Bienvenue dans l’espace Schengen !

de Moise Guran

Dacă un francez dă 200 de euro pe un bilet de tren ca să facă fix două ore şi 16 minute de la Paris până la Londra pe sub Canalul Mânecii s-ar putea să fie foarte supărat dacă Eurostarul întârzie o jumătate de oră. O ditamai jumătate de oră. Dacă mai este şi Paştele iar oficialul de la Căile Ferate Franceze îi va spune călătorului grăbit că cineva a tăiat cablurile de cupru ale trenului, francezul îşi va aminti de reportajele de bine pe care le-a văzut la televizor, reportaje în care se spune că ţiganii din Franţa fac un bine comunităţii adunând pentru reciclare deşeurile feroase şi neferoase.

În noaptea de luni spre marţi, cineva, nu se ştie cine, a furat 800 de metri de cabluri de cupru de la sistemele de semnalizare ale trenurilor din Nordul Franţei. Până au nimerit cablurile de cupru, hoţii le-au tăiat şi pe cele de fibră optică, ca să vadă dacă nu sunt cumva şi acelea tot din cupru. Drept urmare mândria Căilor Ferate Franceze – TGV-ul, dar şi trenul de mare viteză de la Paris la Koln, ca şi Eurostarul ce trece pe sub Canalul Mânecii în Anglia, au înregistrat întârzieri cuprinse între 15 şi 30 de minute. Un adevărat dezastru!

Dacă aveţi cumva impresia că francezul întârziat de tren nu are habar cam cine ar putea fi vinovat, vă înşelaţi. Vara trecută patru ţigani români au fost arestaţi de Jandarmeria Franceză după ce au furat trei kilometri de cabluri de cupru, oprind în loc 35 de mii de călători aflaţi în foarte scumpele trenuri franţuzeşti. La fel ca şi în România francezii ştiu cine le fură cablurile. Naţiune mai corectă din punct de vedere politic decât a noastră, cea franceză nu înjură ţiganii români sau bulgari ci îi înjură mai simplu pe români şi pe bulgari.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

15 răspunsuri la Bienvenue dans l’espace Schengen !

 • Daniel
  Mai 2, 2011 la ora 21:06

  Sunt curios ce pedeapsa le da celor prinsi!Dupa parerea mea ar trebuii sa primeasca ani multi de inchisoare pentru tentativa de omor,distrugere si alte acuzatii extrem de grave.Expulzati si cu interdictie de a mai pune in viitor piciorul in Franta.
  Asa cum ai spus si tu,ei injura direct Romanii sau Bulgarii,si ii inteleg perfect!

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 1, 2011 la ora 15:08

  sa fim seriosi..hoti si profitori sunt peste tot..si prosti la fel..

  Răspunde
   
 • gogu
  Mai 1, 2011 la ora 14:38

  Oare cui l-au vandut? in Romania? fiindca imi e greu sa accept ca frantuzu de la reciclare nu se intreaba de unde provine. Oare l-a acceptat ca lingou? Sa nu aiba niciun stres sa accepte ca deseu reciclabil o bucata de cale ferata sau TGV?!?!

  Răspunde
   
 • sinziana
  Aprilie 30, 2011 la ora 13:48

  lucruri mestesukare(sic)…

  Răspunde
   
 • virgil
  Aprilie 29, 2011 la ora 22:11

  bine ca leau furat si fibra optica, ce americanii n-au furato de la extraterestrii !! roate se invarte frate !!

  Răspunde
   
 • unu
  Aprilie 29, 2011 la ora 15:40

  Si unde-i noutatea? Astia fura orice. E cultura lor. Cum sa nu fure? Ei din ce sa traiasca? Din munca? :))) Ha! Munca-i pentru gagii prosti. E trist ca suntem bagati in aceeasi oala cu ei. Platim cu varf si indesat faptul ca nu i-am integrat fortat in societate. Singura modalitate de a-i integra acum este sa le iei copiii cu forta si sa-i incluzi in familii de români cinstiti. Vor ajutoare sociale – sa-si dea copii in ingrijirea oamenilor civilizati si sa accepte sterilizarea provizorie. Stiu ca suna rasist, insa n-are nicio legatura cu rasa. Asa as proceda si cu românii ce nu+si dau copii la scoala si se comporta precum tiganii. Doar asa putem rezolva problema. Restul sunt povesti de adormit copiii.

  Răspunde
   
 • Admus
  Aprilie 29, 2011 la ora 14:28

  Pe la inceputul lunii in Köln, intr-o noapte de simbata spre duminica au disparut 30 de capace si gratare de canal.
  Ci-n sa fie, ci-n sa fie?

  Răspunde
   
 • Remus
  Aprilie 29, 2011 la ora 11:11

  In general daca pe cartea lor de identitate scrie ROUMANIE, e clar ca-s tigani. 😐

  Răspunde
   
 • shadow
  Aprilie 29, 2011 la ora 07:36

  pă să facă bine să respecte blazonul. că d-aia-s supăraţi ţiganii…că se pun si românii într-o oală cu ei şi faptele lor. Asta n-au învăţat la universităţile lor antice-individualizarea mărcii. şi până or învăţa…or mai păţi-o. cu schengen-fără schengen.

  Răspunde
   
 • Nicusor Dumbrava
  Aprilie 29, 2011 la ora 01:07

  Eu cred ca ar trebui ca francezi sa-si marcheze fibrele optice, gen „Furati degeaba, NU contine cupru” 🙂

  Răspunde
   
 • Marius
  Aprilie 29, 2011 la ora 00:50

  Nu va suparati, dar cred ca in Romania avem cam multe pretentii. Chiar si la trenuri. Adica in secolul XII exnglezii aveau o universitate la Oxford, iar in Principatele Romane aveam in secolul XIX, mai intai la Iasi si Bucuresti……………si noi vrem sa facem salturi peste istorie si sa-i ajungem pe altii…….chiar si la trenuri? Vedeti-va de treaba, astea sunt „gogosi de tufa”. Suntem prostii Europei – stam acasa. Scurt. Ne luam de mana cu bulgaroii cu ceafa groasa si cu albanejii. Taraturile Europei. Asta e deocamdata.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Aprilie 28, 2011 la ora 21:21

  cetateanul francez injura romanii si bulgarii din acelasi motiv pentru care isi injura si romanii cea mai mare minoritate.ptr ca au dat prea putin pe la biblioteca si au cascat mai mult gura la televizor sau la ..poarta noua.
  e o grava lipsa de creier sa judeci o tara ,un popor,o minoritate dupa cativa indivizi care incalca legea intr-un fel sau altul.
  adica nemtii care in secolul xx au omorat in masa,in lagarele de concentrare,milioane de oameni ar fi toti niste criminali de razboi sau urmasi ai acestora..?nu mai zic de italieni, care toti ar fi niste mafioso mancatori de paste.
  nivelul de educatie si gradul de cultura, sunt definitorii peste tot in lume in generalizarea aprecierii acestor fapte .
  in romania, unde media acestor parametri tinde spre niveluri minime, sunt explicabile astfel si numarul mare de incalcari ale legii si aprecierile nivelatoare..

  Răspunde
   
 • tirtau
  Aprilie 28, 2011 la ora 20:11

  eu zic ca tot BASE si BOC sunt de vina…stirile astea sunt fumate demult pe la noi….nu cred ca mai prezinta ceva interes …..oricum UE au vrut ,Ue au ….cum cine? OCCIDENTALII bineinteles………..aaa si inca ceva ,sfat ptr ei ,TIGANUL E TIGAN SI.N ZIUA DE PASTI…..

  Răspunde
   
 • bdaniel7
  Aprilie 28, 2011 la ora 18:28

  cu Șenghen sau fără, țiganii taie cablurile oricum.

  Răspunde
   
 • ps
  Aprilie 28, 2011 la ora 17:32

  stiti daca au fost pedepsiti hotii?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase