vinde productia cu TVA invers (adica +TVA-TVA=zero)
  -morarul plateste TVAul fermierului si primeste TVA la vinzarea fainii.
  La sfirsitul lunii, plateste diferenta de TVA la stat,
  etc.
  lantul se rupe la intermediar, intre fermier si morar . Intermediarul numai plateste TVA la fermier si il incaseaza de la morar, si trebuie sa il plateasca la stat.
  Daca intermediarul il da la export, TVA zero, nu mai are ce sa primeasca de la STAT nimic. Si mai are ce frauda

  Răspunde
   
 • XX
  Mai 31, 2011 la ora 19:36

  majoritatea spitalelor private nu au contract cu CNAS.
  Platesc foarte prost
  eventual au citeva mici domenii, pe consultatii , iar restul: servicii paraclinice si analize se fac cu bani.
  Atit timp cit casa deconteaza o consultatie la specialist circa 13 lei (in noul contract)si la spitalele private ajunge la cel putin 100 lei, vor sa mai faca contract cu CNAS?
  Ce zicea turcu cind a deschis spitalul?
  Nu vrem sa facem munca patriotica.
  [si medicii de familie de vreo 2-3 ani incoace au inceput sa faca multa munca patriotica] ca CNAS numai doreste sa deconteze.
  CNAS e doar „administratorul” banilor a celor ce cotizeaza la sistemul de sanatate.
  Asta cu finantarea e alta treaba.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase