Milioane de români normali la cap

de Moise Guran

S-a făcut ieri o lună de când vorbesc zi de zi cu oamenii în direct la radio. De o lună de zile am o bucurie incredibilă pe care nu mi-am putut-o explica exact până acum. Lucrurile se desfăşoară cam aşa – pe la ora 12 postez pe forum şi pe facebook tema zilei, la 13, la jurnalul de ştiri, anunţ tema şi la radio, precum şi numărul de telefon la care oamenii pot suna să se înscrie la cuvânt. Nu sună mulţi imediat. Când ies din studioul de ştiri şi trec în cel în care urmează să înceapă România în Direct dau un ochi pe lista Marcelei să văd câţi sunt. Uneori sunt doi-trei, alteori cinci-şase sau chiar zece.

Îmi pun căştile, îmi trag microfonul iar apoi Victor, regizorul, îmi face semn şi emisiunea începe. Eu expun mai pe larg tema de dezbatere, iar pe monitor încep să curgă numele celor care sunt deja pe fir şi aşteaptă să intre în direct. Marcela face o minimă verificare prealabilă înainte ca Victor să “ridice” linia, încercând să îşi dea seama dacă cel care doreşte să intre în direct ştie tema şi chiar are ceva de spus. Să nu intre naibii pe post vreun nebun, vreun isteric sau vreun profesionist de partid. După primele zece minute, de regulă toate cele 14 linii sunt ocupate.

Filtrul Marcelei este minim şi mai mult formal.

Sunt oameni decenţi cu toţii, oameni care vor să împărtăşească o opinie, români obişnuiţi ca mine şi ca tine, preocupaţi de copii, de trafic, de bani sau de politică, de religie sau de vacanţe, oameni care merg la serviciu pentru a ţine o familie la care se întorc seara obosiţi, supăraţi sau fericiţi, oameni cu bun simţ care contrazic liniştit starea de isterie nebună, de manelizare excesivă, de incultură şi de prost-gust în care avem deseori impresia că trăieşte această ţară.

Sunt oameni normali la cap, iar bucuria pe care o simt după fiecare emisiune în care îi ascult este satisfacţia sinceră a unor ani în care eu doar am putut spera că ei încă mai există.

Acum îi ascult zilnic, îi simt, sunt reali, sunt inteligenţi, sunt civilizaţi şi când pronunţ întrebarea la radio, aproape că le simt pornirea instantă de a pune mâna pe telefon pentru a vorbi cu mine şi cu ceilalţi români la fel ca ei.

Sunt jurnalist de 17 ani. Am fost 10 ani reporter şi de şapte ani sunt realizator de emisiuni. În această ultimă calitate am devenit conştient de interacţiunea unilaterală cu publicul. Ştiu că oamenii reacţionează la ceea ce spunem eu sau alţii pe la televizor. Unii sunt de acord cu ce aud, alţii nu, unii adorm, alţii schimbă canalul. Tentativa unor personaje televizate de a le spune oamenilor ceea ce vor să audă este un soi de prostituţie.

În toţi aceşti ani am refuzat cu obstinaţie ideea general acceptată că românii sunt proşti, că suntem o naţie îndobitocită şi ahtiată după scandal, o naţie ce poate fi condusă cu circ şi pâine. Audienţele unor emisiuni de la OTV, ProTV sau Antenă spun altceva şi eu încă nu am cum să le contrazic statistic. Nu ştiu câţi oameni ascultă EUROPA FM, dar la ROMÂNIA ÎN DIRECT sună foarte mulţi şi sunt mereu alţii şi alţii. Probabil că sunt milioane. Aşa îmi place să cred. E România tăcută, cea care nu are loc nici în politică, nici pe la talkshouri sau pe la ştirile cu marghioale scandalagioaice, sânge pe asfalt şi babe violate.

E România adevărată. Iar eu îi mulţumesc că există!

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

34 răspunsuri la Milioane de români normali la cap

 • mihai
  Mai 6, 2011 la ora 11:18

  misto…zilele trecute am ascultat si eu emisiunea de la radio ( ascult doar RADIO ROMANIA ACTUALITATI), de data aceasta am facut o exceptie…insa urmaresc emisiunea de pe TVR2…
  …ceea ce am constatat, d-le Moise Guran, ca la radio esti UN FEL, iar la tv in alt fel (adica te comporti ca la TV)…doar o sugestie…incearca sa te apropii si la TV, precum vocea de la radio…

  cu stima

  Răspunde
   
 • Dya
  Mai 5, 2011 la ora 14:00

  Felicitari!!!!!!!!

  Răspunde
   
 • Daniel
  Mai 2, 2011 la ora 20:56

  Ma intreb cand va iesi la suprafata aceasta Romanie adevarata?!Cand va prelua controlul?!Pentru ca o vad ca pe singura sansa a Romaniei la evolutie,la o viata asa cum ne-o dorim.

  Răspunde
   
 • mihaela
  Mai 2, 2011 la ora 14:03

  Revolutia Islandeza. Presa europeana si cea romaneasca nu ne-au spus nimic!!!
  Am primit pe mail un rezumat al unui articol apărut în Spania, despre veritabila revoluție din Islanda. La știri bineințeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.

  În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic!

  O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplul lor? Iata pe scurt istoria evenimentelor:

  – 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.

  – 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului in bloc.

  – Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze ar fi urmar sa o plateasca lunar, pentru următorii 15 ani la, 5,5% interese.

  – 2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că se va consulta poporul. La referendumul organizat în luna martie 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.

  – Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin şi toti bancherii implicati pleaca din ţară.
  – În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.

  – Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională isi începe activitatea în februarie 2011 si prezinta un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului facute in urma a numeroase reuniuni din întreaga ţară.

  Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.

  Aceasta este o scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:

  – demisia guvernului în bloc;
  – naţionalizarea băncilor;
  – un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice;
  – închisoare pentru cei responsabili pentru criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.

  S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talksourile politice? S-au văzut imaginile de la evenimente la televizor? Bineînţeles că nu…

  Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie intregii Europe, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.

  Răspunde
   
 • pam-pam
  Mai 2, 2011 la ora 13:05

  Bun articolul, cu o singură remarcă : nu e cam exagerat titlul?… Eu urmăresc cînd pot „România în direct”, şi-mi place (sau mai exact îmi plăcea) emisiunea, dar „milioane” de români fac la fel? Miram-aş…

  Răspunde
   
 • oana_galatzi
  Mai 2, 2011 la ora 13:01

  „Normali” suntem, poti sa ne dai ce epitete vrei; dar societatea in ansamblu numai normala nu este. Adevaru-i ca in tara asta toata lumea-i la capatul puterilor; nu numai tinerii care n-au experienta si batranii care sunt bolnavi, dar si generatia mea care n-a avut nici copilarie, nici adolescenta, nici tinerete, si nu va avea nici pensie.

  Răspunde
   
 • Moromete
  Mai 2, 2011 la ora 12:39

  Frumos articol!
  Succes!

  Răspunde
   
 • Orlando
  Mai 2, 2011 la ora 11:06

  Imi pare bine ca ai un motiv de bucurie.
  Imi pare rau ca nu sunt de acord cu tine.
  De ce?
  Cei care te suna pe tine, sunt cei care te asculta si care gandesc asemanator tie. Nu te vor suna niciodata cei care inca cred ca ai nostri conducatori sunt impartiti in doua tabere: aia care vor sa faca ceva pentru tara si aia care sunt interesati doar de ei (astia din urma fiind „aia care fura”). Te suna pentru a spune lumii „uite, am vorbit cu GURAN si am zis si despre aia si despre cealalta si a fost si el de acord”.
  GURAN a devenit un brand. Este un om bine informat din punct de vedere economic (probabil ca si politic) si vorbeste despre economie incat sa inteleaga oricine. Iar lucrurile pe care le spune sunt impotriva astora care nu fac altceva decat sa ne fure in toate felurile posibile. Le demasca mismasurile, combinatiile, invartelile aratand tuturor cum se invart banii in jurul intereselor si interesele in jurul banilor. Ceea ce spune este placut urechii. Atinge coarda sensibila a romanului asuprit.
  GURAN este apreciat de foarte multi economisti, de oameni de afaceri, de muncitori …
  Pentru romanul care la fiecare inspiratie simte cum i se imputineaza aerul din cauza bocancului apasat pe grumaz de catre dispretuitorii conducatori, este important sa vorbeasca cu GURAN. Sa spuna si el lumii „asa nu se mai poate”, „oricine ar veni tot aia e”, „toti sunt la fel”, „nu se gandesc decat la ei”, si bineinteles multe idei din categoria „ar fi bine daca ne-ar fi bine in loc sa ne fie asa rau” etc.
  In felul asta omul se simte important. Am vorbit cu GURAN. Sunt si eu acolo. Sunt in gasca celor destepti. Pai nu? Daca nu eram destept, n-ar fi stat GURAN de vorba cu mine, sau mai mult, sa-mi dea si dreptate. Deja daca mi-a dat dreptate, merit chiar un loc de frunte in gasca asta.
  In felul asta omul se asociaza celor care au ceva de spus. In felul asta intra in gasca celor care dau idei, solutii, varinte.
  As vrea sa ma bucur alaturi de tine ca sunt milioane de romani normali la cap. Chiar daca sunt, nu ne ajuta cu nimic. Toti romanii astia normali la cap vor vota din nou si tu vei da aceleasi stiri cu aceleasi subiecte.
  Singura consolare va fi ca vei gasi in continuare milioane de romani normali la cap.
  Tare mult imi doresc sa gresesc, sa nu fie asa. Dar nu cred ca gresesc …

  Răspunde
   
 • SZECSI MARIA
  Mai 2, 2011 la ora 10:06

  Din pacate foarte multi sunt carora le plac emisiuni ca cele realizate de OTV,mie mi se par ridicole si enervante,mai ales ptr.faptul ca cei care le realizeaza sunt oameni cu o mie de fete.Imi plac emisiunile tale,desi ma pricep f.putin la finante,cand te ascult parca inteleg tot.Tot asa inainte!Mult succes pentru a avea parte de cat mai multe urechi ciulite,care nu numai sa auda dar sa si inteleaga.

  Răspunde
   
 • D.I.
  Mai 1, 2011 la ora 21:52

  Minoritari sau nu, mai putin conteaza… Problema noastra, a celor ce ne dorim o Romanie normala, este ca nu stim sa ne organizam si nu ne dorim atat de mult sa fim reprezentati cu adevarat in societate. Poate atunci cand presiunea de pe umerii nostri va fi de nesuportat, abia atunci se va face ceva, dar mi-e teama ca acel moment va fi unul de domeniul extremului. Sper din tot sufletul sa nu ajungem sa traim acele vremuri…, cu toate ca pana acum s-a dovedit de nenumarate ori faptul ca istoria este ciclica.

  Răspunde
   
 • m
  Mai 1, 2011 la ora 14:51

  pai or fi milioane, dar astia care fac gratare in ritm de manele insemna ca sunt zeci de milioane, ca eu m-am plimbat zilele astea prin tara si numai peste astia am dat!

  Răspunde
   
 • Christian
  Aprilie 30, 2011 la ora 19:38

  Din pacate oamenii despre care vorbesti nu sunt multe „milioane”. Sunt putini dar foarte multi dintre ei sunt tristi, resemnati si dezamagiti. Nu sunt dezamagiti neaparat de politicieni cum poate esti tentat sa crezi. Sunt dezamagiti de oameni…de ceilalti si chiar de ei insisi.

  Răspunde
   
 • sinziana
  Aprilie 30, 2011 la ora 13:37

  vreo 600000 as fi spus,dar poate suntem mai multi(nr.votantilor lui a tutu de la aceea emisiune)

  Răspunde
   
 • Deceneu
  Aprilie 29, 2011 la ora 23:19

  Eu de cand sustin ca oamenii cu bun simt sunt mai multi, dar lichelele sunt mai unite si mai active si din cauza asta par majoritari.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Aprilie 29, 2011 la ora 22:06

  Moise, din punctul meu de vedere, ai mare dreptate in legatura cu nunta din UK. Fata aceea NU va mai fi libera … Cum nici Diana nu a fost libera. Nu ma intereseaza acest subiect nu am urmarit evenimentul INSA UNGHIUL din care ai comentat evenimentul mie mi se pare exceptional (ok, poate folosesc cuvinte prea mari). Poate fata asta iubeste foarte mult si atunci e de inteles, dar sacrificiul ei va fi imens si merita respectul nostru. Sau poate nu ? Poate e doar „interesata” ? Oricum abordarea ta a fost foarte interesanta …

  Răspunde
   
 • C.
  Aprilie 29, 2011 la ora 21:59

  Este un sentiment placut sa afli ca nu esti singurul care se simte ca fiind inchis intr-o institutie pentru si cu degenarati mintali, relativ prea neputincios pentru a schimba ceva inspre mai bine…cel putin pentru moment.
  Multumesc pentru ca existati, sunteti un model demn de urmat.

  Răspunde
   
 • Laurentiu Ilici
  Aprilie 29, 2011 la ora 21:37

  „E România tăcută, cea care nu are loc nici în politică, nici pe la talkshouri sau pe la ştirile cu marghioale scandalagioaice, sânge pe asfalt şi babe violate.”

  Perfect spus.
  Cea mai mare probleme a acestei romanii consta in faptul ca este tacuta.

  „Traiasca romania tacuta!”

  Răspunde
   
 • ald
  Aprilie 29, 2011 la ora 21:36

  O fi Romania condusa de prosti si nemernici da noi cei normali la cap de ce ne complacem in nemernicia si prostia lor?

  Răspunde
   
 • carmen
  Aprilie 29, 2011 la ora 21:32

  a fost nevoie sa scoti la interval rezerva de incredere strategica pentru situatii de criza….
  degeaba …..

  Răspunde
   
 • Alex
  Aprilie 29, 2011 la ora 19:12

  Imi place mult emisiunea Ora de business” pentru ca trateaza subiecte ce ne privesc pe toti, direct sau indirect intr-o maniera si un limbaj accesibil si omului de rand sau de la tara.Poate ca ma insel dar am sentimentul ca aceasta echipa impreuna cu Moise Guran nu urmaresc audienta maxima ci doresc sa ofere „un produs de calitate” romanilor interesati.Nu sttiu motivele despartirii echipei de Antena 3 dar sunt sigur ca a fos o pierdere pentru acest trust si un castig pentru TVR. Spor la treaba domnilor!!

  Răspunde
   
 • Bota Marius Nicolae
  Aprilie 29, 2011 la ora 15:57

  ceea ce faceti la emisiunea d-voastra e de laudat si eu sunt unul care va impartasesc aceleasi ganduri de bine pentru poporul roman,care inca mai are o sansa si nu e total „indobitocit”!!!…sa dea D-zeu sa ne trezim cat mai curand din acest cosmar media unde numai „senzationalul” se „vinde”…..VA MULTUMESC PENTRU TOT CEEA CE FACETI IMPREUNA CU ECHIPA D-VOASTRA!!!

  Răspunde
   
 • mihai
  Aprilie 29, 2011 la ora 15:36

  Ma intristez foarte tare cand vad dimineata in metrou ca aproape toata lumea citeste „tabloide”, lucrurile cu adevarat importante trec pe langa noi si nici nu bagam de seama. Sau poate asta e si scopul.

  Răspunde
   
 • radu
  Aprilie 29, 2011 la ora 14:38

  E mult optimism in ce spuneti si dupa cat imi dau seama aceasta stare de spirit va caracterizeaza.Din pacate prin prisma unor intamplari nefericite nu va pot impartasi starea.Sunt mult prea putini romanii de bun simt.In general cei care nu au dat inca de puterea nebuna a banului.Sunt si mai putini cei care inteleg ca banul te ajuta insa valorile morale si culturale ar trebui sa primeze! Succes!

  Răspunde
   
 • stelian
  Aprilie 29, 2011 la ora 14:29

  …am fost colegi ani buni, cu bune si rele. Dar nu am apucat niciodata sa-ti spun… felicitari Moise pentru tot ce faci

  Răspunde
   
 • Acatrinei Lucian
  Aprilie 29, 2011 la ora 13:28

  Moise, sa stii ca ascult Europa FM de la munca, exact cand este emisiunea ta. Pentru mine esti un om exemplu pe care multi ar trebui sa-l urmeze. Multumesc ca existi.

  Răspunde
   
 • Daniela
  Aprilie 29, 2011 la ora 13:22

  Felicitari pentru tot ce faci, inclusiv pentru articol. Este normal sa fii optimist, altfel nu ai face emisiunile pe care le faci 😀 .
  Cred totusi ca majoritatea este cea din „statistici” . Sunt multi si ca noi (cei care te ascultam si iti dam dreptate) insa e nevoie sa fim mai multi , mai uniti si sa nu plecam din tara, asa cum intentionez…

  Răspunde
   
 • Virginia Doina Nitu
  Aprilie 29, 2011 la ora 13:19

  Marea majoritate a romanilor sunt normali la cap! Sa nu credeti ca – daca e sa ne luam dupa audientele incredibile anuntate trimfalist – toti chiar pun pret pe ce li se transmite cu atata obstinatie. De cele mai multe ori, zgomotul e numai bun sa creeze ambianta si atat. E ca suieratul vantului sau ropotul ploii: il auzi, stai la adapost si nu te atinge si nici nu te influenteaza.

  Răspunde
   
 • Boicu Alin
  Aprilie 29, 2011 la ora 13:14

  Felicitări

  Răspunde
   
 • ovidiu
  Aprilie 29, 2011 la ora 11:09

  Sunt unul din oamenii normali care au avut placerea sa intre de 2 ori in direct cu Dl Guran la radio.Si am spus ce doream EU sa spun fara ca cineva sa ma influenteze in vreun fel.Ma bucur ca exista astefl de emisiuni unde oamenii simplii pot spune ce cred despre anumite teme,ca de palavrageala politicienilor pe toate posturile,cred ca ne-am saturat.Sper ca ideile spuse in aceasta emisiune sa le dea de gandit politicienilor.Dar cred ca imi fac iluzii degeaba.

  Răspunde
   
 • bogdan
  Aprilie 29, 2011 la ora 10:33

  frumos spus. nici eu nu cred că suntem pierduți, căci mai există – încă – oameni normali în jurul nostru. felicitări.

  Răspunde
   
 • Mihaela
  Aprilie 29, 2011 la ora 10:28

  Si eu, si eu, si eu!!! Si eu sint ascultatoare fidela a celor 2 emisiuni de la Europa FM (+TVR2). Si daca tot vorbim de radio, pe cind un post de radio cu/de stiri/informatii/actualitati? Moise si trupa (+ sotia care face calculele in casa si copii care fac ecuatii si urmaresc emisiunea :-), multumesc ca existati!!!

  Răspunde
   
 • Mircea Vladut
  Aprilie 29, 2011 la ora 08:39

  Asa si e, dupa cum crezi. Toate atributele negative ale romanilor, acordate cu atata generozitate de catre noi insine, arata doar nemultumirea ca nu suntem ceea ce putem fi.

  Iar natia care poate fi condusa cu „paine si circ” e doar ceva exterior, superficial, un fel de spoiala de prost gust, care doar ascunde vederii adevarata valoare.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Aprilie 29, 2011 la ora 08:10

  Ce fain articol. Se simte ca ai pus suflet in ce ai scris. Bravo.

  Răspunde
   
 • shadow
  Aprilie 29, 2011 la ora 07:43

  ştii tu cum e aia cu naşu’…;)

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase