Wikileaks este fixpix

de Moise Guran

V-aţi întrebat vreodată ce aţi face dacă v-ar pica în  mână arhiva SRI? Probabil că nu. Nici eu până acum. Mărturisesc faptul că mi-am pus problema la modul – ce aş face dacă în mână mi-ar pica un document cu informaţii ce afectează securitatea naţională, dar care ar conţine elemente de interes public pe care, prin natura meseriei aş fi obligat să le public?

Ce faci de exemplu dacă afli că România vinde uraniu Coreei de Nord sau Iranului? În acest caz e simplu. Acţiunea e ilegală, deci o dai publicităţii. Nu mai e la fel de simplu dacă ştii că de asta depinde respingerea candidaturii ţării tale la NATO.

Dar dacă afli că interceptând ilegal telefonul unui lider al opoziţiei, SRI descoperă că finanţatorul acestuia este un agent al Moscovei? Aici lucrurile devin mai complicate pentru că deontologia te obligă să dai publicităţii infracţiunea (ascultarea ilegală a unui telefon) dar devii conştient de faptul că prejudiciezi grav securitatea naţională şi, implicit interesul ţării tale.

Şi acum să revenim la speţa de tipul wikileaks. Ce faci dacă îţi dă cineva un hard cu toată arhiva SRI? Dincolo de faptul că în România e infracţiune chiar deţinerea acestor informaţii (legea e extrem de cretină, dar aşa e ea) eu unul cred că aş înapoia-o fără să o public. Probabil că nu m-aş putea abţine să nu o citiesc, dar aş înpoia-o SRI.

După ce Wikileaks a fost atacat, iar administratorii site-ului au decis împrăştierea documentelor unui număr mare de redacţii din SUA şi Europa am observat că NewYorkTimes de exemplu s-a consultat cu autorităţile, asigurându-se că ceea ce publică nu pune în pericol securitatea SUA. (Culmea e că autorităţile le-au spus da mă, e ok, daţi-le drumul!)

Şi de aici începe adevărata poveste wikileaks. Ascultam aseară în drum spre casă la radio un soi de  i-report al celor de la BBC vis-a-vis de ce le scriu lor ascultătorii despre povestea asta. Cam 80% dintre opinenţi cred că e o scurgere cel puţin parţial controlată de CIA, scurgere care serveşte unui scop.

Mărturisesc că şi eu am tentaţia de a crede asta. Dar care o fi scopul? Păi să ne uităm din nou la efecte.

Nu poţi să nu observi că wikileaks nu a dezvăluit existenţa zonei 51, sau a contactelor americanilor cu extratereştri, nu a dezvăluit nici cine şi de ce l-o fi omorât pe Kennedy, sau dacă americanii şi-au doborât singuri turnurile gemene la 11 septembrie. Nimic din toate astea. Faptul că mamaia Merkel e fricoasă şi fără idei, că Sarko e sensibil şi autoritarist sau că Berlusconi e un fante manevrat abil de Putin nu reprezintă chiar secrete pentru nimeni şi nici nu pot declanşa un efect între aliaţi.

Partea cea mai hard a wikileaks se referă la relaţiile SUA cu Israel dar, mai ales cu Arabia Saudită. Nu vi se pare ciudat că nu se spune nimic despre apărarea antirachetă pe care evreii au pus-o la punct cu americanii? Au negociat ani de zile pe asta, cum mama dracu nu se găseşte nimic în wikileaks despre ea? Era un secret faptul că Israelul vrea atacarea Iranului. No way! La drept vorbind nici teama saudiţilor faţă de perşi nu era un secret dar ceea ce şochează şi ceea ce va şi rămâne pe primele pagini ale ziarelor din Orientul Mijlociu este insitenţa cu care arabii le cer americanilor să atace Iranul. Scurt şi la obiect, regele Abdullah zice – hai să tăiem capul şarpelui.

Adică eu acum dacă aş fi Iranul, aş înţelege că duşmanul meu de moarte este Arabia Saudită, un stat musulman ca şi mine chiar dacă de altă etnie. Şi nu numai că aş înţelege dar aş avea şi baza legală a unui protest public şi, eventual, al unei mişcări de ruşinare a regelui saudit în toată lumea arabă.

Părerea mea este că wikileaks este o scurgere controlată. Trei tone de corespondenţe inutile, probabil pieptănate, sunt de fapt pretextul aruncării pe piaţă a unor informaţii relevante pentru Orientul Mijlociu. Urmăresc în continuare efectele lor, în încercarea de a înţelege scopul demersului.

Şi mai e o chestie cu care rămâi în cap – impresia, probabil adevărată că dacă nu erau americanii sigur se încăierau pe acolo cu perşii, ori evreii ori arabii. Ai naibii americani, mai să uit că ei au făcut patru războaie în ultimii 20 de ani, din care trei numai în ultimii 11 ani.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , , , ,

Comentarii prin facebook

34 răspunsuri la Wikileaks este fixpix

 • LILIANAMARIN
  August 13, 2015 la ora 15:50

  ………………….

  Răspunde
   
 • eduard
  Octombrie 30, 2011 la ora 07:42

  salut Moise

  Urmaresc frcvent emisiunile tale,si te admir.Mi-a placut intr-o seara exemplu de gaura neagra pe care l-ai dat cu primarul de la Brad si gigacaloria.Ce probabil nu stii tu este ca ,au fost anulate 2 lucrari de asfaltare in judet,respectiv drumul Teliucu Inferior – Lelese si Hateg – Rachitova , pentru a da bani Bradului fieful PSD de catre un presedinte de CJ liberal.Ca doar tre sa lucre si USL.Si mai vorbesc de mafia de la PDL. Hai sa fim seriosi.In rest numai de bine .Te salut si sunt cu ochii pe tine.

  Răspunde
   
 • Moise
  Decembrie 9, 2010 la ora 22:37

  Liviu> n-am luat bani de la realitatea. pur si simplu nu l-am putut refuza pe Tatulici. L-am urmarit ani de zile pe vremuri, la protv

  Răspunde
   
 • Liviu
  Decembrie 9, 2010 la ora 21:11

  Salut Moise Guran.Sunt din Brasov si iti urmaresc cu placere emisiunile tale de pe TVR2.(le urmaream si cand erai la antena 3, bine ca ai plecat de acolo era o televiziune de c….,oricum daca se poate sa nu mai mergi nici la realitatea TV ar fi bine , cred ca la nivelul tau nu are sens sa te patezi nici chiar pentru bani).Doresc pe acesta cale sa-ti transmit ca esti un realizator bun, cu o emisiune interesanta si cred eu ca vei face performanta.Suntem cred cam de aceeasi varsta cred eu , am terminat o facultate in timpurile cand acesta isi merita numele acesta si pot sa recunosc cu om cu valoarea ta.
  Inca odata felicitari!
  Liviu Brasov

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Decembrie 8, 2010 la ora 00:16

  cezar> hahaha! extretrestri!

  Răspunde
   
 • ruben
  Decembrie 7, 2010 la ora 22:23

  Chiar …suna a conspiratie ,dar adevarul este ca politica intotdeauna a fost o scena de teatru si de ce nu si acum, chiar daca acum cica americanii muta ceva ambasadorii ca se tem pt siguranta lor.
  Nici nu pareau informatii foarte importante ,mai mult media au facut sa sune de parca iranul are bombe atomice si corea de nord este aliatul americii (ironie) ,aproape informatii inutile au livrat wikileeks, si cred ca sunt doar o modalitate de controlare a maselor

  Răspunde
   
 • cezar 23
  Decembrie 6, 2010 la ora 16:35

  moise, indraznesc si eu cu o parere.. in caz ca mai rasfoiesti si paginile maio vechi..

  bataia lunga este controlul informatiei … respectiv al internetului. vom asista in urmatorii ani la citeva acte de „terorism” sau accidente la unele din locatiile de mai sus si pe urma ca sa scrii un email o sa trebuiasca sa dai o proba de urina.

  ratzionamentul este identic si pentru motivul..extraterestrii. am vazut pina acum: talibani, teroristi, gripe de o paleta f variata, urmeaza internetul.. apoi amenintzarea extraterestra.
  si toate impun masuri RESTRICTIVE

  Răspunde
   
 • Simona
  Decembrie 5, 2010 la ora 00:06

  Am gasit o confirmare ca miza e probabil politica americana in Orientul Mijlociu – un interviu cu Noam Chomsky

  http://alteopiniisiganduri.blogspot.com/2010/12/noam-chomsky-despre-wikileaks.html

  Răspunde
   
 • Moise
  Decembrie 3, 2010 la ora 21:11

  adinel> da-mi te rog pe mail comentariul ca sa vad ce naibii are de nu il primeste. Multam!

  Răspunde
   
 • alin
  Decembrie 3, 2010 la ora 20:53

  @adinel …
  m-am oripilat si atunci inaintea ministrului „o gafa pe zi”… dar eu nu am emisiune la tv asa ca probabil nu m-ai vazut.
  Astea-s regulile ???
  Daca vor biometrie e simplu le bag un organ din patru litere si nu ma duc la ei.

  Răspunde
   
 • Adinel
  Decembrie 3, 2010 la ora 16:25

  @alin
  Vaaai ce informatie noua ne-ai dat. N-am mai vazut asa ceva pana acum… =))
  Oare cand un senator al Romaniei facea exercitiul asta cu nonsalanta si fara teorii conspirative acum 5 ani http://arhiva.dilemaveche.ro/old/57/AdrianCI.htm nu te-ai oripilat?
  Astea sunt regulile: vrei la ei bagi biometrie… si asa e de o gramada de timp!! Iar breaking news care nu sunt breaking news…
  @Moise comentariul meu cu cele doua link-uri spre arhive tot nu apare asa ca asta e ultimul meu comentariu aici. Week-end placut si la cat mai multe emisiuni!

  Răspunde
   
 • alin
  Decembrie 3, 2010 la ora 15:08

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/wikileaks-clinton-a-cerut-detaliile-biometrice-ale-liderilor-romani-914475.html

  Poate mai studiezi cum e cu licitatia aia pentru buletinele biometrice acu ca am aflat si cui folosesc…

  Răspunde
   
 • Moise
  Decembrie 2, 2010 la ora 10:17

  Uite inca o confirmare ca m-am inselat
  http://bit.ly/g7gsfF
  sau, mai bine zis, ca pentru noi astia colateralii
  wikileaks, nu e chiar pix

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Decembrie 2, 2010 la ora 01:39

  Darael> n-am zis ce spui tu ca am zis. Am expus public o situatie in care poti avea dubii. Dovada ca nu le stiu pe toate este chiar aceasta postare despre wikileaks. Cu fiecare zi scoate alte si alte lucruri pe care nu le-am anticipat.
  Sa-ti spun ceva, un om sincer nu face parada. O sa intelegi intr-o zi.
  Te rog, continua sa comentezi pe acest blog. Poate ma prind si eu la ce interes al meu te referi. Dar vezi ca nu prea raspund la provocari neargumentate. Asta a fost o exceptie.

  Răspunde
   
 • Costica
  Decembrie 2, 2010 la ora 01:25

  Darael, vezi ca „jurnalistii” , aia cu Watergate, sunt ca ai nostri: unul aget CIA dovedit iar informatorul sef – „voce groasa” era direcotul adjunct FBI care s-a razbunat pentru „trecerea cu vederea” la promovare (in State CIA nu are voie sa desfasoare activitati in SUA , e treaba FBI)…Tu cam pe ce lume traiesti? Chiar sa cred ca dezvalui tu tot ce-ti pica in mana? I-ai spus nevestii toate secretele tale???
  SUA…bube mari dar…
  Sa inteleg ca China sau Rusia vi se pare o alternativa placuta? Atunci poate explicati ce a fost cu atacul de deunazi si poate trimiteti o telegrama de condoleante familiilor celor ucisi…

  Răspunde
   
 • Darael
  Decembrie 1, 2010 la ora 13:38

  Cum le stii tu pe toate Moise. Sunt convins ca ai citit toate documentele expuse si acum vorbesti stiind tot.

  Am pentru tine un proverb la care ar trebui sa meditezi mai mult: „Tacerea e de aur”.

  Am sa inchei cu o observatie trista: sunt convins ca in cazul Watergate tu ai fi dat inregistrarile NSA, pentru ca asa „trebuie”, nu-i asa Moise ? Nu spune nu, chiar tu declari frumos si mandru de tine: „Probabil ca nu m-as putea abţine sa nu o citesc, dar as inpoia-o SRI.” Intrebarea care nici nu indraznesc sa o pun suna cam asa: „Dupa ce ai da inapoi caseta securistilor, i-ai da in gat celui care ti-a aratat-o, sursei tale ?”

  Observatia este trista pentru ca prin declaratiile tale ne arati ca doar faci parada de democratie si libertate, dar in fond iti vezi numai interesul tau propriu si personal si ti se rupe de binele general.

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Decembrie 1, 2010 la ora 12:36

  C>
  „In orice caz, leak-ul asta, organizat sau nu, va reamesteca pentru toata lumea cartile din mana si din pachet (ca la poker).”

  Daca nu a facut-o criza deja 🙂

  Răspunde
   
 • C
  Decembrie 1, 2010 la ora 11:38

  Si eu incep sa cred ca-i o scurgere controlata.
  Din ce am citit din documentele alea pana acum, China iasa sifonata rau (ca un culturist la care i-a disparut camasa cu muschi), Coreea de Nord in prag de prabusire, Europa de Vest si UE plina de probleme de tot felul si DIVIZATA, Israelul nicidecum singur si izolat, ci cu potentiali aliati intre tarile arabe – cei drept pe probleme punctuale…
  Cred ca Obama s-a ofticat rau cand l-au facut al doilea om ca putere din lume si s-a hotarat sa traga jos valul de pe ochii lumii ca sa-i vedem pe toti cei care negociaza in pielea goala pe scena internationala.
  Una peste alta ce pot sa comentez este ca exista/a existat o diferenta de perceptie in mediile financiare fata de ce se vede acum din mediul politic-militar-diplomatic, si diferenta asta se va vedea la bursa in saptamanile care vin (corectia).
  Pe de alta parte, telegramele astea vor pune gaz pe focul financiar din Europa si din alte parti. Ma „tem” ca „indecisa” Germanie va trebui sa cumpere in curand si Portugalia si Spania la pret de nimic…
  De asemenea, povestea aia cu fondurile europene folosite de catre multinationale nu cred ca a iesit la suprafata chiar acum in mod cu totul intamplator… Probabil este o masura preemptiva de limitare a pagubelor din partea UE…
  In orice caz, leak-ul asta, organizat sau nu, va reamesteca pentru toata lumea cartile din mana si din pachet (ca la poker).

  Răspunde
   
 • vala
  Noiembrie 30, 2010 la ora 23:09

  de-abea astept wikiliku’ financiar
  o sa „ne radem” un pic …

  Răspunde
   
 • callina
  Noiembrie 30, 2010 la ora 22:54

  deci …..un ex de alta natura : daca marile companii farmaceutice ale masonilor (din anglia, germania etc) au scos pe piata un vaccin (otrava) iar rom este obligata -din k motive- sa primeasca si sa distribuie in spitale acest vaccin, dvs ati avea curajul sa „dati publicitatii” ADEVARUL ? evident fiind in posesia lui …, sau sunteti obligat sa respectati acea „deontologie profesionala” si implicit sa va protejati locul caldut, pardon confortabil, pe care il detineti……??? tacerea inseamna…….. VINOVAT, in fata lui Dumnezeu, cand te afli in posesia Adevarului si il camuflezi ! stiati..?!
  numai bine !

  Răspunde
   
 • gigi
  Noiembrie 30, 2010 la ora 22:42

  Release-ul initial contine o foarte mica parte din documente care a fost verificata (in sensul de a nu prezenta riscuri pt diverse persoane)

  Sunt sigur ca Romania nu e chiar in topul documentelor care sunt acum analizate.

  Poate presa din Romania ar trebui sa contacteze ziarele care au primit toata arhiva si sa se roage de ei sa ne arunce si noua ceva.

  Răspunde
   
 • Adinel
  Noiembrie 30, 2010 la ora 22:17

  MmmmKey… My bad… sorry! 🙂

  Răspunde
   
 • Moise
  Noiembrie 30, 2010 la ora 22:12

  Adinel> mesajul era pentru altcineva. nu cred ca am sters nici un mesaj cu tema wikileaks.

  Răspunde
   
 • Adinel
  Noiembrie 30, 2010 la ora 21:50

  @Moise
  Eu nu am injurat chiar daca am scris „neofit” in postul meu, iar cele doua link-uri nu contineau decat referinte catre documente oficiale care contin cuvantul Romania declasificate de Departamentul de Stat si puse pe net de NARA… Sigur eram sarcastic, la fel ca si tine, pentru ca am vazut in zilele astea numai „exclusivitate” si „news alert” pe tema Wikileaks, Mass-media a vorbit de 1022 de documente, de 845 de documente ca asa scria acolo, la marea lor sectiune statistica. Cand curios descarci arhiva din release-ul initial si faci o simpla cautare in ea vezi ca sunt doar 3 mari si late referintele despre Romania din care un o circulara in cere e inclusa si ambasada SUA la Bucuresti… Nu faceam trafic decat spre locuri unde ar trebui sa studiem documente diplomatice. Sunt mii, zeci de mii care asteapta in „deep web”. Nici macar nu aveam link la nume ca n-am blog sau altceva… Nu-i nimic, raman cu emisiunea. Pe aia nu mi-o poti scoate din telecomanda cand comentez sarcastic… Whatever… Mark as spam…

  Răspunde
   
 • Jan
  Noiembrie 30, 2010 la ora 21:18

  @Moise mark as spam si ai rezolvat problema 🙂

  Răspunde
   
 • Moise
  Noiembrie 30, 2010 la ora 21:15

  va rog, daca ma mai injura unul altul pe cate un blog, nu mai puneti link-uri aici. Exact de aia ma injura, ca sa se poata linkui. Suport injuraturi argumentate dar nu suport mizeriile in scop de audienta. A, si nu va mai obositi sa le raspundeti, sa intrati in polemici. Ignorarea ii doare cel mai rau.

  Răspunde
   
 • Moise
  Noiembrie 30, 2010 la ora 21:08

  Gigi> Da cred ca n-am avut cea mai stralucita exprimare. La extraterestrii ma gandeam. Am dat acum un serci pe google si am aflat si eu ca existenta area 51 nu mai e o noutate cam demult.

  Răspunde
   
 • Gigi
  Noiembrie 30, 2010 la ora 20:27

  Funny, dar leak-ul chiar a confirmat existenta lui Area 51. Dar ce mai conteaza faptele

  Citat din: http://www.theatlantic.com/politics/archive/2010/11/wikileaks-one-analyst-so-many-documents/67181/

  ==========
  Another document lists every single mail routing address by location, even for unacknowledged locations like the Air Force test site in „Area 51” near Las Vegas.
  ==========

  Foloseste-ti mintea: incompetence before malevolence

  Răspunde
   
 • Adinel
  Noiembrie 30, 2010 la ora 17:43

  Aoleu! 10962 de documente despre Romania si server-ul nu cade. Ba mai mult poti sa le dai share pe N retele sociale din doua clickuri si un formular… Ntz, ntz, ntz…
  Ba chiar mai mult: IN EXCLUSIVITATE!! NEWS ALERT!! NUMAI LA NOI!! Vezi aici ce a vorbit Ceausescu cu presedintele SUA Ford, cu Kissinger si un mare general al Armatei americane!!
  Sa fim seriosi… Nu vad nicio diferenta in a vedea un film precum Special Relationship zincadu-ti „Mama chiar asa a fost!?”si a cita ca neofitul din documentele Wikileaks. Ai documente o gramada pe net despre relatiile dintre state, telegrame diplomatice si altele… Asa e mereu… inainte vine valul cu cherry picking fallacy si apoi cartile serioase. Pacat ca studiile serioase zac pe net sau in biblioteci fara sa le citeasca nimeni…
  Moise, buna emisiune!! 😀

  Răspunde
   
 • XX
  Noiembrie 30, 2010 la ora 16:38

  Astia din guvern au luato razana.
  Acum vor sa reduca numarul de locuri din azilurile de batrani 🙁

  sursa este de la un amic ,care a primit telefon de la cei din Craiova, sa vina sa isi ia tatal acasa.
  Incepe „reforma” si la azile 🙁

  Răspunde
   
 • Groparu
  Noiembrie 30, 2010 la ora 16:19

  Moise Guran prim ministru! Tot timpu’ am zis asta.

  Răspunde
   
 • Jan
  Noiembrie 30, 2010 la ora 15:06

  Soros cumpara aur, P.I.G.S, posibil razboi in Corea… ce mai, timing perfect pentru wikileaks.
  Ce inteleg eu?
  – din „toata povestea asta” Putin iese bine
  – Angela si Sarco care se tot incoarda de ceva vreme primesc un bobarnac peste nas
  – China cica e de acord cu o unificare in Corea
  – despre orient ai vb tu mai sus

  Răspunde
   
 • claude
  Noiembrie 30, 2010 la ora 14:02

  E un fel de Berevoiești, cum ar veni, wikileaks ăsta?
  Așa cred și eu, Moise, că e mult BS (bulșit) în „dezvăluirile” astea senzaționale ce nu spun nimic nou, doar așa, tușe de limbaj… au apărut și de blackfriday, au fost la superofertă…

  Răspunde
   
 • cristian dogaru
  Noiembrie 30, 2010 la ora 11:25

  wikkileaks a inceput soft, cu politica externa, poate continua hard cu informatii din lumea financiar-bancara…sa nu disperam

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase