RATB nu are încredere în femei… și în frână

de Ionuț Văcaru

Această fotografie este făcută într-unul din autobuzele RATB de pe linia 335. Prinsă cu două ventuze pe geam, cu scrisul spre pasageri, o plăcuță de plastic încearcă să transmita un mesaj înțelept: „ÎN FRÂNĂ ȘI-N FEMEI SĂ N-AI ÎNCREDERE”. Desigur, un asemenea mesaj „profund” într-un mijloc de transport în comun s-ar fi lăsat cu o grămadă de procese pentru discriminare în Statele Unite sau în orice altă țară ocidentală. Un mesaj ca acela pus în geam, fie el și în glumă, poate fi la fel de ofensator ca un indicator care îi informează pe negri că au voie să stea doar pe locurile din spate ale autobuzului. Ok, poate că exagerez, însă în principiu situația e aceeași.

Nu încerc să fac pe feministul de serviciu, cu toate că acea plăcuță promovează o atitudine vădit disprețuitoare față de femei. Nu cred că șoferul trebuie bătut cu pietre în piața publică, pentru că sunt sigur că nici măcar nu este prea conștient de ce a făcut. A văzut acea plăcuță la vreun chioșc de la marginea drumului, s-a scăprinat în cap de două ori, l-a amuzat mesajul provenit dintr-un misoginism ancestral și s-a gândit că ar fi frumos să-l vadă și pasagerii. Ca să râdă și ei. Așa că a cumpărat plăcuța și a lipit-o în geam. Probabil că în cel mai rău caz șoferul ar fi dat afară, însă pentru a se ajunge atât de departe ar trebui să pornească un întreg scandal mediatic. Ceea ce nu se va întâmpla. Cel mai probabil acea plăcuță nici nu va fi clintită de acolo.

Până la urmă, dacă stau bine să mă gândesc, de pe urma acelei plăcuțe RATB-ul pierde cel mai mult. Nu neapărat financiar, ci mai degrabă ca imagine. E o dovadă că oamenii cu mai mult de trei neuroni din compania aia habar nu au ce se întâmplă în mijloacele alea de transport. Și astfel se ajunge nu doar la plăcuțe misogine pe geamuri, ci la adevărate conflicte deschise cu pasagerii.

La orice companie de transport civilizată plăcuța din poza de mai sus nu ar fi apărut niciodată. Nu de teama proceselor sau a concedierii, ci din respect pentru clienți.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , , , ,

Comentarii prin facebook

16 răspunsuri la RATB nu are încredere în femei… și în frână

 • Medivh-velox
  Aprilie 15, 2011 la ora 03:25

  Traiasca diversitatea!

  Răspunde
   
 • Tricomonas
  Februarie 3, 2011 la ora 18:26

  Eu am vazut-o in 313 si prietena mea s-a amuzat copios.
  Cred ca gtrebuie sa mai si zambim ca prea suntem tristi.

  Răspunde
   
 • Moise
  Februarie 1, 2011 la ora 01:07

  danut> tabloid. acest blog este un tabloid de factura economica. la fel si emsiunea. asa a fost conceputa sa fie. asta inseamna doar ca e pe intelesul tuturor. tabloid inseamna altceva decat click, cancan, libertatea. de aia zic, vorbim despre lucruri diferite.

  Răspunde
   
 • Mihaela
  Ianuarie 31, 2011 la ora 10:17

  Personal consider ca e o gluma cit se poate de proasta, deplasata si misogina. Una e sa fii Stan-Patitul si sa-ti lipesti o astfel de placuta in masina personala ca sa stie toata lumea ce ai patit si tu personal sa-ti readuci mereu aminte cine te-a lasat balta „cand iti e lumea mai draga” si alta e s-o lipesti in masina RATB-ului. Iar daca astfel de chestiuni vor fi trecute cu vederea, ce ne opreste ca toate masinile RAT/CFR etc din toata tara sa fie purtatoare de astfel de mesaje deplasate si cind vom avea sansa sa devenim si noi o tara civilizata?

  Răspunde
   
 • IuliaS
  Ianuarie 31, 2011 la ora 10:03

  Nu înţeleg cum se face că atunci când se ridica o problemă de morală şi de corectitudine, oamenii zic ca nu-i nimica! Şi mai zicem ca nu suntem misogini sau rasişti ! :@

  Răspunde
   
 • danut
  Ianuarie 30, 2011 la ora 17:25

  @moise…despre ce termen vorbesti?

  Răspunde
   
 • Catalin
  Ianuarie 30, 2011 la ora 11:23

  E o gluma si atat, nimic mai mult. Sunt sigur ca si unele femei au ras la citirea placutei. De ce s-a adus in articol mentiunea legata de americani? Spre asta tindem? Procesomanism dus la extrem?

  Răspunde
   
 • Moise
  Ianuarie 30, 2011 la ora 00:44

  danut> Nu. Nu cred ca stii termenul.

  Răspunde
   
 • danut
  Ianuarie 29, 2011 la ora 20:19

  …si uite asa draga Gurane,se duse dracu caracterul economic al blogului tau…=))=))=)),inteleg ca vorbesti ca are de pierdut imaginea companiei,alea,alea,dar deja miroase a tabloid pe aici..tie nu?!

  Răspunde
   
 • saseberi
  Ianuarie 29, 2011 la ora 17:15

  Citez din Parazitii:Tzaranul de oras e cel mai prost animal!!

  Răspunde
   
 • Inaintea timpurilor
  Ianuarie 29, 2011 la ora 15:00

  Ma amuza mentalitatea medievala din postarile la acest articol. Intradevar e prea avansat pentru romanul mediu ce se crede intelectual. Si pe mine ma amuza cat de needucati sunt marea majoritate si cand le spui asta in fata (da, am prostul obicei de a fi sincer) iti raspund ca si ei au o facultate. De parca facultatea inseamna bun simt. Dar pentru acesti oameni probabil ca au facut o facultate inseamna ca au dat mana cu Dumnezeu, ce mai…

  Răspunde
   
 • Grig
  Ianuarie 29, 2011 la ora 13:58

  Acuma interzicem bancurile cu femei, barbati, tigani, evrei, ardeleni, olteni, moldoveni etc?
  Adevarul nu mai conteaza cand se spune despre un segment defavorizat ? Daca era o gluma (maxima) despre barbati era ok ?
  Discriminam pozitiv sa combatem o alta discriminare ? Sunt intrebari la care caut raspuns cand vad asemenea articole. Mi se pare un nimic. Adevaratele discriminari nu astea sunt.
  Solutia este sa-l dam afara ca are 2-3 neuroni ? De ce pentru ca noi avem 10-15 neuroni? Si aia cu 30-40 de neuroni sa ne dea pe noi afara ? Am gasit solutia romaneasca „sa-l dam afara ca si-a exprimat opinia”, care desi poate este un adevar care in peste 50% din cazuri se intampla, dar exprima o discriminare.
  Personal cred ca femeia si barbatul sunt entitati SUPERBE care trebuie sa se completeze si nu sa concureze una cu alta, dar pana ajungem acolo, drumul e foarte lung.

  Răspunde
   
 • Siderite
  Ianuarie 29, 2011 la ora 13:21

  „O tara civilizata” este termenul „politically correct” pentru alte tari decit Romania? Prea multe filme americane, draga…

  Răspunde
   
 • Codru' Penal
  Ianuarie 29, 2011 la ora 12:38

  Hai ca nu e atat de grav.. ba chiar e o gluma buna, avand in vedere ca si una si cealalta te lasa balta cand iti e lumea mai draga. Cat de potrivit o fi sa stea pe masina RATBului, asta nu va pot spune, pt ca eu nu circul cu ei.

  Răspunde
   
 • Turcuman Valica
  Ianuarie 29, 2011 la ora 09:55

  Un subiect cam tras de par ca sa zic asa, intr-adevar nu mi se pare potrivit acel mesaj intr-un mijloc de transport in comun , probabil ati observat in trafic foarte multe masini(personale sau de servici) cu astfel de placute in geam. Acum ce sa ceri de la un vatman care probabil nu are prea multa carte si cel mai grav este ca nici nu isi da seama de problema. O sa spuneti bine bine dar de ce nu se autosesiseaza sefii acestora….. dumneavoastra credeti ca acestia au mai multi neuroni?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase