Emile, las-o dracu!

de Moise Guran

Emil Boc a sărit în apă fără să ştie exact cât e de adâncă şi a supravieţuit miraculos chiar dacă la testul moţiunii au votat mai mulţi parlamentari pentru demitere decât au votat pentru tăierea pensiilor şi salariilor. Altfel spus premierul a constat că, ridicat pe vârfuri, tot nu e mai mic decât apa dar în mult încercatul său destin de premier scufundat în repetate rânduri de data asta i-a fost scris să supravieţuiască. Apoi a strâns toţi miniştrii în guvern ca să se stabilească pe cine dăm afară. Doar un telefon de la Bruxelles a amânat remanierea, la celălalt capăt al firului aflându-se nu vreun oficial european ci şeful domnului Boc, domnul Traian Băsescu.

„Emile, o fi zis Băse, te-ai apucat de remaniere? Ai iniţiative personale? Aşa ai înţeles tu democraţia? Las-o dreaq!”

Apoi miniştrii au fost din nou strânşi în guvern pentru a stabili câtă benzină poate consuma pe lună o maşină de la minister.

400 de litri pe lună!

Asta înseamnă cam 10 plinuri sau vreo 5 mii de kilometri. Împărţit la 20 de zile lucrătoare o maşină din asta face în medie 250 de kilometri pe zi, ceea ce este aberant. Nici dacă funcţionarii respectivi ar fi agenţi de vânzări nu ar face atâţia kilometri. Ce zic eu agenţi de vânzări, nici măcar agenţi de turism dacă ar fi nu ar face atâţia kilometri.

Dar nu asta e important. Credeţi că preocuparea primului ministru ar trebui să fie câţi kilometri face pe zi o maşină de la ministerul X? Sau câţi litri de benzină poate fura şoferul unei maşini de la ministerul x? E important să te gospodăreşti, desigur, dar eu zic că domnii Vlădescu, Şeitan sau Dumitru n-ar trebui să mai meargă cu maşina şi, nu, nu spun asta dintr-un spirit justiţiar excesiv, dar aceşti oameni au tăiat înainte de asta salariile şi pensiile şi, deci, logic ar fi fost să ajungă acolo după ce ar fi tăiat mai întâi toţi banii pentru benzină.

Ceea ce încerc să vă spun este că la intervale regulate de timp domnul Boc nu reuşeşte decât un simulacru de economisire bugetară, nereuşind de fapt să iasă niciodată din paradigma idioată a unui buget prost structurat din punct de vedere al responsabilităţilor.

Pentru a face economii la buget, nu cred că trebuie să stabilească Emil Boc normative de consum benzină premium aditivată per kilometru în afara localităţii. E stupid! Ar fi fost suficient să zică, dau un exemplu, stimate domnule ministru Mihail Dumitru, ministerul dumitale primeşte anul acesta atâţia bani. Ăştia sunt, alţii n-am că dacă aş avea fabrică de bani aş făcea şi … ia nene!

Ce alegi? Ce tai? Subvenţiile agricultorilor? Păi dacă le tai pe alea de ce mai exişti ca minister? Care mai e rostul dumitale? Du-te acasă! Sau taie altceva! Desfiinţează inutilele direcţii agricole judeţene care nu fac decât şpăgi, alt rost nu mai au, vinde la licitaţie sutele de mii de hectare concesionate pe trei lei unui Ioan Niculae sau unui Culiţă Tărâţă, fă adică rost de bani ca să îţi justifici existenţa ca ministru şi minister. A fost doar un exemplu.

Domnu Şeitan, cu ce se ocupă ministerul ăsta al muncii? Câţi oameni ai? Atâţia? Câţi bani aduce Casa de Pensii? Cum nu aduce bani? Păi poate dacă o privatizăm mai aduce şi bani.

Domnu Berceanu! Ce produce ministerul matale în acest an? Ce mama mă-sii fac 5000 de oameni la Compania de Drumuri şi autostrăzi când toate drumurile se fac cu firme private, consultanţii sunt privaţi, ba chiar şi la exproprieri statul angajează firme de avocatură private. Care e rostul acestor oameni? Să facă şpăgi?

Nu domle va zice Berceanu, eu am o viziune. Uite, câţi bani îmi dai? Atâţia! Păi în cazul ăsta eu fac asta, asta şi asta, produc atâţia bani în acest an iar dacă nu-i produc plec acasăăă!

Responsabilizarea sectorială este o formă mult mai eficientă de cheltuire a banului public. Vrea domnu Berceanu bani de investiţii în Căi Ferate, dau un exemplu, păi atunci rentabilizează CFR-ul. Că dacă e rentabil aduce şi bani de investiţii, nu?

Vedeţi dvs, reforma statului român e mult mai simplu de făcut decât pare. Ea presupune doar o modificare a legii bugetului de stat. Pune-l pe Berceanu, pe Dumitru sau pe Videanu să aleagă între benzina proprie, salariile şi numărul celor din subordine sau achiziţia de creioane colorate. Fiecare va trebui doar să justifice apoi doar de ce a ales creioanele colorate preferând să dea oameni afară.
Vara asta va fi una fierbinte! Abia a început cu asumarea pe tăierile de pensii şi salarii şi va continua, sunt convins, cu o schimbare a unui guvern care nici măcar să mimeze că lucrează nu ştie.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Emile, las-o dracu!

 • Adrian D
  Decembrie 24, 2011 la ora 20:03

  mda, recitind rapind aceste ganduri ale lui moise din 2010, nu pot decat nu ma mir, cum se schimba ideile odata cu trecerea vremurilor…
  La multzi ani, Moise, shi sarbatori fericite!
  „Vedeţi dvs, reforma statului român e mult mai simplu de făcut decât pare. Ea presupune doar o modificare a legii bugetului de stat. Pune-l pe Berceanu, pe Dumitru sau pe Videanu să aleagă între benzina proprie, salariile şi numărul celor din subordine sau achiziţia de creioane colorate. Fiecare va trebui doar să justifice apoi doar de ce a ales creioanele colorate preferând să dea oameni afară.”

  Răspunde
   
 • minclescu
  Decembrie 24, 2011 la ora 17:21

  AFER- ul in 2009 nici nu era inregistrat la registrul comertului.

  Răspunde
   
 • valentina
  Octombrie 3, 2011 la ora 13:46

  Multumesc, Cristi. Uneori pun intrebari, nu pentru ca am nevoie de raspunsuri, ci pentru ca vreau sa-mi asum cu seninatate un risc. Aveam nevoie de o discutie si nu aveam un partener potrivit acestui subiect. Multumesc pentru efortul de a da detalii.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Septembrie 28, 2011 la ora 14:23

  @valentina,
  Raspunsul trebuie sa ti-l dai singura. Pentru ca este o chestiune de asumare a unui risc. Lumea nu prea intelege ca si depunerea unei sume intr-o banca este un risc.
  Problema in general este: cu cat stii mai mult cu atat deciziile sunt mai greu de luat. Iar in acest caz riscul este mai greu de evaluat.
  Pai iata un exemplu: dupa unirea AlphaBank, Bancpost, noua entitate nu cumva va fi mai sigura decat o banca franceza, de exemplu?
  Un raspuns al meu concret la intrebarea ta este: daca prinzi o promotie speciala de Alpha Tax Protect care iti da un randament aprox egal cu acela al titlurilor de stat, de la 3 luni in sus, merita. In definitiv riscul negativ este acela ca banca sa intre in faliment, sau inainte de asta sa se restructureze si sa nu efectueze plati poate 1/2 an. Am trecut printr-un faliment bancar al BTR-ului si nu am pierdut decat dobanda banilor in perioada de restructurare.
  Daca nu alegi Alpha Tax Protect, poti alege foarte usor alta banca. Sau sa diversifici depozitele in doua-trei banci.
  Daca poti avea nevoie oricand de niste bani, exista alte produse mai flexibile, conturi de economii, din care poti retrage bani fara sa anulezi dobanda, dar randamentul lor este mai scazut.
  Cu atatea optiuni pe piata bancara, alegerea este doar a ta. Daca iti este frica de posibilele probleme ale Alphabank, un sfat empiric este sa reduci cu 50% expunerea. Ia jumatate de bani si mergi la alta banca.

  Răspunde
   
 • valentina
  Septembrie 28, 2011 la ora 13:50

  Concis: ne lasam economiile la Alpha Bank sau nu? (vorbim de oameni normali, adica sume sub pragul garantat BNR) Argumentul ca sunt societati romanesti, sub umbrela BNR, legislatie romanesca … nu ma linisteste pt. ca au actionariat grecesc. Multumesc.

  Răspunde
   
 • democratia
  Iulie 8, 2011 la ora 14:39

  Cozmin și Mihai, creierașele dumneavoastră nu insultă doar inteligența ci și bunul simț. Incă sper ca sunteți doar niște glumeți sarcastici. Mai ales Cozmin care consideră apărarea unor drepturi constituționale ca erori ale justiției. Dacă mâine l-ar lua poliția pe sus și l-ar împușca spre binele economiei i s-ar părea probabil normal. E uimitoare selecția de giboni în acest stat.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Iunie 17, 2011 la ora 19:59

  Draga Moise,
  Renunta la aberatiile pe care le tot debitezi, referitoare la prestatia lui Emil Boc.
  Boc este mult mai inteligent, mult mai competent decit tine si decit toti cei care iti scriu, la un loc.
  Toate masurile pe care le-a luat Guvernul Boc au fost discutate inainte cu cei mai buni specialisti din guvern, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE. Ca sa fie adoptate, masurile de austeritate si de relansare economica, era obligatoriu sa treaca de un parlament ostil si de o Curte Constitutionala, partial subordonata intereselor celor din opozitie.
  Guvernul Boc a luat cele mai bune masuri care puteau fi luate, intr-o perioada foarte grea de criza economica mondiala.

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Mai 24, 2011 la ora 20:05

  Cozmin> sa mai bem si apa, zic

  Răspunde
   
 • Cozmin
  Mai 24, 2011 la ora 19:50

  Moise Guran nu a aflat ca Boc si PDL-ul au salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati, de la hiperinflatie, de la prabusirea monedei nationale ?
  Moise Guran nu a aflat ca Boc si PDL-ul au creat conditiile iesirii tarii din recesiune si pentru revenirea la crestere economica ?
  Moise Guran nu a aflat ca am traversat o perioada foarte grea de criza economica mondiala ?
  Moise Guran nu a aflat ca datorita masurilor luate de guvernul Boc, tara a iesit din recesiune ?
  Atunci de ce tot repeta aberatiile privind necesitatea demisiei lui Boc ? Pe cine crede el ca poate manipula ? Pe cine crede el ca poate pacali ?
  In acest moment nu exista un alt partid mai bun si mai curat decit PDL-ul si nu exista un premier mai bun decit Boc. Exista si in PDL citiva corupti, care vor fi inlocuiti, pe masura ce vor fi identificati.
  Dar, nu inlocuiesti un partid pentru citiva corupti mici, cu un partid sau cu niste partide cu foarte multi corupti si infractori mari, cu dosarele penale grele pe rolul instantelor.
  Nu inlocuiesti pe cineva despre care se zice ca a furat citeva mii de euro, cu unii, despre care se stie sigur, ca au furat sute de mii de euro, milioane de euro sau chiar miliarde de euro. Aceasta este problema.
  Romanii au inteles ca masurile de austeritate luate de guvernul Boc au fost absolut necesare, pentru a salva tara, la fel cum operatiile facute lui Teo Trandafir, i-au salvat viata, (indiferent cu cite emisiuni va incerca Moise Guran sa-i intoxice sau sa-i manipuleze).
  Marirea TVA nu a fost nicio eroare. A fost singura solutie, in conditiile blocarii reducerii pensiilor cu 15%. A fost o eroare din partea justitiei sa impiedice reducerea pensiilor, pentru ca prin luarea altor masuri, veniturile reale ale pensionarilor au scazut, dar masurile au afectat si alte sectoare.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Decembrie 24, 2010 la ora 17:12

  in multe firma private ar supravietui binisor, poate chiar ar fi promovat.

  Răspunde
   
 • alina
  Noiembrie 22, 2010 la ora 20:07

  buna ziua
  rugaminte: ati putea aborda in emisiunea dvs de la tvr 2 ordonanta care reglementeaza plata caldurii : aberatia ca factura sa fie platita in procent de 30-50 % de catre toti etc
  incerc din toate puterile sa obtin o reactie a societatii civile: de ce trebuie sa platim incompetenta manageriala a mastondontului radet???????????
  etc etc sunt mult prea revoltata
  oricum concret ce vreau sa obtin de la dvs: mediatizarea invitatiei pt ipochimenii care au dat legea sa stea o zi intr-un apartament debransat , o zi cu temperaturi sub zero grade si fara sa mearga centrala si spoi sa faca afirmatii despre tevi, pereti etc
  multumesc anticipat pt ajutor
  ps: pun apartamentul meu la dispozitie … e pe colt!!! si debransat

  Răspunde
   
 • codru'penal
  Septembrie 9, 2010 la ora 07:04

  @alexnicolae; problema nu mai e de mult ca „nu e eficient pt decident sa renunte la spaga”, pt ca am ajuns in faza in care decidentul te baga in faliment daca refuzi sa-i dai spaga. Cat trebuie sa fie pretul la care lucreaza executantul pt ca, dupa ce scade impozitele si taxele aferente, sa „ofere” 15-20% si sa mai faca si profit?
  Mai nou, la licitatiile organizate „pe bune”, vin 18-20 de participanti, iar unul din criteriile care se puncteaza este disponibilitatea antreprenorului de a executa lucrarea din finantare proprie urmand a astepta dupa bani si pana la 12 ani !! pt a indeplini punctaj maxim. S-a ajuns la situatia asta pt ca nu sunt lichiditati pt investitii. Inca putin si o sa lucreze moca, de dragul prietenilor nostri din guvern si imbecilului de Stat pe care il pastoresc.
  N-am crezut ca o sa ajung sa vad imbecilitati de genul asta..

  Răspunde
   
 • alexnicolae
  Septembrie 8, 2010 la ora 09:36

  Problema cu reforma statului e scopul, motivul. Daca trecem de idealisme, e ridicol sa ii propui unui ministru, sau director de agentie sa reduca un contract din care ia spaga 50000 de euro pe luna, ca sa isi salveze jobul de 3000 de euro. Daca ar fi ceva de genul – asta e bugetul, daca reusiti sa indepliniti tot ce scrie aveti o prima de 1 mil de eur/ minister, si daca sunteti sub buget aveti 10% din suma.. ar merita. Daca salarizarea unuia care are bugete de miliarde este in acord cu salariul minim pe economie nu e eficient pentru decident sa renunte la spaga.

  Răspunde
   
 • Macovei Carolina
  Septembrie 2, 2010 la ora 16:55

  urmaresc aceasta emisiune care mai promoveaza sau macar mai prezinta si afaceri romanesti, aspect neglja total de alte emisiuni de profil. Cred ca sistemul deosebit propus de http://www.macoway.com ar.merita sa fie promovat in aceasta tara si in lume Asigura publicitate ieftia si optimizarea rapida a siteurilor inscrise (vezi pozitiile ocupate pe google si alte motoare de cautare de cei inscrisi in sistem, peste 700 de prime poziti pegoogle…) siteul este intre primele din lume la sectiunea publicitate prin cuvinte cheie . Sigur trebuie sa fie analizat,( deci ceva timp,)dar sunt convinsa ca nu va fi timp irosit ; de fapt totul se bazeaza doar pe logica matematica…!Cu multumiri Macove Carolina Sibiu

  Răspunde
   
 • stefan
  Iulie 14, 2010 la ora 16:58 Răspunde
   
 • stoicescu daniela
  Iulie 12, 2010 la ora 16:04

  buna ziua dl guran

  Urmaresc emisiunea dv, si altele de la antena 3. ieri intamplator pe la ora 10, am ajuns pe tvr 2. era o emisiune „ferma”, si realizatorul emisiuni, facuse o emisiune despre combinatul agricol de la curtici. am ramas cateva secunde, si apoi….nu am reusit sa ma mut de pe post descat atunci cand s-a terminat emisiunea. intervievat era le dimitrie musca. poate ati auzit si dv de el si de realizarile lui. ideea e ca omul a spus ca pt el in domenil unde a investit(agricultura), chiar daca este criza tot are profit. a mai spus ceva ffff important: a spus ca daca GUVERNUL AR INVESTII ANUL VIITOR IN AGRICULTURA, AR AVEA UN PROGIT IN URMATORUL AN DE 7 MILIARDE EURO. iar noi atarnam la FMI pt 800 mil euro.
  banuies ca aveti posibilitatea sa vedeti emisiunea din 11 iul 2010, de la tvr2″FERMA”. umariti-o si dupa poate il invitati pe dl musca sa le dea lectii dlor guvernanti, si sa vada toata tara cum nu vor sa ne scoata din saracie.
  dl musca lucreaza pe 7500 de ha, si a avut profit anul 2009 3mil euro(cifra de afaceri 15 mil euro), el precizand ca tara are un potential de 9,5 mil ha de ce mai buna calitate.

  poate o sa am bucuria sa vad o emisiune realzata de dv cu dl musca si compleul curtici.

  Răspunde
   
 • codru'penal
  Iulie 12, 2010 la ora 06:29

  aoleu!!! da’ ce spui tu? astea-s idei comuniste: stimulare, infiintare, afaceri, DEZVOLTARE auzi!!!!!!! Zeus, in intelepciunea lui, a spus totul intr-un cuvant: IMPOZITARE hehehe

  Răspunde
   
 • alex
  Iulie 11, 2010 la ora 23:16

  Nu am mai auzit nimik de proiectul de lege privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor
  aparţinând întreprinzătorilor tineri, debutanţi în afaceri – firme starter

  http://www.minind.ro/propuneri_legislative/2010/februarie/LEGE_tineri_intreprinzatori.pdf
  Raspunde

  Răspunde
   
 • Mircea Lungu
  Iunie 28, 2010 la ora 16:07

  Stimate Domnule Guran,
  Vă urmăresc de câte ori am posibilitatea şi v-am văzut şi în compania domnului Ilie Şerbănescu, o altă personalitate pe care o apreciez. Din poziţia dvs. cred că ar fi momentul să declanşaţi o dezbatere serioasă asupra mincinii economice în care am fost ţinuţi cu complicitatea acestui presupus „guru” al finanţelor M.Isărescu. Dacă în 2003 deprecia leul pe fondul creşterii producţiei şi a productivităţii, probabil pentru a da o lovitură regimului Năstase şi într-o susţinere perversă a lui Băsescu, în 2009 , împreună cu FMI, au mascat dezastrul economic (de care băsescu avea cunoştinţă) îmbrobodind o parte din cele 5 milioane de alegători care l-au revotat pe GROPARUL ROMÂNIEI; T.Băsescu, deci este la fel de vinovat ca şi băsescu de situaţia actuală! Poate greşesc, dar mă îndoiesc.
  Cu stimă

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Iunie 23, 2010 la ora 16:28

  am vazut azi prezentarea masurilor anticriza ale lui boc.e penibil rau.pe urma a aparut vladescu mai coerent dar ca omu care se gandeste la multe, incurca cifrele…erau ale lui sau ale noastre?nu conteaza tot noi platim…la fel si moise care a inteles ca va da 40 de lei in plus la taxarea veniturilor proprii..daca nu are negociat contractul pe net..acu e cu picioarele in ligheanu cu apa rece si cu prosopul ud la cap..s-auzim de bine,cine mai scapa..!

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Iunie 21, 2010 la ora 20:23

  Legat de ultimul subiect al emisiunii de azi: or fi ajuns americanii la concluzia ca „marea criza” de azi trebuie combatuta cu un nou razboi? Nu de alta, dar intr-o situatie in care flota americano-israeliana o sa ajunga „in catarea” flotei iraniene, n-am niciun pic de incredere in luciditatea „gardienilor revolutiei” si alti pui de fundamentalisti care s-au imbarcat pe navele iraniene.

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Iunie 21, 2010 la ora 17:56

  Apropo de un subiect de la postarea trecuta: s-a publicat azi Ordonanta pt achitarea restantelor catre agentii economici. Nu se face nicio referire la datoriile contractate doar in 2009, dimpotriva se refera la toate datoriile de pana la data de 31 martie 2010.

  Dar chiar si-asa, suma cred ca nu e suficienta decat pentru 20% din nivelul total al arieratelor.

  Răspunde
   
 • Bogdan Glavan
  Iunie 21, 2010 la ora 11:50

  Putini realizeaza dar aceste normative si „standarde de cost” prezinta aceleasi slabiciuni ca si planificarea centrala din timpul comunismului, cu care se si inrudeste teoretic vorbind.
  Problema planificatorului este ca deciziile sale sunt subminate de cei care le implementeaza si care nu sunt stimulati sa „economiseasca” („Economia de resurse” in sfera cheltuielilor publice reprezinta o contradictie in termeni). Si atunci planificatorul este indemnat sa stabileasca prin lege pana si cele mai mici detalii ale activitatii din subordine – la fel de discretionar, bineinteles.

  Răspunde
   
 • pepe
  Iunie 21, 2010 la ora 07:36

  Stai un pic tata Moise, ca masinile alea consuma cat un TAB. Asa ca… Ca doar n-o sa se plimbe fofoloancele d-nelor si fundul d-lor cu Logan ! Fac icter..

  Răspunde
   
 • codru'penal
  Iunie 21, 2010 la ora 00:56

  ar supravietui, stai pe pace.. N-ai mai vazut pana acum medici care sa lucreze si in clinici private, profesori care sa predea si in universitati private, etc? Aaa… da, Base a spus ca apa fiarta s-a inventat la privat.. si menta la stat.

  Răspunde
   
 • kaboom
  Iunie 20, 2010 la ora 22:11

  Cat timp ar supravietui un angajat de la stat cu mainele mirositoare a menta, intr-o companie privata?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase