Flashback dintr-o altă criză

de Moise Guran

Pot să zic şi eu pe blog ceva ce la teveu n-am de gând să spun? Nouă jurnaliştilor ne bagă ăştia CAS la drepturi de autor şi ne diminuează cota forfetară de la 40% la 25%. Una peste alta asta înseamnă o tăiere a salariilor cuprinsă între 15 şi 30% (în funcţie de cât are fiecare pe drepturi) başca o sumă de plătit la final de an la regularizare. La mine tăierea e cam de 20%. E mai mult decât toate ratele mele. (Bine, eu nici nu am rate prea mari.)

Ştirea a trezit reacţii variate. Unii dintre noi s-au enervat. Au zis că trebe să găsim o modalitate de fentat statul. Alţii au zis că nu se poate aşa ceva, că va găsi patronu’ o modalitate să nu ne taie salariile. Alţii au zis că patronu’ va împărţi cu noi sarcina fiscală, că aşa e corect. Alţii au zis că patronu’ va suporta el integral sarcina fiscală, că suntem pe profit. Numai că eu mă îndoiesc sincer că vom mai fi pe profit dacă va creşte fondul de salarii cu 20-30%. Ăia la Realitatea ce să mai zică? Lor sigur le mai taie Vântu 30% din salarii că oricum erau pe pierdere.

Nici nu mai contează.

Pentru noi jurnaliştii, eu zic că acesta va fi un test important. Acesta este motivul pentru care nici nu voi vorbi la tv despre CAS-ul la drepturi de autor. Nu putem plânge pe umărul pensionarilor fentând apoi fondul de pensii în numele libertăţii presei. E uşor să fii solidar pe banii altora, dar e mai greu pe banii tăi.

Mă îndoiesc sincer că ziarele mai mici, de provincie, vor fi capabile să treacă acest hop. Nu în mod legal. Probabil vor plăti cu banii în mână, la negru, la fel ca orice buticar. După aia vor înfiera evaziunea fiscală în articole în care vor demonstra apăsat că dacă n-ar fi economia neagră statul ar avea bani şi dac-ar fi 22 de milioane de bugetari. Mă gândesc cu spaimă cât respect de sine mai poate avea un jurnalist care face asta în mod conştient? Se poate şi inconştient, să ştiţi. Eu am colaborat odată la o revistă şi n-am observat că de la o vreme îmi intrau banii din contul personal al redactorului şef. Mai târziu am primit o citaţie să mă înscriu la masa credală căci revista dăduse faliment, iar eu nu figuram că mi-aş fi luat banii.

A devenit aproape axiomatic, aproape orice eveniment al acestor zile de criză îmi aminteşte de un altul din trecut. Am mai trăit asta, dar alt fel. E ciudat dar, oricât de diferite ar fi manifestările, mecanismele interioare ale crizelor economice seamănă destul de mult. Probabil şi soluţiile …

Eram mai tânăr cu zece ani, aveam soţia însărcinată şi căutam o casă. Lucram de un an în televiziune şi de şase ani în presă. Luasem decizia să nu mai schimb locul de muncă de fiecare dată când mi se oferea un salariu mai bun. Atunci nu mi-a tăiat nimeni salariul cu 20%, dar mi-am dat seama că mi-ar fi trebuit un salariu mai mare cu 20% ca să pot plăti ratele la casă. Ce puteam să fac? Să dau cuiva în cap? Să ies în stradă? Toţi mureau de foame. Toţi fumam ţigări Carpaţi şi beam cafea cu năut.

Aşa că mi-am mai luat o slujbă.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

73 răspunsuri la Flashback dintr-o altă criză

 • Richard
  Octombrie 27, 2011 la ora 20:35

  Vreti solutie la criza?
  Impozitarea diferita a produselor facute inafara si interiorul UE .
  Ex: 1 x impozitul tari beneficiare, pentru produse (atentie nu materii prime) facute in UE si 2-3 x produse inafara UE (+inasprirea masurilor impotriva evazionistilor gen timbru la tigari).
  In doi ani se vor genera mai multe locuri de munca, eliminanduse astfel somajul in totalitate si deblocare pietei financiare.

  Ce urmeaza nu este reclama!
  Puteti gasi multe dintre solutii la actualele probleme:
  http://www.lovendal.net/wp52/ce-dracu-mai-cautam-noi-in-uniunea-europeana/

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Mai 28, 2010 la ora 19:35

  @razvan
  lasa, facem alta sambata seara

  Răspunde
   
 • razvan
  Mai 28, 2010 la ora 18:52

  Din emisiunea de joi, pe site sunt postate doar 20 minute.
  Help!

  Răspunde
   
 • Costin
  Mai 28, 2010 la ora 15:13

  De ce taie guvernul si presedintele 25% din toate salariile? De ce nu reduc cu 25% fondul de salarii aplicand legea salarizarii unice cu o grila revizuita in care salariul sa fie conform cu pregatirea si importanta sociala a activitatii prestate?
  Aceasta ar pune cat de cat ordine in sistemul de valori al societatii romanesti si ar fi o masura mai usor de acceptat.
  Taierile otova a 25% din salariile bugetarilor seamana cu situatia in care cineva are gangrena la o mana si ca tratament i se amputeaza cate un deget de la fiecare membru.

  Răspunde
   
 • dan
  Mai 28, 2010 la ora 13:28

  oricum ma astept in viitorul apropiat de o manevra descrisa de AristotelCostel .

  Răspunde
   
 • dan
  Mai 28, 2010 la ora 13:26

  In ceprivest castigul este simplu :

  1200 lei pe carte , restul pe PFA fiecare sa-si plateasca taxele – asta in ce riveste dilema scaderii sau nu a salariilor .
  In ce priveste evaziunea : ori eu sunt tampit ori astia (guvern) o fac din adins . Pai daca este evaziune la 19% tva , la 25 % n-o sa fie mai rentabila evaziunea , pe de alta parte cireasa de pe tort nu putea fi mai dulce decat cu scaderea salariilor la bugetari , sa nici nu-i traga inima sa umble dupa evazionisti . De aceea tara noastra este tara tuturor posibilitatilor .

  Răspunde
   
 • AristotelCostel
  Mai 28, 2010 la ora 09:38 Răspunde
   
 • AristotelCostel
  Mai 28, 2010 la ora 09:36

  Daca politrucii pot invoca art. 53 pentru anularea unui drept de proprietate, in speta… deocamdata… al pensionarilor, ce sanse ar fi ca statul roman securisto-comunist sa blocheze depozitele rezidentilor din banci? 😛

  Suna inept, dar avem exemplul „recent” Argentina, iar securisto-comunistii romani au multe nationalizari la activ si o incapacitate demna de handicapatul Timmy cand vine vorba de… retrocedari.

  Răspunde
   
 • marian
  Mai 28, 2010 la ora 07:17

  Ideea era de incercare a educarii mentalitatii romanilor ca statul trebuie privit ca ceva care sa cheltuiasca mai putin decat incaseaza. Corect, cand ai pierderi treci la analiza s.am.d. Dar trebuie explicat zi de zi prin presa acest lucru, concomitent cu vinarea celor care incheie contracte proaste in numele statului roman

  Răspunde
   
 • Codru'penal
  Mai 27, 2010 la ora 23:37

  Nu ai cum sa ramai in prima liga daca tu investesti exclusiv in aparare

  Răspunde
   
 • Codru'penal
  Mai 27, 2010 la ora 23:34

  Marian, in linii generale ai dreptate, numai ca noi suntem o natie speciala. Daca ai pierderi ca societate comerciala, in primul rand trebuie sa vezi de unde vin pierderile: poate ai un management deficitar, sau poate te fura administratorul si directorii de sub el, sau poate ai prea multi angajati, se prea poate.
  Insa daca pierderile se datoreaza tuturor acestor factori simultan si tu, administrator, vii si spui „jap”!! afara salariati grasi…. s-ar putea ca unul dintre ei sa-ti dea cu ceva in cap (impersonal ma refer). Si in plus, ai fost pus sa managenuiesti un business iar in fisa postului ai principala obligatie sa aduci bani in firma, iar apoi sa iti rentabilizezi cheltuielile..
  Ma rog, eu zic asa: era o vreme in care Real Madrid mergea ca unsa, pt ca in fiecare meci dadea mai multe goluri decat primea, a castigat astfel un campionat cu toate ca a fost echipa cu cele mai multe goluri primite. Dar ca sa inscrii goluri, trebuie sa investesti in atacanti.. Hai, sa fim sanatosi!

  Răspunde
   
 • marian
  Mai 27, 2010 la ora 23:20

  Cred, in primul rand ca ar trebui explicat populatiei ca statul ar trebui sa functioneze ca o societate comerciala, adica profitul=excedent bugetar, pierdere=deficit bugetar, in momentul in care ai pierdere ca societate comerciala inseamna ca trebuie sa faci reduceri de cheltuieli, statul trebuie sa reduca la randul sau din chleltuieli, adica salarii, etc.
  Referitor la pensii, nu am cautat pe site-ul Ministerului Muncii sau in alte parti, dar as fi curios sa vad o statistica de genul: din totalul de pensii platite in Romania, cate sunt sub salariul minim pe economie (cel privat) cate sunt pana in 1000 de ron si cate sunt pana in 2000, pina in 3000. Si sa nu uitam ca pensiile s-au dublat in 3 ani.

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Mai 27, 2010 la ora 22:54

  codrule, io cred ca se invoca securitatea nationala pentru ca vine o cometa spre planeta romania. detaliez sambata seara la 22

  Răspunde
   
 • Codru'penal
  Mai 27, 2010 la ora 21:04

  Moise, nu cred ca se invoca siguranta nationala pt a putea taia din veniturile pensionarilor sau salariatilor de la stat, ci cred ca e primul pas pt ca acestia sa nu poata face greva in 31 mai. Si daca fac, sa bage scutierii in ei.. Detaliez mai tarziu

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Mai 27, 2010 la ora 20:46

  Din emisiunea de azi nu sunt incarcate decat 20 de minute. Se intrerupe fix cand explica Vladescu cum e cu cheltuielile de capital…

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Mai 27, 2010 la ora 20:45

  Din emisiunea in seara asta nu sunt incarcate decat 20 de minute. Se intrerupe fix cand explica Vladescu cum e cu cheltuielile de capital…

  Răspunde
   
 • Codru'penal
  Mai 27, 2010 la ora 19:39

  exact acolo.. o pun de o sedinta CSAT pt ca noi sa stam luni la serviciu si sa nu facem greva. Fara paranoia, cred ca asta s-a incercat. Ti se pare iz de dictatura?

  Răspunde
   
 • Moise Guran
  Mai 27, 2010 la ora 18:41

  codru> cum naibii sa se declare starea de necesitate. nu inteleg unde bati?

  Răspunde
   
 • Codru'penal
  Mai 27, 2010 la ora 18:30

  Codul penal :
  ART. 247
  Ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetatean, ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasa, sex sau religie, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Intre timp au mai aparut inca 2 variante de cod penal, in ambele se regaseste infractiunea dar cu un nr de art. diferit si s-a mai marit pedeapsa.

  Ma gandesc daca s-ar aplica presedintelui (sau membrilor CSAT) in cazul in care ar declara starea de necesitate.. poate la instantele noastre am avea surprinderea ca nu sunt asimilati functionarilor..

  Răspunde
   
 • Mariana
  Mai 27, 2010 la ora 16:21

  @Moise,
  Tocmai s-a terminat emisiunea. Foarte buna, ai fost vizitat de Geniu. Retin 2 teme: piata taraneasca si nivelul economiilor populatiei.
  Piata taraneasca: dintotdeana am accesat-o (reflex din criza anilor ’80). Da , e una de calitate, preturile sunt bune si proprietarii sunt seriosi. Sigur de cand sunt mosiereasa o mai abordez la nevoie si in criza de timp. Chiar si intermediarii ( care mai vand si produse extrasezon- cele importate) sunt foarte seriosi. E adevarat ca nu prea poti sa te tocmesti. Daca la troc merge ( la mine la Baduleasa) aici nu, pt ca au o gramada de taxe si spagi de platit. Oricum fata de produsele fara personalitate din hipermarket-uri ,in piata mai e si legatura personala. Cum ai dat exemplul cu branza de calitate de la taranii tai.In aceiasi tema, Piata de Gros. Nu stiu daca ai fost pe acolo. Eu am accesat-o inca de la infiintare (cred ca prin ’98, ’99). La inceput era super. Intre timp a fost invadata de bisnitari si buticari. A devenit o mizerie. De vreo 5 ani a aparut vis-a-vis Metro si ulterior Real (fara egal). Nu stiu pe ce a mizat Dna Sucu, am inteles ca acumparat doar afacerea nu si asset-urile.Nu-i vad un viitor. Pe dreapta sunt 3 hipermarket-uri: Metro, Real si Obi. O mai fi careva curios sa vireze la stanga? Sa asteptam..
  A doua tema: economiile populatiei la banci: Intr-un Eurostat de la sfarsitul anului trecut citeam ca economiile populatiei la banci ar fi fost de 41mld e. De ce au scazut la 100mld lei noi dupa cum ne informa Dn-ul Vasilescu in paralel cu tine la RTv? Pentru ca dupa declaratiile unor clienti multi si i-au luat din depozite si le-au bagat in cutiile de valori. Iti dai seama ce-o mai fi prin saltele? Coana Marioara, vecinica mea cea buna din Baduleasa, a murit de inima rea asta iarna pentru ca un tigan a inselat-o cu 1300 lei. A venit fiica-sa din Italia s-o inmormanteze si tot facind ordine a gasit 12000 de lei ascunsi pe unde nu te asteptai. N-avea decat o pensie de 600 lei.
  Tot intr-un Eurostat am citit ca romanii mai au vre-o 40.000e pititi legal in bancile straine. Intrebare: de ce dracu’ nu atrage statul roman (portocaliu) acesti bani? .

  Răspunde
   
 • Dorin
  Mai 27, 2010 la ora 15:40

  Când o să să trecem și la viitor, dincolo de aceste guvernări cu miros de secol trecut și de precupeață victoriană??? La viitorul adevărat, nu al unora, cu punguțe cu monede chioruțe (parcă îmi aduc aminte de filmul Harpagon, după piesa de teatru Avarul, de Moliere, ajuns în mijlocul deșertului cu sipetul cu aur)? PS: Videanu( mă refer și la @Co) nu seamănă la față cu un țăran calabrez? Îi pui costum de 4000 de euro, îi dai câteva mașini Mercedes, câteva sute de milioane de euro în cont, palate, îi dai și cu odicolon și, pac, devine intelectual de marcă, atoateștiutor în absolut toate domeniile (limbaj emfatic)!!! E și cercetător!!! Ca Leana!!! Care știa de CO2!!!!
  Dar parcă tot seamănă cu o precupeață sau podăreasă dintr-un secol trecut!!!
  Să lăsăm balivernele acestea legate de comunism, de capitalism, de criză: nu au existat!!! Tipii de la TAROM și CFR au fost șantajați de niște iluzorii Men In Black, pentru că vor să ascundă realitatea din spatele societăților de carton, comuniste, capitaliste, -iste, -iste,…,-iste: structura societăților de cel puțin 50 de ani este piramidală, iar toți șefii de stat români, de sindicate etc. au fost ofițeri acoperiți de securitate! De aceea se face apel la art. 53! Oamenii din spatele structurilor nu vor să ofere niciun trai decent, nici să creeze tehnologia superioară a secolelor viitoare!!! VOR SĂ EXTERMINE DUPĂ PRINCIPII MALTHUSIANISTE!
  Și în învățământ se fac presiuni: se trimit mesaje de amenințare din partea oamenilor structurilor de securitate ascunse!!!

  Nu se face probabil grevă, pentru că nu doare: de obicei, dacă dai, doare! Dacă n-ai bani, doare!!!! Deci greva pare a fi un joc de imagine, așa cum au fost capitalismul comunist, comunismul, bolșevismul!!! Unii dintre tipii de la telefon nu vor să recunoască faptul că au fost șantajați!!!

  Lucrurile sunt clare: nu vrem să destabilizăm, nu vrem să împiedicăm relansarea economică (ha, ha, ha, într-o țară de carton, în care se controlează verticala și orizontala), pe aceste cuvinte scrie clar ȘANTAJ!!!!

  Răspunde
   
 • Dorin
  Mai 27, 2010 la ora 15:13

  Să lăsăm chestiile de precupeață victoriană de secol cu miros de trecut!!! Putem să trecem și la viitor??? La viitorul adevărat, nu al unora, cu punguțe cu monede chioruțe? PS: Videanu( mă refer și la @Co) nu seamănă la față cu un țăran calabrez? Îi pui costum de 4000 de euro, îi dai câteva mașini Mercedes, câteva sute de milioane de euro în cont, palate și, pac, devine intelectual de marcă, atoateștiutor în toate domeniile!!! E și cercetător!!! Ca Leana!!! Care știa de CO2!!!!
  Dar parcă tot seamănă cu o precupeață sau podăreasă dintr-un secol trecut!!!
  Să lăsăm balivernele acestea legate de comunism, de capitalism, de criză: nu au existat!!! Tipii de la TAROM și CFR au fost șantajați de niște iluzorii Men In Black, pentru că vor să ascundă realitatea din spatele societăților de carton, comuniste, capitaliste, -iste, -iste,…,-iste: structura societăților de cel puțin 50 de ani este piramidală, iar toți șefii de stat români, de sindicate etc. au fost ofițeri acoperiți de securitate! De aceea se face apel la art. 53! Oamenii din spatele structurilor nu vor să ofere niciun trai decent, nici să creeze tehnologia superioară a secolelor viitoare!!! VOR SĂ EXTERMINE DUPĂ PRINCIPII MALTHUSIANISTE!
  Și în învățământ se fac presiuni: se trimit mesaje de amenințare din partea oamenilor structurilor de securitate ascunse!!!

  Nu se face probabil grevă, pentru că nu doare: de obicei, dacă dai, doare! Dacă n-ai bani, doare!!!! Deci greva pare a fi un joc de imagine, așa cum au fost capitalismul comunist, comunismul, bolșevismul!!! Unii dintre tipii de la telefon nu vor să recunoască faptul că au fost șantajați!!!

  Lucrurile sunt clare: nu vrem să destabilizăm, nu vrem să împiedicăm relansarea economică (ha, ha, ha, într-o țară de carton, în care se controlează verticala și orizontala), pe aceste cuvinte scrie clar ȘANTAJ!!!!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase