Răscolind mormântul comunismului

de Ionuţ Văcaru

„Era mai bine pe vremea lu’ Ceauşescu!”, striga de dimineaţă la televizor o doamnă furioasă, postată încă de dimineaţă în faţa Cimitirului Ghencea pentru a vedea cu ochii ei deshumarea lui nea Nicu şi a Elenei. În jurul doamnei furioase mai erau câţiva bătrânei ceva mai calmi. Dar prin discursul său plin de patos, doamna reuşise să atragă asupra sa toate obiectivele camerelor de filmat. Mi-am dat seama că furioasa tovarăşă este de fapt întruchiparea perfectă a propagandei comuniste pe care o iubea atât de mult: vorbe multe spuse tare şi privirea problemelor dintr-o singură perspectivă. Detaliat:

„Pe vremea lu’ Ceauşescu toată lumea avea servici, acum nu găsim unde să ne angajăm”, spunea doamna furioasă. Vai, doamnă, ce bine era! spun şi eu. Nu-i aşa că e frumos când statul îţi asigură „servici”? Eşti mult mai relaxat când ai siguranţa locului de muncă. De fapt, nici nu trebuie să te mai speteşti cu munca atunci când ştii că Partidul nu te va lăsa pe stradă. Din păcate, după Revoluţie, a venit Capitalismul cel Rău care ne obligă să muncim cu adevărat şi care a adus cu sine concepte malefice cum ar fi productivitatea muncii sau eficienţa.

„Pe vremea lu’ Ceauşescu nu a murit nimeni de foame”. Da, asta e minunea comunismului! Nimeni nu a murit de foame chiar dacă alimentarele şi aprozarele erau goale. E o cu totul o altă poveste că au murit oameni la Canal sau prin azilele de nebuni în care erau internaţi doar pentru că nu se supuneau Partidului. De fapt, atunci când Partidul îţi asigură un serviciu, nu văd de ce te-ai mai plânge că nu ai libertate de expresie. Libertatea de expresie nu ţine loc de salam cu soia şi cafea cu năut!

„Ceauşescu a construit ţara asta! Ăştia de acum ce-au făcut?”. Nu au făcut nimic, asta e adevărat. Ceauşescu, în schimb, ne-a făcut metrou. Nici nu vreau să aud vorbe răutăcioase de genul „încă de pe vremea Regelui voiau să facă metrou, deci comuniştii doar au avut norocul să fie cei ce au pus proiectul în aplicare”. Cât despre clădirille dărâmate de Ceauşescu, acolo a fost adevărata eficienţă. Căci la ordinul lui au fost puse la pământ vilele alea prăfuite din secolul trecut pentru a se construi blocuri mari în care să încapă sate întregi. Şi a a mai făcut şi o Casă a Poporului. Una care nu era destinată tocmai Poporului, ci conducerii …Poporului. Chiar şi aşa, ne mândrim cu ea. O înghiţi ea mulţi bani pentru întreţinerea de zi cu zi, dar e atât de mare încât NATO a făcut summit în ea. Tot în ea au făcut summit şi francofonii ăia din Africa. Nu mai contează că pentru ea populaţia a avut curent electric cu porţia şi căldură numai de la soare. În viaţă mai trebuie să facem şi sacrificii. Şi, oricum, cu electricitatea aia ce făcea lumea? Că la televizor nu era nimic ca lumea, iar bulgarii se vedeau cu „purici”.

Şi la aşa propagantă, firesc, s-au încins şi celelalte spirite din jurul doamnei furioase. „Se tot spune că nu ne lăsau să plecăm în străinătate, dar să ştiţi că puteam să ne facem vacanţele în statele sovietice”, adăuga o altă doamnă mai în vârstă. Şi eu mă gândesc din nou. Da, probabil că era revigorant să părăseşti blocurile cenuşii din Bucureşti pentru a vizita… blocurile cenuşii din altă ţară. Adică, deh, nu toată lumea a avut norocul să emigreze în Siberia în timpul războiului.

Întors în prezent, mi-am dat totuşi seama că s-a făcut târziu. Am stins televizorul şi m-am îndreptat spre serviciul pe care nu Partidul mi l-a asigurat. I-am lăsat pe bătrânei să depene amintiri din epoca lor de aur judecând aşa: atâta timp cât le-a fost bine în timpul unui comunism feroce, ar trebui să se descurce şi într-un capitalism la fel de feroce. În ambele sisteme tot de o felie de parizer pe zi au parte. Desigur, au şi motive serioase de supărare. După zeci de ani de comunism parada de 23 august s-a mutat de pe 1 decembrie şi nici nu mai e atât de spectaculoasă. O schimbare care i-a bulversat definitiv.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , ,

Comentarii prin facebook

38 răspunsuri la Răscolind mormântul comunismului

 • タフ 財布
  Octombrie 16, 2013 la ora 12:48

  バーバリー 財布
  タフ 財布 http://www.cnqxw149.com/

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Septembrie 14, 2010 la ora 20:15

  @codru:un tip scria o scrisoare prietenei lui..
  draga mea,
  intr-o mana am poza ta si cu cealalta ma gandesc la tine..

  Răspunde
   
 • codru'penal
  Septembrie 14, 2010 la ora 09:12

  laurentiucat: 6 beri… 🙂 stii ce n-am stiut yo? ca astia intrunesc si atributul de prosti, dar si pe cel de hoti. Ba se mai si fac pe noi sfidator.. Daca vrei sa spun cinstit, l-am votat o singura data pe Iliescu, atunci cand era in turul 2 cu Vadim. Si exceptand turul in care l-am votat pe Crin, intotdeauna am plecat dezamagit de la urne, pentru ca nu am avut optiuni ca sa votez cu convingere. In fine, o sa se duca dracu si astia. Poate chiar inainte sa ne ducem noi..
  Ia spune, tu, dupa 6 beri, te gandesti la mine? Bunicul meu imi spunea ca oamenii se manifesta diferit dupa cateva beri; unii rad, altii plang, urasc sau iubesc. Inca nu mi-e clar ce sentimente nutreai fata de cei la care te gandeai :))

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Septembrie 13, 2010 la ora 22:41

  apropos,tinand cont ca am 6 beri in babord..mi-am adus aminte de o chestie..codrutule mai votezi bre cu base in turu doi?totusi te inteleg…e greu sa te decizi cu cine sa votezi.cu hotii ..sau cu prostii…

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Septembrie 13, 2010 la ora 22:37

  drept e ca se pricep..penal e ..ca astia de la biz bazar, adica moise in principal,ca el e primadona…ne lasa sa batem apa in piua, pe subiecte vechi.ori ne zic ca la revedere,pa!ori mai deschid si ei o tema ,emit o idee scrisa nu vorbita si ne baga in seama nu in alta parte..

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Septembrie 13, 2010 la ora 22:33

  Si apropo, Moise, sunt surprins (placut) de cunostintele tale de drept penal. Sunt foarte putini jurnalisti care se pricep la drept (desi absolut toti comenteaza) – Liviu Avram e primul nume care-mi vine in minte – asa ca e imbucurator sa vezi ca oameni discuta chestiuni juridice fara sa bata campii.

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Septembrie 13, 2010 la ora 22:21

  Am si eu o intrebare: de ce aceste doamne cu discursul atat de logic si la obiect de azi din emisiune nu sunt realizatoare de emisiuni TV, iar isterica doamna Grecu tine prime-time-ul?

  Ca de obicei, anti-meritocratie.

  Răspunde
   
 • thegnl
  Septembrie 10, 2010 la ora 12:57

  http://www.antena3.ro/life-show/media/badea-turcescu-e-dus-cu-pluta-turcescu-refuz-sa-am-discursul-distructiv-al-lui-badea_106767.html
  Hic! Amicu’ Robert m-a facut sa beau din nou, de data asta in cinstea lui.. taman cand credeam ca Guru’ Mircea chiar a devenit formator de opinie in tzatzaria noastra ..
  Nu stiu cand voi mai avea ocazia sa-i vad stupoarea si frustrarea de a nu putea sa dea o replica fata in fata cu unul muuuuult mai elevat decat el. Sa injure nu putea, ca vorba aia – era cu shefu’ langa el si tocmai in emisiunea lui dom’ director nu se face sa imprastii cu rahat in ventilator, asha ca i-au iesit ochii din orbite si a ramas ca o prostituata dezvirginata taman cand credeam ca discursul basescian si gaozaresc o sa ne urmareasca toata viatza.
  Hai NOROC!

  Răspunde
   
 • Mihai
  Septembrie 7, 2010 la ora 14:52

  Salut Moise! Sper sa mai fie dezbateri cu reprezentanti BCR; foarte aroganti cand vine vorba de OUG 50. Cu stima, un gandac strivit de BCR-Almighty.

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Septembrie 5, 2010 la ora 16:13

  @neuronos

  Niciun regim care isi aplica „politicile” uzand in primul rand de crime (precum cele enumerate de laurentiu…si multe alte zeci de mii) nu poate fi cautionat sub nicio forma.

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Septembrie 5, 2010 la ora 16:10

  Moise, ai gresit cu previziunea ca Blaga va fi cel remaniat din deja clasica tripleta. Asa cum se anticipa, el a fost singurul care a scapat. Rationamentul (sau sursele) tau a fost gresit.

  Si ti-as mai spune ca, desi e ok sa fii de partea consumatorilor in acest „razboi” cu bancile – mai ales dupa toate chichitele la care bancile au recurs pentru a-si salva profiturile, rezolvarea problemei „putea Guvernul sa extinda aria de aplicare a Directivei si la alte contracte decat cele de credit de consum si care urmeaza sa fie incheiate” este o chestiune STRICT JURIDICA, nu una de optiune politica. Prin urmare, problema nu este daca Guvernul va ceda lobby-ului bancilor – pentru ca nu vorbim de o optiune politica, ci daca avea voie sa faca acest lucru (care a avantajat consumatorii) sau nu.

  Răspunde
   
 • neuronos
  Septembrie 1, 2010 la ora 06:55

  Este o forma de extremism sa spunem ca epoca aia a fost absolut neagra si acum pasim spre epoca de aur !

  E aceasi mascarada, doar decorul si modalitatea ocuparii locurilor in fata e oleaca diferita

  @laurentiucat

  citeste blogul sa vezi cat de comunist sunt . nu il apreciez pe ceausescu cum nu il apreciez nici pe cocalarul asta care naufragiaza tara. Acestia asa cum sunt(fost), sunt mici copii pe langa altii de sub ei !

  Răspunde
   
 • Cacamaca
  August 27, 2010 la ora 13:05

  Daca depasim faza „inainte era mai bine ca aveai totul asigurat”, cred putem spune, asa la rece, ca un socialism aplicat cu cap si in ordine ne este suficient. Oricum, Romania s-a dezvoltat (oare?) in ultimii 20 de ani, cu totul inertial. Ar fi mers la fel de bine sau prost si daca presedinte era Nimic cel Mare sau Zero cel Bun.
  http://www.cacamaca.com/2010/08/27/un-guvern-de-colectie/

  Răspunde
   
 • Blonda de la Marketing
  August 26, 2010 la ora 18:36

  fuck you, tovarasi ! 😛

  Răspunde
   
 • codru'penal
  August 23, 2010 la ora 07:54

  Moise, pana la urma ai mers pe intentie indirecta in loc de culpa, care culpa te-ar fi dus spre neglijenta in serviciu. In realitate e undeva intre ele, in functie de latura subiectiva. Si tot in realitate, niciun demnitar nu va primi nici macar o mustrare verbala. Cred ca oriunde in lume ministrul si managerul de spital si-ar fi dat demisia pe loc.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  August 19, 2010 la ora 20:50

  stau si ma minunez..cum gandesc unii.zici ca am fost cea mai tare tara din parcare si acu ne-am prabusit.am fost cei mai amarasteni din lagarul socialist ,exceptand albania si acu suntem cei mai amarasteni din cea mai tare uniune economica respectiv alianta militara, care a exsistat vreodata.ca avem o gramada de prosti pe care ii ducem in carca,care ne trag de picioare…e adevarat rau.da astia erau si pe vremea od si ss,poate mai multi,poate mai evidenti.zice unu ca ceausescu nu stia..il invit sa citeasca orizonturi rosii(marturii din interior sa zicem).spre stiinta lui, tocmai am vreo 2-3 ore de cand am terminat supleantul de petru popescu,carte a carei actiune se petrece in anii 70 cand inca era bine,ca sa nu zic de fenomenul pitesti unde era si mai bine .in orice caz observ ca propaganda comunista inca are ecou in urechile si ochii fraierilor(daca nu avem de a face cu un fost securist/nomenclaturist). ca sa vedem ce nu stia,dau niste date din biografia lu ceausescu:
  În urma loviturii de stat și a abdicării forțate a Regelui Mihai din Decembrie 1947, după preluarea puterii de către comuniști, Ceaușescu devine ministru al agriculturii, iar ulterior ministru-adjunct al forțelor armate în regimul lui Gheorghiu-Dej.[1] În funcția de ministru al agriculturii a activat direct la cooperativizarea forțată a agriculturii, a ordonat reprimarea sau arestarea țăranilor care se împotriveau cooperativizării. În 1952, devine membru al Comitetului Central (CC) al Partidul Muncitoresc Român (PMR), la doar câteva luni după eliminarea „facțiunii moscovite” (condusă de Ana Pauker) din conducerea partidului. În 1954, Ceaușescu devine membru deplin al Biroului Politic al PMR, iar ulterior ajunge să ocupe poziția numărul doi în ierarhia PMR.[7]

  În toamna anului 1956, aflându-se la Cluj, Ceaușescu a avut un rol important în reprimarea mișcărilor de simpatie față de revoluția ungară. La 4 decembrie 1957, având gradul de general-locotenent de armată (fiind șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate), a condus unitățile militare care au înăbușit răscoala țăranilor din Vadu Roșca (jud. Vrancea) care se împotriveau colectivizării forțate. Cu această ocazie, au fost uciși 9 țărani (Aurel Dimofte, Ionuț Cristea, Ion Arcan, Dumitru Crăciun, Toader Crăciun, Stroie Crăciun, Dumitru Marin, Marin Mihai, Dana Radu), și alți 10 au fost răniți. 18 țărani au fost întemnițați pentru „rebeliune” și „uneltire contra ordinei sociale”. După datele PMR-ului, între 1949-1952 au avut loc peste 80.000 de arestări de țărani, dintre care 30.000 finalizate cu sentințe de închisoare.[8]
  si termin aci ca deja imi aduc aminte si ma enervez..tare as vrea sa stiu cine esti neuronos…iar daca esti vreo scarba de securist,chiar daca ai fi la sighetu marmatiei,nici nu banuiesti cata placere mi-ar face o intrevedere intre patru ochi.

  Răspunde
   
 • codru'penal
  August 19, 2010 la ora 18:50

  Ceausescu a indobitocit o tzara si ar fi meritat poate mai mult timp de reflexie la mititica decat cele cateva ore in care a asteptat zadarnic marea adunare nationala. Paralele intre ce era atunci si ce este acum cred ca sunt de prisos. Mai sunt nostalgici care uita cozile la alimente si cred ca era mai bine vite satule decat fomisti liberi. Pt mine libertatea nu trece prin stomac si e nepretuita.

  Răspunde
   
 • marius
  August 19, 2010 la ora 10:46

  Eu cred ca diferenta e data de mantalitarile oamenilor.

  Mentalitatea asta e ca si un fel de Sistem de operare pt calculator – dar implementata la oameni. 🙂

  Asa ca e simplu – Daca ai Win 98 = mentalitate de pe vreme lui Ceasca nu poti face operatii pe 64 de biti ca si cand ai avea LINUX RED HAT,
  si nici nu poti trage alte concluzii ( a se citi obtine un rezultat) decat in baza programului care e implementat pe HARD-ul tau.

  In rest ca sa evaluam independent diferentele dintre cei 45 de ani de comunism si timpurile de acum ar trebui sa avem un soft care probabil va aparea peste 50-100 de ani.

  Nu poti judeca istoria decat daca esti detasat de ea. asa cum nu poti privi o padure decat daca esti pe un varf de munte. ( daca te afli in padure o sa vezi o gramada de copaci si tufisuri in nici un caz nu o sa vezi padurea).
  Noi aflandu-ne acum in padure – concluziile sunt clare. Povestim de copaci si nu vedem padurea.

  De acord ca ambele perioade au avut si anumite (subliniez anumite ) avantaje si anumite dezavantaje.
  Dar omul de regula fuctioneaza dupa principiul „Cele rele sa se spele, cele bune sa se adune”. Asa ca acum Ceausescu e un erou – comparativ cu nemernicia celor care ne conduc acum.
  Si mai e o chestie. ( asta nu am zis-o eu ci mari oameni ai lumii si mari conducatori) Un popor, o natiune are nevoie de un TEL ! Atlfel se destrama. In momentul de fata nici un Lider actual nu a fost in stare sa stabileasca un obiectiv MAJOR pt poporul asta spre ca se se indrepte. Toti ( sunt asa de mici) au stabilit niste obiective asa de minuscule ( asta in cazul cel mai fericit in care le-au stabilit – ca de multe ori nu au stabilit nimic) incat poporul nu le percepe asa sunt de infime.
  Asta cred ca e problema noastra.!! Nu avem un OBIECTIV !! MARE, pe care sa-l urmam!! Spre ce ne intreptam noi ? Ce vrem sa facem in urmatorii 10-20 de ani? Unde vrem sa ajungem? ( HABAR NU ARE NIMENI dintre liderii nostrii – ne mai vorbin de noi !! ). Si de aici si dispersia si degringolada din societate s.a.m.d.
  toate cele bune tuturor

  Răspunde
   
 • neuronos
  August 19, 2010 la ora 06:31

  @laurentiucat

  banuiesti sau stii ca ceausescu stia de mascarada care i se prezenta de fiecare data ?

  …pe campurile pe unde trecea ielicopteru’ 🙂 prezidential , securistii si tovarasii dadeau la muncitori cozi de matura sau de lopeti cu care se faceau ca sapa ca sa se vada de sus „revolutia” socialista

  azi, se minte incepand de la comisiile de mediu si munca pana la cele de audit

  am avut frun presedinte mai bun dupa ?

  Răspunde
   
 • codru'
  August 17, 2010 la ora 07:02

  pe la sfarsitul lunii mai am fost la o aniversare care s-a tinut la una din locatiile unde venea Ceasca in Timis. Avea tovarasha alei pavate in buricul padurii, scotea tovarasu’ capul pe geam si impusca mistretul, daca nu-l nimerea mai tragea o data securistul ascuns in tufisuri… ciimeeent!.. cimeeeent!… ba nu: smoala!.. smoala! cazaaaan 🙂

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  August 16, 2010 la ora 08:15

  hai fugi cu barca …ceausescu nu stia ce si cum…era nevinovat si securitatea inumana a fost aia care a facut si a dres.toti sunt vinovati si aia de la partid si aia din securitate si o parte din militie si o parte din armata.imediat dupa revolutie,trebuia o ghilotina si ceva spanzuratori si acum eram mai linistiti.poate data viitoare..o fi la toamana?

  Răspunde
   
 • neuronos
  August 16, 2010 la ora 07:55

  Nu ceausescu la impins pe mosul ala afara din rand de a ramas fara lapte ci vite umanoide salbaticite !

  ce decizie ai lua in locul lui ceausescu cand in magazinele in care intri sunt de toate ca apoi sa se incarce in camioane pentru urmatorul magazin vizitat ? nu ai lasa aceasi cota la export ? acum toti suntem destepti si stim adevarul !

  securitatea a fost cea mai antiumana institutie, a facut din ceausescu o marioneta

  cel putin, pentru femeile lasate sa putrezeasaca de vii din cauza avorturilor provocate empiric, trebuia lasat in viata si tras la raspundere

  crima este ca au fost asasinati si nu au fost lasati sa raspunda !

  o marturisii tov asasin Ion Iliescu, de ce trebuia „sinucis” fratele lui ceausescu la Viena ?

  lectia e ca indiferent de cei de sus, sunt cozi de secure mai diabolici decat ei . le platim pensii si salarii de lux

  Răspunde
   
 • VirtualKid
  August 14, 2010 la ora 10:50

  Spun asta oricui am ocazia: pe vremea lui Ceausescu a stat de multe ori la coada la hartie igienica. Nu este nicio gluma. Acest lucru am sa-l povestesc si copilului meu.
  Totusi, ceea ce s-a intamplat in ultimii douazeci de ani au dus la reabilitarea celor doi. Jaful si indolenta i-au transformat in eroi, chiar daca sunt priviti printr-o lentila care estompeaza ticalosia si scoate in fata lucrurile demne de lauda.

  „Tonul face muzica.”

  Ca sa inchei intr-un mod amuzant: fara hartie igienica nu se moare!

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  August 4, 2010 la ora 20:45

  @mariana.nu chiar,ca muncitorii erau platiti in acord, o mare parte din ei.la cap erau alte standarde…dar si acolo faceau norme..

  Răspunde
   
 • Mariana
  August 4, 2010 la ora 18:40

  @laurentiucat,
  Romanii au ajuns asa din cauze economice, in sensul ca nu au fost platiti dupa valoarea muncii.Si in comunism erau privati(mesterii) care munceau bine si cu spor. Asa cum o fac si acum. Mulgatoarele de care spui lucrau la IAS. Eu cunosc cateva foste mulgatoare fruntase la CAP care nu s-au ales cu mare lucru, inafara expunerii la panoul de onoare. Cei care au plecat s-au adaptat la sistemul de munca de acolo si simt ca munca este rasplatita.Sistemul economic socialist nu a a stimulat munca ci lenea. Cei care voiau sa munceasca erau ironizati si agasati. De aia era bine in comunism..

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  August 4, 2010 la ora 17:42

  @mariana.gresit..inainte de 89 sotia mea care este medic veterinar ,era stagiar si castiga cam 1600 de lei/luna .mulgatorii castigau 5-6000 lei pe luna iar vara ajungeau si la 10.000 lei/luna..acum raportul s-a inversat, ceea ce iar nu mi se pare corect.daca analizam raportul castig salarial ,dividend realizat ( pe bune)in firmele mici si medii din romania iar observam diferente enorme, raportat la acelasi volum de munca.nu-s comunard dar nici chior.la noi,problema e de productivitate si nu poti face generalizari ca romanii sunt lenesi si vor sa traiasca ca boierii.toti vrem sa traim ca boierii si vestul chiar a realizat cumva asta.aia 2-3-4 milioane de romani plecati afara sunt cea mai mare pierdere ptr romania,ei sunt cei care ar fi locomotiva ptr economie.au ceva capital,au invatat sa munceasca ca-n vest,au modele,ceva spirit de initiativa si cel mai important au invatat sa ceara socoteala ptr banii dati catre stat.astia de care am zis nu-s tot romani?si ei se fac ca muncesc?zic acu pe la tv ca 86% din romani vor sa plece sa munceasca afara..cred ca majoritatea s-a lamurit, ca daca tot muncesti ,barem sa o faci pe bani, nu pe promisiunile patronilor si pe un salariu care te face sa traiesti de azi pe maine…

  Răspunde
   
 • Mariana
  August 4, 2010 la ora 12:13

  Am auzit candva o vorba:”Daca munca ar fi fost usoara o luau boierii!”. Ceea ce inseamna ca romanul a visat sa traiasca precum boierii facandu-se ca munceste. Acest vis secular al romanului l-a realizat sistemul comunist, condus de muncitori care s-au facut ca muncesc, apoi ca ne conduc. Acest sistem s-a perpetuat si dupa ’89: conducatorii se fac ca ne conduc iar „noi’ ne facem ca muncim. De aceea era bine pe timpul regimului comunist…

  Răspunde
   
 • Radu Turcas
  August 3, 2010 la ora 21:33

  Cat o sa reziste emisunea BizBazar la o ora in care nimeni nu poate sa se uite la ea ?
  Eu, ca orice capitalist, lucrez pana la ora 6. Cine o sa fie la ora 4 pe receptie ?
  Emisiunile inregistrate pe net sunt numai editii speciale pe subiecte fortate. Playerul e deasemenea prost fara limite.
  Emisiunea mea preferata sufera o decadere groaznica dar eu sper ca se paote face si altundeva unde este apreciata.

  Răspunde
   
 • DanM
  Iulie 25, 2010 la ora 15:29

  Am 38 ani si am trait suficient comunism ca sa-mi pun o gramada de intrebari fara raspuns (la vremea aceea)…. a fost urat si a fost trist si orice comparatie cu ce a fost si este dupa, e cu totul inutila. Unii sunt nostalgici altii scarbiti sau speriati, si nu avem noi dreptul sa-i judecam… poate unii chiar au trait bine atunci sau au trait destul de mult comunism incat sa creada ca au trait bine, unii au fost torturati sau au fost ucisi si … gata azi e altceva!
  Problema grava e ca ne amagim de 20 de ani ca lucrurile o iau spre BINE, si nu se intampla asa…. si am obosit sa mai speram ca o sa traim ca in Germania, aiurea de fapt nu am avut niciodata sansa asta… de 20 de ani clasa politica ne fura iar acum noi platim. Si sa fim realisti munca la stat si la privat e acelasi lucru…poporul asta nu stie sa munceasca, n-a stiut niciodata, poate ca nu a fost nimeni in stare sa ne arate cum!
  Asa ca daca vreti (sa traiti bine!) lasati-i pe unii sa se lamenteze sau sa se chinuie, pe altii sa fure, si VOI care sperati ceva pt copii vostri cautati alta tara… ca ROMANIA S-A INCHIS!

  Răspunde
   
 • gabriela
  Iulie 23, 2010 la ora 11:47

  nu era mai bine inainte, dar expresia aceasta, a femeii, ne arata ca am ajuns sa parcurgem o perioada mai grea decat cea dinainte de ’89. Si asta e foarte grav.

  Răspunde
   
 • CID
  Iulie 22, 2010 la ora 23:38

  O mica greseala,in comunism de murea de foame.Imi aduc aminte de o coada la lapte la inceputul lui 89′,coada s-a transformat in batalie(care impinge mai tare)un batranel sigur ca n-a apucat,si a inceput bietul om sa planga ca are sotia bolnava acasa…Pedeapsa data Ceausestilor a fost prea blanda.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Iulie 21, 2010 la ora 23:23

  relicvili astea, le-a reactivat unii in 7 decembre…acu te uita cum ninge..codrule codrutule..tot nu zici dragutule?

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Iulie 21, 2010 la ora 21:58

  andrei> da, am gresit. m-am gandit la cristi popa si am zis croitoru

  Răspunde
   
 • andrei
  Iulie 21, 2010 la ora 21:23

  Moise, am vazut ca ai spus astazi in emisiune de cei de la BNR ca nu au copii. Eu stiu de Croitoru ca are o fata de vreo 24-25 de ani

  Răspunde
   
 • codru'penal
  Iulie 21, 2010 la ora 18:22

  …mmmmda… da’ fosilele astea cand au de gand sa dispara? Astea care au impresia ca ne-au construit viitorul luminos, care faceau drumuri de 6 m in timp ce altii faceau autostrazi supraetajate, care faceau dacia 1300 in timp ca altii faceau BMW 760 LI… maaaaaiii… ce-as matura cu ea pe jos, cu doamna fosila care refuza sa se duca sau sa taca..

  Răspunde
   
 • gigix
  Iulie 21, 2010 la ora 15:40

  e important in ce perioada ai avut 20+ de ani. aia e de aur oricum. neuro-chimic chiar…

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Iulie 21, 2010 la ora 14:40

  In foarte scurt timp, cred ca se va ajunge la punctul in care cei care „nu au prins” comunismul vor fi suficient de mari pentru a pune marile si incomodele intrebari parintilor lor: de ce n-ati putut/vrut sa va opuneti in niciun fel ororilor si minciunii comunismului? Cam asa s-a intamplat si in Germania, cei care convietuisera cu Raul fara sa-si puna intrebari au continuat sa pastreze o tacere vinovata pana cand au venit din urma generatii care au pus problema pe masa.

  Si pe undeva sunt optimist: cei care incep scoala azi vor invata cu siguranta ca de fapt comunismul a construit metroul si Casa Poporului „sprijinindu-se” pe un milion de detinuti politici si pe o intreaga elita moarta (sau torturata) la Canal, Gherla, Aiud, Sighet etc.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase